Борисов: Откакто ГЕРБ е на власт, цените на газа падат

От ляво на дясно - министърът на икономиката, енергетиката и туризма  Трайчо Трайков, министър -  председателят Бойко Борисов, управляващия директор на "Мелроуз рисорсиз" за България Дейвид Арчър и посланика на Великобритания у нас Стийв Уилямс преразвят лентата пред инсталацията на Газокомпресорна станция "Галата" край Варна.

© Спас Спасов

От ляво на дясно - министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, министър - председателят Бойко Борисов, управляващия директор на "Мелроуз рисорсиз" за България Дейвид Арчър и посланика на Великобритания у нас Стийв Уилямс преразвят лентата пред инсталацията на Газокомпресорна станция "Галата" край Варна.Дай, Боже, да намерим още находища, защото това ще е добре за потребителите" - това заяви премиерът Бойко Борисов на намиращата се южно от Варна компресорна станция "Галата", където участва в церемония по "даване на символично начало на местния добив на природен газ от находищата "Калиакра" и "Каварна".За година цената на природния газ в България се е увеличила от 374.13 лв. през октомври 2009 г. до 537.40 лв. в момента.


За 12 месеца Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е коригирала стойността на синьото гориво пет пъти, като при четири от тях, газът поскъпва. Изключение е последния регулаторен период от октомври 2010 г. когато горивото поевтиня с 0.94%.


Най-голямото увеличение, въведено от ДКЕВР, е през юли тази година, когато газът поскъпна с рекордните 24.63%. Това е причината цената на парното през този отоплителен сезон да бъде средно с 15 на сто по-висока в сравнение с миналия.

В словото си на церемонията, в която участваха министърът на енергетиката Трайчо Трайков и посланикът на Великобритания у нас Стийв Уилямс, Борисов подчерта, цитиран от БТА, че откакто ръководеното от него правителство е на власт, цените на газа не се вдигат, а падат.
Прогнозният капацитет на двете находища надхвърля 2.5 млрд. куб.м. газ. Концесионният договор сключен от британската компания "Мелроуз рисорсиз" с държавата предвижда в рамките на следващите три години от тях да бъдат добивани по 400 млн. куб.м. газ годишно.


"Вече е подписан договор за изкупуване на газа от двете находища", каза след церемонията изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов. Той обаче отказа да даде информация за цената, на която държавната компания ще плаща за газа, добит край Каварна и Калиакра като се позова на търговската тайна."Във всеки случай тя ще е много по-ниска от тази, на която купуваме газ от Русия", каза само той.


Според неофициални източници от "Мелроуз рисорсиз" обаче "Булгаргаз" ще плаща между 200 и 250 долара за 1000 куб.м.


Според министър Трайков, добивът на газ от двете находища по Северното Черноморие са сериозна стъпка към диверсификация на доставките на горивото за България, тъй като ще задоволяват между 15 и 20% от нуждите на страната. 


По време на днешната церемония край Варна стана известно, че в момента текат преговори между "Булгаргаз" и "Мелроуз рисорсиз" за експлоатацията на изчерпаното находище "Галата" като газохранилище. Неговият капацитет е три пъти по-голям от този на находището "Чирен". "Двете хранилища ще позволят изравняването на дневното потребление на газ в страната", каза министър Трайком.


Според източници близки до британската компания, които пожелаха анонимност, оборудването и експлоатацията на хранилището край н. Галата няма да струва на държавата нито лев, тъй като срещу лиценза, който предстои да получи за тази цел, дружеството ще може да съхранява газ на частни потребители и така да генерира приходи. "Булгаргаз" обаче хвърля всичките си усилия в оборудването на хранилището в Чирен, за което е предвидено да бъдат похарчени 500 млн. лв. и бави работата по "Галата", твърдят от "Мелроуз рисорсиз".


В същото време днес министър Трайков заяви, че второ хранилище е крайно необходимо, тъй като в момента това в Чирен може да бъде използвано само в единия от двата режима - "добив" или "съхранение", което прави работата му неефективна.


"Находището край нос Галата е три пъти по-голямо от чиренското, но на страната са необходими още поне три, което ще се случи при следващо разкриване на находища от "Мелроуз рисорсиз", каза министър Трайков.


Според Дейвид Арчър, управляващ директор на "Мелроуз рисорсиз" за България в момента британското дружество работи по проучването на още две находища, разположени на 2 и 10 км източно от тези край Калиакра и Каварна. Техният прогнозен капацитет е около 2 млрд. куб. м.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK