Започва изграждането на музей за съвременно изкуство в София

Сградата, която ще бъде ремонтирана, за да стане музей на модерното изкуство.

© Министерство на културата

Сградата, която ще бъде ремонтирана, за да стане музей на модерното изкуство.Започва изграждането на нов музей за съвременно изкуство в София, който ще се намира в сградата на комплекса "Софийски арсенал", до музея "Земята и хората. Идеята за проекта беше представена още през май 2009 г., като тогава беше съобщено че архитект ще е Бойко Кадинов, а София има нужда от място за литература, фотография, архитектура, IT технологии и изкуство. Така след няколко години София ще има два музея за модерно изкуство - музейният комплекс зад катедралата "Ал. Невски", известен като Българския Лувър и музеят за модерно изкуство.


Изграждането на музея ще струва около 2.5 млн. лв., като по-голямата част от тях са по финансовия механизъм на европейското икономическо пространство с участието на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. При първата копка на проекта днес посланикът на Норвегия Тове Скарстейн съобщи, че само участието на страната й е за над 1 млн. евро.


"Поставянето на днешното начало е първият етап от реконструкцията, а със съдействието на кмета на София в парка зад музея ще бъде създаден и музей на открито за съвременна, модерна скулптура", каза министър Вежди Рашидов. Той добави, че за втория етап от реконструкцията ще се кандидатства за нови средства от европейските програми, за да се изгради в съседство още една галерия, арт-магазин, арт-кафене, както и две-три административни сгради.


Закритата изложбена площ на комплекса ще бъде над 1000 кв. м. Реконструкцията е подчинена на философията на съвременния зелен дизайн - с естествени, екологично чисти материали. Ще се използва естествената светлина - оберлихт в покрива, слънчеви колектори. Около 950 кв.м зелена площ около музея ще бъде интегрирана и защитена като експозиционно пространство. "Постройката е изграждана в края на XIX и началото на XX в. и носи характерните белези на класическата архитектура", каза преди време арх. Кадинов пред БТА.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK