Рашидов: Българският Лувър е приоритет, както и магистралите

Рашидов: Българският Лувър е приоритет, както и магистралите

© Цветелина АнгеловаБългарският Лувър е национален приоритет, така както магистралите. Искаха да го правят турски хотел, искаха банки да строят и най-накрая аз дойдох – един от небългарски произход министър – ето искам един български музей да оставим на България". Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов, цитиран от агенция "Фокус".


Според него драмата е там, че "парите са ни малко и ние трябва да провеждаме един умен контрол докато излезем от кризата, за да не ни боли и тези пари да ги управляваме по един приличен начин".


В края на миналата година правителството реши да изгради музеен център, наречен от Рашидов - Българския Лувър, в сградата на бившето МЕИ и Галерията за чуждестранно изкуство в София. За него бяха отделени 20 млн. лв. от бюджета, като за ремонта на сградите ще бъдат използвани и 2.5 млн. лв. от оперативната програма "Регионално развитие". В средата на септември архитектът Янко Апостолов, който живее в САЩ, спечели проекта за изграждане на музейния комплекс.
Министър Рашидов посочи, че често някои хора казват – парите от Лувъра да отидат за кино. Той обясни, че това са пари от републиканския бюджет, а не от бюджета на Министерство на културата.
По думите му, когато не е имало криза – киното не е взимало повече от 11 млн. лв., въобще откакто има закон. "Да, има един прекрасен закон и аз съм за това, когато има закон, който защитава развитието на нещо да го има и аз не бих допуснал този закон да се отмени. Той посочи, че преди кризата субсидията за кино е 10 млн. лв., а по време на тежка криза, когато бюджетът на Министерство на културата е намален, бюджетът за кинопроизводство е 9 млн. лв.


"Така че това реване е малко непочтено. Трудна ни е годината – не мога да взема от артистите, за да ги дам на киното, не мога да взема от училищата по изкуствата", каза още министър Рашидов. Той присъства на срещата на премиера Бойко Борисов с висшите училища по изкуства. Те получиха по 100 хил. лв. допълнително, за да изкарат зимата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK