Съдът пак прати на поправителен устройствения план на Царево

Екоминистерството трябва да ревизира оценката за ефекта му върху природата

Темата за застрояването на крайбрежието, особено в района на Царево и парк "Странджа", предизвика десетки протести в последните няколко години

© Анелия Николова

Темата за застрояването на крайбрежието, особено в района на Царево и парк "Странджа", предизвика десетки протести в последните няколко годиниОбщият устройствен план на Царево, който отреждаше нови зони за застрояване по черноморското крайбрежие в парк "Странджа" и заради който Европейската комисия откри наказателна процедура срещу България, беше върнат за преразглеждане от Върховния административен съд (ВАС).


В началото на октомври 7-членен състав на ВАС отхвърли искането да се възобнови делото за устройствения план, след като последна инстанция на съда (5-членен състав) върна плана за ревизия. Жалбата пред 7-членния състав беше внесена от проектантите на застроителния план - фирма А.С.А.


Искането им беше основано на правилото, че всеки, дори да не е бил страна по дело, може да поиска отмяна на съдебно решение, ако то е неблагоприятно за него. Съдът отхвърли жалбата им като неоснователна.
Мотивът - след като фирмата, наета преди години от министерството на регионалното развитие, си е свършила работата и си е получила възнаграждението, тя вече не участва в административното производство по устройствения план и съдбата му не я засяга.


Общият устройствен план на Царево беше приет през 2008 г. след положително становище на тогавашния министър на околната среда Джевдет Чакъров по екооценката му. Природозащитни организации заведоха дело с аргумента, че са допуснати съществени пропуски в оценяването на ефекта от застрояването върху природата. Сигнализираха за случая и Еврокомисията, а в края на миналата година Брюксел откри наказателната процедура.


На практика след решението на ВАС екоминистерството трябва или да ревизира екооценката, или да изиска нова такава оценка, или да преразгледа собственото си решение по досегашната. В края на октомври м.г. министър Нона Караджова дори предложи да оттегли решението на предшественика си и екооценката да се преразгледа.


Теоретично е възможно устройственият план да бъде приет в същия вид, макар че преди време зам.-министър Евдокия Манева съобщи, че върху дирекциите на министерството е оказван натиск от Чакъров да пуснат плана без забележки през 2008 г.


Планът засяга незаконното вилно селище "Златна перла" край с. Варвара, като отрежда земята под него (част от парк "Странджа") за урбанизация. Селището, построено през 2006 г. от фирма "Краш 2000", което вече е собственост на фирма на "Минстрой холдинг", беше обявено за незаконно с общо 22 решения на ВАС.


Бившият вече началник на националния строителен контрол Иван Симидчиев обаче отказваше да го премахне с мотив, че устройственият план на Царево може да го узакони.


"Аз ще продължа да настоявам Царево да има устройствен план. Всички проблеми на нашата община идват от обявяването на парк "Странджа" преди години и той спъва развитието на населените места. В момента предстои и приемането на план за управление на парка, но докато аз съм кмет, ще му се противопоставям", коментира пред "Дневник" кметът на Царево Петко Арнаудов.


"Колкото до "Перлата", за мен това селище е законно и то щеше да носи на общината поне 100 хиляди лева данък годишно и щеше да даде работа на 5-6 души. Ако правителството иска да махне тази перла, но нека в рамките на половин година да поправи устройствения план и да го пусне", добави Арнаудов.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на владимир бояджиев
  владимир бояджиев
  Рейтинг: 426 Гневно

  ееей,нагляр е тоя боклук...да пукне дано!

 2. 2 Профил на mnogo
  mnogo
  Рейтинг: Неутрално

  Няма ли кой да отмени и ОУП на община Долни чифлик, с който по същия начин, след заменките на пасища с плаж /"Камчийски пясъци"/, се финализира грабежа на мафията "Райфайзенбанк" и сие...

 3. 3 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 793 Неутрално

  "Селището, построено през 2006 г. от фирма "Краш 2000"... беше обявено за незаконно с общо 22 решения на ВАС."
  22 решения!! И нищо. Перлата все още си стои, Арнаудов все още не е в затвора, парк Странджа все така му пречи да се развихри, plus ça change, plus c'est la même chose. Абсурдистан.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 4. 4 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 376 Неутрално

  РЕШЕНИЕ

  № 11723
  София, 12.10.2010

  В ИМЕТО НА НАРОДА


  Върховният административен съд на Република България - Седемчленен състав - II колегия, в съдебно заседание на двадесет и трети септември две хиляди и десета година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГАЛИНА СОЛАКОВА
  ЧЛЕНОВЕ: АНГЕЛ КАЛИНОВ
  ГАЛЯ КОСТОВА
  НАДЕЖДА ДЖЕЛЕПОВА
  ТАНЯ РАДКОВА
  ЛЮБОМИРА МОТОВА
  ЕМИЛИЯ КАБУРОВА
  при секретар Светла Панева и с участието
  на прокурора изслуша докладваното
  от съдията АНГЕЛ КАЛИНОВ
  по адм. дело № 8382/2010.


  Постъпила е молба от "А.С.А." ООД - гр. София за отмяна на влязлото в сила решение № 6808 от 25.05.2010 г. по адм.д. № 3673/2010 г. на Върховния административен съд - петчленен състав - втора колегия на основание чл. 246, ал. 1 АПК.
  МОЛБАТА Е НЕОСНОВАТЕЛНА
  Съгласно чл. 246, ал. 1 АПК право да иска отмяна има всяко лице, за което решението или споразумението има сила и е неблагоприятно, макар и да не е било страна по делото. Предмет на разглеждане от съда е жалба против Становище № 1 - 2/2008 г. по акологична оценка на изменение на общия устройствен план на община Царево, издадено от министъра на околната среда и водите. По отношение на изменеието на плана на община Царево молителят е имал договор с министъра на регионалното развитие и благоустройството за изготвяне на проект. С изготвянето на проекта и получаване на възнаграждението, молбоподателят е отстранен от административното производство и всички актове издавани от административните органи и съдилищата нямат сила по отношение на него и не могат да бъдат неблагоприятни за същия. Ето защо неоснователното искане следва да се отхвърли.
  По изложените съображения Върховният административен съд - седемчленен състав - втора колегия

  РЕШИ:


  ОТХВЪРЛЯ искането на "А.С.А." ООД - гр. София за отмяна на влязлото в сила решение № 6808 от 25.05.2010 г. по адм.д. № 3673/2010 г. на Върховния административен съд - петчленен състав - втора колегия на основание чл. 246, ал. 1 АПК.
  Решението е окончателно.  Вярно с оригинала, ПРЕДСЕДАТЕЛ: /п/ Галина Солакова
  секретар: ЧЛЕНОВЕ: /п/ Ангел Калинов
  /п/ Галя Костова
  /п/ Надежда Джелепова
  /п/ Таня Радкова
  /п/ Любомира Мотова
  /п/ Емилия Кабурова

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 5. 5 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  По тъп и ограничен човек от Петко арнаудов не съм виждал. Уж е лесничей, а не му пука за гората. Хората по-света сигурно се чудят що за аборигени са приели в Европа. Навсякъде кметове се радват, че се намират в природен парк, само на Петко му пречи. Погледа му стига само до носа му. А става дума за кмет, за лидер. Щял да спечели 100 хил и да работят 5-6 човека. А че се съсипва уникална природа, невероятно съчетание на море и планина. За негово сведение Синеморец е предпочитана дестинация за почивка на работещите интелигентни хора с доходи над 2000 лв на месец. И този е готов с лека ръка да пренебрегне този подарък на природата за да направи курорти тип слънчев бряг, където да ходят алкохолиците от скандинавието и руската измет.
  Нека някой обясни на хората, че са седнали на златен камък и седат бедни заради малоумието на един тъп комунист.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 6. 6 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Перла ще си седи като стой та гледай! Или държавата, съответно общината трябва да намерят десетки милиони за да платят са собствениците на апартаменти.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 7. 7 Профил на hrige
  hrige
  Рейтинг: 479 Гневно

  Колко пъти трябва да се вземат тези решения!
  Хайде сега да видим кой ще прокара интересите на настоящите собственици на " Златна перла" и други великани , които искаха басйни с акули и приканваха "бивши диктатори" и олигарси?
  Арнаудов е ясен, той би трябвало отдавна да е клиент на Бургаския или Старозагорския затвор.
  Въпросът е докага ще си траем и докога подобни червени ископаеми ще разпрадават и унищожават малкото останало хубаво по крайбрежието?

 8. 8 Профил на hrige
  hrige
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Явно всеки път се ядосвам повече отколкото трябва ( като видях колко грешчици съм натворил) но ето за какво всъщност се бори
  Петко Арнаудов и сие :
  http://royalpalacebg.com/

 9. 9 Профил на hrige
  hrige
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#6] от "др. Иванов":

  Докторе, докторе май наистина си за доктор, дип, че на 4-ти километър места няма

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK