Aмериканският университет поведе първата класация в България

Използваните 51 показателя за оценка позволяват и гъвкави комбинации

Aмериканският университет поведе първата класация в България

© Надежда Чипева, КапиталБъдещите кандидат-студенти ще могат да правят по-информиран избор към кое висше училище да се насочат с помощта на разработената от просветното министерство и институт "Отворено общество" рейтингова система за оценка на българските университети. Първите резултати от нея бяха представени в четвъртък, като непрекъснато ще се актуализират и ще бъдат достъпни за всички на rsvu.mon.bg.


От анализа им излиза, че засега най-добро кариерно развитие осигурява Американският университет в Благоевград. Средното възнаграждение на неговите възпитаници се доближава до максималния осигурителен доход от близо 2 хил. лв.


За предпочитане е образованието по икономика също е да е от АУБ, защото предоставя най-добро обучение в тази специалност сред всички висши училища. За хуманитарно настроените Софийският университет "Св. Климент Охридски" остава безусловен фаворит. Най-бързо се започва работа с висше по медицина - процентът на безработицата сред завършващите е нулев.
Това са част от изводите на експертите, които са използвали за оценките си 51 показателя, като за базата е послужила информация от държавни институции като НОИ и Агенцията по заетостта, както и социологически проучвания сред студенти, преподаватели и работодатели. Методиката позволява всеки сам да класира университетите според интересите си или да се довери на заложените класации.


Показателно е концентрирането на над половината от студентите у нас (250 хил. души) в едва шест от общо 52-те професионални направления. Това са "Икономика", "Администрация и управление", "Право", "Комуникационна и компютърна техника", "Педагогика" и "Туризъм". Същевременно под една пета от завършилите висше образование работят в сфера, за която са учили.


Има "мегаспециалности", наводняващи страната с висшисти, за които няма поле за реализация, се посочва в анализа. В стремежа към висше образование се откроява и преобладаващият мотив за по-високи доходи, но не чрез квалификацията, а чрез статуса, който осигурява дипломата от университет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK