Алма Матер: СУ сгреши, че се довери на професионализма на Симеон Дянков

Алма Матер: СУ сгреши, че се довери на професионализма на Симеон Дянков

© Надежда ЧипеваКогато преди една година, финансовият министър Симеон Дянков обяви, пицата на бюджета е малка, но затова пък ще я получим изцяло, университетските ръководства не са успели да предвидят, че тази пица въпреки обещанията му ще бъде намалена на два пъти за осем месеца. Ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ) признава, че сгреши в прекалената си доверчивост към обещанията и професионалните прогнози на министър Дянков.


Това е записано в декларация на висшето училище, изпратена по повод вчерашното изказване на Дянков, че тежкото състояние на университетите се дължи на лошото им управление. Пред студенти от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) Дянков каза, че висшите училища имат право да протестират, когато не са били стопанисвани добре.


"Очевидно доволен от успеха на прогнозите си във финансовата сфера министър Дянков си позволява на същата среща да дава и съвети в сферата на образованието и науката. Той обявява, че не препоръчва на студентите Софийския университет.
Ако един министър в Съединените щати, където министър Дянков се гордее, че е получил образованието си, си позволи подобна оценка за Харвард или Йейл, вероятно това ще бъде последната му реч", е записано още в декларацията.


Според Алма Матер, подобна оценка от един вицепремиер нанася сериозни щети на първия български университет, който според хвалената от самия Дянков рейтингова система е на първо място в страната по почти всички професионални направления, в които обучава студенти (бел. ред. рейтнговата система ще бъде обявена следващия четвърък). Затова преподавателите настояват министърът да посочи основанията за тази оценка на Софийския университет, която нарушава всички правила на конкуренцията, на етичния тон между институциите и на елементарния морал.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK