Магазини и кол-центрове движат пазара на труда

Магазини и кол-центрове движат пазара на труда

© Цветелина Ангелова, Капитал
Работодателите ценят най-много уменията на служителите да съчетават позиции
Мария Темелкова, мениджър в "Менпауър България"


Иска се работа, за да си намериш работа
Светлозар Петров, управител на "Джобтайгър"


Продължаващата експанзия на веригите за бързооборотни стоки, разширяването на дейността на ИТ компаниите и кол-центровете, както и традиционното наемане на работници в туризма през лятото са основните фактори за намаляването на безработицата през последните месеци. Най-търсените кадри остават програмисти и ИТ инженери с езици, специалисти по продажбите и служители в аутсорсинг отделите.
Раздвижването на пазара на труда обаче все още е твърде плахо и не може да се каже, че е стабилна тенденция, въпреки че според официалната статистика на Агенцията по заетостта хората без работа са намалели от март до септември. Това показва допитване на "Дневник" до шефове на кариерни сайтове и консултанти по подбора на кадри.


От "Капитал Кариери" също отчитат, че през октомври пазарът е започнал да се съживява. Най-голямо е търсенето на ИТ специалисти, счетоводители и търговци, като сред тях преобладават обявите за мениджърски позиции.


Търси се


"С най-бързи темпове ще продължат да се развиват аутсорсингът на различни услуги, търговските вериги, фармацевтичният отрасъл, където традиционно се засилват звената по продажбите, ИТ сферата и производственият сектор, където има търсене на инженери.


Така най-търсени са търговските специалисти, бизнес аналитиците, които комбинират ИТ и финансови умения, експертите в оценката на риска на финансови организации, служители в кол-центрове с повече от един западен език, както и счетоводители с много добро владеене на английски", коментира Мария Темелкова, мениджър в "Менпауър България". Това се потвърждава от обявените планове на компании като "Хюлет - Пакард" и "Майкрософт" да наемат общо около 5000 души в близките месеци.


Към изброените от Темелкова горещи кадри управляващият съдружник в "Булджобс" Деян Султов добави и служители в ресторантьорството. За спада на безработицата голям дял има и увеличаването на заетостта през лятото в туризма, отбеляза управителят на онлайн трудовата борса "Джобтайгър" Светлозар Петров. Наблюденията на "Менпауър" показват, че повечето компании не са заложили в бюджета си за догодина средства за откриване на нови позиции. Даже напротив - очаква се през зимата отново да има съкращения.


Служител три в едно


Работодателите продължават да ценят най-много способността на служителите да имат умения за повече от една позиция, опит на сходна длъжност и отлично владеене на езици. "Едни от най-търсените умения са аналитичност и прецизност, мобилност, бърза адаптивност, комуникативност, отговорност и не на последно място умения за работа под стрес и в кратки срокове при динамично променяща се среда", каза Мария Темелкова.


Засилва се тенденцията от миналата година да се търсят кадри, които могат да изпълняват едновременно работата на финансов мениджър и главен счетоводител, или на административен и финансов мениджър, както и такива с технически и инженерни познания в съчетание с умения за продажби, обясняват експертите.


Интересна тенденция е, че в ресторантите и хотелите се увеличава търсенето на хора на непълен ден и за надомна работа. Това е допълнително решение за облекчаване на безработицата, каза Деян Султов. По-широкото разпространение на гъвкавата заетост трябва допълнително да се регламентира, тъй като в момента тя не е уредена в закона, добави той. Проблемът стои пред министерството на труда, работодателите и синдикатите от няколко години, но засега няма съгласие за разрешаването му.


Трудна работа


Големият брой търсещи работа изобщо не улеснява фирмите в намирането на точния човек, твърдят специалистите. "Случва се следното - пускаш обява в петък, а в понеделник вече имаш 1000 кандидати. 99% от тях обаче не знаят нищо нито за позицията, нито за фирмата и подават CV-то си просто така, без да помислят поне малко дали имат нужните знания и качества", описа проблема Светлозар Петров. "Дори по 30 секунди само да се отделя за преглеждането на всяка автобиография, това прави над 8 часа работа", добави той.


В същото време във форумите за търсене на работа кандидатите отчитат, че вече има повече обяви, но намирането на работа става все по-трудно. Освен това фирмите продължават да използват кризата като оправдание за по-ниските заплати, които предлагат. "Бях на интервю и мислех, че всичко вървеше добре. Когато обаче казах каква заплата очаквам, директно ме отрязаха, а сумата беше същата, която получавах преди три години на подобна позиция", разказва мъж с опит в маркетинга и рекламата.


Според Мария Темелкова изискванията на фирмите не са се променили, но "има компании, които спекулират със ситуацията, за да плащат по-ниски заплати". "И в криза, и без криза работодателите искат най-доброто срещу парите си", смята Светлозар Петров.


"Допреди две години всички бяха свикнали да си подадат CV, на другия ден да ги викнат на интервю и на третия ден да започнат работа. В момента се иска работа, за да си намериш работа. Кандидатите трябва да се ровят в обявите, да ги четат внимателно и да преценят къде имат най-големи шансове", добави той. "Друга тенденция е да не се назначават свръхквалифицирани хора, защото на тях скоро им става скучно и започват да търсят други възможности", каза още Петров.


От "Менпауър" отчитат обаче, че висококвалифицираните кадри са принудени да се съгласяват на доста ниски за уменията им заплати, защото има голяма конкуренция за "скъпите" позиции и много хора са готови да работят за по-малко възнаграждение.


Безработицата спада, но заетостта не се увеличава


От февруари, когато беше отчетен пик на берзаботицата, до септември регистрираните в бюрата по труда са с над 46 хил. души по-малко, показва официалната статистика на Агенцията по заетостта. Това обаче не е обвързано с пропорционално увеличаване на заетостта. През септември в бюрата по труда са се вписали 31 хил. души. За същия период от регистрите са излезли около 35 хил. души.


Само около 40% от тях обаче са си намерили работа. На останалите регистрацията е прекратена. Сред причините са изтекъл срок за получаване на обезщетение или нарушение - работили са, докато са получавали обезщетение. Бюрата по труда отписват и безработните, които отказват предложение за работа или обучение.


Данните на Агенцията по заетостта показват, че през септември спадът на безработицата се дължи основно на започналата учебна година, което отвори места в системата на образованието. В същото време има над 10 хил. свободни места, които въпреки многото безработни остават незаети.


Директорът на агенцията Росица Стелиянова обясни, че повече от половината вакантни позиции са за хора с ниска квалификация и се предлагат много ниски заплати. Спадът на безработицата се дължи и на допълнителните 10 млн. лв., които кабинетът отпусна за субсидирана заетост. С тях агенцията удължи договорите на 8000 души по програмата "От социални помощи към осигуряване на заетост."Работодателите ценят най-много уменията на служителите да съчетават позиции
Мария Темелкова, мениджър в "Менпауър България"


Иска се работа, за да си намериш работа
Светлозар Петров, управител на "Джобтайгър"

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  Гадна работа, вече трябва и да работим, за да си изкарваме заплатите

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 624 Весело

  Магазини и "кол и въже" центрове движат пазара на труда

 3. 3 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Тия от Менпауър са лъжци и измамници. Като отидеш на интервю и ти казват: Да, много добре, препоръчваме ви на клиента, има шансове. При положение, че са кандидатствали над 100 души. След три дни отново излиза същата обява.... след един месец пак излиза...

 4. 4 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 1125 Любопитно

  Най-голямо е търсенето на ИТ специалисти, счетоводители и търговци, като сред тях преобладават обявите за мениджърски позиции.

  Само се чудя какъв критерий е обявата за работа
  Работодателят по закон е длъжен да направи свободната позиция обществена информация. Другото си е чиста шуробаджанащина.
  Някой да познава мениджър (не визирам управителя на кварталното гаражче), който да е кандидатствал за работа по обява и да е заел обявената позиция?

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Любопитно

  Е добре де - щом тези професии движат пазара на труда,тези от 1 ва и 2 ра категория къде са?

 6. 6 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#4] от "Офца":

  Няма и да познаваш, всичко е пълна порнография.

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 7. 7 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 571 Неутрално

  И какво точно произвеждат МОЛ-овете и КОЛ-центровете (ех, че хубави български думички) ??? На мен и 2-те ми приличат на помпички, които изпомпват тукашните парички към офшорки, иначе към настоящия момент най много парички влизат в БГ от гурбетчиите. Или дето вика народа"от дет дошло, там отишло"

 8. 8 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1134 Разстроено

  До коментар [#7] от "4e":

  прав си ей това ми и на мен мъката в живота ,и аз се чудя откъде бил гейтс е забогатял като нищо не произвежда ни да го видиш ,ни да го барнеш,майкросоВт оре ,копай ли ,чугун ли лей,че да има милиарди приходи ..

 9. 9 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 684 Разстроено

  Безработицата е много над 10%. Цифрите по-горе в текста не се и доближават до истината. Половинта от фирмите в Джобс.бг си пускат обявите като авто реклама, а не с цел намиране на кандидат служител. В момента се търсят хора 5 в 1, защото на връзкарите във фирмите не им се бачка и като дойдат новите - гърч на плантацията по 12 часа, 6-7 дена в седмицата за смешни стотинки! Хубавите да не казвам, ама читавите места са малко, не повече от 10-15 % от всички обяви, останалите са текстове за наемане на живи роби. Никакво предлагане на работа не се е увеличило. В горепосочения от мене сайт обявите са си 6 хил. от месеци наред, като варират с по +500, -500 през последните 16 месеца. През 2008 година там се публикуваха по 50 хил. обяви. Изводите са си за вас. Последно: Бюрото по труда в България е точно копие на останалата държава, а именно - ПЪЛЕН СМРАД, ПОГОЛОВНО БЕЗДАРИЕ и КОПЕЛДАШКИ БЪЛГАРСКИ МАНТАЛИТЕТ.

  Дянков с растежа на БВП да го духа! Магазините и кол центровете много произвеждат. ДА ВИ ЕБ@ МАЙКАТА!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  Каква е логиката, ако се лъже за безработицата, то да е занижаването ѝ?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#8] от "capitalist":

  Чичко Бил богатее от човешката глупост и мързел.

 12. 12 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#5] от "xmm":

  Няма ги. Но са най-гласовити, когато стане въпрос за пенсия. Освен това пилотите са станали пилоти, защото са искали да летят. Професията им е скъпа, престижна и търсена. Миньорите са станали миньори, защото не са имали избор в техния град. Професията им е гадна, мърлява и нездравословна. И не е и добре платена. Но това не значи, че нямат избор изобщо - тези, които не ги мързи зарязват родната кочина и отиват в града. А не събират пари от заплати, за да не закрият мината.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 13. 13 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  До коментар [#9] от "Wizard":

  Сложих ти плюс и се съгласявам с теб, най-вече с последното изречение

  Какви работни места, какви молове...някой влизал ли е в новите молове - в Пловдив например. Ми те 2/3 от магазините са незаети. А какви големи заплати дават там. Мале мила...
  В моя град (70.000) ако взимаш заплата над 500 лв те смятат за голям късметлия и богаташ.
  Още веднъж се съгласявам с последното изречение на №9

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 14. 14 Профил на Туриста
  Туриста
  Рейтинг: 402 Неутрално

  какви центрове какви чепове?

 15. 15 Профил на Д.Станев
  Д.Станев
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Само с молове и кол центрове не става. Съсипването на гръбнака на икономиката в лицето на промишленото производство изигра неблагоприятна роля върху трудовия пазар. Производствениците са принудени да търсят каква да е работа и по този начин техните умения и квалификация отиват по дяволите. В следващия момент ако на някоя фирма и потрбва стругар... ами голям зор - такъв просто няма, или има, но е над 50 години и не е работил на струг от 10 години.
  Същевременно по-младите, които търсят работа нямат изградени "производствени" трудови навици и такава работа им се струва тежка и те се преориентират. И въпросът за производителността - тя е ниска поради липсата на квалификация, подходящо обучение и мотивация. Най-шокиращото е, че мечтата на младите хора е да успеят да постъпят на работа в държавна структура?!!
  Интересно как изглежда една единица труд (да речем 1 час) в очите на работещия, работодателя и държавния чиновник от една страна и реалната себестойност на тази единица труд във вид на готов продукт. Като нищо може да се окаже, че работещият го оценява на 130% от стойността му, работодателя на 50%, а твърде често на практика "за пет пари" работа не е свършена

 16. 16 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Българина е мързелив и затова се бута на топличка работа в магазина или кол центъра. Отделно кой е луд да работи в производството, като парите са долу горе същите.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 17. 17 Профил на bubolino
  bubolino
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Мда, ами освен телефонисти и бармани май нищо друго не става от нас - съсипахме си и малкото производство, което имахме. Сега ще въртиме геврека и ще подсвиркваме на проститутките от Бул. Мария Луиза докато чакаме поредния пян клиент в жълтата катафалка, превърнала се в нашия втори дом. С една дума - кой, каквото си направи, никой не може да му го направи. Това си искахме, това си и направихме. За кво ни е производство и селско стопанство - Имашае една дивотия преди години, която гласеше: "я по-добре да съм паднал пред бара, отколкото прав пред струга".

 18. 18 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  ...."Засилва се тенденцията от миналата година да се търсят кадри, които могат да изпълняват едновременно работата на финансов мениджър и главен счетоводител, или на административен и финансов мениджър, както и такива с технически и инженерни познания в съчетание с умения за продажби, обясняват експертите."....

  И какво се получава? Изпълняваш длъжност за трима,ако може да работиш за четирима и да ти плащат като за един.
  Това е някакво малоумие!

  ..." В момента се иска работа, за да си намериш работа."...
  Да бе аз преди си седях вкъщи и чаках да ми се обадят.И преди и сега пак си трябва внимателно четене /и най-вече между редовете / на обявите,защото аман от некоретни обяви/работодатели.

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 19. 19 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1403 Любопитно

  Не мога да проумея, какво менажират, така търсените менажери???
  Или се има нещо друго предвид на местна почва?

 20. 20 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 571 Весело

  "Друга тенденция е да не се назначават свръхквалифицирани хора, защото на тях скоро им става скучно и започват да търсят други възможности", каза още Петров.

  Извинявайте, но сте пре-квалифициран за нашата позиция!
  Друг е въпроса, че работа за моята квалификация не съществува в България! Е, хубаво, като не ме искаш, мила родино

  .
 21. 21 Профил на Daniel Ivanov
  Daniel Ivanov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Какво по дяволите е кол център?

  Everyone is entitled to his own opinion, but not to his own facts.
 22. 22 Профил на Дайкири
  Дайкири
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#20] от "Perfanov":

  Г-не, да не сте научен сътрудник в НАСА? Просто ми стана много смешно, докато четях изречението "Друг е въпроса, че работа за моята квалификация не съществува в България!".
  Иначе тенденцията, че се търсели хора за мениджърски позиции е още по-смешна.
  Хубавото от цялата работа е, че тези 5000 позиции в ИТъ сектора, за които ХъПъ и МъСъ твърдят, че ще назначават хора, ще раздвижат нещата.

 23. 23 Профил на Marina
  Marina
  Рейтинг: 0 Гневно

  Абсолютни глупости пише в тази статия!
  "...както и традиционното наемане на работници в туризма през лятото са основните фактори за намаляването на безработицата през последните месеци."
  Имам една позната във Варна, която това лято 3 пъти започва и напуска работа като сервитъорка, защото я използваха за общ работник и понеже била на изпитателен срок няма договори, няма нищо, и заплата също няма. А на всяко от местата е работила като вол по цял месец порти без почивка!
  Говорим за момиче със сертификати и курсове за изпълняване на съответната услуга.Това какво е!

  http://www.trainings-bg.com/ - обучения и тиймбилдинг
 24. 24 Профил на Yoda
  Yoda
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#22] от "Дайкири":

  ХП правят точно голям кол-център , надали точно там ще се раздвижат нещата

 25. 25 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Тежко и горко на таква икономика , която доминира обслужвашия сектор ...

 26. 26 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 979 Весело

  До коментар [#18] от "Кирето":

  "И какво се получава? Изпълняваш длъжност за трима,ако може да работиш за четирима и да ти плащат като за един.
  Това е някакво малоумие! "

  Ти какво о4аква6е в татаристана !? Не6то нормално ли да се слу4и?! Или може би обратното на това !? Ако в Б-я не6то се слу4ва както трябва да е или отива6 да запали6 све6т то да продължава да се слу4ва или заси4а6 за колко време някой дивак 6те му ебе майката!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 27. 27 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 979 Любопитно

  До коментар [#24] от "Yoda":

  ХП са жив та6ак. 6урубаджанаците са узурпирали хубавите позиции, а другите да го духат. За но6тни смени пла6тат 1200лв бруттно на месец за тия пари мога да ги поканя да ми направят 1200 свир4ока и пак 6те са малко!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 28. 28 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 979 Любопитно

  До коментар [#22] от "Дайкири":

  По-добре иди си пийни някое Дайкири о6те и го гарнирай с малко ЛСД или Кока. Остави и на мен малко, за да ти стигна левела да ти повярвам, 4е не6тата 6те се раздвижат.

  И да има доста професии, за които в Б-я нито има еквивалент нито дефинирано работно място, където може6 да я упражнява6. Може да си инжинер който е у4ил ма6иностроене със специализация в насоката на механиката на флуидите и да работата ти да е свързана с оптимизацията на ДВГ-та в БМВ примерно. Такова животно в Б-я няма, няма и да има скоро, нито пък има кой да те нау4и, за6тото в Б-я БВП-то го правят от кол центрове, които са толкова велики, 4е са в състояние дори да раздвижат пазара на труда, а да и моловете.

  Дори замисляте ли се колко жалко и сме6но зву4и, как някакви си сме6ни подразделения на големи интернационални компании, 4иито то4но визирани подразделения се занимават с аутсорсинга на услугите в дейностите им, са в състояние да раздвижат пазара на труда. Само тази откровена глупост мога да полу4а заду6аване от смях.

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 29. 29 Профил на mladen84
  mladen84
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много ме радват около 90%, че може би и повече, от компаниите. И преди кризата си търсеха кадърни кадри за без пари, ама сега напоследък е станало направо неописуемо. Не можаха да се научат че двама глупака, пък и трима, не правят един умник. Просто кадърните си искат своето - парите. Обаче, ако си такъв, става все по трудно да си намериш работа та се чудя дали да не взема просто да се съглася на следващата лайняна оферта, и просто да съм като всички останали - да се праим на глупак и да не вършим нищо!!!!

 30. 30 Профил на abfk
  abfk
  Рейтинг: 161 Неутрално

  А защо в статията не се споменава, че българската държава не мисли в перспектива за своето население?
  След 2001г. приоритетите, непроменени реално и от сегашното правителство са:
  1. Петролопровод Б-А, преминаващ през плажовете, от който 51% е руска собственост. Всяка година българското правителство изразходва по 20-30 млн евро там.
  В него ще има ли работни места за български мениджъри?
  2. Газопровод Ю.П. - също руска собственост. Там ще има ли място за завършили в БГ специалността мениджмънт?
  3. АЕЦ Белене - в по-голямата си част също руска собственост. В БГ няма специалисти по ядрена енергетика, и в тази АЕЦ ще работят само руснаци. За изграждането й ще се търсят български строители-нискоквалифицирни работници, а не ІТ специалисти или мениджъри. Досега са изхарчени над 700млн евро, а тази година още 250 млн!
  Какви работни места ще създадат тези 3 приоритетни проекта, за които държавата е изхарчила вече над 1 000 000 000 евро?
  И накрая.
  Защо даже завършилите в БГ висше образование пишат неграмотно?

 31. 31 Профил на abfk
  abfk
  Рейтинг: 161 Неутрално

  1. ЧССР бе известна със своята обувна промишленост. Веднага след промените правителството без всякакво колебание възстанови собствеността върху част от обувните предприятия на БАТА, а остналите му ги продаде.
  В момента обувната чешка промишленост работи на пълни обороти.

  2. Унгария бе известна със своята промишленост за битова електроника :"Orion" и "Videoton". Въпреки доброто им качество, възможно най-бързо бяха предложени на продан, и в момента в Унгария се произвеждат световни марки като Sony, Panasonic, LG.

  3. Словакия също не разчиташе на "национално-отговорния капитал", веднага си продадоха заводите Шкода и в момента са най-големия производител на автомобили на глава на населението в ЕС.

  4. Същото се случи в Румъния с Дачия-изобщо не се поколебаха да продадат заводите си на Рено.

  Всичко това се случи до 1994г. През 1997г. вече бе късно, и никой не се интересуваше от скапалите се от неподържане български предприятия. Единственото ценно, което остана в тях, е земята.

 32. 32 Профил на ruru
  ruru
  Рейтинг: 233 Весело

  "Интересна тенденция е, че в ресторантите и хотелите се увеличава търсенето на хора на непълен ден и за надомна работа."

  )))

  Ясно - назначен на 4 часов работен ден, а работи 10-12 часа.

  А .. .да попитам нещо: каква е тази надомна работа по ресторанти и хотели? )))

 33. 33 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "не на последно място умения за работа под стрес и в кратки срокове при динамично променяща се среда". Човека се роботизира все повече.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK