Работната сила - неквалифицирана и застаряваща

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Според 56% от мениджърите неподготвените работници спъват развитието на фирмата

  Според 96% процента от служителите, децата и роднините на собствениците, назначени за мениджъри, са пълни идиоти. Кеф да ти е да им подложиш крак...

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 2. 2 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1091 Разстроено

  Ето това е важно и има пряко отражение върху бъдещето на страната, но едва ли ще предизвика такъв див медиен интерес като проекта на Гоце, слузта на Яне, марионетките на Алексей и прочие посредствени псевдо-новини.
  И докато всички се занимават с глупости, около нас растат вече няколко поколения млади гьонсурати без образование, интелект и възможности за развитие.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 3. 3 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Най-лошото тепърва предстои.Родните "бизнесмени" не разсипаха само материалните ресурси,много по-невидимо,но много по-опасно е,че унищожиха човешкия ресурс.С комунистическия девиз,че личността нищо не значи,си вкараха страхотен автогол.Още не го знаят или се правят,че не ги интересува,но белята е сторена.
  А по-важно е,че жена с български произход стана президент на държава на майната си.Ура, дива радост!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 4. 4 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 609 Неутрално

  "Образованието на младите хора се влошава..."

  Няма страшно, преди няма и месец откриха 50-и не знам кой си университет в България - Пернишкият. Там ще се подготвят така нужните кадри.

 5. 5 Профил на hristo1951
  hristo1951
  Рейтинг: 381 Неутрално

  А КАКВО НИВО ИМАТ РОБОТОДАТЕЛИТЕ ТА ИСКАТ ОТ РАБОТНИЦИТЕ

 6. 6 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "В голяма част от фирмите и особено в частния сектор при определяне на заплащането не се отчита квалификацията на наетите, а постигнатите резултати"

  Ми много ясно - резултатите са най-добрият показател за квалификация.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 7. 7 Профил на pol
  pol
  Рейтинг: Неутрално

  Ами то 20 години борба срещу образованието даде своите плодове.Само е странно че чак сега забелязват.Като резултат днес е на власт Бойко мутрата , а за такива като него образованието е ненужно разпиляване на пари и време.

 8. 8 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До "3": "Личността нищо не значи" не е комунистически девиз.Вие сте или слабообразован човек ,или откровен клеветник."Личността нищо не значи" е девиз на капиталистическото/пазарн/ общество,но вие спестявате продължентието умишлено или поради незнание,а то е.."..а парите".Цялото звучи така:"Личността нищо не значи,а парите".

 9. 9 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1186 Весело

  "Образованието на младите хора се влошава"....Б.Б. затова ли отложи новия просветен закон за неопределено време? А преди това Дани Вълчето от 2006 до края на министерстването си лъга за закона!...

 10. 10 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Не знам как е при вас , но в нашата фирма , когато някой кандидат за работа започне да изтъква какво образование има и курсове е завършил , веднага разбираме , че никаква работа няма да ни свърши .

 11. 11 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Разстроено

  Винаги , във всички държави по света е имало и ще има млади хора с лошо образование . Лошото е , че няма кой да задържи не само младите , но и възрастните хора с добро образование и квалификация у нас .Просто "честните" ни "бизнесмени" и "мениджъри" не могат да им осигурят нито добра работа , нито адекватна заплата и те бягат , за да не се завърнат никога повече ! Кой работи непривлекателна работа за единият хляб ? Робът ! Който не иска да е роб - бяга там , където има бъдеще за него , за семейството му и за децата му .Не случайно над 1 милион висококвалифицирани българи избягаха от тук и причината е не в това , че не обичат родината си , а в това че тя ги прогони обричайки ги на глад и мизерия години наред , без никаква перспектива , от родните им цтряхи.

 12. 12 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 381 Гневно

  БСК прави големи изводи - направо избиват рибата, да им завиди човек!
  Аз без всякаква статистика ще им предоставя три извода и то безплатно:
  1. Квалифицирани работници не падат от небето. След завършване на образованието си един младеж е само основа за създаване на квалифициран работник. Следователно трябва да се ИНВЕСТИРА за квалифицирането на всеки работник.
  2. Квалифициран работник се създава или краде, но и за двете се ПЛАЩА.
  3. За ниската производителност на труда основната вина носи не работника, а работодателя, защото не е създал подходяща организация на производството.

  Мога и още, но като за без пари - толкоз.

 13. 13 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#8] от "molesa

  От къде измисли тази глупуст че "Личността нищо не значи, а парите" е капиталистически девиз? Това пък за първи път го чувам.
  А иначе това е много страшна новина. Факта че има само десетина коментара .... потвърждава колко е дълбок проблема.
  Още 10, 15 години и България ще се превърне в държава която се издържа от помощи от ЕС, от пенсиите на някои завърнали се пенсионери от избягалите на запад преди 20 тина години и от секс туризъм.
  А богатите "бизнесмени" които и сега изглеждат доста зле ...ще изглеждат още повече като Албански или Афганистански бизнесмени.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 14. 14 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Ами то още от комунистическо време започна упадъкът на образованието - преподавателите на всички нива бяха поставени в графа "втора категория" хора. Когато можеше един работник или занаятчия да взема повече пари и да е примерът за "успял човек" пред образованите хора - бавно и полека се деградира стойността на образованието. Постепенно спада и нивото му.
  Пълнеха вестниците и телевизията с "успехите" на разни стахановци-многомашинници, но не обръщаха никакво внимание на факта, че науката боксува и не дава нито особено ценни открития, нито нови технологии (и двете искат много инвестиции с несигурна възвръщаемост).
  В говоримия език навлязоха умалителните степени "докторче", "инженерче", "учителче", но никой не посмяваше да каже "работниче". Защо ли ?

  Процесът само се задълбочи след 1989, защото границите се отвориха и много образовани си вдигнаха куфарите. Сега вече му берем плодовете, а страшното идва тепърва. Унищожаването на образованието и на образованите хора отне 50-тина години. Възпитаването на нова подобна класа ще отнеме 2-3 пъти повече.

  E PLVRIBVS VNVM
 15. 15 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  Еми ето ставате Европеици, нали това се напъвахте. Производитвелността на труда е толкова ниска и липсата на компетенция толкова крещаща в Западна Европа ( та от Австрия към Анадола нема кво да говорим), че даже и Европеиската комисия го пише в доклада си ...
  Споко както преди така и за в бъдеще високите позиции са запазени за кадри от САЩ ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 16. 16 Профил на Лизандер Проески
  Лизандер Проески
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#5] от "hristo1951":

  На работодателя му трябват пари, а не ниво. Ако имаше ниво нямаше да търис служители. Заради селското мислене на такива като тебе, които гледате в паницата на работодателя, нещата ще затъват. Писна ми от прости селяни

 17. 17 Профил на victor troska
  victor troska
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#16] от "vvlestat":
  батя, не става така. основният проблем на тукашният работодател е фонд трз. такива екстри като инвестиции в персонал,техника и ноу-хау са забранени. 65 години беше набивана диктатура на пролетариата - на ви сега пролетариат. в буквалният смисъл на думата - доста прост, но го бива да копае.

  Ако имате 5 лева, Костов може да открадне от вас 6 лева.Костов е откраднал целия свят 5 пъти, като два от тях от самия себе си.
 18. 18 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 620 Весело

  До коментар [#16] от "vvlestat":

  А на кой не му трябват пари? Кой не иска пари?

  Човекът ти е обяснил простичко - за да си РАБОТОДАТЕЛ трябва да си с голяма квалификация (дали опит или образование, най-добре и двете) и тогава да правиш пари.
  Не е достатъчно да ти дадат едни куфарчета с пари и да се обявиш за такъв.

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 19. 19 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Цялата инструкция е ценна, тук давам само точките, свързани с образованието:

  http://oshte-info.de-zorata.de/oshte.info/doc/other/022.htm

  Инструкция

  за управлението на окупираните от Съветската армия източноевропейски държави КАА/08.113 Москва, 2.VI.1947 г. НК/003 47

  По публикация в "Про&Анти"

  35. От всички основни, професионални и средни училища да се уволнят учителите, които имат голям авторитет и се ползват с уважение от учениците и населението. На тяхно място да се назначат нови. Учебните програми да се направят така, че да се прекъсва връзката между изучаваните предмети. Да се ограничи производството на учебни помагала. Да се премахне изучаването в средните училища на латински, гръцки, обща философия, логика, генетика. По история да не се обяснява какво са правили царете за доброто на страната, а да се изтъкват тиранията и борбата на потискания народ. В професионалното обучение да се набляга на тясната специализация.

  44. Да се проявява системен контрол хората на отговорни длъжности да произхождат от работническата класа и да имат най-ниска квалификация.

  45. Да се проявява постоянна грижа за систематически подбор за висшите институти на хора, които произхождат от най-ниската категория от населението или незаинтересовани професионално хора, стремящи се само към диплома.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 20. 20 Профил на zritell
  zritell
  Рейтинг: Неутрално

  България има кадри и то качествени, но на никого не са нужни и затова бягат на запад. Най- ясно се виждат от ситуацията с българските лекари и медицински сестри.

 21. 21 Профил на divnec
  divnec
  Рейтинг: 8 Весело

  Споко - природата си знае работата ! Да сте виждали мравуняк от сакати мравки ?! Няма и да видите - мравоядите това чакат !

 22. 22 Профил на Evo K
  Evo K
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  И инженерите си тръгваме вече..

  За едни благата, за други ла*ната
 23. 23 Профил на lyekka
  lyekka
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Просто няма смисъл от образование - годините преди кризата бяха най-очевадни. Аз в строителна фирма вземах заплата точно три пъти по-малка от тези на работниците, като кой знае защо проведохме няколко разговора с шефа и жена му с цел повишаване на мотивацията ми, където основният рефрен беше, че ние сме "като семейство", че ми се гласува голямо деверие (което не оправдавам). Мотивацията ми напълно се изпари, когато на моите две висши образования, жената на шефа седна да ми обяснява, колко ценен и важен курс за секретарки била посещавала (и тя и мъжа й бяха със средно образование, и той не пропускаше да ми го навре в лицето - "за какъв дявол са ти тези образования - виж ме мене" и съответнопочна дами разказва за курса, та да се поуча и аз ....
  Умряла работа, после дъртите се чудят, защо младите и идея си нямат, че образованието може и да служи за нещо.

 24. 24 Профил на mashke
  mashke
  Рейтинг: 427 Любопитно

  А НИВОТО НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ КАКВО Е,МОЛЯ????? КАТО ЗНАМ КАКВИ ГАДУЛКИ СА ПОВЕЧЕТО!...................ОСОБЕНО ТЕЗИ ОТ ФРОНТОФИСИТЕ ПОД ЧУЖД ФЛАГ,КОИТО СА АГЕНТИ НА ТОЗИ И ОНЗИ ПЛАТЕН РЕВОЛЮЦИОНЕР ОТ ДС ПРЕДИ 10-ТИ НОЕМВРИ! ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ "НАШИ МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА" СПУСНАТИ С ПАРАШУТИ НА СТОЛОВЕТЕ НА УПРАВИТЕЛИТЕ И "ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРЕПОРЪЧАНИ" НА ЧУЖДЕНЦИТЕ , КОИТО ТАКА И НЕ СА ДОВОЛНИ ОТ ТОВА КОЕТО ИМ СЕ ПРЕЛАГА КАТО КАДРИ,НО НЯМАТ ИЗБОР! ТА ТЕЗИ СЪЩИТЕ , КАТО КАКВИ ПРЕТЕНЦИИ ИМАТ КЪМ КАЧЕСТВОТО НА КАНДИДАТСТВАЩИТЕ? ПОВЕЧЕТО УПРАВИТЕЛИ ГИ МЪРЗИ ДА ГЛЕДАТ,И ИСКАТ ИЗ ФИРМИТЕ ИМ ДА СЕ НАЗНАЧАВАТ ЧИРАЦИ,БЕЗ МНЕНИЕ,ПРЕТЕНЦИИ И ГЛАС!!

 25. 25 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Преди 6 години отиде в САЩ познато , спечелило зелена карта семейство с 5000$ взети на заем долара !Син на 20 години - 2-ри курс МЕИ-София , жена на 48 години и съпруг със златни ръце- ел техник, среднисти/.За 6 години , те си купиха апартамент над 150 квадрата за 185.000$ в Чикаго и всеки от тях кара собствен автомобил , с други думи постигнаха това за което са се блъскали тук цял живот. Тук оставиха тристаен апартамент на дъщеря си и жигулка , за които бе работило цял живот .За тяхно съжаление не можаха да я вземат със себе си , защото бе прехвърлила 21 години, а правилата на зелената карта не 'и разрешиха. Когато съм си говорил с тях , те са ми споделяли , че ако при сегашният стандарт у нас им бяха плащали по 1000 лв на месец - никога нямало да се махнат . Прогонен с икономическа принуда от България е специалист със средно образование , който само от работа през почивните си дни си изкарва над 30.000$ годишно , а на постоянната си работа - ел поддръжка на печатарски машини по около 4.000$ на месец! Колко много работа би свършил този човек в България , ако бе имало умен работодател да му я възложи , срещу достойно заплащане и само той , ли ?

 26. 26 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Ех, тези мъдреци от БСК - страшни изводи са направили! Само не си задават въпроса: кой е виновен за това?
  Образоваността пада не от вчера, населението застарява също тодавна. Лошото е, че и двете тенденции няма да се променят към по-добро в близкото бъдеще.
  Защо ли: образованието нищо не значи. Докато образования човек не получава адекватно заплащане от същите тези мрънкащи работодатели, образованието нито ще се реформира, нито ще стане по-желано. За квалификацията kalcho_krivija добре го е казал, а какво пишат от БСК - "В голяма част от фирмите и особено в частния сектор при определяне на заплащането не се отчита квалификацията на наетите, а постигнатите резултати". Никак не е трудно да си направиш извода.
  Работната сила била ниско квалифицирана!!! Поста на kimba3 показва къде отива една голяма част от висококвалифицираната сила. Другата не стига, а за нова няма и надежда.
  Накратко мога да опиша нашата действителност по следния начин: копае работника с една мотика, ама работодателя не е доволен от ниската му производителност и му казва да си повиши производителността като ....започне да копае с 2 мотики едновремено. Обаче истина е една: и като октопод да копа (с 8 мотики едновремено) пак не може да достигне един механизатор с трактор.

 27. 27 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#26] от "sbk":

  Заебете го тоя Евросоцилизъм, колкото и дипломи, ако няма резултати нема пари. Просто и ясно, пример:
  Една голяма софтуерна компания в БГ, има готина идея и ние решихме да я ползваме в нашите продукции и купихме лицензи. Тъи като е на ниско ниво аз не се занимавах първоначално с тия с тия. Значи в продължение на 7 месеца, те въобще даваха на късо за сички бъгове и проблеми със софта им, като извиненията, откровенните лъжи и надувките бяха безкраини от тяхна страна, да стигне до момента да ескалира до мен. Значи през цялото време тяхното отношение към моите хора беше, че те нищо не разбират, а гениичета в БГ сичко си знаят и си правят правилно ние не знаем как да го ползваме. При условие че сме на наи високото ниво технологии, които сладурите даже не са чували и работим в мащаби които не съществуват почети никъде другаде извън Калифорния, тия сладури си мислеха, че еи така ще ни метнат. В резултат след 4 срещи с "Архитектите" им, при които направо им написах какво и как трябва да решът, накрая просто спряхме договора и тсе наложи те да връщат пари. От горе на всичко си загубиха пазара и тн ... значи с това отношение какво искате?!?!

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 28. 28 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Весело

  До#27- Иванчо , мойто момче, майка ти и баща ти със супената лъжица ли са те обирали от рогозката като са те правили ? Или може би слънчевата радиация в Калифорния ти е дошла в повече , за да на си загрял за каво се пише в коментираната от този форум статия ? Ако това ти е нивото на интелигентност , се чудя , как не си умрял още от глад в този южен американски щат , освен , ако не препираш мафиотски парички !

 29. 29 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#28] от "kimba3":

  ... сичко съм си го изкларал аз от нулата в САЩ и съм много горд с това ... във форума ставеа дума че няма квалифицирани кадри, което е проблем и в останалта и "напреднала" западна Европа, та просто дадох пример как работят БГ фирмите и големите кадърни специалисти, и защо не върви бизнеса у БГ ...
  и че менталитета е проблема не образованието ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK