Съвет обсъжда дали да се филтрира интернет съдържание

Филтриране на интернет съдържание и създаване на съвместни екипи между ГДБОП и министерството на културата са част от мерките за противодействие на пиратството, които са били обсъдени на последния междуведомствен съвет за интелектуална собственост. Информацията се появи в блога на Асен Генов (asengenov.com), който не е бил поканен на срещата, но е успял да влезе.


Зам.-министърът на културата Димитър Дерелиев, който е участвал в заседанието, не беше открит за коментар.


Основният дискутиран проблем били огромните загуби от безплатното сваляне на филми. Затова според Генов е било предложено да се създадат съвместни екипи между културното министерство и антимафиотите, които да следят за интернет пиратство. Освен това се е обсъдило да бъде създадена работна група в помощ на прокуратурата, която да включва и представители на посолството на САЩ.
Интернет доставчиците са настояли за спешни законодателни промени, които според тях досега не са се случили заради "страхотния популизъм" в медиите, пише Генов. Сред предложенията са били и мерки като: филтриране на интернет съдържание, клаузи, които да задължат доставчиците да работят съвместно с репресивните органи, задължителна регистрация на лицата, които предоставят обекти на интелектуалната собственост в мрежата.


Преди време, когато беше съобщено, че България е на първо място в ЕС по разпространение на пиратски продукти, и представители на звукозаписната индустрия предложиха интернет доставчиците да са задължени да следят потребителите, използващи нелегален софтуер, музика и филми. |

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK