Алма Матер: СУ сгреши, че се довери на професионализма на Симеон Дянков

Алма Матер: СУ сгреши, че се довери на професионализма на Симеон Дянков

© Надежда ЧипеваКогато преди една година, финансовият министър Симеон Дянков обяви, пицата на бюджета е малка, но затова пък ще я получим изцяло, университетските ръководства не са успели да предвидят, че тази пица въпреки обещанията му ще бъде намалена на два пъти за осем месеца. Ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ) признава, че сгреши в прекалената си доверчивост към обещанията и професионалните прогнози на министър Дянков.


Това е записано в декларация на висшето училище, изпратена по повод вчерашното изказване на Дянков, че тежкото състояние на университетите се дължи на лошото им управление. Пред студенти от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) Дянков каза, че висшите училища имат право да протестират, когато не са били стопанисвани добре.


"Очевидно доволен от успеха на прогнозите си във финансовата сфера министър Дянков си позволява на същата среща да дава и съвети в сферата на образованието и науката. Той обявява, че не препоръчва на студентите Софийския университет.
Ако един министър в Съединените щати, където министър Дянков се гордее, че е получил образованието си, си позволи подобна оценка за Харвард или Йейл, вероятно това ще бъде последната му реч", е записано още в декларацията.


Според Алма Матер, подобна оценка от един вицепремиер нанася сериозни щети на първия български университет, който според хвалената от самия Дянков рейтингова система е на първо място в страната по почти всички професионални направления, в които обучава студенти (бел. ред. рейтнговата система ще бъде обявена следващия четвърък). Затова преподавателите настояват министърът да посочи основанията за тази оценка на Софийския университет, която нарушава всички правила на конкуренцията, на етичния тон между институциите и на елементарния морал.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  На Дянков, който се довери,
  ще изгори!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 2. 2 Профил на Rowan Atkinson
  Rowan Atkinson
  Рейтинг: 532 Неутрално

  СУ и УНСС се сравняват с Йеил и Харвард!

 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#2] от "23":

  А Дянков го сравняват с министър в свободна държава!?

 4. 4 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Чичо Сам не дава и стотинка за Харвард. Защо Харвард е добър , СУ произвежда един посредствен продукт?

 5. 5 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 796 Весело

  Ау, колко се обиждат нашите учЕни, когато им кажат истината в очите.

  Колкото ѝ да си мислят обратното, нашите ректорЯ не могат да проумеят, че управлението на финансите на огромна институция като ВУЗ е сложна работа и иска познания, различни от филология и история. Разчитат само на главните си счетоводители да им оправят бакиите и ограничават глупавите разходи. Обаче мисъл в переспектива няма - нито как да привлекат интереса на студентите, нито как да участват в проекти, нито да санират сгради и подобряват условията... Дай им само да си приказват по конференции и пред микрофони колко са велики и как държавата им е длъжна...

 6. 6 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#2] от "23":

  А Дянков се сравни с Брад Пит, ако се сещаш.

  А колкото до конкретното изказване на хер Флик в УНСС, то е повече от малоумно. Най-малкото, че сравнението между УНСС и СУ идиотско. Колко от специалностите в СУ, можеш да изучаваш в УНСС? Фиолологии - Славянски и Западни, Източни и т.н.? Физика, Химия, Биология, География? Математика и информатика? Или според глупака Дянков, без тях не може, а?

 7. 7 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Нека ръководството на СУ да обясни за какво харчи парите и какъв е наема на имотите, които са дадени под наем.

 8. 8 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1602 Весело

  До коментар [#5] от "Знам и Мога":

  Е, и дебилчо требе да проумее, че правенето на бюджет на държава е сложна и отговорна работа, ма не ще. Бе и мисъл за развитието на икономиката не му идва, ма продължава да дудне.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 9. 9 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#6] от "alex_ks":

  може би не си разбрал подтекста на изказването - в единия университет парно има и пари има, защото го управляват финансисти, които това умеят, в другият имат проблеми с тази тематика и оттам зъзнат

  un buen dia empieza con un solo rayo
 10. 10 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#3] от "svoboden":

  а ние свободна държава ли сме? - за да си добър финансов министър в такава държава трябва да имаш много добър отчет по приходите и разходите в държавата като основа, т.е. разплащания на всяко ниво по банков път и контрол на паричните потоци, за да са ти верни представите къде се намираш - и какви данъци имаш на разположение за развитие на съответните сфери.
  Това той искаше да го направи - нещата заглъхнаха само като желание, защото явно на някой не му изнася да има ред във финансите на държавата.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 11. 11 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#9] от "rayo":

  Много елементарно обяснение. Стойността на учебния процес в УНСС най-малкото е несравнима с тази в много от специалностите в СУ. А да не говорим с цената във ВМА. Освен това, колко сгради има УНСС, в които се учи и работи? Знаеш колко са тези на СУ? Как се издържа всичко това?

 12. 12 Профил на lans_armstrong
  lans_armstrong
  Рейтинг: 456 Гневно

  Направо предлагам да се закрие висшето образование и науката в България - в най-добрия български университет 'не трябва да се ходи', в БАН пък пълно с 'изкуфели старци'... Какво им е било на пещерняците?! И без това не сме много далеч от пещерната епоха в общ план!
  А на тези , които плюят по СУ само ще кажа, че може и да не е на нивото на Харвард и Йеил, но е най-доброто, което може да се получи като образование в България! На който не му харесва този факт и иска добра подготовка , да ходи да учи в чужбина!
  Но не може по толкова грозен и безпардонен начин да се срива държавността чрез оплюване на нейните символи, каквото е образованието и в частност първото висше училище, защото това се прави и по отношение на съдебната система, лекарите, полицаите, учителите и т.н., т.е. всички недоволни! И после защо гражданите нямали доверие в държавата?!

 13. 13 Профил на vg
  vg
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Софийският университет може само да се гордее ,че е попаднал в тази престижна класация на недолюбвани от малоумника Дянков университети заедно с Виенския ,Берлинския и Принстънския университет.

 14. 14 Профил на ++
  ++
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "ven4elen4e":

  Символите отдавна са оплюти, какво прави СУ за да настига модерните университети по света?

 15. 15
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:25 на 29/10/2010 от неговия автор.

 16. 16 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#11] от "alex_ks":

  Точно по тази причина СУ има нужда от човек финансист да връзва финансовото им управление, със свои сили няма да се справят

  un buen dia empieza con un solo rayo
 17. 17 Профил на lans_armstrong
  lans_armstrong
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#14] от "++":

  По тази логика, всеки трябва да си хване лопатката и да копае 2 метра надълбоко...
  СУ прави, каквото може, за да настига световните университети, а това, че не се получава точно така, е поради ред причини: липса на адекватно финансиране, липса на адекватна държавна политика към образованието въобще, дезинтересиране и отчуждаване на бизнеса от образованието и не на последно място, в много случаи неадекватното управление на финансови средстваот самите висши училища! Последното обаче не означава, че орган на власт, какъвто е министърът на финансите (той не е човека -Дянков, не се появява в лично качество пред гражданите, а именно облечен в държавна власт и с правомощия, определени му в Конституцията), е допустимо да си позволява компрометиране на държавен универистет с традиции като СУ! Освен това той дори не си е завършил обазованието там! И още по-малко да противопоставя ВУЗ-ове именно в качеството си на министър!
  Ако това се приема за нормално, "надежда тука всяка оставете"!

 18. 18 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 684 Гневно

  Палячо ! Не заслужаваме да управляват финансите ни такива хора .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 19. 19 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#10] от "rayo":

  "Разплащане на всяко ниво по банков път и контрол на паричните потоци". Ако това е представата ти за свобода много жалко. Еднакво глупаво е да караш хората да плащат задължително по банков път и да ги караш да плащат задължително в брой. Контролът на паричните потоци в КНДР примерно е супер добър и те процъфтяват ли според теб!? И двете неща нямат общо с управлението на финансите, което се прави на база на статистическа, а не на оперативна информация, а още по малко имат с темата за образованието.

 20. 20 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Както казва #4, нито в Харвард, нито в Йейл има "държавна поръчка" и там държавата не налива пари в университетите за такава дивотия.

  Въобще държавната поръчка е някакъв реликт от времето на планираната икономика когато държавата решаваше колко инженери или счетоводители и трябват.

  Що се отнася до това дали Дянков би "препоръчал" изобщо някой български университет е до голяма степен - и съвсем основателно - под въпрос.

  Лошото в случая е, че порочната система на държавната поръчка се остави без промяна.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 21. 21 Профил на x3me
  x3me
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Дянков такива говна бърка в момента, такива лъжи вади от тефтерите си, че скоро ще има крокодилски сълзи. Ни от ЕС помощ ще видим ни от прокудените стари руски братя. Даже и Жристос от кръста да слезе, пак неможе ни помогна. Дянков и Борисов се мъчат да лъжат цяла Европа та и собствения си народ.

  "Без революция сме загубени во веки веков." Смърт за всички мюсюлмани по Земята !!!
 22. 22 Профил на stevemorse
  stevemorse
  Рейтинг: Неутрално

  Откога Дянков се справя с финансите, че му остава време да плещи врели-некипели за образованието и науката. Има манталитета на провинциален кастрат. Няма ли скоро да ходи отново да се извинява на Гоцето?

 23. 23 Профил на naso
  naso
  Рейтинг: 458 Весело

  Дянков е пич,а всички вие които го плюете сте скапаняци.

 24. 24 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#19] от "svoboden":

  Разбрах - свободата е сивата икономика и нерегистриране на никакви приходи пред държавата, свободата е отсъствието на електронно правителство, свободата е корупцията, за да направиш това, което не ти е позволено по закон........... никой финансов гений не би се справил с такава свобода.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#6] от "alex_ks":

  Малоумник

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 27. 27 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 796 Весело

  Мда... Всички прави, само Дянков - не.

  Я кажете една реформа, направена в СУ последните 20 години?

 28. 28 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Може и да си завършил в САЩ и да си работил в Световната банка, но в един момент простотията и лошото възпитание избиват. А абсолютно ненормално е да настройваш с приказки един срещу друг университетите, да плюеш по една толкова уважавана институция като Софийския университет, всеки ден да се извърташ като палачинка и да искаш някой разумен човек да те уважава.
  Става въпрос за Дянков.

 29. 29 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 799 Весело

  Божее, СУ ще се сравнява с Харвард и Йейл??! С два частни университета? Къде отиваш може би?

  И като се сравняват, защо не видят от къде идват парите на Харвард? Да не би да разчитат на държавна субсидия?! Къде е инвестиционната програма на СУ? Къде е връзката с бизнеса (ама не оная връзка)? Къде са технологиите и изследванията, които да им носят приходи? Къде е ‘Sofia University Business Review’ което да се продава по $100 за абонамент или $7 за единична статия ?

  Очевидно е, че в България с добро явно не става. Вие плюйте по лошия Дянков, но ако се продължи с изливането на пари както до сега, никога нищо няма да се промени.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 30. 30 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 684 Неутрално

  E тука не е така, тук се чува само "Дай субсидии" за глава добитък явно.... на хората не им се иска да се напънат и да измислят нещо

  un buen dia empieza con un solo rayo
 31. 31 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Единственото перо ,за което Дянков дава без да пита е да се търсят еврейски артефакти поо .земи. Това е мисията му тук. За всичко друго -ако му е кеф. А и никой няма да го свали ,най-малко батето Бойко. Щото сам си призна ,че отиде ли си Дянков отива си и той. Затова минаваме на килийно образование.Пък предстои и Деня на будителите

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 32. 32 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#31] от "diva_selianka":

  Да се чете "по Българските земи"

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK