Около 30 хиляди души са били съкратени в края на летния сезон

След съживяването на пазара на труда в началото на лятото, НСИ отново отчете, че работещите намаляват.

© Цветелина Ангелова

След съживяването на пазара на труда в началото на лятото, НСИ отново отчете, че работещите намаляват.Работещите на трудов договор през периода юли  - септември са намалели с 30 хил. спрямо второто тримесечие на 2010 г. и са 2.20 млн. души, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).


Поредните данни за спада в заетостта идват на фона на информацията, че безработицата, която се измерва от Агенцията по заетостта, спада през последните седем месеца. Анализаторите на пазара на труда обясняват парадокса с нарастващия дял на сивата икономика. Данните за работната сила за 2010 г. показват, че едва около една трета от оставащите без работа се регистрират в бюрата по труда. Друга причина е, че на около две трети от безработните регистрацията в бюрата по труда е прекратена по административни причини, а не заради това, че са започнали работа. Причина за отчитаното намаляване на безработните е, че като такива се броят само регистрираните в бюрата по труда. Сред тях не попадат хората, които са се отчаяли, че ще си намерят работа. Данните на НСИ показват, че те са около 230 хил. а броят им се увеличава всяко тримесечие. 


Като процент най-голямо намаление на наетите е имало в строителството, хотелите и ресторантите, където през второто тримесечие имаше най-голям ръст на заетите заради началото на летния сезон. Търсенето на кадри в туризма и селското стопанство през второто тримесечие съживи пазара на труда през лятото, когато заетите се увеличиха с 38 хил. души.
Спрямо септември 2009 г. наетите са със 140 хил. или с 6 на сто по-малко.


Увеличение спрямо края на юни е имало в предприятията от преработващата промишленост, в които работниците са се увеличили с 0.8%. В този сектор се трудят и най-голям дял от всички заети - 23.4%. На второ място е секторът "Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството", където са наети 18.3% от работещите в България.


През периода юли - септември строителните фирми са съкратили 32 хил. души, а фирмите от преработващата промишленост - 29 хил.


Средната заплата през лятото е намаляла с 0.3% до 638 лв. Спадът е бил най-голям за финансистите и застрахователите. Средното възнаграждение в сектора е намаляло с 8.7 на сто спрямо предходните три месеца. Въпреки това по средна заплата браншът остава на второ място с 1294 лв. Брокерите на недвижими имоти също са получавали по-малко пари. Според НСИ техните заплати са спаднали с 3.4 на сто.


Въпреки намаляването на заплатите през третото спрямо второто тримесечие, като цяло официалната статистика отчита, че в периода юни - септември средното възнаграждение се е увеличило с 9.4% спрямо година по-рано.


Нарастването е най-голямо в селското, горското и рибно стопанство  - със 7.8%. Въпреки това средната заплата в отрасъла са стигнали едва 509 лв. На годишна база най-много са се увеличили възнагражденията в икономическите дейности "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" (34.8%) и "Професионални дейности и научни изследвания" (18.8%).


Най-големи са заплатите в сектор "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия", където работниците получават средно по 1377 лв. на месец. На обратния полюс са били работещите в хотелите и ресторантите. Според официалната статистистика работещите там са получавали средно по 422 лв. на месец.


Спрямо третото тримесечие на 2009 г. средната заплата в обществения сектор нараства с 4.7%, а в частния сектор - с 11.8%.

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dan1koplatec1t
  dan1koplatec1t
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо не пишете както е редно заглавие "Безработицата расте". Защо пазите оядените задници на некадърните гербери??? Безработицата расте, няма пари за образование, за здравеопазване, за пенсии, за заплати. И БСП и НДСВ и СДС управляваха по-добре - намаляваха данъци и вдигаха доходи.

 2. 2 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 515 Разстроено

  браво... нали уж намалявала, а? Тотю се биеше у гърди, че намалявала... хм.......

 3. 3 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Оле! Изгря слънце и в нашата родина Кризата свърши! Имаме по-малко работещи, по-малки заплати, сбъркана здравна система, опорочено образование...но за сметка на това пък си имаме състезание по кой "крайно нуждаещ се"политик е закупил повече апартаменти, кой "по-заслужено" е получил комисионни, кой "по-квалифицирано" е консултирал и кой е "най-чистият" български политик според съдебната ни система...Честито на печелившите!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 4. 4 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Няма страшно, следващото лято пак ще има понижение на безработицата.
  И заслугата пак ще е на Мутрата и неговото "правителство."
  Ако дотогава "електоратът" не ги е изгонил с камъни.

 5. 5 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Безработицата се задържа под 10% само и единствено заради пенсиониранията. Всеки кой имаше и малък шанс да го направи стана пенсионер. Но хората с такива възможности свършиха. Сега следва шок и ужас за хората в работоспособна възраст!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 6. 6 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#5] от "BBC":

  ...И зараду здравото лъгане при отчитането. (Голяма част от безработните въобще не се броят)

 7. 7 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 64 Неутрално

  Официално, а неофициално?

  Orda
 8. 8 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Чака ни не безработица, а геноцид - с прякото съдействие на яката номенклатура и малоумните й отрочета(лъскавите парвенюта)!
  Боце заложи на бизнеса, но бизнесът се оказа номенклатурен, от чадърен тип, с обществени поръчки и много строителство, без насоченост към износ - проблем голям, ама да живее сивата икономика и нейната разточителност, да 'де обаче с нея всичко е о.к., когато привнесените кризи бързо отминават и не е необходима силна държавна намеса за да се спаси бизнеса, в случая спасени са гравитиращите около общините и големите държавни инфраструктурни проекти. Само те обаче с некадърния си партийно-касов принцип не подсигуряват стабилна бизнес среда, а доразграбват държавата и подкопават политическата стабилност на страната.
  В БГ думата ефективност е мръсна дума, лоялност-нездравословен подход, честността е за хора без други качества, всичко стойностно е срамно, ориенталският ни манталитет действа деструктивно на всеки напън за подем и развитие на бизнес средата и народопсихологията на българина - КАРМА - Емиграция му е майката, ако не ви замръзнат калцуните докато се изнасяте!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 9. 9 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Споко, идва Путин, и безработните ще ги наемат в Белене - да копат!

 10. 10 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#5] от "BBC":

  Правилно. Случва се при всяка криза. И при всеки опит за реформа на системата. Трябва обаче да се знае и отчита.
  http://ikonomika.org/wp-content/uploads/ret-age.jpg
  Малоумникът от Ловеч обаче не бе разчел това бягство на "ненужните" от пазара на труда в последната защитна мрежа, смъкна осигурителната "тежест", разката фамилията на реалната икономика с дебилния оптимизъм, че аха ще влезем в ЕРМ 2...

  Ecrasez l’infâme
 11. 11 Профил на Дуле Савич
  Дуле Савич
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ivan Petrov":

  Евъла, пич! Съгласен съм напълно и по горе някой писа, че всеки който е имал и най малка възможност се е пенсионирал! Не се казва в статията за работещите пенсионери, всеки от вас познава поне двама такива. Цитирам ББС :Сега следва шок и ужас за хората в работоспособна възраст!

  Forza Lazio!!!
 12. 12 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#5] от "BBC":

  Реалната безработица в България ВЕЧЕ е над 30%!!!!..включвам прокудените работещи в чужбина, уж студентите, голямото число приятели с ТЕЛК, пазачи, общински полиции, повременните заетости по измислени програми въртящи се 4 часа по 3 месеца и така нататък и така нататък...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 13. 13 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Кипи свръхпредлагане на нкому непотребен труд, а после се питате защо заплатите били ниски.
  Ми на никой не му трябвате всъщност.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 14. 14 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Гневно

  До коментар [#11] от "gyndi":

  Прав си! Трябва да се забрани на пенсионери да работят на държавна работа!!!

 15. 15 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  "Работещите на трудов договор през периода юли - септември са намалели с 30 хил. спрямо второто тримесечие на 2010 г." .......Някой правил ли е статистика, колко от работещите получават заплата на половин щат и са осигурявани на 4 часа? Особено работещите в туризма...

 16. 16 Профил на alec
  alec
  Рейтинг: 63 Весело

  Не го познавам г-н Тотьо .Но мисля,че България все пак е свързана с останалия свят.И ако там нещата не са добре,как в България ще са различни,даже прекрасни и безработицата направо ликвидирана!?!?
  Ако прочетете информацията на ILO-за страните от G-20./Мисля България е далече и от G-120! aко измислят и такава организация/безработните там са 210 милиона! с 30 милиона повече след започване на кризата.Средната безработица в тези държави е между5%-25%,а сред младите минава над 20%.За да се подържа това ниво /все пак всяка година идват нови хора в активна възраст/трябва да се разкриват 21 милиона нови работни места в следващите 10 години.
  Пак е информация на ILO,че средно заплатите в страните от G-20 са намалели с 4% през миналата година.При такава безработица и намаляващи доходи-каква "грандиозна"консумация????
  С какви технологии смятат българските политици да смаят света та да се създадат нови работни места в България.Кьор-фишеците са големите инвеститори дето всеки момент идват мигар могат да залъжат някой.На инвеститорите работата им е да печелят акционистите,не да се занимават с филантропска дейност.Затова и мултинационали "издухаха"от Европа.Не сте ли разбрали,че текстила се "изпари"към Тунис,Мароко,Китай,Индонезя............В Европа се сглобяват коли,ама къде се произвеждат частите?Има голяма оферта за по-евтина ,по-квалифицирана и по-дисциплинирана работна ръка от българската.
  Но разбира се надеждата е последното което се губи.И всички очакват някакво чудо да се случи.Казват-чудеса се случват ,aко запалиш свещ на Lourdes или Fatima.А може би и на ново-откритите мощи по Българските земи.

 17. 17 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 740 Неутрално

  ГЕРБ...............олицитворение на най некадърното правителство от 20 година насам.Дейност-циркове,прази приказки,привидна показност че нещо вършат.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 18. 18 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Дами и господа, доларът се е сринал, чакаме само официалното обявяване на събитието. Който има буркани добре ще е, защото с това отиват на кино и държави като Гърция, Испания, Португалия, Ирландия и дори Франция, която щедро е кредитирала точно тези държави. Това Симеон Дянков го вижда, но народът е зинал за нищо не значещи хартийки. Най-страшното ще бъде ако ви ги даде.

 19. 19 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Вие сте големи индианци, както винаги, да не мислите, че правителството сега открива сезонния фактор, не знае колко са сезонните работници и не е разчело това? Тотю каза - разчетите са за 11% безработица през 2011

 20. 20 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Великобритания уволнява половин милион държавни служители, вие ревете за стотинки.

 21. 21 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Провинциализъм, провансалщина, индианщина!!! В събота Михаил Константинов й го каза същото на Светла Петрова по битиви, но тази световно известна новинарка не го разбра какво говори, и продължи да каканиже за миризливите кубинки на полицаите
  Не четете ли западни издания? То се чете между редовете, не ачик-ачик, защото една такава статия в сериозно издание срива света, който е започнал да потъва от 1970 ли беше, откогато САЩ разкачат връзката между долара и златото

 22. 22 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  До коментар [#21] от "ggte":

  Ами ти освен да си пререж вените май друго не ти остава. Иде свършека на света!

 23. 23 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1622 Любопитно

  Само на мен ли ми прави впечатление високата средна заплата в сектор "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия", където работниците получават средно по 1377 лв. на месец?

  Предполагам тук са включени и губещите Топлофикации? И разните там Чез, Мез и прочие дето ореваха орталъка колко скъпо им излизало месечното отчитане?

 24. 24 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Защо управляващите лъжеха , че безработицата намаляла , а сега "ново 30" - НСИ отчита 30000 съкратени? Отговорът е един - искаха да докажат , че безработицата е намаляла "дори под нивото на Европа", за да оправдаят неправилната пенсионна реформа и по-специално изискването за нарастването с 3г.на стажа. 40г.трудов стаж е почти неизпълним при толкова голяма безработица.Решението е в разкриване на нови работни места и в освобождаването на работните места в държавния сектор , заемани от хора , които са направили 40г. стаж. Те са или началници, или обкръжението им и не бързат да се пенсионират , дори когато са навършили 63 , а даже и 65 години, или са пенсионери , които заемат щатни бройки.Така управляващите показаха , че не мислят изобщо за безработните и изобщо за намаляване на безработицата чрез реални мерки , а не само на хартия , с химикал!

 25. 25 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#17] от "омбре":

  Мда, "тройната" бяха много кадърни...в краденето.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 26. 26 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 346 Неутрално

  В момента според индикатора за на модифицираната безработица е над 20 %, каквото и да ни лъже статистиката. В малки градове в момента тя е около 70% като за догодина тези проценти драстично ще се увеличат: http://borsi.blog.bg/biznes/2010/11/08/bylgariia-2011-dvucifrena-inflaciia-ogromna-bezrabotica-viso.631230

  investments.dir.bg
 27. 27 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Бюрата по труда са излишна институция за безработните.Те служат само за изкривяване на статистиката за безработицата.Когото отидеш там само си поставяш подписа , без да ти се предлага нищо.По интересно е , че се предлагат програми за обучение , но само за работещи.За работещите , обаче може да се погрижи работодателят им , ако иска да усвоят нови умения.За безработните , обаче са длъжни да се погрижат от Бюрото по труда , защото след като сме си плащали осигуровките за безработица толкова много години досега , ние сме разчитали на това. Ако продължава политиката на дискриминация към тези , които добросъвестно са се осигурявали , ще се загуби доверие в българското осигуряване и служби!

 28. 29 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#22] от "niakoi_si":

  а, не идва, идва втори цикъл на кризата

 29. 30 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#11] от "gyndi":

  То добре, ама кой ще бачка?? едните се пенсионират на 40, другите след 20 г. трудов стаж. След 10-на години цялата нация ще е съставена от пенсионери и псевдо инвалиди. И всеки ще чака с канчето да му сипят.

  (Уважение към хората с увреждания наистина, но хората с ТЕЛК вече гонят милион. Минете по Графа и Алабин - всички джипове са паркиране с инвалиден стикер - явно сме държавата на инвалидите - най-вече умствени и морални. Пак казвам, искрени уважения към истинските хора с увреждания и пенсионерите, които са работили дълго и честно за мизерните си пенсии)

 30. 31 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ето го написано ачик ачик, в Le Monde. Там ми попадна, оттам го копирам - търсете го с ctrl+F в статията

  Le "QE", c'est pourtant simple. La Fed va imprimer des centaines de milliards de dollars pour acheter des obligations que le Trésor américain émet pour rembourser ses anciens emprunts.

 31. 32 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  ГЕРБ...............олицитворение на най некадърното правителство от 20 година насам.

  --------------------------------------------------

  Стига с тази гербаджийска пропаганда!
  ГЕРБ е най-некадърното правителство по тези земи от управлението на Големият рис от пещерата Леденика, който преди 7000 години я проиграл на зарове.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 32. 33 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  До коментар [#30] от "Калоянчо":
  Драги, закона го позволява.Нали живеем в правова държава
  А от древни времена е знайно че правото е на страната на силния.

  ум море, глава шамандура
 33. 34 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Има инвалидни пенсии , които са справедливи , но са много ниски и изобщо не достигат на хората. Има , обаче и инвалидни пенсии , получени по втория начин , те са високи , а хората , получаващи ги, могат също и да работят.Те на практика са прибегнали до инвалидната пенсия , защото за тях липсва помощта за безработица от държавата или искат да си разрешат по този начин други проблеми. Държавата ни лъже с пенсионната си реформа и помощите при безработица , а тарикатите я лъжат с инвалидни пенсии , болнични листове и др. , защото здравеопазването ни е объркано и хаотично. Лекарите много лесно се корумпират , а в частните им кабинети няма никаква съвременна медицинска апаратура и повечето от тях са свикнали да въртят химикала и да правят пари , защото така е по лесно.

 34. 35 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1875 Любопитно

  До коментар [#31] от "ggte":
  само не разбирам, какво ново сте прочели в тази всеизвестна констатация?!

  ум море, глава шамандура
 35. 36 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 233 Неутрално

  M. Bernanke justifie cette pratique peu recommandable par la volonté de maintenir les taux d'intérêt à long terme à de très bas niveaux (ce qui aidera en théorie le marché immobilier à redémarrer) et de favoriser l'achat d'actions (ce qui enrichira les Américains et les incitera à "re"consommer).

  Foutaises que tout cela, a répondu en substance, dans le Financial Times, l'économiste de Harvard Martin Feldstein. Les bienfaits économiques à attendre du "QE2" sont minimes, mais les risques multiples et grands. Au premier rang desquels, celui de provoquer d'énormes perturbations dans le système monétaire mondial. Car les dollars créés par la Fed ne vont pas rester aux Etats-Unis, mais émigrer vers les pays à forte croissance, où ils sont mieux rémunérés. Déjà, le Brésil, la Thaïlande, la Corée du Sud et l'Indonésie ont annoncé des mesures pour empêcher un afflux trop massif de capitaux chez eux. Ils érigent des barrières, font du " Quantitative Tightening", du resserrement monétaire quantitatif. "QE2 contre QT1", c'est le titre du film de la guerre monétaire qui se profile.

  Après la politique laxiste d'Alan Greenspan qui a conduit à une crise mondiale du crédit, c'est donc maintenant le "QE2" de Ben Bernanke qui menace de diffuser son poison à toute la planète. Cela commence à faire beaucoup. On connaît la phrase du secrétaire au Trésor de Richard Nixon, John Connally, à propos du dollar. "Le dollar est notre monnaie et votre problème." On peut l'actualiser : "La Réserve fédérale est notre banque centrale et votre problème."

  Използвайте и Google преводач, превежда незле, пак от статията в Le Monde

 36. 37 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Да, нищо ново, новото са новите 600 млрд долара дето ги дадоха. На ти ми говори, не съм толко специален

 37. 38 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#24] от "miet":

  Да, Дянков не обича да се рови, иска на калпак и бързо

 38. 39 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  До коментар [#34] от "miet":
  Кое е по лесно бре пич, да учиш 6години, да специализираш още 5 , да практикуваш незнам колко си, да четеш като ненормален за да си в час и накрая тъпия фаянсаджия да ти се смее насреща че за час вади повече от теб за цял ден.
  Като бонус от здравната каса да те глобят незнам колко си за неправилно попълнено формулярче и да те върнат в началото на месеца.

  ум море, глава шамандура
 39. 40 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Фаянсаджията работи и резултатът се вижда за разлика от тебе след всичките тези години учене. Когато следствие на наученото започнеш да носиш полза на работодателя повече от фаянсаджията заплатата ти става по-голяма от неговата, а ако станеш специалист в твоята област, както той е специалист в неговата, заплатата ти ще бъде в пъти и то много пъти по-висока от тази на фаянсаджията.
  Не може да търкаш стола и да искаш да взимаш повече, от някой дето работи.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 40. 41 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 515 Неутрално

  безработицата плюс тия регистрираните,слежете още един милион,отпаднали от системата,хора които са се предали,хора които не знаят живи ли са мъртви ли са,хора които ката утрин тиквата ги сочи с пръст,че са виновни за всичките нещастия на държавата , щото видищ ли умишлино не си били плащали осигуровките .

 41. 42 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  До коментар [#37] от "ggte":
  не са ги дали а ще ги дават, по 75 на месец. За аграрна страна като Америка 75 не са чак толкова много. 2хилки на калпак, допълнително.

  ум море, глава шамандура
 42. 43 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#26] от "Jay Gould":

  Това си е истината - България = зърно, евтин алкохоло-цигарен туризъм, мутри-бизнесмени, чалга, проституция, измами с банкови карти, емигранти. Само с това сме известни За съжаление...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 43. 44 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1875 Весело

  До коментар [#40] от "др. Иванов":
  Бетонинтелкт.Мисля си че това е името на фирмата Ви.


  ум море, глава шамандура
 44. 45 Профил на АМИГО
  АМИГО
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Що ревете, бе? Нали искахте капитализъм! Нали искахте да лапате на корем банани и да НЕ се редите на опашките. И да пътувате свободно...

  А сега ми ревете!? За какво? Че НЕ станахте капиталисти ли?...

  “Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)
 45. 46 Профил на bokosama
  bokosama
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вижте сега, безработицата пада, защото след като изтече срокът за получаване на помощи хората се отписват.

  Когато даваш информация за безработните е редно и да дадеш информация за реално заетите. При това е редно да кажеш, каква част от заетите са вече пенсионирани и каква част са ангажирани на държавна или общинска работа (не само в администрацията, но и в държавни и общински предприятия).

 46. 47 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1875 Разстроено

  До коментар [#45] от "АМИГО":
  Някой лапат, не точно банани и пътуват не точно по магистрали .

  ум море, глава шамандура
 47. 48 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Тиквата може би не беше прав , че неговото правителство е най - силното от Живков насам , но , виж , некъде от Стамболийски е най - слабото икономически .

 48. 49 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#40] от "др. Иванов":
  Фаянсаджия, който ми работи, взимаше 3-4000 лева, още преди пет години, а гипсаджия и бояджия, същата сума пари.
  Лекар, максимум 3500лева-некорумпиран, инженер-максимум 4000лева, финансист-максимум 6000лева, адвокат-максимум 50 000лева(зависи колко е богат и закъсал клиентът, а той добър), магистрат-максимум +ОО(реалити шоу).
  Ами, май ще има приземяване, моята констатация е че основно колите по пътищата са тези на родните строители, брокерите на недвижими имоти и пикльовците от автокъщите - за съжаление това е родната картинка откъм бизнес - всичко в БГ е контрабанда, шуробаджанашко пълнене на партийни каси и червени гуши, криене, мамене, пране на пари, обществени поръчки и малтретиране - сива икономика - дали парите са дошли от дрога, оръжие или фалшиви акцизни стоки, или от други скъпи недекларирани контрабандни стоки, няма значение, важното е че държавността е ликвидирана умишлено от политическите ни кретеноиди, които са кръвно свързани с ДС, а младите, способни и честни хора са или закрепостени и не виждат светло бъдеще или емигрират-родна картинка!
  Жалко за БЪЛГАРИЯ! СМЪРТ НА БОКЛУЧАВАТА НОМЕНКЛАТУРА!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 49. 50 Профил на tur4in
  tur4in
  Рейтинг: 0 Неутрално


  Айде сега,пак кажете,че злобея.
  Преди изборите ви писах многократно,че Батю ви бойко ще ви накара да тъгувате за славните момчета на Доган,тогава какъв ли не ме нарекохте.От пролетта ви пиша,че се вижда пътя към Анадола за много българи - пак ви е яд.

 50. 51 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Сега понеже става дума за безработицата трябва да уточним някои неща: Тука някои започнаха да разправят как данните на НСИ възприети от Евростат не били верни и как реалната безработица била всъщност 20%, 30% още малко и 100%... и това понеже много реално безработни не се регистрирали в бюрата по труда.
  Та какво разбираме под безработица?
  Вярно е че у нас има много нерегистрирани безработни, но същевременно БГ е по всички национални и международни статистики държавата от ЕС с най висок дял на сивата икономика. Та от къде се взимат тези работещи в сивата икономика според вас, не са ли това именно тези нерегистрирани "безработни"? А истината е че и голяма част от регистрираните безработни бачкат на черно. За мен, и за всички нормално мислещи хора това не са безработни. Да попитам тези които познават еди колко си нерегистрирани безработни, от какво живеят те? Защото ако не са умрели от глад те или изкарват пари по някакъв начин на черно или висят на доходите на мама/тати/мъж/жена/брат/сесра/деца.
  И в Германия където живея имаше подобни дискусии, доколко статистиката обхваща реалните нива на безработица, но истината е само една: Това са държавни статистики и имат за цел само едно - да покажат колко хора лежат на последното спазение на гражданина, държавната социална система. От там нататък става много размито кой е безработен и кой не, просто защото не всеки човек "без работа" е "безработен". Домакинята също е без работа, но с право никаде по света не я броят за безработна, нито пък синът/дъщерята на заможни родители, на когото/която не се налага да работи, нито пък който и да е, който не желае да работи и може да си го позволи по някакъв начин.
  Това са вариантите, друго няма. Нерегламентираният труд не е безработица. (По скоро престъпление!)

 51. 52 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#51] от "antikommunist":В Германия, където живеете има държава, в която законите се спазват , има реална икономика , обезщетенията при безработица са реални и пропорционални на осигурителния доход.Безработицата в Германия реално намаля с 2 млн.души и тя излезе от кризата.Фирмите от държавния и частния сектор пенсионират сътрудниците си своевременно , за да се освобождават работни места за безработните.Здравеопазваето е на високо ниво, евтино, без корупция , като зъболекарските услуги вече са изцяло безплатни.У нас няма икономика , законите не се отнасят за всички , обезщетенията за безработица доскоро бяха мизерни и не зависеха от осигурителния доход.Държавата оставя хора, осигурявани с над 30г. трудов стаж извън системата за социално осигуряване , ако са останали повече от 12 месеца без работа.Те са длъжни да си заплащат дори медицинските осигуровки от спестяванията си , ако ги имат.Не трябва да се разболяват , защото здравеопазването е скъпо и е ходене по мъките. В същото време други хора , които нямат толкова осигурителен стаж за безработица и медицински осигуровки, получават социални помощи и безплатно медицинско обслужване.Когато се говори за "сива икономика"в България , трябва да се казва в кои сектори е тя, какви са и продуктите, какви работни места са и необходими и колко хора могат да работят в нея.Не може да се говори наизуст , че хората били работели в сивата икономика.Хората разчитат на децата и близките си да им изпращат от чужбина пари , дрехи, лекарства и други.

 52. 53 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#45] от "АМИГО":

  Еми затова ти да не мислиш че някой реве защото не станал работник

 53. 54 Профил на bokosama
  bokosama
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "antikommunist":

  "Защото ако не са умрели от глад те или изкарват пари по някакъв начин на черно или висят на доходите на мама/тати/мъж/жена/брат/сеса/деца. "

  Ами ако тези "мама/тати/мъж/жена/брат/есТра/деца" искат да работят, но им се предлагат мизерни условия и заплащане и за това не се хващат? А това дали висят на врата на данъкоплатеца или на роднини има ли значение?

  Това не намалява ли реално внесените данъци и осигуровки в държавата, че с толкова лека ръка го отхвърляш?

 54. 55 Профил на dtd
  dtd
  Рейтинг: 571 Гневно

  До #17 омбре
  Май забавяш за управлението на другаря ти Виденов. Ама нормално тя склерозата идва с възрастта.

  До #1 dan1koplatec1t
  За твое сведение БСП и НДСВ не управляваха, а трупаха сланина за сегашната криза, ако бяха останали на власт държавата можеше и да е по-зле отколкото е сега. Май забравихте много бързо 1996г. и предпоследното управление на БСП докъде доведе България. Донякъде съм съгласен, че ГЕРБ не се спряват добре с управлението. Но не искам никога повече БСП и НДСВ да идват на власт в България, ако за 20 години не сте разбрали какво стана у нас. То това говори много лошо за интелекта и образуванието ви. Освен ако не сте от тези 2-3% дето се издържата от политика в България и единственото, което ви интересува не е как живее народа, а дали сте във властта и лапате, а ако не сте дали на следващите избори ще сте във власта. И продължавате с изтърканите лозунги за соцялно управление, аз такова никога в България не съм видял, а съм живял вече 40 години.

  Sofianec
 55. 56 Профил на dtd
  dtd
  Рейтинг: 571 Гневно

  До #10 Graf
  Тая икономика до 1990 гдина, че дори и 1996г. е куха икономика произвеждаше се БВП на хартия, ама народа не получаваше блага за потребление. И в резумтат спестяванията му изгоряха в банковата криза от 1996г. Само че за разлика от сега тогава имаше много развит сив земеделски сектор, бабите и дядовците от село смекчиха тогавашната криза. За съжаление те измряха и сега няма кой да направи това. А странно електората на БСП не се стопява, тук мирише на фалшификация. Ама Бойко поне с тия фалшификатори да се справи. Предполагам, че поне това са го обучили в школата на МВР то се вижда, че за икономиката образованието му е недостатъчно и да сяда да учи.
  Че то бесепарите извинете комунистите за 20 г. и още 40 г. бащите им преди това не можаха да се изучат, че преди да стигнеш дотам, че да острижеш овцата, първо трябва да се погрижиш да остане жива и стадото да нараства. Странно за хора дето дядовците им са били овчари поне на това трябваше да ги научат.

  Sofianec
 56. 57 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ivan Petrov":

  --------------------------------
  В БГ думата ефективност е мръсна дума, лоялност-нездравословен подход, честността е за хора без други качества, всичко стойностно е срамно, ориенталският ни манталитет действа деструктивно на всеки напън за подем и развитие на бизнес средата и народопсихологията на българина - КАРМА...
  --------------------------------

  Нямам думи, с които да изразя почитта си към невероятната точност на думите ти.
  Евала и от мен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK