РЗС атакува шефа на общинския съвет, че не е декларирал 400 хил.лв. доход

РЗС атакува шефа на общинския съвет, че не е декларирал 400 хил.лв. доход

© Красимир ЮскеселиевРЗС обвини председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов в извършване на данъчно престъпление. Според тях той не е декларирал доход от близо 400 000 лева, които е получил в края на 2007 г.


Това съобщиха лидерът на близката до Алексей Петров партия - Яне Янев, и негови съпартийци, на редовната си пресконференция в петък. Още вчера от партията обявиха, че ще изнесат данни за съмнителни, според Янев, финансови транзакции по банковите сметки на председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов. На въпрос как се е сдобил с информацията, която е банкова тайна, в четвъртък Янев отговори, че я е взел от ДАНС и после поясни: "Разбирайте го като шега, но не го изключвайте като възможност".


Днес от партията съобщиха, че сумата от 381 460 лева е преведена по личната банкова сметка на Иванов на 13 декември 2007 г., когато той вече е председател на столичния общински съвет. "Със сигурност този доход не е отразен в данъчната му декларация и не е платил данъци", заяви Емил Василев. Пред Сметната палата Иванов е декларирал за 2007 г. малко над 10 хил.лв. в банката и никакви налични парични средства.

Андрей Иванов: Проверката ще докаже правотата ми, след това ще се обърна към съда
Убеден съм, че проверката ще докаже правотата на моите думи срещу изнесените доноси и лъжи по мой адрес и след завършването й ще потърся правата си по съдебен път. Това заяви днес председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов, цитиран от пресцентъра на съвета. В съобщението се посочва, че Иванов очаква завършването на поисканата от него на 3 ноември проверка от Националната агенция за приходите, както и резултатите от нея. Само компетентните органи са тези, които могат да правят съждения по изнесените факти, за това има или не закононарушения, се посочва в позицията.

Съпартийците му раздадоха на медиите извлечения от сметки и изпълнителен лист от Софийския районен съд, в който това е описано. Попитани откъде имат достъп до данни за банковите трансакции на Андрей Иванов и не е ли престъпление разгласяването на такава информация, Янев инструктира медиите да се съсредоточат върху "престъпленията и лъжите" на Андрей Иванов, а не да питат РЗС за източниците им.


"Тази информация е от дело, което се е водело в съда, всички доказателства са приложени в него", допълни лидерът на РЗС. На повторните питания Емил Василев отговори с ирония: "Да, от ДАНС имаме тази информация". Очаква се до дни бившият съветник в ДАНС, обвинен като организатор на престъпна група "Октопод" Алексей Петров, да стане член на РЗС, след като брат му беше трети в кандидат-депутатската листа на партията в Ловеч.


Според информацията на РЗС, Иванов е получил въпросните 381 460 лв. по разпореждане на съдия изпълнител, след като Иванов е спечелил дело за признаване на задължения, които е имала фирма "Искра-21" АД към него. Емил Василев допълни историята с още интересни детайли - че Андрей Иванов е извършил и документна измама. По думите му проверката на партията е установила, че по делото няма оригинали на записи на заповеди. В съдебното дело има два записа на заповеди за дължими суми - един за 100 000 евро, който е сравнително добро цветно копие, а вторият - за 40 000 евро, е груб фалшификат, коментира Василев.


Вчера от партията обявиха, че ще раздадат документите на медиите, ако Иванов не подаде оставка, но уточниха че това не е ултиматум. Те обещаха също така на днешната си пресконференция "РЗС да анонсира и ново свое разследване за "лявата ръка" на Цветан Цветанов". Днес обаче отложиха тези "разкрития" за след седмица. Информираха само, че те са за финансови измами с европейски средства, в които е замесено "лице на висша държавна длъжност, назначено от Цветан Цветанов в отсъствието на Бойко Борисов".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK