Пазарът на труда: Търсят се многофункционални служители

Най-много се търсят продавачи, IT специалисти и с два езика за кол центрове

Пазарът на труда: Търсят се многофункционални служители

© Дневник
Най-много се търсят продавач


IT специалисти и с два езика за кол центрове

Финансов мениджър, който може да бъде и главен счетоводител, инженер с опит в търговията, програмист с повече от един западен език. Това са най-търсените служители на пазара на труда през октомври, показа допитване на "Дневник" до шефове на кариерни сайтове и консултанти по подбора на кадри.


Наблюденията им показват, че намаляването на безработицата се дължи най-вече на продължаващата експанзия на веригите за бързооборотни стоки, разширяването на дейността на ИТ компаниите и кол-центровете. През септември за съживяването на пазара на труда допринесе и откриването на учебната година, покрай което се отвориха над 2000 работни места в образованието.
Работодателите продължават да ценят най-много способността на служителите да имат умения за повече от една позиция, опит на сходна длъжност и отлично владеене на езици. Според експертите раздвижването все още е твърде плахо въпреки данните на Агенцията по заетостта, според които пред март - септември безработните са намалели с около 46 хил. души.


Това не означава обаче, че са си намерили работа. През септември в бюрата по труда са се вписали 31 хил. души, а от регистрите са отписани около 35 хил. души, от които само около 40% вече работят.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK