Община Несебър призна, че градът не отговаря на изискванията за паметник на ЮНЕСКО

Община Несебър призна, че градът не отговаря на изискванията за паметник на ЮНЕСКО

© Спас СпасовОбщина Несебър няма да може да отговори към момента на всички изисквания на ЮНЕСКО, но прави всичко възможно за отстраняване на допуснатите нередности в съхраняването на Несебър като групов паметник на световното наследство. Това коментира пред БТА заместник-кметът по туризъм в общината Явор Япаджиев. Този месец се очаква посещение на експерти от Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО, за да се запознаят на място с опазването на Несебър.


Въпреки това общината е готова за тази среща и към момента няма никаква опасност полуостровът да бъде изваден от списъка на световната организация, отбеляза зам.-кметът. "Това, че ЮНЕСКО може да оспори статута на Несебър и всички ние да получим "шамар", го твърдите журналистите", коментира Явор Япаджиев. Той уточни, че едно от изискванията на ЮНЕСКО е за всеки паметник, вписан в листата на световното културно наследство, да бъде изработен план за опазване и управление. У нас такъв план още няма за нито един от обектите - това е отговорност на държавата, каза Япаджиев.Освен тези, които подлежат на събаряне, има други 15 съмнителни обекта, които се проверяват. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството дават за пример куриозен случай при проверките през това лято съвместно с ДНСК. Община Несебър е представила протокол, че е издала предписание за събаряне на незаконно строителство и собственикът доброволно е премахнал незаконен трети етаж на сграда. При проверката на министерството обаче се оказало, че там не само има трети незаконен етаж, но дори и четвърти.ДНСК се занимава с незаконното строителство, в тази сфера общината няма правомощия да се намеси, уточни зам.-кметът. Ангажимент на община Несебър е регулирането на търговската дейност по улиците - сергии и щандове, заяви Япаджиев. Той не е съгласен с твърдението, че Старият град прилича на открит базар и разполагането на сергиите е безразборно. Поставянето им е по утвърдени преди всеки туристически сезон схеми от общинския съвет, обясни Япаджиев. "Не може да се премахнат изцяло сергиите, защото това е единственият поминък на хората тук. Заводи няма, риба в морето вече също няма. Не бива да се отреже изцяло тази търговия. Не можем да оставим хората без препитание, трябва да се търси някакъв алтернативен вариант за населението на Несебър", заяви Япаджиев.


От незаконно строителство са засегнати около 70 автентични къщи на територията на Стария град. Става дума за надстройки или пристройки, които трудно се овладяват. До края на ноември седем незаконни обекта ще бъдат съборени в старата част на Несебър. За всички тях има влезли в сила заповеди за премахване.


Става въпрос за строежи, представляващи надстроявания над височина втори етаж на съществуващи сгради, и два едноетажни магазина. Това обикновено са обекти, чието строителство е започнало с редовна документация и с необходимото съгласуване с Националния институт за паметници на културата. В процеса на строителството обаче започват да се правят отклонения от одобрените строителни книжа, които противоречат на закона, каза за БТА главният архитект на Несебър Валентин Димов.Освен тези, които подлежат на събаряне, има други 15 съмнителни обекта, които се проверяват. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството дават за пример куриозен случай при проверките през това лято съвместно с ДНСК. Община Несебър е представила протокол, че е издала предписание за събаряне на незаконно строителство и собственикът доброволно е премахнал незаконен трети етаж на сграда. При проверката на министерството обаче се оказало, че там не само има трети незаконен етаж, но дори и четвърти.

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на barcelona
  barcelona
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Не може да се премахнат изцяло сергиите,
  защото това е единственият поминък на хората тук.
  Заводи няма, риба в морето вече също няма.
  -------------------------

  Дискотеки има - танцьорки станете

  Делфинариум щяха да им правят - шарани да станат ...

  Отдавна е изваждане от листата .... за съжаление ..

  <>>>>><><><><><> BARCELONSKI <><>>>><<<<<<<<< >>>>>><><> ДОЛУ СОЦ.-ПРОСТАЩИНАТА <><><<<<<<<<<< >> ДОЛУ ПЪРВАНОВЩИНАТА <=> ДОЛУ ДЕПЕСАРЩИНАТА <<
 2. 2 Профил на barcelona
  barcelona
  Рейтинг: 213 Неутрално


  НО едни 416 млн. ще оправят работата ... !!!

  <>>>>><><><><><> BARCELONSKI <><>>>><<<<<<<<< >>>>>><><> ДОЛУ СОЦ.-ПРОСТАЩИНАТА <><><<<<<<<<<< >> ДОЛУ ПЪРВАНОВЩИНАТА <=> ДОЛУ ДЕПЕСАРЩИНАТА <<
 3. 3 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Мутри, не остана неосрано място от вас! Както и да я кръщаваме по форумите родината, май най ще и приляга "Мутроландия"?

 4. 4 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  равда-несебър-сл.бряг са септичната яма на черноморието.

  за такива ''паметници'' ли се борят?

 5. 5 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Хич не ми пука!От 15г.не съм стъпвал там!

 6. 6 Профил на Todo
  Todo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Коментарите по-горе за съжаление показват че българина не чувства че родната му принадлежи, което за съжаление държавата го доказва по всякакъв начин. Но в случая общинарите опират пешкира според мен, защото повечето незаконни дейности в общината са благодарение на държавни и анонимни агенции, администрации и съда разбира се, къде са бляли от ДНСК и защита на клтурното наследство че е допуснато всеки да си строи каквото си иска?!?!? нали за това цоцат от бюджета заплати, но нали са анонимквоци и нямат отговорност. Трябва всеки да носи персоналана отговорност за действията си.

 7. 7 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Коментар 6 е най-точен. Повечето от вътрешността на БГ не чувстват страната си като своя. Тя е завоювана от мутрите-софийски, благоевградски, и местни несебърски. За съжаление държавата също трябва да се намесва в подържането на подобни обекти-било то чрез Министерство на културата, или институциите занимаващи се с туризъм. Но туризмът вече не е част от държавната политика, а МК се занимава с други далавери. Грешката бе допусната още през най-силните мутренски години 1994-96г., когато силовите групировки превземаха обектите в Сл. бряг силом, с юмручни боеве. У нас липсва концепция за развитие на туризма като отрасъл. Усилията са насочени към няколко енергийни скъпоструващи проекти с Русия.
  За другото не се мисли. Не се мисли и за това, че хората от морето работят, издържат се, плащат си данъците. За разлика от разни производители на тютюн и миньори, които все реват, и искат пари от държавата (данъкоплатците).

 8. 8 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Е КАКВО - ВОЙНА НА мОрСКА бЪлГАрИЯ= ЕДНО ОПАЗЕНО КЪТчЕ ОТ СТАрИННОТО ПрИчЕрНОмОрИЕ ИмАШЕ - СЕГА И ТО НЕ СЪЩЕСТВУВА=КАК ПЪК НЕ ОСТАНАХА САНТИмЕНТИ В ТЕЗИ УПрАВНИцИ - ВСИчКО ОТ НИВЕлАцИЯТА В ДЕТСКИТЕ ГрАДИНИ!

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK