Да сбъднеш американската си мечта ... в България

Камера и монтаж: Георги Марчев

 "Всички смислени млади хора избягаха навън, никой читав не остава тук"- репликата е от разговор между мъж и жена в тролейбус по линия 2 в София и е реакция на безсилие срещу поредната арогантна изява на шофьора.


Статистиката сочи, че макар и не в мащабите от 90-те години на миналия век, "изтичането" на млади българи в чужбина продължава с респектиращи темпове. Какво обаче се случва, ако образовани и работливи хора заминат на Запад, за да учат, и след това се върнат тук?
Изненадващо или не, точно така са постъпили 30 млади мъже и жени, които по-рано тази година са имали възможността да отидат до САЩ, за да придобият лидерски и предприемачески умения и да създадат контакти, след което са се прибрали  с идеята да приложат наученото на практика у нас.


Студентите са първият випуск на програмата Summer Entrepreneurship Program- SEP, финансирана от фондация "Америка за България" и осъществявана от базирания в Ню Йорк Институт за международно обучение (IIE). Днес те ще получат дипломите си на официална церемония в София. Ден по-рано сертификати взеха и участниците в програмата за екология, по която са се обучавали още 20 българи - 15 млади специалисти от Министерството на околната среда и водите и петима представители на неправителствени организации.

Да сбъднеш американската си мечта ... в България

© Личен архив


Как теорията среща практиката


"Едно от най-полезните неща в петседмичната програма беше поредицата от срещи с предприемачи на различни нива", разказва един от участниците в програмата по предприемачество Белизар Маринов, студент по "Финанси" в Университета за национално и световно стопанство.


Белизар е с увредено зрение, но кандидатства и тръгва за САЩ. Няколко месеца по-късно твърди, че надеждите и очакванията му са се оправдали напълно. Организаторите на програмата пък говорят с възхищение за характера и уменията му.


"Осъзнах, че на Запад хората като мен работят пълноценно и се занимават с това, което ги вълнува", разказва Белизар. Повтаря една от тезите, които е чул зад Океана: "За да успееш, трябва да търсиш примери за хора, които са успели". Пример, който дава за правотата й: от 1997 до 2005г. в британското правителство незрящият Дейвид Блънкет е последователно министър на образованието, на труда и на вътрешните работи.


Да сбъднеш американската си мечта ... в България

© Личен архив


"Ценното на такава програма не са нито лекциите, нито пътуването в чужбина, а практическите занимания и срещите с хора от реалния бизнес, които разчитат на провокативното си мислене и бизнес нюх", обобщават участниците в обучението. Посочват като полезни упражненията, при които се налагало да "решават" реални бизнеспроблеми. Сред най-трудните задачи било изнасянето на публични презентации. В края на петте седмици обаче смятат, че могат да убедят и най-суровия инвеститор в бизнес идеята си.


Обратно в България и напред към новото


На финала на програмата студентите трябва да са създали свой бизнес план, който да реализират след завръщането си. Екипът на Белизар, в който участват Демир Тончев и Преслав Митранов, избира за тема енергийната ефективност. Признават, че идеята все още няма завършен вид, но работят да я реализират - сами или с помощта на корпорация. Някои детайли вече са ясни, но по разбираеми причини, засега я пазят в тайна.


Демир Тончев, който е възпитаник на Софийския университет, е впечатлен от разликата в системата на обучение. Подчертава, че се залага на уменията, които могат да се извлекат на базата на личния опит, а не четене, зазубряне и възпроизвеждане на информация. Този подход го провокирал да работи заедно с екипа си по различни теми до 3 часа през нощта. Преслав пък отбелязва като полезен оптимизма, с който американските му колеги успяват да го заредят.


Да сбъднеш американската си мечта ... в България

© Личен архив


Екологията


С няколко месеца закъснение, заради изригването на вулкана Ейяфятлайокутл, през септември за САЩ заминават 15 служители от Министерството на околната среда и петима еколози от неправителствения сектор. Обучението им включва обиколка из множество национални паркове. Целта: да проучат опита в публично-частното партньорство в екологични проекти.


"Имаме доста да поработим, за да променим отношението си към природата и опазването й", обобщава впечатленията си един Виолета Недева от екоминистерството. Според нея наложеният в САЩ модел - на силен неправителствен сектор, който е финансово добре обезпечен и може да влияе върху политиката, вземането на решения и обществената позиция по екологичните проблеми, е много добра. Признава обаче, че засега той е неприложим за България, включително и заради поставяни от законодателството препятствия.


Колежката й Ирина Иванова пък е оптимист, че въпреки трудностите, създадената мрежа от контакти зад океана ще бъде от голяма полза в работата на експертите по бъдещи проекти.


Резултатите?


Реални резултати от такова обучение могат да се очакват не по-рано от година, обяснява мениджърът на програмата Емил Леви от Института за международно обучение. Това е времето, в което участниците ще могат да приложат придобитите знания, за да се опитат да създадат собствен бизнес или да развиват нови екопроекти.


Засега за смисъла от програмата, която ще продължи в следващите три години, може да се съди по ентусиазма на студентите и новопридобитите умения, с които се хвалят. Както и от факта, че имат сериозни професионални ангажименти в България.


Кандидастването по летните програми за догодина е до средата на януари, а за едногодишното обучение по SEP срокът е до 15 ноември. Документите и повече информация можете да откриете на сайта на програмата.

Ключови думи към статията:

Коментари (165)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Hit the road Jack and don't you come back no more, no more, no more, no more.

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 2. 2 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Всички, които се връщат от Америка донасят най- лошото, само тарикатлъци. За да видиш и донесеш модел и акъл от там, трябва да имаш съответната нагласа, възпитание и ум. Ако беше иначе за 20 г. от 1990 насам щяхме да дръпнем много напред и то най- вече заради промения стил на мислене, усърдие, инициативност и предприемчивост, активна гражданска позиция, нетърпимост към уродливите явления. Американецът винаги си знае интереса и отстоява принципни позиции.

 3. 3 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2673 Неутрално

  До коментар [#2] от "bobhunter":
  За няколко месеца не може да се научи друго, освен тарикатлъци. Останалото е пропаганда

 4. 4 Профил на vitocorleone
  vitocorleone
  Рейтинг: 0 Весело

  "Всички смислени млади хора избягаха навън, никой читав не остава тук"

  Да избегаш от страна със слаба конкуренция в повечето бизнес ниши и евтина работна ръка за да се насочиш към такава с развита пазарна икономика не е признак на смисленост, а на слабоумие и робска психика. Все едно вълк да избега от кошара с овци и да се пресели в зоопарк.
  Ако се бех родил в западна страна със сигурност щех да дойда я в България, я в Румъния за да се реализирам по-лесно и бързо.
  Куцо и сакато от Гърция стана милионерин в България, Албания, Македония с разните им цехове, а наште бачкатори-балъци ходят да им берат портокалите и да си мислят че у нас нема реализация за смислените хора... Има, ама за бачкаторите и университетските възпитаници нема.

 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Нищо ново под слънцето - Да сбъднеш американската си мечта ... в България - ми преди повече от 20 години някои си сбъднаха мечтата и си построиха комунизЪма по време на социализЪма и то пак в България.

 6. 6 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Американската мечта може да бъде цел самоза много примитивни хора.

 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Ми по тая програма просто няма как да не се върнеш. И това не е висше образование, а некакъв курс. Много подвеждащо заглавие. По би му отивало "Специалисти от М-во на окол. среда.... се върнаха от Щатите"...... да не замърсяват живота там.....

 8. 8 Профил на rigukuku
  rigukuku
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#4] от "vitocorleone":

  хахахаха... ти явно имаш психика на 'лидер' и предприемач. ама не може всеки да завърши мба, и не може всеки да е управител - не можаха да ни назначат всички собственици . а да избягаш от страна с лоша инфраструктура, НИКАКВИ социални услуги и сигурност, и да, както ти каза, много евтина работна ръка, не е признак на сервилност ами е стратегия за оцеляване. в крайна сметка дори да просперираш в българия персонално, има голяма вероятност да станеш жертва на престъпление, инцидент и т.н. и ако можеше да се разчита поне на здравоепазване (с доплащане под масата), то скоро и на това няма да може да се разчита, защото няма да останат лекари. хайде със здраве и дано си разшириш бизнеса с тоалет папир и да почнеш да изнасяш за цяла индия.

 9. 9 Профил на makca
  makca
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Българина си умира да бъде мамен и да си пробутва тарикатлъците на другите !!Един вид взаимен садомазохизъм !!Избира си правителство за да накаже предишните управници и веднага след това почва да реве срещу тези ,които е избрал!
  "В България всички искат Свобода ,но никой не е готов да се жертва за нея"
  Американска мечта в България е като Белгийски домати-домати ама изкуствени

  София=мъдрост(превод от древногръцки) "Тъй града се казва ( ирония жестока) гдето глупостта е най-евтината стока" Проф. Иван ШиШманов преди 110
 10. 10 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Уважаеми колеги,
  Извинявам се, че ви занимавам с лични въпроси, но искам да изясня някои неща относно моята личност, която изглежда дълбоко вълнува хора като тъй наречения "бат Здравко".
  Спорил съм с много от вас, и то остро, но никога аз или някой от вас не е прекрачил границата лично пространство, с изключение на нашия "бат Здравко", и то, както разбрах ,той прави това постоянно.

  Ето какво е изровил и публикувал за мен нашия "батко", след като не е намерил друг начин да ме уязви:
  http://network-hv.com/predstavyaniya/16/1653---

  Публикувам това, за да стане ясно, че не се срамувам от себе си и от факта, че съм проявил мъжеството да се преборя с две тежки болести, които в повечето случаи водят до фатален край.
  Искам също така да кажа на "бат Здравко", че не е намерил правилния човек, когото да се опитва да изнудва с данни за личния му живот.
  Сигурен съм, че интелигентните и силни хора във форума ще ме разберат, а действията на подобните на "бат Здравко" оставям да оцените вие.

  Cogito ergo sum
 11. 11 Профил на Huku
  Huku
  Рейтинг: 1313 Разстроено

  Пожелателният характер на заглавието се запазва до последната "." на статията.
  "Сбъдването" нещо ми убягва.
  Освен ако новото за "американска мечта" не е "няколко седмично обучение в Америка на (предимно [15 от 20(!)]) държавни слжители ".

  MAD in BG
 12. 12 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1296 Весело

  С тази статия "Дневник" си прави майтап с нас.

 13. 13 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#4] от "vitocorleone":
  Ако имаш способности на лидер и гъвкаво и продуктивно мислене ,можеш да живееш на всякъде.Ако отидеш да живееш и работиш в чужбина ,това означава ,че разчиташ само на собствените си способности ,не на връзки ,познанства
  и рушвети.
  Понякога нашата мудна бюрократична система ,съчетана с законодателно безсилие ,подтикват младите хора да пробват щастието си в чужбина...Не е лошо ,още повече ,че пътуването разширява мирогледа

 14. 14 Профил на 1a2b3c4d5e_xix
  1a2b3c4d5e_xix
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#10] от "captainFill":

  Защо му обръщаш внимание на бат Здравко? Да си пише и рови каквото си иска. Не се впрягай толкова, няма смисъл. В голямата си част хората сами оценяват даден човек и не се нуждаят някой да им изкара информация за него, за да си съставят мнение! Горе главата и да не ти пука!

 15. 15 Профил на vitocorleone
  vitocorleone
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#8] от "rigukuku":

  Типичен неудачник-бачкатор!
  Все нещо требва "да завърши", все некой требва да го "назначи"... С тоя акъл има още дълго да лъскаш автомобили.
  Вервай си че в развитите страни, където се е изсипал 50% от третия свет и 80% от криминалния контингент на Източна Европа си защитен от престъпления и инциденти.
  Ако имаш пари в България, всички грижи и проблеми със социални услуги, здравеопазване и т.н. отпадат от самосебе си, не е като да те прескачат пред лекарския кабинет в САЩ цел ден, докато се гърчиш на пода и агонизираш.

 16. 16 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1296 Весело

  До коментар [#15] от "vitocorleone":
  Вервай си че в развитите страни, където се е изсипал 50% от третия свет и 80% от криминалния контингент на Източна Европа си защитен от престъпления и инциденти.

  Много точно попадение! 90% от "американската мечта" на българина е вярата, че на запад е Рая на света. Който е пообиколил повече, без да му се налага да работи там, може по-обективно да прецени, както плюсовете, така и минусите.

 17. 17 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 4578 Весело

  В България ?? При тази червена мафия ? При тези правителства ?При тези "умове" , които я управляват ?? При тези Закони ? При тази руска мафия и нейните агенти ?...)))
  Няма как да стане...
  А мечтата, НЕ е само парите, както внушават червени фуражки ..Мечта е и да изобретиш , напишеш, направиш НЕЩО, за първи път и целият свят да научи-известност , слава и уважение,,Мечта е и да се реализираш , съобразно способностите си или да правиш това - което искаш..Да учиш това което искаш и т.н........
  Мечтата е и " да имаш право- на СТРЕМЕЖ към щастие, както пише в конституцията и всеки се стреми - както и да "разбира" , този стремеж ..
  Американската мечта е доста широко "понятие" и ТО не може да се асимилира от деградирали , червени умове ..Този урок го няма в "наръчника " на партийния пропоагндатор ..))

  BIG AL
 18. 18 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 4578 Весело

  За разлика от нея- нашите дебили ни набиваха в главите и днес , дори -мечтите на мужика, на крепостния...Да има батюшка - цар - да НЕ мисли - партията мисли И за него ; Да има водка и ядене- толкова , за да не гладува;панел и софийско жителство ;на 2-3 години - карта за почивка ; на 15- години - Лада ; на 10- някоя командировка ; да стане верен партиен секретар и ако може - от "работническата " аристокрация -по Маркс...) И т.н....

  BIG AL
 19. 19 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1296 Любопитно

  До коментар [#17] от "big_al":
  Мечта е и да изобретиш , напишеш, направиш НЕЩО, за първи път и целият свят да научи-известност , слава и уважение,,Мечта е и да се реализираш , съобразно способностите си или да правиш това - което искаш..

  Уважаеми другарю big, драги _al,
  Всичко това, за което говорите, Достоевски, Пушкин и Толстой са го направили, без да им се налага да ходят до Америка. Помежду нас казано, не вярвам, че Америка, щеше да ги направи по- големи творци. Това, че Русия не е била демократична страна, не е попречило на тяхната реализация.

 20. 20 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 4578 Весело

  Вече не се учудвам, когато червени фуражки и дебилоподобни , сравняват НЕСРАВНИМИ величини, държави и днес , дори ..
  САЩ - с Русия !!????
  Дошло е време , ПАК да зарибяват лумпен пролетарията..няма да стане ..Има и НЕТ- не само БНТ..Мамка му на Бил гейтс ...))))
  Срутихме се , другариииии....

  BIG AL
 21. 21 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 4578 Весело

  Достоевски, Пушкин и Толстой са го направили....)))))))

  Ами НЕ имало КГБ- ленин и джержински, а една "лабава" царска власт - та писали БЕЗ надзора на НКВД..)

  ха,ха ха хаааа........

  BIG AL
 22. 22 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 4578 Весело

  До коментар [#19] от "KOBA_STALIN":

  Справка : руските дисиденти -писатели - по лагерите и изчезналите ..)))

  BIG AL
 23. 23 Профил на АМИГО
  АМИГО
  Рейтинг: 733 Неутрално

  "Американската мечта"- мечтата на идиота...

  “Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)
 24. 24 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 4578 Весело

  И да не отварям думата за елитни руски умове- реализирали се в САЩ..Голяма е темата ..))))

  BIG AL
 25. 25 Профил на vitocorleone
  vitocorleone
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#13] от "Irina":

  Никой нема да отиде в чужда страна далеч от семейството и приятелите си за да се реализира, ако може да го направи тука. А който не може да се реализира у нас, значи нема способности на лидер и гъвкаво и продуктивно мислене. Точно връзкарството и бюрократичната система в България са едни от предпоставките за слаба конкуренция, а слабата конкуренция е рай за предприемчивия интелигентен човек, защото може да постигне много по-добри резултати за по-малко време, с по-малко инвестиции, по-малко нерви и т.н.

  А и не съм много сигурен че емигрантите намират щастието в чужбина, повечето се сдухват там. А че си разширяват мирогледа също е спорно, май попиват само лошото от местата в които живеят.

 26. 26 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 4578 Весело

  Съветската мечта:
  Може да си тъп галош , но ако партията ти даде властчица- можеш да станеш "вавен" и да ебеш мамата на ЖИВОТА на много по- умни и свестни хора, "кривнали" от 'партийния" път ...))

  BIG AL
 27. 27 Профил на АМИГО
  АМИГО
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#25] от "vitocorleone":

  "А и не съм много сигурен че емигрантите намират щастието в чужбина, повечето се сдухват там. А че си разширяват мирогледа също е спорно, май попиват само лошото от местата в които живеят."

  Повечето ОЦЕЛЯВАТ, приятелю. Затова са забегнали, НЕ за друго. Понеже, знайни и незнайни (повечето са известни, ама нейсе) наши родни "демократични поборници" превърнаха в ЛУКС оцеляването в Бг. Поне за болшинството от средностатистичните българи...

  “Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)
 28. 28 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 4578 Весело

  До коментар [#25] от "vitocorleone":

  значи нема способности на лидер и гъвкаво и продуктивно мислене. .....:))))
  До 1989 година - САМО партията решава ..След това : ДС-СИК ,ВИС, руската агентура ,потомствените другари , куфарчетата, "съдебната система- и прокуратура , червени и турски гейове, фамилийте от БКП , лумпен пропагандата и т.н...
  ПРОСПЕРИРАЙ, де ....))))

  А България можеше да високо развита ЕС- държава..Достатъчно е пълчищата на Толбухин , да не бяха влезли тук ..Още им търпим последствията...

  BIG AL
 29. 29 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Поредният случай в "Дневник", при който липсва всякаква връзка между заглавието и самата статия. Заглавието предполага извода, че едни хора са достигнали благодарение на собствените си невероятни възможности големи върхове в професионалното си поприще. Текстът под него обаче, макар и твърде патетично и напоително, разказва, че тези хора са били просто на някакъв семинар. Мислех, че това е прийом, характерен само за жълтата преса, но очевидно греша.

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 30. 30 Профил на АМИГО
  АМИГО
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#10] от "captainFill":

  Филка, много се връзваш. Безсмислено е! И въпреки всичко- кънгрютилейшънс!

  “Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)
 31. 31 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#21] от "big_al":

  Леонардо Да Винчи, Микеланджело и Рафаело не са се оплаквали от "мрачното средновековие" и от тиранията на папската власт. Мисля, че вие отказвате да разберете това, което ви казвам. Психологическия портрет на "социалистическия" труженик, който сте направил, напълно се препокрива с този на "американския" труженик. Разликата е само в апетита и мащабите. Аз не смятам, че американският народ контролира в по-голяма степен правителството си от българския. Американската мечта е за широките народни маси. Големите творци и изобретатели, нямат нужда от нея. И не се оправдават с "тежкото си положение". Езоп е бил роб.

 32. 32 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 4578 Весело

  До коментар [#19] от "KOBA_STALIN":

  Та представи си , само за момент, ако все пак са ги оставили ЖИВИ- Достоевси, Пушкин - да "преписват" произведенита си - КАКТО Димитър Димов , например= 'Тютюн"...)

  BIG AL
 33. 33 Профил на АМИГО
  АМИГО
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#19] от "KOBA_STALIN":

  "Това, че Русия не е била демократична страна"

  Демокрация- хм, добре звучи! А пропо, къде вирее това дживотно?

  “Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)
 34. 34 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#25] от "vitocorleone":
  То това и аз казвам ,де .Трябва да си силен, способен и
  да разчиташ само на себе си.Ако не си ,по-добре стой си в България ,все ще намериш някое рамо да те побутне ...

 35. 35 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1296 Весело

  До коментар [#32] от "big_al":

  Драги Ал,
  И Галилей се е отрекъл от тезите си пред съда. Не мислете, че социализмът е началото на гадостите и насилието в човешката история. Не, че няма сериодни заслуги в това отношение.

 36. 36 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 4578 Весело

  Е , виж , със Средновековите , ВЕЧЕ можеш да СРАВНЯВАШ -комунизЪма ...) Съгласен съм ..)))
  Феоди , феодали , инквизиция- комунисти -ДС ,...)
  НО някои ФЕОДАЛИ , Папи и фамилии- са БИЛИ , още тогава , по- УМНИ от комунистите в 20 -тия век ..)) Та , са дали ВЪЗМОЖНОСТ на Микеланджело, Леонардо и т.н...))))))

  BIG AL
 37. 37 Профил на АМИГО
  АМИГО
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#31] от "KOBA_STALIN":

  "Езоп е бил роб."

  А Бетовен- полуглух. А пък Ван Гог НЕ е бил добре с всичкия си. Щом е тръгнал да си реже ухото... Майкъл Анджело (както го наименуват англосаксите)- непоправим "мъжкар" и пиянде от класа...

  “Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)
 38. 38 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 4578 Весело

  Айде , че си имам работа,,
  Гоня " американската " мечта .,..)))

  BIG AL
 39. 39 Профил на АМИГО
  АМИГО
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#38] от "big_al":

  Бегай по-бърже! Да НЕ вземеш да я изтървеш...

  “Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)
 40. 40 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1296 Весело

  До коментар [#33] от "АМИГО":
  Демокрация- хм, добре звучи! А пропо, къде вирее това дживотно?

  Как къде бе другарю, в древна Гърция. Демокрацията процъфтява най добре там, където има роби, колонии или някаква друга форма на експлоатация на трети страни.

 41. 41 Профил на vitocorleone
  vitocorleone
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#34] от "Irina":

  Е аз такова нещо не съм казвал, точно обратното е - ако си силен, способен и т.н. можеш да успееш в България, ако не - единственото ти спасение е на Запад, там поне човешкия труд се заплаща добре. В България не е за бачкатори.

  Повечето гастарбайтери отиват при познати, роднини, които им подават ръка в началото докато се устроят, това също е "връзки". Така че връзките не са само за местна консумация, следователно е излишно да ги вкарваме в дискусията.

 42. 42 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1296 Весело

  До коментар [#41] от "vitocorleone":
  връзките не са само за местна консумация,

  Големият бизнес на запад се крепи точно на топлите и тесни връзки с правителствата. Лобизмът е форма на узаконено връзкарство и корупция.

 43. 43 Профил на alec
  alec
  Рейтинг: 48 Весело

  В митовете и легендите е ,че познати и връзки има само в България!Моето заминаване беше по брак и адаптацията ми/включваща работа по специалността/много по-бърза и лесна преди 22 години,отколкото на хората тръгнали ей така.Статистиките показват,че 2/3 от младите хора намират работа чрез познати и приятели.В митовете и легендите е ,че само в България има некадърни назначени.В митовете и легендите е ,че всички чужденци са богати.В митовете и легендите е ,че само от теб единствено зависи да "преуспееш".Най-лесно и сигурно "преуспяваш" ,ако се родиш в "преуспяло"семейство, "преуспяла" държава или си намериш "преуспяла" булка или жених./термина преуспял,е много често употребяван в България/.Колкото е вярно равенството в комунизма-ха-ха-ха/едни са по-равни от други/толкова е вЕрно и равният шанс за успех и забогатяване в нео-либерализма.

  Българина гледа на работата извън България като на гурбетчийство,като на емиграция,като средство да стане много успешен.....
  При англичани,германци,испанци,холандци.........от години е най-нормално да работиш по света.Самата работа на различни места те обогатява и професионално и персонално.Прави те по-широко скроен.Откриваш нови култури и намираш нови приятели.И ако е и по-лукративана още по-добре.
  Важно е човек където и да е ,да се чувства добре,а това не включва само заплата,а климат,приятели,семейство,драве..............

 44. 44 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#38] от "big_al":

  Вече си я постигнал!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 45. 45 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#34] от "Irina":
  Тезата, че способните българи могат да се реализират само в чужбина е, меко казано, попресолена. Както и постулатите, че всеки, който е постигнал нещо в България, непременно е разчитал на нечие рамо. Освен облажили се покрай политиката лица и разни мутри, в България има и хора, които са успели благодарение на способностите си. И със сигурност им се е налагало да бъдат доста по-силни от онези, които са отшили да "успяват" в добре уредени държави, с ясни правила. Идея нямаш каква сила и колко здрави нерви се искат, за да се справи човек с безумията в нашата държава и въпреки тях да върви напред.

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 46. 46 Профил на АМИГО
  АМИГО
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#42] от "KOBA_STALIN":

  Абцолютно правилно! Тези, които вярват в "невидимата ръка на пазара", която била ПАНАЦЕЯ, са НЕ по-малко идеалисти от гонещите американската мечта...

  Достатъчно е човек да се порови малко в делата на братята Дълес, както и да се опита да хвърли едно око на въртележките между Бели дом, Пентагона и голямите корпорации...

  “Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)
 47. 47
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:57 на 06/11/2010 от неговия автор.

 48. 48 Профил на АМИГО
  АМИГО
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#40] от "KOBA_STALIN":

  "Как къде бе другарю, в древна Гърция. Демокрацията процъфтява най добре там, където има роби, колонии или някаква друга форма на експлоатация на трети страни."

  Товарищ Сталин,- Вы большой учёный!..."

  http://www.youtube.com/watch?v=F-vvSJCY3uA

  “Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)
 49. 49 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1296 Весело

  До коментар [#48] от "АМИГО":

  Благодаря за поздрава другарю!

 50. 50 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Значи ако търсите първопричината за жалкото състояние на България... ще ви я кажа:

  >>> Жителите на България не правят нещата като хората <<<

  Именно те са тези, които правят червени/сини/черни мафии.... живеят в блокове с осрани входове.... и се оправдават с всичко друго, обаче винаги изключвайки себе си.... вервайте ми...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 51. 51 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Може ли някой от форума да даде пример за жител на България, организация или съсловие, които в момента са на почит.... защото като се сетя за политици, предприемачи, лекари, учители, журналисти, таксиджии, футболисти.... и нещо не се сещам.

  Добре, че поне има велико минало, което да ни успокоява, колко сме велики.... след македонците естествено....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 52. 52 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Ами да видим дали тези студенти ще излязат да протестират с идеята че образованието в България е на високо ниво и всичко е перфектно. За хора които са учили или дори преподавали в чужбина - БГ образованието още не е открило топлата вода.... а и така звучат коментарите на тези момчета и момичета...

 53. 53 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#51] от "KOBOLD":
  Според теб колко българи знаят кой е проф.Иван Митев например и какво е значението за развитието на световната кардиология на неговото откритие за шестия тон на сърцето?! Забелязал ли си някакъв засилен интерес към статиите в "Дневник" за успехите на млади българи на световни олимпиади по математика, физика и информатика или на престижни музикални конкурси?! В същото време огромната част от сънародниците ни знаят поименно всички чалгаджии и мутри. Това, че българинът не се интересува от способните си и стойностни сънародници, не означава, че те не съществуват.

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 54. 54 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#53] от "Славена":

  Ааааа, супер това е добро начало.... значи имало

  Следва тези да ги изберете на водещи позиции, а не някакви клоунове без никакви качества, успехи, трудов стаж, владеене на бълг. език.

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 55. 55 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1189 Весело

  До коментар [#53] от "Славена":

  Ми то този 6-ти тон малко несериозна работа. А отлчни резултати на международна олимпиада са много добра добавка към към CV-то ти, когато кандидатстваш за чуждестранен университет

  "Да, България"
 56. 56 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#54] от "KOBOLD":
  За огромно съжаление не виждам как ще стане това, което препоръчваш. Мнозинството българи не само, че не уважава научния и културен потенциал на страната, но и си позволява да ги ругае като "безполезни хрантутници", защото сферите им на дейност предполагат държавно финансиране. Днес символ на успеха у нас са именно бездарните чалгаджии и агресивните мутри.

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 57. 57 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#30] от "АМИГО":

  АМИГО, тук е само един форум и всеки пише каквото му хрумне. Лошо няма, не се сърдя дори и на лични нападки, само ме отвращават действия като тези.
  Реагирам по-остро, защото хора като "бат Здравко" с техните доноси ми стъжниха живота в армията по време на комунизма. Имам хронична непоносимост към такъв начин на действие. Сега може би разбираш моето отношение към социализЪма.

  Иначе по темата - специалността, която съм завършил, не става за цивилния живот, освен ако не стана мутра.
  Затова мисля да отида напролет до Испания, имам там един добър приятел, и да стана бачкатор, например да боядисвам автомобили. Поне се заплаща добре.

  Cogito ergo sum
 58. 58 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1596 Весело

  До коментар [#19] от "KOBA_STALIN":

  "Уважаеми другарю big, драги _al,
  Всичко това, за което говорите, Достоевски, Пушкин и Толстой са го направили, без да им се налага да ходят до Америка."
  -----------------
  биг ал, ти говори за червеният октопод, бе.
  "В България ?? При тази червена мафия ? При тези правителства ?При тези "умове" , които я управляват ?? При тези Закони ? При тази руска мафия и нейните агенти ?.."
  Ако Достоевски, Пушкин и Толстой бяха живели след 1917г. щяха да бъдат удавени или да са общи работници на пристанището в Одеса. Същото се отнася и за Вазов, Славейков и сие.
  Дончо Цончев и Н.Хайтов- тази плевел расте при соц. реалността. след като издателствата в бг са на олигарсите, познай кой ще ти публикува нещо. ако се казваш Филипова и си внучка на Гриша...може

  nemo malus felix, minime corruptor.
 59. 59 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#57] от "captainFill":

  да те питам нещо. знаеш ли кой е основал артилерийското у-ще в Шумен и дали има нещо като сайт по темата.
  спорил съм много и съм търсил, но без резултат?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 60. 60 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1596 Весело

  До коментар [#31] от "KOBA_STALIN":

  "Леонардо Да Винчи, Микеланджело и Рафаело не са се оплаквали от "мрачното средновековие" и от тиранията на папската власт. "
  ---------------
  скъпи ми Коба, другарю Джугашвили!
  изброените лица , няма как да се оплакват, тъй като са били спонсорирани от папата.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 61. 61 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  До коментар [#59] от "СДС":

  Такива въпроси обикновено се задават тук:

  http://forum.boinaslava.net/

  "Да, България"
 62. 62 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#50] от "KOBOLD":

  "Жителите на България не правят нещата като хората "
  --
  има един фактор, който се казва:
  "РАМКОВИ УСЛОВИЯ".
  ерго, ако си подложен от дете на брутално пране на мозъка,
  ако около теб виждаш само кочина,
  ако четеш, че полицаи изнасилват малолетни и след това са само мъмрени,
  ако богатите и успели хора около теб са подлецци и бивши дс-агенти-доносници...
  няма как ти да имаш съзнанието на друг.
  всеки е продукт на системата. системата е гнила и фонтяща,
  ти също.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 63. 63 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#61] от "errata":

  търсил съм и там, без резултат. питах "капитан фил",
  понеже е профи и е от региона.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 64. 64 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#57] от "captainFill":
  Добре де, аз не разбрах по какъв начин бат Здравко ти вреди с доноси или те изнудва, ако е дал линк към твоя лична страница в Нета, в която при това няма нищо срамно? Напротив, хубаво е, че си застанал с името си и си разказал за изпитанията, през които си преминал, защото това може да бъде пример за много други хора в подобно положение. Иначе - поздравления и от мен и пожелания Бог да продължи да те закриля!

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 65. 65 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  До коментар [#63] от "СДС":

  Разбирам.

  Мен също ме бяха разпределили там (артилерийското в Шумен - 99 г.), но единсвеното, което си спомянм за историята му е, че май го е имало и от преди 9-ти септември.

  "Да, България"
 66. 66 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#59] от "СДС":

  Ето тук е много по-подробно, отколкото аз ще ти обясня:
  http://www.pv-ma.bg/history/history.html
  Долу на снимките са самоходна минохвъргачка "Тунджа", 122 мм САУ "Гвоздика" и система за залпов огън БМ-21 "Град"

  Учил съм в това училище през периода 1982-1987 г, завърших със специалност инженер по ремонта на въоръжението (АВ) и цивилна такава инженер по технология на машиностроенето.

  Cogito ergo sum
 67. 67 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#62] от "СДС":

  Значи според теб няма оправия.... така ли да го разбирам ?

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 68. 68 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#66] от "captainFill":

  ок. благодаря.
  имах впредвид развитието на артилерийското дело в България преди 9-и.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 69. 69 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 1095 Любопитно

  До коментар [#64] от "Славена":

  Не, не ме изнудва, а се опитва да използва личните ми данни с цел да ме окаля по някакъв начин. Явно мисли, че ме представят в неблагоприятна светлина.
  Вчера спорихме, аз се пошегувах с него и той след това е търсил в нета нещо, което да ме компрометира. Той си представя, че ще ме оцапа с кал по този начин.
  Затова реших напиша това изявление и да представя тези данни сам.

  Cogito ergo sum
 70. 70 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#67] от "KOBOLD":

  не, в никакъв случай. оправия според има.
  но трябва да се променят рамковите условия.
  например: спазване на правилата на играта- "стани богат" за всички. наказания за виновните и тн., както е в Америка, Англия и тн.
  защо комисията "кушлев" не прибре имотите на мая илиева?
  нямам нищо против жената, но докато тя си развява байряка и всеки знае, че съпругът не е работил и един ден през живота си, няма как аз да променя своето мислене...

  nemo malus felix, minime corruptor.
 71. 71 Профил на АМИГО
  АМИГО
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#57] от "captainFill":

  Филка, нали ти казах- много се коркаш, брато! А това за доносите че са ти разбили навремето живота- виж, НЕ съм много съгласен, пожнеже си ОЗ офицер, тоест, израствал си в кариерата (все пак са те повишавали с годините, нали?), малко или много си се развивал на професионално поприще, получавал си СОЛИДНА заплата- накратко- радвал си се на живота. Щях да се съглася с тебе ако Те бяха изхвърлили от армията, например, вкарали в затвора... Не казвам че НЕ си сечувствал омерзен, но и много други българи също са изпитвали подобни мерзости на гърбовете си. Ако трябва да си призная и собственият ми баща навремето си имаше НЕмалки неприятности заради едно комсомолско леке- секретарче. Дори отнесе и условна присъда за това... Но дай да обвиняваме за всичко системата- НЕ върви, някак си. Все пак имаше и добри страни- вярно, малко бяха, но ги имаше!

  “Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)
 72. 72 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Белизар, Демир, със свещ сте ги търсили с такива имена :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 73. 73 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1071 Разстроено

  В българия главната мечта е да влезеш в паламента с 300 000 евро и след 4 години да излезеш с поне 30 000 000 евро ! Ученето е за баламурници, крадене му е майката.
  Трябва да се суспендира конституцията и основно СЪДЕБНАТА/най много крадяща/ система.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 74. 74
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:57 на 06/11/2010 от неговия автор.

 75. 75 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1318 Любопитно


  До коментар [#68] от "СДС":

  Аз се интересувам от живота на генерал Владимир Вазов и знам, че е бил помощник началник в Артилерийската школа в София. Тя е била създадена на 17 февруари 1906 г. със заповед на тогавашния военния министър генерал Михаил Савов.

 76. 76 Профил на АМИГО
  АМИГО
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#57] от "captainFill":


  Филка, я ги виж тия, които НЕ пишат доноси, какви ги дрънкат:

  Aмериканския генерал Алън Дълес (шеф на политическото разузнаване на САЩ в Европа, след това директор на ЦРУ):
  “...незабелязано ще подменим техните ценности с фалшиви и ще ги оставим да повярват в тези фалшиви ценности. Ще намерим съмишленици, помощници и съюзници в самите държави. От литературата и изкуството постепенно ще извадим социалната им същност... Ще стимулирам наглостта, лъжата, измамата, пиянството, наркоманията, животинския страх. Много малко ще се досетят какво става. Тези хора ще поставим в безпомощно положение......”.

  “Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)
 77. 77 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#76] от "АМИГО":

  И линкчето е...?

  Klaatu Barada Nikto!
 78. 78 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#10] от "captainFill":


  Не е новост , че комунистическите лумпени със сержантско образование от НРБ , които са псветили живота си на кражбата на нафта от склада , са изключително ДОЛНИ същества! "Бат Здравко" не веднъж е давал доказателства за това. Но той е само един от събирателните образи на този феномен , във форума има поне пет подобни същества : известният като Щуци (с още 5-6 ника) , PlamenVarna (с още 5-6 ника , събирач на "компромати" и досиета на форумците) , Амиго , Славена , Иво и др...

  Браво за мъжеството и за моралната цялост Капитане! Не обръщай внимание на злобата и духовната нищета на форумният детритус , тя извисява истинските хора и поставя на мястото им нещастните , злобни същества , които се опитват да постигнат някаква значимост чрез обиди и лични нападки , постигайки точно обратният ефект , нещо което те дори и не съзнават.
  Кураж , Капитане , сложи ги на мястото им!

  Klaatu Barada Nikto!
 79. 79 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#71] от "АМИГО":

  Ех, АМИГО, знаеш ли какво е да те повикат при командира на дивизиона и да ти прочетат какво си казвал пред колегите си? След това въз основа на тоя донос да те нарекат пред целия дивизион "платен агент на американския империализъм", "чуждопоклонник", "предател", да ти вземат колана и връзките на обувките и да те набутат в ареста?
  След това тоя случай се влачи след теб, пишат ти го в досието и при всеки удобен момент ти го натякват.

  Освен това не съм ОЗ офицер и не съм взел една шапка пари, като напуснах, защото напуснах заради болест - НГВС (негоден за военна служба)

  Cogito ergo sum
 80. 80 Профил на АМИГО
  АМИГО
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Филка, ето Ти още западнодемократични ценности:

  " Целта на всяка една война е да се заграбят териториални, човешки, енергетически, суровинни, интелектуални или други ресурси от противникови страни и народи. Тази цел може да бъде достигната по пътя на директна употреба на военна сила. Но тя може да бъде достигната и посредством осъществяването на цял комплекс от финансово- икономически мерки, под прикритието на всеобщо информационно-психологичеко въздействие върху противниковото население.

  При втория тип война, финансово-икономическите и информационно- психологическите средства взаимно се допълват и подпомагат. Информационно-психологичеките средства за водене на такава война биват:
  * разрушаване на образователната система, внедряване на учебни програми, недопускащи изграждането на цялостен мироглед у учениците и отнемащи способността им да разбират случващото се около тях
  * разрушаване на историческото народностно самосъзнание, пародиране и подигравки с водачите, героите и митовете на народната общност
  * разчленяване на цялостния исторически процес на отделни периоди и противопоставянето им едни на други
  * култивиране във вражеското общество на безгранично потребление (консумизъм), нерегламентирано поведение (слободия), наркомания, насилие и др., с което се цели формиране на животински тип психика у противниковото население"

  “Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)
 81. 81
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:16 на 06/11/2010 от неговия автор.

 82. 82 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1714 Весело

  До коментар [#80] от "АМИГО":

  Скъпи, отде ги вадиш тия бисери? Не ти ли прави впечатление, че за да реализираш тия неща трябва да си поел властта на територията на врага? което без окупация не става. И следователно е възможно единствено след края на войната.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 83. 83 Профил на АМИГО
  АМИГО
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#79] от "captainFill":

  "знаеш ли какво е да те повикат при командира на дивизиона и да ти прочетат какво си казвал пред колегите си? След това въз основа на тоя донос да те нарекат пред целия дивизион "платен агент на американския империализъм", "чуждопоклонник", "предател", да ти вземат колана и връзките на обувките и да те набутат в ареста?"

  Филка, кой НЕ е бил сред военните среди, той НЕ е бил и в ареста. Вярно че служих само година и половина, но и аз имам десетина (общо) дена карцер... Не е болка за умиране, Филка! Друго щеше да бъде ако Те бяха уволнили от армията...

  “Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)
 84. 84 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#76] от "АМИГО":

  Не съм сигурен дали точно това това е вярно, но аз като военен ще ти кажа, че 100% е имало някакъв подобен план. По онова време е имало цели отдели и от двете страни, които са се занимавали с идеологическо въздействие върху противника. Не забравяй - и от двете страни. И двете страни не са се спирали пред нищо, за да въздействат върху врага си. Втората световна война току що е била свършила, жертвите са били ужасяващи, а те са замисляли Трета, така че такива думи не са изненада за мен.

  Cogito ergo sum
 85. 85 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  АМИГО - американската мечта не е мечтата на идиота. Ако беше така, щеше да е ТВОЯТА мечта.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 86. 86 Профил на АМИГО
  АМИГО
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#79] от "captainFill":

  Филка, за*би го миналото и виж Новите ни демократични приятелчета какви ги дрънкат:

  "финансово-икономические операции, последващи информационно- психологическите въздействия могат да бъдат:
  * разрушаване организационните структури на националната икономика или поставянето им под контрола на съответната Централна банка в противниковата страна (БНБ или БКК в българския вариант)
  * намаляване паричния обем на националната валута, което влече след себе си неплатежоспособност на предприятията, спирането и банкрута им, изкупуването им на безценица
  * допущане на неограничено и свободно движение на различни чуждестранни валути в националния парично-стоков оборот
  * вкарване на правителството на противниковата държава в дългова зависимост от чужди държави и международни финансови институти, постоянен ръст на плащанията по тези дългове и лихвите по тях като начин за принудително изнасяне на ресурси от вражеската страна
  * разрушаване на противниковата научна база и създаване на условия за "изтичане на мозъци" от вражеската държава
  * пренастройване на националната промишленост върху чуждестранна технологическа база и поставянето й в зависимост от чужди концерни и транснационални корпорации
  * разрушаване фундамента на националната икономика, изравняване на вътрешните цени със световните, унищожаване основното индустриално производство на вражеската държава
  * разстройване на селскостопанските производства и подриване продоволствената безопасност на страната"

  ПП: Нещо да ти звучи познато?

  “Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)
 87. 87 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#80] от "АМИГО":


  Преглед на профил
  Karla
  Любопитно

  * 77
  * 14:05
  * 06 ное, 2010

  Отговор | Изтриване


  До коментар [#76] от "АМИГО":

  И линкчето е...?

  Klaatu Barada Nikto!
 88. 88 Профил на dnewnik
  dnewnik
  Рейтинг: 458 Весело

  интересна дискусия се получава.
  Повечето мнения са разумни и справедливи.
  Само виновниците за ситуацията в Б-я не са конкретно определени.
  Всички сме съгласни, че зв всичко е виновна Б-я, но всички забравят да констатират, че Б-я това сме ние всички.
  И че никой не ни е виновен.
  Преди виняхме капиталистите сега обвиняваме комунистите, но някакси забравяме, че и едните и другите са същите българи.
  Опитайте се да характеризирате среният българин, но честно с всичките му недостатъци и достойнства, доколкото ги има и го сравнете със средният граждание на тези страни, кото считата за развити и истината ще лъне. Не забравяйте, обаче, че и политиците ни са също българи.

 89. 89 Профил на АМИГО
  АМИГО
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#85] от "Свинчуга":

  Не можем да се вредим от Вас. Много сте!... Прекалено много, дори!

  “Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)
 90. 90 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#83] от "АМИГО":

  Не ми пука за скапания арест, АМИГО, тъкмо малко почивка. Единственото, което и досега ме безпокои в тоя случай, е , че доноса е написал човек, с който съм делил всичко - и добро, и лошо, години наред. Вярвал съм на хората от взвода си както на никой друг през живота си, а един от тях е бил писател на доноси.
  Такова нещо в армията страшно руши дисциплината, взводът става негоден, никой на никого няма доверие, а се предполага, че трябва да можем да поверяваме живота си един на друг.

  Cogito ergo sum
 91. 91 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  Е да, най-тъжното е когато покрай това че си идиот, си и некадърен такъв...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 92. 92 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#80] от "АМИГО":

  "Сред балканските държави и народи България и българите заемат
  особено място с природните условия и качества на народа: честолюбие,
  енергия, издръжливост, твърдост, пестеливост, желание и способности за
  усъвършенстване. България последна от балканските държави получава
  политическа автономия и собствена държава. Въпреки това за по-малко от
  20 години изпреварва съседите си във всички области на общественото
  развитие и националното усъвършенстване."

  nemo malus felix, minime corruptor.
 93. 93 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#92] от "СДС":

  това имах впредвид под рамкови условия.
  има ли ги- напред сме.
  алкашите имат ли думата- в тинята сме.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 94. 94 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#88] от "dnewnik":

  Добър опит , но закъснял.
  Това го слушаме от години. Как всички сме били боклуци , как матряла бил некачествен , как комунизма бил добър , ама ние понеже сме боклуци не сме го били направили като хората и т.н...

  Да , ама не , другарю!
  Вие ако сте боклуци , ние не сме. Вие ако не можете без хранилката на партията , ние можем. Вие ако не ставте за нищо без куфарчета и протекции , ние ставаме. Вие ако не можете и един лев да изкарате без да ползвате фамилните именна на дядовците ви - АБПФК-та , ние можем...
  За това и "американската мечта" е за нас , не за вас!
  Ае у лево!

  Klaatu Barada Nikto!
 95. 95 Профил на АМИГО
  АМИГО
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#90] от "captainFill":

  Филка, да те предаде приятел НЕ е присъщо само на комунистическата/ социалистическата с-ма! И в добрите стари демокрации е доста често срещано явление. Ако въобще предателството може да се третира като явление, де.... А пропо, продължавам да ти помагям по-добре да се ориентираш в западните демократични ценности. Ето ти още:

  "За да не е в състояние противниковото население да се съпротивлява ефективно срещу оказваната върху него финансово-информационна агресия, особено в случай на военно противопоставяне, то гореизброените действия се допълват от мерки по подриване генетическия потенциал на народа и разрушаване отбранителната способност на вражеската държава.
  Действията по подриване генофонда на противниковата страна биват:
  * наркоманизиране на младежта и алкохолизиране на населението
  * разрушаване на семейната институция и съкращаване на раждаемостта
  * създаване атмосфера на перманентна несигурност, страх и стрес у противниковото население
  * Действията по подриване отбранителната способност на вражеската страна биват:
  * влошаване качеството на армейските кадри
  * унищожаване на основното армейско въоръжение
  * вкарване на армията в конфликти с гражданското население, дискредитиране на командния състав на националната армия, заместването й с наемници, които по лесно биха могли да бъдат използвани против вражеското население
  * създаване на условия за корупция сред правоохранителните органи, които не само не се борят с престъпността, но самите те се превръщат в "чадър" за престъпните организации."

  “Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)
 96. 96 Профил на АМИГО
  АМИГО
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#91] от "Свинчуга":

  Е па НЕ мо*ем всички да бъдем умни и кадърни като тебе, нали? Ако хората бяха еднакви... а пропо, това НЕ беше ли комунизъм? Ти към това ли се стремиш, а? Всички да бъдат еднакви... еднакво мУдри като тебе...

  “Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)
 97. 97 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#94] от "Karla":

  Може би не разбра какво има предвид. Ако сравниш България (съответно българите, като цяло) и другите страни от покойния Варшавски договор (без империята) ледно се вижда неприятната истина. Сравними сме само с Румъния и румънците. Навсякъде властваха назначените от империята комуняги. Разликите бяха значими. И се определяха в значителна степен от народо психологията. Същото е и след 90-година. Само тук и в Румъния преоблечените комунисти запазиха властта. За което кой е виновен?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 98. 98 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1714 Весело

  До коментар [#95] от "АМИГО":

  Приятелю, ще кажеш ли откъде ги вадиш тия? Та като даде пример за алкохолизирането да си срещал едни документи на тов. Сталин по въпроса? Става дума за собствените му поданици. тоя сигур е бил вражески агент.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 99. 99 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#96] от "АМИГО":
  С други думи не всички обичат да грухтят и плюскат като Свинчугата!

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 100. 100 Профил на АМИГО
  АМИГО
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#82] от "Цецо":

  Ми ние сме си ТОТАЛНО ОКУПИРАНА територия бе, скъпи! Даже и ЧУЖДИ военни бази си имаме... А нашите политици са КОЛОНИАЛНА на чичо ти (ви) Сам АДМИНИСТРАЦИЯ... Толкова е просто- като две и две четири!

  “Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах