В промените в Наказателния кодекс цъка и екобомба

Експерт заподозря помилване на престъпления в паркове

В промените в Наказателния кодекс цъка и екобомба

© Асен Тонев
Наказанията и сега не се прилагат

Промени в Наказателния кодекс, предложени от правителството, отварят врата за декриминализиране на престъпления в защитените територии. За това предупреди директорът на Асоциацията на парковете Тома Белев. Днес законопроектът беше разгледан на първо четене от парламентарната комисия по околна среда и депутатите го приеха анблок с 13 гласа "за".


Повечето от поправките са свързани с увеличаване на наказанията за екопрестъпления като замърсявания и незаконна търговия със защитени видове животни и растения. Проблемният според Белев текст е в чл. 278в от НК.
Сега той гласи, че който "унищожи или повреди защитена територия или защитена зона, или екземпляр от защитен растителен или животински вид" се наказва с до 2 години затвор или пробация, и глоба от 500 до 2000 лв.


Екоминистерството предлага да се добави "който унищожи или повреди без надлежно разрешение...". Според Белев тази промяна дава възможност в бъдеще нарушенията, допуснати с разрешение на институциите, да не се наказват.


Сред случаите, които новият текст може да засегне, е например ски зоната над Банско. Ако след проверката на екоминистерството се окаже, че фирма "Юлен", която управлява зоната, е превишила допустимата площ от 995 дка по концесионния си договор и се е разпростряла върху повече територия в национален парк "Пирин", тя би трябвало да не бъде наказана.


Това ще стане възможно, тъй като разширяването на зоната е ставало с "надлежни разрешения" от екоминистерството и община Банско. След сигнали на природозащитни организации в момента екоминистерството проверява площта на ски зоната. В началото на септември фирма, наета от ведомството, я измери, но до момента министерството отказва да съобщи резултатите с обяснението, че е нужно повторно контролно замерване.


"Дневник" потърси обяснение за спорната промяна от екоминистерството, но до редакционното приключване на броя не получи изчерпателен коментар. "Нямали сме предвид конкретни нарушители, предлагайки поправката, целта беше да се усъвършенства този законов регламент, който в момента не работи", коментира шефът на дирекцията за защита на природата в екоминистерството Михаил Михайлов.


До момента никой не е бил съден по чл. 278в от НК за нарушения в паркове и резервати, посочи той. Текстът е бил прилаган само в няколко дела за незаконно притежаване на костенурки и те са завършили с присъда пробация. Михайлов даде пример за нуждата от "надлежно разрешение" с отстрела на мечки.


Те са защитен вид, но по изключение държавата позволява лов на определен брой.
В същия проект за промени в НК са и текстовете за дискриминацията, допускащи възможност за цензура на медиите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK