Георги Колев - вътрешен човек

Георги Колев

© Юлия Лазарова

Георги КолевНовият председател на Върховния административен съд (ВАС) ще бъде Георги Колев. Избор не е имало, кандидатура до вчера не е внесена, но 17 души от Висшия съдебен съвет (ВСС) с подписите си под предложение за издигането му вече са обещали, че ще гласуват за него. Точно толкова гласа трябват на Колев, който сега е шеф на Софийския градски съд, за да получи високото назначение.


Така ключовата за всяка власт институция, която се произнася по актовете на изпълнителната власт, решения за избори, концесии, обществени поръчки, ще оглави човек извън административния съд, но вътрешен за системата и одобрен от вътрешния министър Цветан Цветанов.


Предизвестеният избор с политическа подкрепа е традиция за постовете на т.нар. трима големи в съдебната власт. Така беше избран бившият шеф на ВАС, сега омбудсман, Константин Пенчев, така поеха постовет
е си и председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев и главният прокурор Борис Велчев. Издигането на Колев раздели представителите на съда във ВСС и Груев и Велчев. Главният прокурор е сред 17-те, подкрепили кандидатурата му, а Лазар Груев, съдиите Капка Костова, Галя Захарова и Божидар Сукнаров и адвокат Георги Гатев не са подписали предложението.


Кадрово досие


44-годишният Колев е възпитаник на Висшия институт на МВР "Георги Димитров". Началото на кариерата му е в следствието и след две години работа преминава в прокуратурата. Става обвинител през 1996 г. Работи 4 години в Софийската районна прокуратура и през последните две се издига до заместник на добилия известност с порочните си практики началник на институцията Славчо Кържев.


Колев става съдия преди 10 години, а след това зам.-шеф на Софийския градски съд под ръководството на Светлин Михайлов. Михайлов, който се прочу с това, че кара краден джип, и със серията сигнали за корупция срещу него, повери на Колев наказателната колегия на съда.


Пет години по-късно заместникът победи доскорошния си началник в битката за нов председател на градския съд. Изборът предизвика голям обществен интерес и беше следен от Европейската комисия. Назначаването на Колев за шеф на градския съд ще се запомни с изказването на Константин Пенчев, който призова колегите си да провалят гласуването.


Пенчев заяви: "Първият мандат на Михайлов беше провал за съда, а вторият ще бъде позор за съдебната система", и отказа да подкрепи за началници и двамата му заместници – Колев и Жаклин Комитова. И докато Комитова направи остра критика на порочните практики през мандата на Михайлов, Колев заяви: "Не бих дал такова крайно становище за пълен провал."


Пенчев обаче продължи: "В съдебната система кадрува един приятелски кръг, които от години си плетат пъзела", и нарече тази група "белите покривки". Изборът на Колев за шеф на градския съд беше проведен дни след като членът на ВСС Иван Колев съобщи, че един Красьо от Плевен, черничък с ланци, обещава шефски постове в съдебната система срещу 200 000 евро.


По-късно стана известно, че Колев също е получил три обаждания от Красьо, но те са кратки и магистратът никога не търсил сам лобиста. Така към съдията беше отправена само препоръка за подобряване на хигиената на контактите. Изказването на Пенчев за "белите покривки" по време на избора на Колев остави много въпросителни за това кого смята за човек на кадровиците на маса. Вече като омбудсман бившият председател на ВАС отказа да коментира съдебната власт.


Подкрепата


През лятото на 2009 г. Колев беше избран с минималното необходимо мнозинство от 13 гласа от същия съдебен съвет, който го издига за шеф на ВАС. Днес вече има подкрепата на още четирима. Тайното гласуване в съвета обаче не позволява да се разбере кои са новите симпатизанти на бъдещия най-млад председател на ВАС.


Източници на "Дневник" разказаха, че Върховният съд е разделен в настроенията си за новия началник. Колев се смята за близък с една от зам.-председателките - Венета Марковска. Член е и на ръководената от нея организация "Съдии в единна Европа". Много от върховните съдии обаче имат големи резерви към Колев, тъй като никога не се е занимавал с административно и гражданско право и е възпитаник на школата в Симеоново.


Шефът на градския съд безспорно се ползва с доброто отношение на управляващите от ГЕРБ. Група от ВСС се е срещнала с вътрешния министър Цветан Цветанов, за да съгласува кандидатурата за председател на ВАС. Колев е сред малкото съдии, които подкрепят идеята на ГЕРБ за създаване на специализиран наказателен съд.


Той многократно е защитавал тезата, че спецсъдът за дела срещу организираната престъпност и корупцията ще разтовари системата и ще доведе до бързо правосъдие. Специализацията на съдиите беше негова теза още при избирането му за шеф на градските магистрати. Мнението на по-голямата част от съдийската общност обаче е на другия полюс и повечето магистрати се опасяват, че подобна институция може да заработи като трибунал.


Със спецсъда се свързва и соченият за най-голямата кадрова грешка на Колев съдия Петър В. Сантиров. Скоро след като се заговори за създаването на новия съд, Сантиров започна да се спряга за негов председател и гледа делата за арестите на групата за отвличания "Наглите", на тези на Христофорос Аманатидис-Таки и Златомир Иванов-Баретата. Но всичко приключи на 1 април, когато беше арестуван за посредничество при подкупването на следователя Петьо Петров от бившия военен министър Николай Цонев.


Професионални постижения


Колев гледа серия от шумни дела. Магистратът, който е описван от колегите си по-скоро като мълчалив, резервиран, диалогичен и избягващ конфликтите, е издал някои от най-тежките присъди по знакови дела през последните две години.


Той осъди бившия директор на "Топлофикация – София" Валентин Димитров на 14 години затвор за присвояване на 6 млн. лв. от дружеството. Нареди и конфискация на цялото му имуществото. Тежка присъда получи и подсъдимият за източване на 7.5 млн. евро от САПАРД Марио Николов. Колев постанови 12 години затвор и конфискация на половината имущество на Николов и на съпругата му, която също беше осъдена на 5 години затвор.


Това дело стана първото, по което съдия заплаши подсъдимите, че ще им назначи резервни адвокати, ако избраните от тях защитници не се явят на заседанията. Предупреждението подейства и резервни адвокати не бяха назначени и с действията си Колев подкрепи спорната поправка на ГЕРБ.


Съдия Колев гледа и делото срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев–Батко, който в нарушение на закона е възложил обществени поръчки на фирми на братята си. Той нареди ареста на бившия кмет на Велинград Фидел Беев, който като подсъдим за поръчка за доставка на горива за детски градини не се явяваше на делото си.


Колев прочете присъдата за подкуп в пътния фонд, даден от архитект на двама началници в институцията - Иван Владимиров и Любомир Лилов, за промяна на статут на земи. Единият получи 5 години затвор, а другият условна присъда. Актът на Колев предизвика сериозна критика от един от най-опитните наказателни съдии във Върховния касационен съд Елена Авдева.


В решението си тя даде следната оценка за работата на бъдещия шеф на ВАС по делото: "Заслужава да се отбележи, че постановената от първата инстанция присъда трудно би могла да се впише в категорията на професионалните постижения. Тя е претърпяла сериозни корекции от следващата инстанция, която е ревизирала извършения от първостепенния съд анализ на доказателствата и доказателствените средства, правната квалификация на част от инкриминираните деяния и размера на наказанията."


Имуществено състояние


Георги Колев съвместява ръководството на градския съд с членство в управителния съвет на Ловно-рибарското дружество София-юг. Това е обявил самият той в декларацията си за конфликт на интереси. Съобщил е още, че съпругата му Нели Лукова, която е нотариус в София, е единственото лице, с което има връзка, заради която може да изпадне в конфликт на интереси.


Имотните декларации на Колев показват, че той ще влезе във ВАС със спестявания от 15 500 лв. Съпругата му е обявила депозити от 53 хил. лв. На нея се водят повечето имоти на семейството – офис от 82 кв.м в София (купен за 126 хил. лв. през 2006 г.), поземлен имот в Твърдица, автомобил "Митсубиши" за 58 хил. лв., както и 80 кв.м апартамент в широкия център на София. Последният според декларацията на Колев е купен за 41 хил. лв. през 2006. Съдията се води собственик само на гаража към жилището, който е оценен на 7 хил. лв.


Нотариус Лукова е декларирала доходи от над 205 хил. лв. през 2009 г., показва справка в публичния регистър на Сметната палата. Четири години по-рано обявеният доход на съпругата на Колев е два пъти по-малък – 95 хил. лв.Процедурно


Константин Пенчев оваканти председателското място във ВАС 5 месеца преди изтичането на мандата му през март 2011 г. Така на 21 октомври Висшият съдебен съвет откри процедура по издигане на номинации за негов наследник. Кандидатури могат да внесат съвместно петима членове на съвета и министърът на правосъдието Маргарита Попова. Днес изтича крайният срок и до вчера не беше издигната нито една, но внасянето в последния момент е обичайно. Законът изисква най-късно на 11 ноември ВСС да изслуша кандидатите и да гласува. За да има избран, той трябва да получи поне 17 гласа от общо 25-те членове на съвета. Точно толкова души вместо достатъчните петима са подписали предложението за издигане на Георги Колев за шеф на ВАС. Формално това не ги обвързва при гласуването, тъй като вотът е таен. В момента ВСС има само 22-ма членове. След скандала с Красьо Черния заради контакти с него кадровия орган напуснаха Стойко Стоев и Иван Димов и парламентът още не е избрал свои представители на тяхно място. Другото вакантно място е на самия председател на ВАС, който е член по право на съдебния съвет. За да встъпи в длъжност като шеф на Върховния съд Георги Колев, президентът Георги Първанов трябва да подпише указ за назначаването му. Първанов има право да откаже, но само веднъж, а след това е задължен да одобри избора на ВСС.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 764 Неутрално

  На печелившите честито, на останалите кураж до следващия тираж! Който играе печели, който не играе, не печели.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4978 Неутрално

  изглежда читав но ще видим дали ще предпочете честността и честта или ще се огъне под натиска на интересите във ВАС, които са огромни и като пари и като права и интереси

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Одобрен от Цветанов!? Пред корупцията се откриват нови хоризонти....

 4. 4 Профил на napbon
  napbon
  Рейтинг: Неутрално

  Юнак. Дипломиран в Симеоново. Купил си апартамент от 80м2 за 41 хил ЛЕВА. По 250 Евро/м2 през 2006!
  Красноречива биография.

 5. 5 Профил на ЕМИЛ ИЗМИРЛИЕВ
  ЕМИЛ ИЗМИРЛИЕВ
  Рейтинг: 587 Неутрално

  НА 23 НОЕМВРИ 2010 Г- ИЗЛЕЗЕ НАЙ-ПОСЛЕ КНИГАТА МИ "БАНДИТСКАТА ТОПЛОФИКАЦИЯ" - МОЖЕТЕ ДА Я ПОРЪЧАТЕ НА ТЕЛ. 0877037287 ИЛИ НА ДОМ. ТЕЛ. 029306794 ИЛИ СЛ. ТЕЛ. 029306794

  ЕМИЛ ИЗМИРЛИЕВ, обикновен български писател
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK