ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

"Алтернативата" на Първанов - търсят се говорители във всички институции

Георги Първанов.

© Анелия Николова

Георги Първанов.След едногодишно увъртане за намеренията си след края на президентския си мандат, днес Георги Първанов съобщи, че политическият му проект ще тръгне на 11 ноември. Като за начало - с група граждани, догодина - с мрежа от инициативни комитети за местните и президентски избори, а след това - може и с партия.


"Скоро ще стартира в публичното пространство широка гражданска инициатива, която е в ход, но това все още не означава учредяване", обяви Първанов пред журналисти след края на организираната от него икономическа дискусия. Първата среща на тази "гражданска инициатива" ще бъде на 11 ноември в НДК. 


В същия ден, в който Първанов реши да хвърли светлина върху намеренията си, в. "Труд" съобщи в аванс името на бъдещата му формация - "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ).
Преди година Първанов за първи път обяви амбициите си да остане в политиката и след президентския мандат, но не като лидер на партия. По-късно разви идеята си за гражданско обединение, на което да е "плеймейкър". Анонсът събуди несекващ интерес и съответното количество прогнози, очаквания и потенциални имена на участници. Доскоро обаче Първанов и близките му съмишленици отклоняваха всякакви въпроси за формата на бъдещото обединение и кръга хора, които ще бъдат поканени в него.


Структурата - широка мрежа, позиционирането - в ляво, в дясно... в центъра


Участниците в "широката инициатива" са представители на различни гилдии и слоеве - лекари, кметове, преподаватели, хора от неправителствени организации, политици, без това да ангажира съответната политическа партия - така Първанов лаконично очерта обхвата на новото движение. В края на форума, посветен на икономическите приоритети в контекста на стратегия "Европа`2020", президентът обобщи, че следващият разговор трябва да се прехвърли в "гражданско-експертното поле".Проектът на президента е проект за възстановяване на лицата от прехода, коментира вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от агенция "Фокус". "Това е проект, който по никакъв начин не е независим от статуквото, и който, естествено, ще може отново да си партнира с политически сили и всичко, свързано с престъпността. За да може да се крепи статуквото, което укрепваше тези лица през последните години, за да се възползват от възможностите на държавата, подпомагани от всичко онова, което се нарича корупция, престъпност и т.н.", каза Цветанов.

Идеята е да се създаде широка гражданска мрежа, в която за година-две да работят заедно политици и експерти от ляво, дясно, център - това разясни днес Кръстьо Петков от ОБТ. Той е и член на експертното икономическо движение "ГЛАС" и се наложи като един от говорителите на президентския проект. Петков вижда Първанов и бъдещото движение като единствен фактор, който в условия на "невиждана криза - икономическа и духовна", би могъл да стресне политиците от ляво и от дясно и да ги обедини. "Харизмата не върши работа", смята Кръстьо Петков и посочи разочарованието от Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов.


Целта - опозиционният фронт да се разшири


Бъдещият проект ще наподобява разширен вариант на форума "Български дебати", който Първанов наложи през втория си президентски мандат. През тази форма той организира дискусии с експерти, представители на синдикати и работодателски съюзи по различни теми - образование, здравеопазване, социалната политика, съдбата на изоставените деца.


Сега обаче целта е опозиционният фронт да се разшири. Задачата е да се привлекат депутати, кметове и други публични личности, които да се наложат като "говорители на алтернативата" в различните институции, разясни пред "Дневник" участник в изработването на концепцията за бъдещия проект. Засега такива говорители могат да се търсят сред депутатите на БСП - Кирил Добрев, Корнелия Нинова, Петър Курумбашев, Ивелин Николов, Румен Петков.


"В БСП има депутати, които са на двоен комисионен договор - на "Позитано" 20 и на "Дондуков" 2, зависи накъде повее вятърът" - така техен колега обясни метафорично близостта им и с президента, и с лидера на БСП Сергей Станишев.


Идеологът - Бунджулов, строителят - Бойко Радоев


На 11 ноември няма да има учредяване, не си представяйте избор на управителен съвет, разказват запознати с подготовката на движението. Едва ли ще бъде посочен лидер, по-вероятно е да бъдат излъчени няколко регионални отговорници. И те, подобно на говорителите в различните институции ще трябва да налагат "алтернативните тези". 


Идеологът на президентското движение е секретарят на Първанов - Андрей Бунджулов, а партийният строител и отговорник за структурите по места е парламентарният му секретар - Бойко Радоев. Всички обаче, за които се предполага, че са свързани с подготовката на проекта, днес избягваха журналистите и отклоняваха въпросите за "когато му дойде времето".


За името на проекта имало няколко варианта, като най-вероятното засега е "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ). Възможно е да настъпи промяна, след като вече се появи в медиите, но със сигурност в името на движението ще има "възраждане", разказа източник от "Дондуков" 2.


Гръбнакът ще са кметовете


Засега не е известно колко души включва тази "широка гражданска инициатива" и кои ще бъдат поканени на 11 ноември. По неофициална информация голяма част от тях са кметове, сред които Дора Янкова (Смолян), Костадин Паскалев (Благоевград), Божидар Йотов (Русе), Красимир Мирев (Търговище), Славчо Атанасов (Пловдив), Петър Паунов (Кюстендил), Пенка Пенкова (Лом) и др. Доскоро се сочеше и името на великотърновския кмет Румен Рашев, който се включваше в организираните от президента дискусии във форума "Дебати", но заради делото срещу него за длъжностно престъпление, поканата му е под въпрос.


Дора Янкова, която е и шеф на сдружението на общините и член на ръководството на БСП, е сочена за един от "моторите" на проекта, която ще осигури именно подкрепата на местно ниво. Днес тя избягваше всякакви изказвания по темата. Председателят на ЗНС Стефан Личев пък призна, че е говорил последно с президента за проекта му именно на празника на Смолян миналата седмица.


Десницата ще бъде представена в новия проект от Мария Капон, председател на Единна народна партия, преди това член на Демократическата партия, разказаха участници в подготовката. Капон коментира, че все още няма покана за събитието. В същото време заяви, че подкрепя подобна гражданска инициатива, "която да даде алтернатива, различна от сегашната - терминал 1 и 2 на летище София". Капон активно работи с президента покрай закона за генномодифицираните организми.


Лидерът на НДСВ Христина Христова каза пред "Дневник", че президентът е разговарял с нея още преди два-три месеца. Отправил й покана да се присъедини и още тогава казал, че ще обяви проекта си през ноември. Тя самата обясни, че е лидер на партия и няма как да се включи еднолично в такава инициатива, без да ангажира НДСВ, но ще изчака 11 ноември за по-нататъшни коментари.


Сред вероятните имена, които ще бъдат привлечени към президентското движение, е бившият еврокомисар Меглена Кунева. Преди ден тя самата не отрече възможност да работи с президента, но отбеляза, че нейната политическа сила остава НДСВ. Случайно или не, на икономическата дискусия днес беше поканен съпругът й - Андрей Пръмов, но не дойде.


"Нека изчакаме 11 ноември" - това беше лаконичният отговор на бившия вицепремиер Меглена Плугчиева, чието име също се свързва с президентския проект.


Сред имената, които се очаква да се присъединят към движението и които не отричат това, са Стефан Данаилов, Андрей Пантев, Велислава Дърева, Петър Стоянович (Гергьовден), Любен Дилов-син. Очаква се и бившият външен министър и бивш съветник на Първанов, сега евродепутат от БСП Ивайло Калфин да стане част от тази "гражданска инициатива". Днес той беше модератор на дискусията.


Но интригата ще остане до последния момент. Близък до Първанов обясни днес на любопитен гражданин, че голямата част от завъртяните в медиите имена изобщо няма да бъдат поканени на 11 ноември.


На местните избори - инициативни комитети


Очаква се бъдещото гражданско движение да участва и на местните избори догодина, чрез иницитавни комитети. Ще се търсят широки коалиции и подкрепа от структурите по места на БСП, както и на по-малките партии, чиито представители се включат в движението - ЕНП на Мария Капон, ЗНС на Стефан Личев, БЗНС "Александър Стамболийски", "Гергьовден". Интрига вероятно ще има и за президентските избори, на които няма как Първанов да не иска да посочи свой наследник. Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви на конгреса обаче, че кандидатът за президент трябва да е на БСП, защото е въпрос на идентификация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK