Първанов: Кабинетът да преосмисли антикризисната си политика

Георги Първанов

© Анелия Николова

Георги ПървановПравителството продължава да не се справя с икономическата криза - това заяви президентът Георги Първанов при откриването на организираната от него дискусия за "Стратегическите приоритети на българската икономика в контекста на стратегията Европа 2020".


Президентът добави, че дистанцията между България и останалите страни от Евросъюза се увеличава и препоръча на кабинета да преосмисли антикризисната си политика, както и да разработи стратегия за преструктуриране на икономиката, която обаче да не е "кабинетна"Има криза в стратегическото мислене, въпреки съществуването на над стотина стратегически документа, заяви Георги Първанов"Не може да се събират трима или петима души, както усещам, че се прави, и да формулират документ, който да представят пред Брюксел. Този документ трябва да определя визията на страната за следващите 10 г.", подчерта държавният глава.


Според него на подобни на днешната дискусия трябва да се решат основните въпроси за развитието на икономиката и да се изработи документ, който да се приеме от Народното събрание и да бъде  настолен за няколко правителства напред.


Първанов индиректно критикува политиката на правителството в сферата на здравеопазването, образованието, както и мерките, свързани с икономиката и бизнеса.


Той припомни, че преди година, когато е започнал дебата за целите пред икономиката, е застъпил тезата, че фискалните инструменти трябва да се използват гъвкаво, да се допусне ограничен структурен дефицит, за да се стимулира икономиката и потреблението, и да бъдат направени реформи в образованието и здравеопазването. "Тогава това беше неглижирано, парите се изхарчиха, но резултатът, който препоръчахме, не се получи. Струва ми се, че избрахме грешния път", обобщи президентът.


Първанов подчерта, че постигането на икономическите цели е невъзможно без политическа стабилност, като уточни, че говори не за " силова имитация на политическа стабилност, а за стабилност, която е функция на доброто управление".


Също индиректно Първанов упрекна управляващите, че са насрочили днешното поредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, посветено на пенсионната реформа, за същия час, когато започва форума, с което е възпрепятствало участието на представители на правителството.


Единственият представител на кабинета на дискусията е зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов. В залата се още шефът на БНБ Иван Искров, председателят на Асоциацията на търговските банки Виолина Маринова, бившият финансов министър и настоящ депутат от БСП Пламен Орешарски,
бившият социален министър, а сега - лидер на НДСВ Христина Христова, икономистът Георги Ангелов. ръководителят на представителството на Еврокомисията у нас Зинаида Златанова, общинският съветник от НДСВ Владимир Каролев.


Сред гостите са още  вицепремиерът в кабинета "Станишев" Меглена Плугчиева, бившите депутати Мария Капон, Стефан Личев, Кръстьо Петков, сочени неофициално като участници в бъдещ политически проект на Георги Първанов. Модератор на дискусията е Ивайло Калфин - бивш икономически секретар на Първанов, а впоследствие - външен министър и евродепутат, който също е сред вероятните членове на нова формация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK