ДНСК чака възражения, за да научи кои са собствениците на вили във "веселото село"

ДНСК чака възражения, за да научи кои са собствениците на вили във "веселото село"

© НАПДържавният строителен контрол чака собствениците на незаконни вили в т.нар. весело село край язовир "Ивайловград" да обжалват заповеди за събаряне на сградите, за да научи имената им. Това се разбра от думите на новия шеф на Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК) Милка Гечева. Тя и зам.-министърът на регионалното развитие Георги Прегьов бяха изслушани от парламентарната комисия по корупция и конфликт на интереси за митничарските вили и стратегията на министерството за незаконното строителство.


Около 20 акта за незаконно строителство около язовир "Ивайловград" се водят срещу неизвестен извършител, съобщи Милка Гечева след заседанието на комисията. Неотдавна регионалният министър Росен Плевнелиев съобщи, че ДНСК е издала от общо 83 акта за незаконно строителство в района на язовира, но още не е изтекъл срокът за обжалването им. По думите на Гечева от тези 83 акта по около 20 не са получени възражения. И тъй като сградите са строени без документи и в общината няма официална информация за тях, ДНСК чака по обжалванията да се ориентира кои са собствениците, се разбра от думите й. Когато бъдат издадени самите заповеди за събаряне на сградите, вероятно те ще се появят, за да обжалват, обясни шефът на ДНСК.


За "веселото село" се заговори публично преди две седмици, след като Националната агенция по приходите започна да заснема от хеликоптери незаконни луксозни имоти. Тогава премиерът Борисов поиска незабавни оставки в ДНСК и в митниците в Свиленград. Шефът на строителния контрол беше сменен, а шефът на митниците в Свиленград - понижен, след като се оказа без никакви дисциплинарни нарушения.
Пред депутатите днес зам.-министърът на регионалното развитие Георги Прегьов описа и намеренията за промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които преди дни анонсира и министър Плевнелиев. Промените предвиждат контролът при строежите от първа до трета категория (инфраструктура, обекти от национално значение и високо строителство) да мине изцяло в правомощията на ДНСК. Контролът за всички останали строежи пък да е само отговорност на общините.


Досега общинската администрация издаваше най-вече актове за спиране на строителството, а целият контрол се очакваше да го върши ДНСК, посочи Гечева. По думите й общините не са упражнявали необходимия контрол, въпреки че са имали това право и задължение по закон. Тя даде пример именно с района на язовир "Ивайловград", където, ако общината си била на мястото, нямало да се стигне до сегашната ситуация.


Затова с промени в закона щяло да се запише ясно за какъв контрол отговаря централната власт и за кои обекти - местната. Досега ДНСК е отговаряла за пускането в експлоатация на строежите от 1 до 3 категория, но за първичния контрол са отговаряли както централната, така и местната администрация, обясни още Гечева. Сега ще бъде записано, че първичният контрол на големите и важни строежи се контролира и следи на централно ниво, а за по-малките ще отговарят само общините.


Зам.-министър Прегьов съобщи още, че министерството ще направи публичен регистър на всички влезли в сила заповеди за събаряне на незаконни сгради. В него ще се записва информация за самите обекти, какви действия се предприемат по събарянето им и крайния срок, до който това трябва да стане факт, обясни той.


Министерството и ДНСК ще проверяват за незаконно строителство край още 50 изкуствени водоема, съобщи още новият шеф на държавния строителен контрол. Такова намерение вече обявиха от екоминистерството, но предупредиха, че проверката ще им отнеме поне един месец.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK