От средата на 2011 г.: Повече пари за добрите университети и по-малко за лошите

От средата на 2011 г.: Повече пари за добрите университети и по-малко за лошите

© Георги КожухаровИзбори 2022

Университетите ще бъдат финансирани различно от средата на следващата година. Приоритено ще бъдат увеличени средствата на "добрите", а намалени на тези, които произвеждат трайно безработни. Тенденцията е да престанем да плащаме на тези, които имат лоши резултати." Това заяви министърът на образованието Сергей Игнатов при представянето на рейтинговата система на висшите училища. Тя класира всички университети по 52 показателя.


Намалението на субсидията ще става "стъпаловидно", първоначално с около 10%, заяви още Игнатов. Според него трябва да изравним стандартите на висшето образование с европейското. "Това е хранителна верига, която държавата издържа. На определени места това са специалности и катедри, от които няма полза. И за самия университет е по-добре сам да поеме грижата за преформатирането", смята още министърът и допълни:


"Препоръчвам природо-математическите и инженерните специалности, защото България, за да е силна и самостоятелна, трябва да произвежда", каза още министърът.
Рейтинговата система, която е изработена от министерството на образованието и институт "Отворено общество", ще бъде достъпна от утре за всички. Тя е свързана с данните от всички официални регистри и ще се обновява постоянно. В нея всеки може да направи собствена класация.


"Системата няма за цел да подреди висшите училища, както и да каже кое е най-доброто от тях в България. Основната й задача е да помага на кандидат-студентите в избора им на висше училище", заяви програмният директор на института "Отворено общество" Боян Захариев .


В системата са включени 52 професионални направления и 50 висши училища. Игнатов заяви, че СУ предлага обучение по 24 професионални направления и почти всички от тях са на водещи позиции по рейтинг.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK