Последно: Стажът за пенсия ще расте от 2012 г. с по четири месеца на година

Стажът за пенсия ще започне да се увеличава от 1 януари 2012 г. с по четири месеца на година. Нарастването ще продължи до 2020 г., когато мъжете ще се пенсионират след 40 години трудов стаж, а жените  - след 37 години. Това е вариантът на пенсионна реформа, който в сряда ще бъде приет от Министерския съвет на подпис, каза премиерът Бойко Борисов пред "Нова тв".


След като свърши увеличението на стажа, от 2021 г. ще започне да се увеличава възрастта за пенсиониране. Стъпката ще с по шест месеца на година. За мъжете възрастта ще стане 65 години през  2024 г., а за жените - 63 години през 2026 г.


"Слушах ги всички - синдикати, работодатели, финансисти. Това е решението", каза премиерът. Той добави, че днес се е срещнал с министрите на финансите и на труда Симеон Дянков и Тотю Младенов и с управителя на Националния осигурителен институт Христина Митрева. Утре Борисов ще представи решението си на синдикатите и работодателите. 
"Това е може би най-добрата пенсионна реформа в Европа", похвали се премиерът. Борисов добави, че промените в Кодекса за социално осигуряване предвиждат през 2017 г. дефицитът във фонд "Пенсии" да бъде ликвидиран, а след това системата дори да започне да натрупва излишъци.


В петък Националната агенция за приходите съобщи, че събираемостта от осигуровки за 2010 г. ще е с 4.7% по-ниска от планираното. Това означава, че планираният дефицит в НОИ от над 2 млрд. лв. за тази година ще се увеличи с още около 270 млн. лв.


Обявеният от Борисов вариант за осигурителния стаж е компромис между настояването на Симеон Дянков увеличението да започне още от догодина и желанието на синдикатите, подкрепено от Тотю Младенов, това да бъде отложено за 2015 г.


В петък разнобоят между профсъюзите и финансовия министър стигна връхната си точка. Вбесени от искането на Дянков пенсионната реформа да не се отлага, лидерите на КНСБ и "Подкрепа" напуснаха съвета за тристранно сътрудничество, заплашиха с безсрочни стачки и обявиха, че ще търсят премиера, за да се "види кой в крайна сметка взема решенията в тази държава".


Пред "Нова тв" премиерът съобщи още, че срокът за плащане на ранните пенсии от НОИ вместо от професионалните фондове се удължава с една година. Преди дни Борисов обяви, че НОИ ще продължи да плаща на хората, които се пенсионират до края на 2013 г.


В окончателните текстове срокът е станал 31 декември 2014 г. Причината е липсата на натрупани средства по личните партиди на тези хора в пенсионните фондове. От думите му не стана ясно ще има ли и какви промени в стажа и възрастта им за пенсия.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 596 Весело

  Това кое последно е ? Последно, ама до вторник.

  Три са според мен основните пороци на българина: липса на респект към закони, правила и личности; тарикатлък на дребно и на едро (ако може), както и несъразмерна завист. Три са основните пороци на държавния чиновник: корупция, немарливост, мързел. В която и лоша новина да прочетете, ще откриете причината в някой или някои от тези пороци.
 2. 2 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Знаех си, че бате Бойко ще оправи нещата!
  Няма да е лошо да "оправи" и Дянков, че той започва да заприличва на някои министри от предишни правителства!

  Машини прости, народ неук.
 3. 3 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1291 Весело

  И какво, стана това което искаше Дянков, нали...

  Аз лично го обяснявам това още от фръцкането в петък на оялите се синдикални феодали.

  Дано се започне вече сериозно и с реформата в образованието и с реформата в здравеопазването, а не Борисов да се плаши като малко момиченце щом някой спомене думата "протест".

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 4. 4 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#1] от "Емо":
  Слагам бас, че и това не е последно а най-малко 3 пъти ще бъде изменено и за категорийните работници няма да има окончателен вариант а това ще стане догодина


  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 5. 5 Профил на econo_mist
  econo_mist
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Промяна на съществуващи параметри с цел изключване на голям брой хора от възможността да получават пенсии не е реформа. Ако 2017 г. се окаже, че пак не се е балансирал бюджетът на НОИ ново вдигане на стаж и възраст ли ще има?

 6. 6 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Това не е пенсионна реформа!

  Пенсионната реформа за да даде резултат трябва да е направена както трябва:

  1. Преимуване на сегашното пенсионно осигуряване на "социално осигуряване" защото на солидарен принцип то е точно това и се финансира от социален ДАНЪК а не вноска.

  2. Въвеждане на идндивидуални онаследяеми пенсионни партиди над вноската за социално осигуряване.

  3. Намаляване на данъка за социално осигуряване от сегашните 21.5% на 6.5% за служителя и на 6.5% за работодател.

  4. Отмяна на таваните на пенсиите и на максималния осигурителен доход. Който колкото иска - толкова да си внася по пенсионната партида, и то където си избере - или в частен фонд или в държавния НОИ, както и отмяна на различните категории труд - да остане само 1, и да падне възрастта за пенсиониране - ако си си внасял достатъчно - пенсионирай се и на 30 ако щеш.

  5. Отмяна на плоския данък и въвеждане на необлагаем минимум равен на нивото на бедност в страната или на максималната пе нсия за 3 категория труд.

  6. Въвеждане на облагане на пенсионния доход при потребяването му, пак за сумата над необлагаемия минимум.

  ТОВА Е ПЕНСИОННА РЕФОРМА която ни трябва.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 7. 7 Профил на 2012
  2012
  Рейтинг: 5 Неутрално

  А не може ли ИЗОБЩО да не се пенсионираме?

 8. 8 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  Най-обикновен цигански пазалък.

 9. 9 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 778 Неутрално

  От догодина, от 11 година. Всичко друго е отлагане без гаранции за нищо. На никой не му пука нито за главния слуга, нито за партийката му и измишльотините му от емоции. Важни са принципите и спазването на дадената дума в замяна на която

  е овластен. Това е единствено и само важно. И ако не се спазва, другия вариант е като към пътя към ада. Ако стажа не се увеличи още от догодина е ясен сигнал, че финансовия маг заема формално поста и е използван да си измиват

  ръцете с него. От там нататък кабинета има малко живот. А достигането на сценария служебен кабинет с мераците за нова партия на доносниcat ще е нещо повече от непростим грях за изпусналия власта.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 10. 10 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#7] от "2012": Може! В моя случай, аз трябва да се пенсионирам някъде на 73-75 години ))) Пак останах от преебаната страна. Бах маа му! Ееех, защо няма сега една хубава държавна поръчица и току виж съм "пенсионирал" и догодина!

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 11. 11 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 728 Неутрално

  данък "роми"...

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 12. 12 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#6] от "Десен":

  Подкрепям това, което си написал, че е абсолютно необходимо разделяне на сегашното пенсионно осигуряване на две -
  -задължително "социално осигуряване" , да речем предложените от теб 13%, гарантиращи социална пенсия на всеки и
  -допълнително пенсионно осигуряване - за всички, които използват досегашната система - не по-малко от 9% (за да покрие сегашните 21,5% и да няма срив в дефицита на НОИ).
  Но трябва да има право на избор за тези допълнителни 9% - за всички, които досега не са били осигурявани. АКО желаят да се осигуряват допълнително, то да си изберат къде ще си внасят парите - в държавен или в кой частен фонд, отново по техен избор. Да имат право да теглят само сумите от допълнителния фонд по тяхно усмотрение минус дължимите данъци на държавата като ДОД и сумите по тези сметки да бъдат унаследявани.


  un buen dia empieza con un solo rayo
 13. 13 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Хахаххха , последно какво?! Последно предположение?!

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 14. 14 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Днес е Хелуин и бай Бойко от Банкя има прзник.

 15. 15 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Вдигат стажа за пенсия от 1.01.2012г. , а безработицата от кога ще намалят?При такава продължителност на живота е престъпление да се определя такъв голям стаж , а бюрата по труда на Тотю Младенов само имитират работа и изкривяват и лъжат със статистиката за безработица.Не се предприемат сериозни мерки да се освободят и работни места от пенсионери и хора над 63г., които могат да се пенсионират веднага , но не искат да изтърват кокала , защото са началници и те от своя страна задържат на работа и други като тях. Стажа могат да го направят 40 и даже 50г. , но няма да могат хората изобщо да се пенсионират , те просто ще умират , защото здравеопазването е объркано и продължителността на живота е ниска. Здравеопазването за нас е недостъпно и с модерните медицински апарати за диагностика и лечение се диагностицират и лекуват шепа хора , които могат да достигнат до тях с връзки и пари.

 16. 16 Профил на МАРИЗ
  МАРИЗ
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "мъжете ще се пенсионират след 40 години трудов стаж, а жените - след 37 години".
  "За мъжете възрастта ще стане 65 години през 2024 г., а за жените - 63 години през 2026 г".
  А пък ако случайно някоя българка или българин успеят да покрият и тези изисквания за право на пенсиониране и пенсия, то има кой да се погрижи за такава безработица, че трудовия стаж да е недостижим, а чрез здравеопазването ще редуцират и средната продължителност на живот за овцете в България.
  Както се вижда нещата са в развитие: в момента стаж +възраст =100 точки. В по-близкото бъдеще 40 + 65 = 105. В песпектива, при такъв елит, който си отглеждаме със съвременната култура и образование ще се достигне и до формулата за точкова система, при която ще е необходима сумата от толкова години трудов стаж, колкото е възрастта. Тогава 9-те месеца вътреутробно развитие на човешкия зародиш ще се считат за изконсумирано пенсионно право.

 17. 17 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#15] от "miet":

  Всъщност продължителността на живота зависи в голямата си степен от начина на живот, а не от здравеопазването! "Изхабяването" на организма се случва продължително във времето като зависи от условията на труд, здравословното хранене, употребата на алкохол, цигари и други стимуланти! Колкото до здравеопзването, основната му цел би трябвало да са профилактичните прегледи, защото с напредването на заболяванията дръстично се увеличават средствата за лечение и в повечето случаи поради дефицит на такива, то се извършва немарливо и резултатите са отчайващи!
  Ако сами не се погрижим за здравето си, то значи просто не държим на него.

 18. 18 Профил на Backo
  Backo
  Рейтинг: 215 Неутрално
 19. 19 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 631 Любопитно

  това не е точно реформа - това е "реформа" по бойко борисовски

 20. 20 Профил на handzhi
  handzhi
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "От думите му не стана ясно ще има ли и какви промени в стажа и възрастта им за пенсия." Б.Борисов ясно каза, че условията за категорийните работници няма да се променят до 2014-та.
  Какво е гледал, какво е слушал автора? Или грешката не е неволна?

  "Не ни трябват умни. Нужни са ни верни." Борис Стругацки
 21. 21 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 467 Весело

  едно е сигурно копелета!
  всички ще умреме.
  и друго е сигурно.
  българите изчезваме бавно и тъжно.

 22. 22 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#17] от "nqma zna4ka koi":
  Съгласен съм с теб за начина на живот , но той е съвкупност от много неща и не зависи само от отделния човек.Ти си изброил някои от нещата , но здравеопазването и в частност профилактиката и ранното откриване на болеста и ефективното лечение са най-важни.Мой съсед ,пенсионер, след прекаран инфаркт и инсулт отиде да живее при дъщеря си в САЩ.Там на всеки 2месеца го преглеждал личния лекар и при рутинно изследване "сонограм" на коремните органи му откриват много опасен аневризъм-разширение на аортата и затова направили снимки на сърцето му отвътре.Констатирали 2 артерии запушени на 100% и една на 90%.В рамките само на 10 дни заедно с изследването са направили 2 операции - 2 байпаса на сърцето и поставяне на пружинка на местото на аневризма и човека се е възстановил и е като нов.Това е като нашите клинични пътеки.У нас този човек ходеше по мъките и нямаше да може да се излекува!

 23. 23 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#15] от "miet":

  Не се предприемат сериозни мерки да се освободят и работни места от пенсионери и хора над 63г., които могат да се пенсионират веднага , но не искат да изтърват кокала , защото са началници и те от своя страна задържат на работа и други като тях.
  -------------------------------------

  Не, проблемите не идват от късното пенсиониране. Много работодатели предпочитат да наемат на работа пенсионери, защото не им плащат социални и здравни осигуровки. Ето тази несправедливост трябва да се премахне. Ако някой е решил по собствено желание да продължи да работи, то трябва задължително или да се откаже от получаваната пенсия за периода, в който е назначен или да му се начисляват всички данъци както и на останалите работници, защото в този случай неговите условия за наемане на работа имат данъчно преимущество пред останалите ненавършили пенсионна възраст, а това е некоректен начин на конкуриране относно работното място между млади и стари кадри.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 24. 24 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#23] от "rayo":
  Прав сте за социалните и здравни осигуровки , но аз в случая имам предвид номенклатурата и някои от подчинените им в държавните фирми , които си пият кафето и четат вестниците в държавните офиси и същевременно мислят и работят за частните си фирми.Ако се направи проверка в търговския регистър или в системата "Апис", веднага може да се разбере за какво става дума.Така се появява конфликт на интереси с работното време и корупционни практики при изпълнение на обществени поръчки в държавните фирми.Тези работни места трябва да се освободят за да има възможност да се намалява безработицата и да се заемат от хора ,на които им е необходим трудов стаж.

 25. 25 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 521 Неутрално

  При положение, че сме на последно място по средна продължителност на живот, това решение си е чист геноцид над населението. С тези приказки за демографски срив и не знам си какво си, да излизат пред някой друг. А пък и да направят така, че младите да се завърнат в родината си - да, ама не, то за това се иска работа - инвестиции, проекти, стимулиране на бизнеса, издължаване на държавата и т.н. и т.н. С това здравеопазване, с това натискане на народа, с този рекет и изнудване на населението, масово ще измираме на 45-50 години. Да не говорим за увеличаващата се безработица и безхаберието на управляващите! Бойко и дружинка да се хващат под ръчичка и да поемат пътя свой! Стига вече експерименти с хората! Това е подигравка с цяла една нация!

 26. 26 Профил на Сocos
  Сocos
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Както и да го предложат, все няма да се хареса някому.
  А какво да кажем ние с гайдите?
  Кой ще ми обясни как се живее сам, с една пенсия в днешни дни, без помощ от деца и без село? При това няма изгледи да се увеличи размера, дори с един нищожен инфлационен коефициент...
  Не уточних размера на кое, ама вие се сещате, ха ха.

 27. 27 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#5] от "econo_mist":

  Ми не. Дотогава всички млади ще са разбрали, че тая глупава пенсионна система няма как да съществува математически и всъщност ги обрича. И просто ще спрат да внасят в нея. И най накрая ще се приключи с поредния социално-солидарен бливоч.

 28. 28 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#23] от "rayo":

  Викаш пенсионера да се откаже от пенсията, ако работи....

  Ми хубаво. Ама тогава държавата да се откаже от внесените от него пари и да му ги върне. Защото повечето работещи пенсионери си умират като такива и никога не си ползват пенсията.... Справедливо а?

 29. 29 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1401 Разстроено

  "Това е може би най-добрата пенсионна реформа в Европа", похвали се премиерът.

  Сега разбирам защо е толова харесван Пожарникаря...
  Хората си назначиха Главен Шут... който да си забавлява 4 години с приказки, песни, сказки, снимки с ленти, ножици, лопати и други...

  Потъването продължава, закономерно и по план...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 30. 30 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1401 Любопитно

  Сещам се за едни виц от соца...
  Разговарят в Студентски град нашенко момче от провинцията и друго от "братска" Ангола.
  Африканчето казва : ето, вървим в правилната посока, вече 5% от населението са грамотни и образовани.
  Ама как така, как е възможно, при нас 95% са образовани, само 5% са неграмотни, учудено и възмутено се обадило българчето... Виждаш че има полза от Социализма.

  Помислил гостенинът и казал: "Вероятно полза има, но има и друга разлика между държавите ни, при нас управляват 5/те % грамотни, докато при вас управляват 5те процента неграмотни"

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 31. 31 Профил на sir__lanselot
  sir__lanselot
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Пожарникарът- циркаджия изобщо не е наясно каксъв бум на СИВОИКОНОМИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ поражда "гениалната " му рИформа !
  Тези , които са се осигурявали и на минимална заплата , с надеждата да си осигурят 100-те точки някога , сега ИЗОБЩО ЩЕ ПРЕСТАНАТ да внасят, пред безперспективността ИЗОБЩО да доживеят до пенсия ...
  И ще предпочитат да си правят влогове или ще си събират за старини в Бурканбанк ,вместо да пълнят бездънната КАЦА за българското " осигуряване " ,облагодетелстващо се само до милиционери , "зелени чорапки" и държавни хрантутници ...
  ЗАПОМНИ МИ ДУМИТЕ , Пожарникарче ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK