Видео: Протестиращи студенти поискаха образованието да стане приоритет и на дело

Видео: Протестиращи студенти поискаха образованието да стане приоритет и на дело

© Красимир ЮскеселиевОбразованието - приоритет на дела", "Искаме да учим", "Само парното не ни грее" - такива транспаранти носеха студенти от четири университета, излезли на протест срещу недостатъчните средства за висше образование, предвидени за 2011г. 


С декларация до министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и министрите на културата и на образованието демонстрантите поискаха допълнително финансиране на Софийски университет "Св. Климент Охридски", Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" (НАТФИЗ), Националната художествена академия (НХА) и Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" (НМА).


Шествието, което тръгна от НДК, спря пред Министерския съвет и там студентите запазиха минута мълчание в памет на българското образование.
Възпитаници на театралната академия носеха ковчег и обясниха пред "Дневник" неразговорливостта си с това, че скърбят за покойника. Раздаваха и некролози за смъртта на НАТФИЗ. На финала пред Народното събрание протестиращите изпяха "Господи помилуй".


Това е вторият студентски протест през последните дни. През миналата седмица стълбите пред министерството на образованието се превърнаха в място за демонстрация. След нея беше обявено, че ще се осигурят допълнителни 40 млн. лв. в бюджета на висшите училища за догодина.


"Бюджетът за образованието е изключително орязан в сравнение с този, който е за армията", така обясни участието си в шествието студентът по право Атанас Русенов. Мария Ронгова пък заяви, че обмисля да замине в чужбина. "Това не съм само аз - това са половината, даже повече от студентите, а останалите смятат да прекратят образованието си", допълни студентката по биология. За магистъра по американистика Димитър Вълчев "въпросът не е само в конкретните искания, а е важно да се знае, че има студентско-преподавателска общност, която може да бъде някакъв фактор". Според него правителството за пореден път обяви образованието за приоритет, а се вижда, че са просто думи.


"В България има твърде много висши учебни заведения", заяви министърът на финансите Симеон Дянков по-рано днес на среща със студенти от УНСС. Той съобщи, че е готова нова рейтингова система за оценяване на университетите и факултетите към тях. Тя е разработена от институт "Отворено общество" и включва над 50 индикатора. Идеята е най-рейтинговите ВУЗ-ове да останат, а тези, които не отговарят на изискванията, да се закрият. За пример той посочи, че в УНСС парите се управляват правилно и студентите му не протестират.


От шествието се разграничиха ръководството и Студентския съвет на СУ. Те определят протестиращите "като група студенти" с "неясно поставени от организаторите причини за протест, така и на постоянно променящите се искания към правителството".

Камера и монтаж: Георги Марчев
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK