Икономисти: Пенсионната реформа не решава проблемите, а ги отлага

Само държавата не пое повече тежест в постигнатия от социалните партньори компромис

Предложеният от премиера Бойко Борисов компромисен финален вариант на пенсионната реформа няма да реши проблемите на системата, а ще ги отложи и в най-добрия случай ще "закърпи сметките за около година". Това ще е ефектът от промените в Кодекса за социално осигуряване според икономисти, които "Дневник" потърси за коментар.


Според тях с решението си НОИ да продължи да плаща ранните пенсии на работещите при тежки условия до края на 2014 г. кабинетът ще прехвърли отговорността на следващото правителство. С най-застаряващо население в ЕС, България ще започне да прави и най-бавната реформа, а привилегиите за полицаите и военните ще останат, бяха другите критики на анализаторите.


"Заради липсата на по-дълбока реформа следващият кабинет ще бъде изправен пред същите проблеми. Още през 2006 г. се предвиждаше привилегията за ранно пенсиониране на работниците от първа и втора категория да изчезне, а сега тя ще бъде удължена с още 4 години.
Освен това всички работещи ще продължат да субсидират полицаите и военните, защото те имат право да се пенсионират много по-рано, а държавата не ги осигурява допълнително за това", подчерта Георги Ангелов от Институт "Отворено общество".


В проекта за промени на Кодекса за социално осигуряване е записано, че стажът за служителите на МВР, военното министерство и ДАНС ще се увеличи с три години - от 25 на 28. Същото ще е увеличението и за всички около 2 млн. работещи от трета категория. Така на практика се запазват привилегиите за полицаите и военните спрямо общите условия за пенсиониране. Нарастването на стажа ще започне от 2012 г. с по четири месеца на година и ще продължи до 2020 г.


Според Красен Станчев от Института за пазарна икономика няма никакви основания за запазването на преференциите за полицията. "Българските граждани и фирми предпочитат да плащат на частни охранители, вместо да разчитат полицията да ги пази, броят на гардовете е три пъти и половина по-висок от този на патрулиращите полицаи", коментира той.


Станчев също изчисли, че обявените намерения на кабинета в най-добрия случай ще "закърпят сметките за около година". Възрастта за пенсиониране трябваше да се вдигне с година още от 2011 г., смята той.


Георги Ангелов опроверга твърдението на управляващите, че благодарение на реформата дефицитът в НОИ ще изчезне през 2017 г. В осигурителния кодекс е записано, че до 2032 г. финансовото състояние на системата трябва да се стабилизира.


Заради липсата на задълбоченост през нито една от следващите 30 години няма да има баланс в системата, прогнозира обаче Ангелов. Това няма как да стане, защото имаме най-ниска средна възраст за пенсиониране - 56.2 години, а населението застарява с най-бързи темпове в ЕС, допълни той.


В същото време работодателите и синдикатите одобриха предложените промени след поредната серия срещи с премиера вчера. Лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев благодари за решението на Бойко Борисов. Председателят на БСК Божидар Данев приветства "решителното поведение" на премиера, но обърна внимание, че до 2028 г. възможностите за ранно пенсиониране трябва да се ликвидират.Частично запазване на права


Частично ще се запазят правата на хората върху личните им пенсионни партиди, които догодина професионалните фондове ще прехвърлят в НОИ. Става дума за работещите тежки професии, които по закон могат да се пенсионират до края на 2014 г. Ако те решат да изчакат общата пенсионна възраст, ще получат като бонус допълнителните осигуровки, натрупани до момента в личните им партиди и след това в НОИ. Правото на наследяване обаче ще бъде орязано - при смърт на осигуреното лице наследниците му ще получат между 50 и 75% от натрупаните осигуровки, колкото получават и в момента от "общия" пенсионен фонд на НОИ.


Пред "Дневник" изп. директор на ПОК "Доверие" Даниела Петкова каза, че тепърва ще се реши кога ще бъдат прехвърлени парите на професионалните фондове. Техните представители вече заявиха, че нямат проблем да го направят още в първия работен ден на следващата година, НОИ засега иска това да стане постепенно до 31 март. Няма да се разпродават активи или да се закриват депозити, защото става въпрос за около 100 млн. лв., които могат да се покрият от постъпващи вноски до края на тази година.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на teni
  teni
  Рейтинг: 561 Неутрално

  ГЕРБ няма какво да чакат 2012, ами още от догодина да дигат годините с по 6 месеца. Това е изискване и на ЕС. Стига социални отстъпки. Бойко по-твърдо. Народът е зад теб.

 2. 2 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#1] от "teni":

  Догодина има избори.

  Ако Тиквата се надява някаква част от народа да бъде зад него, ще направи точно това, което вече направи.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 3. 3 Профил на Мисисипски
  Мисисипски
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Така и не разбрах остава ли точковата система или само годините трудов стаж.

  Пази Боже сляпо да прогледа и във фейсбук да почне да пише
 4. 4 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Което си е право сие право. Въпреки, че ги недолюбвам соросоидите, в позицията им за полицаи и военни съм абсотно прави!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 5. 5 Профил на Chad
  Chad
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#3] от "sbssbs":

  Всичко остава като съдържание. Осигурителният стаж - времето, през което са платени осигурителни вноски (за разлика от трудовия, който се удостоверява с печат в трудовата книжка и дава право на т.нар. клас), от 2012 г.расте с по 4 месеца годишно - през 2021 г. ще се искат 40 г. за мъжете и 37 за жените. Дотогава ще бъде възможно пенсиониране на 63 г. (мъже) и 60 г. (жени), но при условие, че имат съответния стаж.
  А от 2021 г. започва да расте и възрастта...
  Това е същественото. А дали ще го запишат обобщено като сбор от възраст и осигурителен стаж, както беше досега, е подробност.

  До коментар [#1] от "teni":
  Big Bug го дава твърдо, но само с твърдост не става. Трябва и акъл...

  Chad
 6. 6 Профил на uriah
  uriah
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#3] от "sbssbs":

  Ми като не си разбрал какво правиш тука?

 7. 7 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  В тази държава останаха само пенсионери и безработни свиркаджии, дето като чуят за Борисов и им текат лигите. Само след пет години ще дойде време на поколението, което не се е осигурявало и ще сложим край на сагата с пенсийте.

 8. 8 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#7] от "yavooor":В тая държава останахо само привилегировани-раннопенсониращи се пенсионери,които висят на бюджета,а не внасят в него.Това са фуражките и администрацията.Техните високи заплати ,"бонуси" при пенсиониране и високи пенсии ги плащаме ние - работещите в реалния сектор.И понеже се роят като мишките ,парите не стигат.Затова увеличават възрастта за пенсиониране,та тия които създаваме благата в тая страна да работим,докато издъхнем.Вместо да намалят раннопенсиониращите се фуражки и администрация -властта пак иска да плащаме масрафа.Ама власт на фуражките не ни е нужна.Тя изяжда не само утрешния ,но и днешния ден.

 9. 9 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#7] от "yavooor":Яворе,сега работили по 30 години получават по 135-150 лв, а тези които нямат и какпа тудов стаж получават по 130 лв социална пенсия. .Мислиш ли ,че тия които виждат това положение искат да дадат и лев на държавата за "осигуровка".

 10. 10 Профил на Михал Мишкоед
  Михал Мишкоед
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Под "Реформа" управляващите разбират единствено изключване на колкото се може повече хора от получаване на изработените и платени от тях пари. Променят се единствено в ущърб на хората години, точки, коефициенти и съвсем брутално се изхвърля множеството хора настрани от системата. Нищо не се прави в посока стимулиране на осигуряването; лично участие на всеки плащаш; право за ползване на натрупаните суми при определени условия и пр. непонятни за Главата дейности. Къде е прозрачността, прокламирана от Премиера-Слънце? Защо този човек говори за след 10-20-30 години - вероятно и той, като патрона си, смята да управлява поне 40 години? Как ще задължи следващите /ако има такива!/ ДА НЕ променят правилата в осигуряването и да продължат неговите измислени графики - та след време следващите могат да променят всичко и вчерашната сценка просто да бъде едно представление, но не и фундамент? Как може да се говори толкова напред в бъдещето - нима някой беше очаквал тоталното световно срутване, започнало 2008-2009 година? Ако, да кажем преди 10-ина години, бяха приети подобни неща, как щяха да бъдат осъществявани с оглед ситуацията? Нищо не се казва и спрямо ликвидирането на българската и въвеждането на обща валута - ами тогава? Кой да отговори на толкова важни въпроси като: как се предвижда генерирането на нац.доход за толкова напред, че да се правят някакви разчети? Нима държавата е най-добрият стопанин на парите - едва ли, настоящото винаги показва обратното! А дали самият ни Вожд би разчитал да живурка с пенсия, па макар и в максимален размер - защо ТОЙ не се постави на мястото на пенсионера след 15-20 години??? Най-много ме дразни отстраняването на хората при взимане на решения какво да се прави с ТЕХНИТЕ пари. Според мен, щом аз съм си изкарал тези средства, би трябвало да имам поглед и достъп при опр.условия до тях, а не да се съгласявам тотални нескопосаници като Смотьо, оная със съскащия скрибуцащ глас и разни подобни неудачници да ми харчат средствата. Като извод - на практика не се променят нито правилата на спестяване за стари години, нито условията, а просто се узаконява най-мащабния грабеж от джоба на всеки бълг.поданник. Интересно, ЗАЩО разни ти ми там измислени синдикати, казионни уж "работодатели" и пр. се предадоха и подложиха да ни изпързалят ???

  Истината е някъде там ...
 11. 11 Профил на BlaGo
  BlaGo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#9] от "cobanmaala":

  А какво са работили ...? Лъгали са държавата , че работят ? Сега държавата ги лъже , че им дава пенции . За съжаление това правителство за пореден път НАКАЗА ЧЕСНТИТЕ и ПОУЩРИ МАРЗЕЛИВИТЕ ... Не може да вземеш от парите на човек , който има 20 000 лв и би трябвало да получи 1000 лв пенсия и да го сравниш с този , който е лъгал системата и има 2000 и би трябвало да получи 100 лв и СОЛИДАРНО да им дадеш по 500 лв ... "Да ни е жив и СОЦИАЛИЗЪМА И УРАВНОВИЛОВКАТА"

  Всичко е добро, което е добро за България
 12. 12 Профил на teni
  teni
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#5] от "Chad":

  Ти пък сега- и акъл! От къде в пожартикар такова нещо?

 13. 13 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#1] от "teni":
  Така е ! Целият народ е ЗАД него. Само трябва да заеме подходяща поза ! Да си вдигне сапунчето, де .

 14. 14 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Системата е направена така че днешните работници хранят вчерашните работници.Само че работниците намаляват поради срива на икономиката през последните 20 години ,ниската раждаемост , емиграцията и висока смъртност .Трябва или рязко да се увеличи раждаемоста ,което няма как да стане ,или да се внасят работници ,което пак няма да стане защото ще ревнат синдикатите .И на 1000 години да направят пенсионирането, като няма работници който да внасят системата пак ще рухне.Значи трябва смяна на системата и то веднага.А тоя БърБойко само отлага предизвестената смърт на пенсионната система.

 15. 15 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#11] от "BlaGo":Ти ,Благо,си или дълбоко заблуден или си прост манипулатор.Пенсия 135-150 лева получават хора работили не като общи работници,а като счетоводители , стругари и други специалисти с добра квалификация.А квалифицираните специалисти с висше образование вземат по 180-190 лева.Без тези специалисти страната нямаше да я бъде.Високите пенЦии ги вземат фуражките и държавната администрацията.А ти си просто резултат от дългото манипулиране и по-рано и сега.Само че сега искаш и ти да станеш манипулатор,ама ти е късно.

 16. 16 Профил на revolution13
  revolution13
  Рейтинг: 503 Гневно

  До коментар [#11] от "BlaGo":
  Ти наистина ли си тъп или се правиш на такъв , многознайко ?
  Тези, които получават пенсии , в голямата си част са тези, които изградиха фабриките и заводите , продавани и препродавани вече 20 години , които плащаха безплатното обячение на тези, които сега са в най-плодотворна възраст, които саздаваха всичко, което прави лицето на България !...
  Че нали с НДК се фукат разните гомнарчета и правят разни международни срещи - КОЙ и С ЧИИ ПАРИ беше построен бе , умник, НАЛИ НА СЪЩИТЕ ТЕЗИ ПЕНСИОНЕРИ,които ХУЛИШ ?!...
  И стига сте дрънкали простотии - не били внасяли !! Ами не са внасяли, защото ОТ ТОВА, КОЕТО ТРЯБВАШЕ ДА ИМ СЕ ПЛАЩА не им се изплащаше, а се строеше и СЕ ВНАСЯШЕ и проблеми с пенсиите не е имало !!!

  Не разбирате ли , че за България са проблемни 450 000 чиновници , 63 000 милиционери , 45 000 военни ... Техните високи заплати ,"бонуси" при пенсиониране и високи пенсии ги плащаме работещите в реалния сектор !
  Те са ТЪРТЕИТЕ , по които тряба да плюете и които трябва да ругаете , заедно с тези, които им поддържат привелегиите непокътнати !...
  А вие се правите на улави и дърдорите глупости кой колко бил внасял !!!
  Кой колко е внасял ... ама Е ВНАСЯЛ , докато шапкарите САМО ПЛЮСКАТ ОТ ВНЕСЕНОТО ОТ ДРУГИТЕ !...

  Ако искате действително да бъдете обективни , съобразете и факта, че на същия този гръб са и 800 000 " мургави братя " ,които не допринасят с нищо , а като шапкарите САМО ЛАПАТ !...

  Съберете си ума в главата и плюйте по милиционерско -фатмашката партия на Боко Мутрата, която ви ограбва БЕЗОБРАЗНО , за да запази привелегиите на ШАПКАРСКАТА МАФИЯ , от която изобщо нямаме и нужда дори и на 30 % !!


  NATO = North Atlantic Terroristic Organiztion.
 17. 17 Профил на revolution13
  revolution13
  Рейтинг: 503 Разстроено

  До коментар [#2] от "wreck":
  И коя част от народа ще е зад Боко бе ?
  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/66.jpg

  Самоосигуряващите се - не ги брой , отдавна са го зачеркнали !...
  Дребният и семейният бизнес - същото положение ...
  Нормалните пенсионери - не са с него !...
  Студентите ... също протестират срещу идиотщините му ...

  С него са само шапкарите и държавните чиновници!
  Да го видим докъде ще го докара с тях !...
  До съдбата на НДСВ и ни на крачка по-напред !!


  Уважаеми граждани и неуважаема стадна мърша ,
  Докато търпим такива свине и техните кучета да ни "управляват" няма да има измъкване от БЛАТОТО.
  Те , тези свине не работят за благото на България и българите, а за по-дълбокото ни заблатяване и тяхното лично ЗАБОГАТЯВАНЕ.

  Да сте живи и здрави и едните и другите!
  Защото и мършата в един момент може да се превърне в гражданин, но ... живата мърша !!!


  NATO = North Atlantic Terroristic Organiztion.
 18. 18 Профил на Мара Попович
  Мара Попович
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Големите пенсии са за партийните и комсомолски секретари,профсъюзните деятели,генералите и полковниците от ДС,МВР и МНО ,а за лекарите,архитектите ,инженерите ,учители и т.н. са пенсиите от 150 до 250 лв. =75-125 евро."20години никой не е правил реформи" казва генерал Борисов ,да ама не- имаше реформи от199до2001г ,но откато дойде на власт Борисов първо с НДСВ ,а сега и с ГЕРБ-реформите спряха

 19. 19 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ФОРЕСТ ГЪМП-СИН

  Величко бе далеч от перспективата скоро да получи пенсия. Само Господ можеше да натрупа необходимите стаж и години, защото отдавна бе приключил със Сътворението и се радваше на плодовете на труда Си откак свят светува. С времето болежките го налегнаха и разговорите в службата се превърнаха в медицински конференции. Средната възраст на работещите минаваше средната продължителност на живота у нас и бяха удостоени от НОИ със златния приз - „Безсмъртен колектив”.
  Величко излезе от дома си накуцвайки, защото коксартрозата бе изяла половината хрущял на дясното му коляно и хвърлила мерак и на другото. Облекчаваше го превръзката на смахнатия доктор Ливайн, която в рекламите лекуваше всичко, включително и хемороиди, ако човек я носеше като сумист. Обърна се и погледна нагоре към прозореца на четвъртия етаж, зад който жена му махаше за довиждане.
  -Тофждане – изфъфли Величко и езикът му провисна от устата като черга от балкон. – Мамка му, пак си забравих ченето – не посмя да го изрече на глас, прибра си шумно езика и се повърна обратно.
  След минути се показа на изхода и пое към работата. В последно време се придвижваше пеша, защото трябваше да слиза на всяка спирка заради простатата. Памперсите го спасяваха в такива случаи, но се пълнеха бързо и чорапите му подгизваха. Отначало му бе неудобно да се облекчава насред улицата, но демографската криза и вечните пенсионни и здравни реформи не го оставиха сам в това смущение. По пътя си имаше маркери, където обикновено свършваше тази работа. Обичаше да препикава едни и същи места, защото всяка промяна му действаше стресиращо и трябваше бързо да слага „Валидол” под езика. След втората пряка видя друг да пикае на мястото му. Кръвното му се вдигна, сякаш му бяха спрели пред гаража, блъсна го тежко в слепоочията като градски трамвай.
  -Ей, наборе, тук пикая аз! – провикна се по Ботевски, ускори хромата си крачка и като императорски пингвин се запъти към клетника.
  Онзи се сепна, погледна уплашено, закопча се и продължи в крачола, обърна се и се отдалечи, а издайни стъпки по сухия тротоар го следваха по-бързи от самия него. Величко дълго го следваше с поглед, направи две-три дихателни упражнения и се успокои. Облекчи се и продължи. Пиеше и „Мезим форте”, но не винаги уцелваше дозата, а седалищните му мускули бяха слаби. Ако успееше пък да ги задейства, от усилието забравяше таблицата за умножение – избираше според служебните задачи за деня.
  Влезе в службата, работеше в държавната администрация. Отвътре лъхаше на лазарет. Млади секретарки сновяха с къси поли и артритни колене, а лицата им излъчваха сто години самота. Всички работеха съвестно, като не правеха нищо, иначе държавната машина съвсем щеше да забуксува.

 20. 20 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Весело

  Това беше политиката на тройкаджиите, такава е и на Б.Б. - отлагане на проблемите.....

 21. 21 Профил на Chad
  Chad
  Рейтинг: 450 Разстроено

  До коментар [#10] от "Михал Мишкоед":

  Писах плюсче - и аз съм разстроен. Основно от демонстрираното от страна на Big Bug грубо потъпкване на правила и принципи, върху които е изграден първият опит наистина да се реформира пенсионната система. Не съм фен на Костов, но това стана по негово време. И както всяко ново нещо, и този опит беше обременен с грешки, част от плодовете на които дъвчем сега.

  Chad
 22. 22 Профил на Chad
  Chad
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#12] от "teni":

  Ами нали и аз това казвам

  Chad
 23. 23
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:08 на 26/01/2011 от неговия автор.

 24. 24 Профил на Chad
  Chad
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#9] от "cobanmaala":
  +++++ !
  Това е един от най-съществените проблеми на солидарната система за пенсиониране - замазва личния принос в системата. Не дава нужната възвращаемост. Лишава от стимул за участие.
  Отишъл да се пенсионира, сметнали му приноса - заслужил пенсия от 41,05 лева месечно. Но нали има "велика идея" за минимален размер на пенсията за стаж и възраст - плащат му 136.08 лв. ... Проблемът е, че разликата идва от вноските на изрядни платци, които биха получавали по-високи пенсии, ако не спонсорират такива "случаи".
  Ако питат мен, пенсията трябва да се отпуска в строго съответствие с приноса. Щом държавата е решила, че трябва да има минимален размер на пенсията, да додава недостигащото чрез системата за социално подпомагане.
  А не да товари хората, които мислят за себе си, и по този начин да стимулира тези, които не мислят.

  Chad
 25. 25 Профил на Chad
  Chad
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#19] от "birnic":

  Защо не сложиш Величко пред един компютър в къщи - в количка, снабдена с катетър и всичко друго нужно, щом не му се ходи до мястото?
  А сега сериозната част - моли са да има кой да ти сменя памперсите, когато не можеш сам.

  Chad
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK