Баща в майчинство

Баща в майчинство

© ДневникЕй, гледай как си го навлякъл! То навън е 20 градуса, ти си му обул чорапогащник!" Млад баща прави забележка на друг. Има и такива мъжки разговори.


Такива реплики понякога се чуват около катерушките на една от детските площадки в столичния квартал "Младост". Ако времето е хубаво, разходката е задължителна, но след закуската и поне две серии от "Мики Маус".


След нея - обяд, малко следобеден сън и пак навън за игра. Към 18.00 часа - обратно вкъщи за вечеря. Отново "Мики Маус" или друг филм. Малко състезание с количките от Формула 1 преди сън. Към 21.00 часа идва време за лягане. И така всеки ден. Един обикновен ден за тригодишния Никола. А и за баща му.
Програмата на таткото, 35-годишния Ивайло Борисов от София, понякога се разнообразява с игра в пясъчника, гоненица и криеница. Защото тя зависи от малкия Никола, а това са неговите любими занимания. Ивайло е поел изцяло ежедневните грижи за сина си. Двамата със съпругата му Златка са разменили традиционните роли – тя развива частния си бизнес, а той отглежда детето.


Решението взели преди година и половина. Ивайло e завършил стопанско управление и веднага след раждането на малкия получава предложение за работа в Сърбия. Приема. Въпреки че се връща всяка събота и неделя, му се струва, че синът му расте все по-бързо.


"Още нямаше две години. Вече беше почнал да става човече, да разбира, да разпознава хората. Мен не ме познаваше", спомня си бащата и мисли, че това е предопределило избора му да напусне службата и да се върне в България, където да потърси нова работа близо до семейството си. Почти две години по-късно все още не е намерил.


"Работата ми липсва, разбира се. Но аз ценя труда си. Не бих се хванал на каквото и да е. Ако трябва да претеглям, предпочитам да съм повече време заедно с него, отколкото да работя нещо, което няма да ми носи желания доход и удовлетворение", обяснява той.


Да си баща в майчинство също не е лесна работа. Но Ивайло не се оплаква. Признава, че трудно се научил да сменя памперсите, но и с тях се преборва впоследствие. "Няма нещо, което да не правя. Чистя, пера, пазарувам. Само да готвя не мога. Но може да изкарам един готварски курс", шегува се той и поглежда към Никола, който си играе на дивана отсреща.


За отпуска по бащинство не се е замислял. Въпреки че държавата му предоставя такава възможност. "Бащинските" отпуски са два вида. В единия случай Националният осигурителен институт (НОИ) изплаща за срок до 15 календарни дни след раждането обезщетение в размер на 90 на сто от среднодневното трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, при положение че родителят има 12 месеца осигурителен стаж.


Във втория случай, ако майката е съгласна и тя представи писмено съгласие, след 6-ия месец грижите за детето може да поеме и бащата, като той отново ще получава 90% от заплата си за оставащия период. Законът предвижда право на майчинство само за единия родител (виж карето).


Необходимо е таткото да подаде заявление-декларация с приложени и заверени от осигурителя копия на заповедта за разрешаване на отпуск, удостоверението за раждане на детето, документ от лечебното заведение, където детето се е родило.


Ивайло е решил да си спести главоболията и да поеме грижите без официално "майчинство". "За да ти помогне държавата в отглеждането на детето, трябва да изтърпиш толкова бюрокрация. Няма да забравя Никола, като се роди, тъкмо бяха решили НОИ вече да изплаща майчинските. Ами че тя жена ми 4-5 месеца не получаваше никакви пари. Тогава беше голям ужас. Ако разчиташ на тия пари - край. Загинал си", спомня си младият баща.


По думите му в блока, в който живее, татковците в неофициално майчинство са доста. Според него това се дължи отчасти на "модерните ни времена, когато жените са по-еманципирани и ги гони амбицията".


"А ние пък си сядаме на някое кафенце, пием по биричка и гледаме как децата ни израстват заедно", описва картинката той и с гордост заявява, че е успял да научи Никола на нещо много важно - като падне, да не плаче. Самият Ивайло обаче отначало винаги губи ума и дума като види детето си да се удря. "Еле пък, ако има кръв по него, край! Майка му реагира много по-спокойно."


През това време поредната серия на "Мики Маус" е приключила. Никола донася на масата следващ диск. "Ама този си го гледал, тате. Хайде да пуснем "Гуфи на Марс", предлага бащата, докато отваря дивидито. Малкият срамежливо се съгласява и се вторачва в телевизора.


"Определено времето, прекарано с него на тия години, с нищо не може да се замени. Предпочитам да съм с него, отколкото да ходя да работя за някакви смешни пари или да чакам детски надбавки", убеден е Ивайло. След това казва, че вече са бръмнали с този "Мики Маус" и след малко предстои поредната разходка навън – игра за малкия и среща с останалите "татковци по майчинство" за Ивайло.Отпуската по бащинство


В България отпускът по бащинство все още не е особено разпространен. Според справка на Националния осигурителен институт между 1 януари и 30 септември тази година отпуск за гледане на дете след навършване на 6-месечна възраст са взели едва 241 бащи. От 15-дневния отпуск, който се предоставя на бащите непосредствено след раждането на бебето, за същия период са се възползвали 10 294 души. България е на едно от първите места в света по продължителност на  платеното майчинство – близо 60 седмици. Обезщетението обаче не е 100%, а 90% от заплатата. В повечето държави в Европейския съюз заплата на майките се изплаща в пълен размер 20 седмици след раждането. За бащите също е предвидено обезщетение от 100% от месечното възнаграждение за първите две седмици след раждането на бебето.Какво мислят жените?


"Опита се в началото да ми обясни, че го е страх да я пипа, защото била много мъничка. Да не я повредял. Аз му казах - това е твоето дете, ако ти не се погрижиш за нея, кой? Ако теб те е страх да я пипнеш, кой? Ако мен ме няма, какво?"


Това са думите на Екатерина към съпруга й при първата му среща с дъщеря им. Според нея грижата за детето трябва да бъде обща, но ролите им да са различни. Затова и възможността бащите да ползват отпуск по бащинство е чудесна, но реализацията е друго нещо, смята тя. "Аз съм за споделяне на родителството. Но ако някой трябва да вземе отпуск по майчинство в първата година, трябва да е майката. Задължително", е мнението на Екатерина. За нея детето осъзнава присъствието на бащата след втората-третата година, когато вече може да говори.


Екатерина вижда и друг аспект на проблема. Според нея връзката между майката и детето е много по-силна в първите години. За майката е голям шок да бъде далеч от децата си. "Първите месеци след като се върнах на работа след 2 години и 3 месеца майчинство, аз плачех. Чувствах се ужасно, че не мога да обърна внимание на детето си, че не съм с него в най-важните му моменти, че не го възпитавам аз, че се налага да ходи в ясла", казва тя.


Нели, която е майка на 5-годишната Елина, обаче е на друго мнение. "Татковците няма да могат само и единствено да кърмят бебетата, но мисля, че с всичко друго ще се справят при желание." Бащата също може да сменя памперси, да прави каши, да храни бебето, да го къпе, да го преоблича, казва тя.
Познавала семейства, в които майката изкарва доста повече от бащата и се налага той да поеме грижите. Както и такива, в които майката трябва да завърши образованието си и отпуск за отглеждане на бебето взема мъжът.


"Нима някой ще се осмели да каже, че мъжете са по-тъпи и не могат да се справят? Или че са неспособни да се справят, защото не могат да овладеят елементарни умения? Или че по-малко обичат собствените си деца?" - завършва с риторичен въпрос Нели.


"След като ги оставих за пръв път сами, вкъщи заварих един малък ад. Той беше откачил, побеснял, страшно изнервен, и то защото детето не го било слушало, правело много бели и всевъзможни неща. Мъжете това не могат да го разберат - ако може децата да стоят мирно като паметници, да не издават нито звук, щеше да е най-добре. Ама не е така за тяхно съжаление", споделя личния си опит Борислава. За нея и бащата може да се справи, но "майката си е майка и никой не може да я замени в първата година".


Младите майки посочиха, че близките им не биха се намесили, ако се наложи бащата да отглежда детето вкъщи. "Не ме интересува как биха реагирали роднините или познатите на това решение. Ако се налага, а бащата иска да поеме грижите за детето - ок", "едва ли ще са много озадачени", "каквото и да кажат ние с мъжа ми сме хората,които решаваме какво ще направим", заявиха те.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mxm19
  mxm19
  Рейтинг: 244 Весело
 2. 2 Профил на Lemmy Kilmister
  Lemmy Kilmister
  Рейтинг: 796 Неутрално

  страхотна идея е да се поразрови малко темата за бащинството! ще дам и аз една посока за размисъл, която си струва журналистическото усилие и която съм извлякъл от опита на мои познати.
  Както сами казвате:
  "...За отпуска по бащинство не се е замислял. Въпреки че държавата му предоставя такава възможност. "Бащинските" отпуски са два вида. В единия случай Националният осигурителен институт (НОИ) изплаща за срок до 15 календарни дни след раждането ..."
  не се и учудвам, че не се е замислил за тази "къса" отпуска след раждането, тъй като сам обяснява, че изобщо се е замислил за оставане в къщи когато детето вече е било на определена възраст (над въпросните 15 дни).
  трябва обаче да се замислим над следното: все повече деца у нас ще се раждат след инвитро, а в резултат от това ще расте и броя на близнаци и тризнаци. такива бебета обаче се раждат винаги по-рано от термина и обичайно престояват в болницата повече от средното. т.е. - когато бебетата напуснат болницата въпросния срок от 15 дни след раждането вече е поне преполовен и смисъла на тази кратка отпуска по бащинство направо е изгубен.
  а помислете дали точно такива майки (с близнаци и тризнаци) нямат най-голяма потребност от присъствието и на бащата у дома поне първите няколко седмици докато се установи някакъв порядък в режима на децата? за такива семейства този тип отпуска по бащинство е направо безсмислица, държавата не подпомага никак такива семейства.

  смятам, че един добър материал по темата ще бъде на място.

 3. 3 Профил на Lemmy Kilmister
  Lemmy Kilmister
  Рейтинг: 796 Неутрално

  извинения че добавям още един коментар, но ето нещо съвсем елементарно в тази посока: може поне да се помисли (за всички смейства, не само за цитираните от мен) този тип 15 дневна отпуска за бащата да тече от датата на изписване на детето от родилния дом, а не от датата на раждането му. иначе за какво му е на бащата отпуска в този период - за да се напие с приятели и да изтрезнее навреме?

 4. 4 Профил на Анна Тодорова
  Анна Тодорова
  Рейтинг: 796 Неутрално

  (7) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) Когато майката и бащата се намират в брак или
  живеят в едно домакинство, бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете от датата на
  изписване на детето от лечебното заведение.
  Това е из КТ,така,че и тези бащи ще успеят да помогнат на съпругите/приятелките си

  bravy
 5. 5 Профил на pontiac
  pontiac
  Рейтинг: 402 Весело

  Статията започва много готино, винаги е яко да чуеш разговор между млади татковци - спукваш се от смях!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK