"Къщата дърво" на арх. Борислав Игнатов спечели наградата за иновативност на САБВарненският Архитект Борислав Игнатов и неговото студио "Игнатов Архитектс" (www.bignatov.com) получиха наградата за иновативност за 2010 г. Това съобщиха от Съюза на архитектите в България (САБ). Наградата е писъдена за за проекта "Къщата дърво", известeн и като "Къщата със зимна градина". Наградата е била присъдена на 28 октомври по време на Националния преглед на архитектурата в София, който се провежда веднъж на две години и включва всички проекти, създадени през този период. Журито по присъждането на наградите е било единодушно в решението си за отличието на арх. Борислав Игнатов, информираха от САБ. Признанието на професионалната колегия се присъжда за енерго-спестяваща и екологична архитектура.


Къщата - дърво


Наградената сграда се ражда от срещата на амбициозния Борислав Игнатов със съвременно мислещ инвеститор – известен варненски бизнесмен. Заданието е да се създаде различно място със собствен характер – територия за почивка, за срещи с приятели, музиката и визуалните изкуства, за общуване с природата.
Завършена през тази година, "Къщата дърво", се е настанила в скат над борова гора и грабва със сдържана, но завладяваща съвременна визия. Уникалността на проекта на арх. Борислав Игнатов се дължи преди всичко на съвременната устойчива еко концепция, развита с отчитане на особеностите на терена и с респект към природата.


Къщата започва да расте на терен, който е напълно компрометиран от човешката дейност – дълги години използван за добив на пясък, ерозирал а накрая наводнен и превърнат в сметище. Първият голям плюс на проекта е, че връща на природата отнетото от човека през годините.


Сградата е буквално вградена в съществуващия ерозирал изкоп на бившата пясъчна кариера. Така се запълва липсващото от релефа, което спира ерозията и позволява възстановяването на местната екосистема. Масивни стени от запад и север допълват защитата от лятното пренагряване и зимното преохлаждане.


Издигането на къщата се случва наистина по модела на дървото. Корените са дълбоко в земята – това са 6 геотермални сонди на дълбочина от 100 метра, които осигурят топлината за жилищните помещения и зимната градина по един енергоефективен и незамърсяващ начин. Тази градина оформя короната на къщата.


"Идеята ми беше да подчиня жилищните функции на природните – обяснява арх. Игнатов. - Зимната градина е основната функционална, естетическа и природосъобразна характеристика на къщата. Тя балансира вътрешния микроклимат през всички сезони с голямата си топлинна маса, освежава въздуха с кислород и аромати на цветя, и е основно място за съзерцание на природата, за срещи и разговори."


Стволът и клоните на идеята за дървото се разпознават в пропорционалната геометрия на стоманобетонната конструкция - решена с централно антисеизмично ядро и фасадни носещи рамки без вътрешни колони. Специална асансьорна шахта в ядрото позволява и достъп на хора с нарушена подвижност на всички нива. Диагоналните, вертикалните и хоризонталните елементи по южната и източната фасада чертаят тектониката на сградата, следвайки силовите линии. Материалите на градежа са естествени – към бетона се добавят камък, дърво и много стъкло.


Още от пръв поглед къщата изненадва със своя остъклен скатен покрив, обърнат обратно - към вътрешността на сградата. В него е интегриран и слънчев колектор за загряване на битовата вода. Но ефектният покрив не е самоцелно естетско предизвикателство. Той функционира като част от цялостната система за събиране на водите за напояване на градината. В нея се включва и био-активната пречиствателна станция, която събира отпадните води и ги превръща в естествен компост. Съществено значение за намаляване на въглеродния отпечатък на къщата има и изборът на местни фирми и материали.


В добавка към това в парка на "Къщата дърво" са запазени всички съществуващи дървета и озеленяването е извършено с натурални устойчиви растителни видове, характерни за местността. Тъй като не са използвани култивирани или вносни растения, местният микроклимат също е запазен.


Резултатът от всички тези иновативни решения на арх. Игнатов е една уникална за България сграда пионер, в която съвременните еко технологии се срещат с модерна култура на обитаване и създават нова естетика.CV


Архитект Борислав Игнатов е роден във Варна. Завършил е УАСГ в София през 1995 г. и Колумбийския университет в Ню Йорк през 2006 г. Работил е за няколко от най-големите архитектурни фирми в света, като "Perkins + Will Architects". Преподавал е в Колумбийския университет. Лицензиран архитект е в САЩ и България, където неговото архитектурно бюро "Игнатов Архитектс" има представителства.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Страхотна къща , браво .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 2. 2 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1341 Неутрално
 3. 3 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Любопитно


  Страхотна е ...

  Колко пари ... ??

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 4. 4 Профил на don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  don balon Otnovo cenzuriran ot Sorosidnata Media
  Рейтинг: 488 Неутрално

  А бе българската школа си е казала думата, лепи теракота и тва е, дори в спалните помещения. Не знам дали това е било желанието на инвеститора, ама в щатско претендиращите за лукс жилища са с гранит, мрамор и дърво. Плочките се водят евтинджос за простолюдието.

  http://www.facebook.com/group.php?gid=2211217648
 5. 5 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 808 Неутрално

  А значи можело и ние българите да правим строежи в хармония с природата, а не само по системата бетон до бетон, фекалка до фекалка! Ама се иска и акъл, а не само дай тука едни пари да се изперат...

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 6. 6 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 594 Неутрално

  WELCOME XXI ! БРАВО XXI! . . . БРАВО XXI! . . . БРАВИСИМО XXI! . . .

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
 7. 7 Профил на Veso
  Veso
  Рейтинг: 487 Неутрално

  "Къщата дърво"... Наистина "Tree house" трудно се превежда без контекст. Но важното е, че имаме специалисти, които творят съвременни чудеса, или на английски - modern marvels!

  Честито на арх. Б. Игнатов!

 8. 8 Профил на stitch
  stitch
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Какво иновативно има в тоя формализъм! САБ става все по-ненужна и смехотворна организация. Ето ви линк към един от най-престижните архитектурни сайтове. Там тази къща е доста критикувана, което не е много често явление.
  http://www.archdaily.com/78661/large-home-tree-ignatov-architects/
  Хубаво е да подкрепяме български проекти особено като се има предвид че сме заобиколени от кич, но претенцията сама по себе си не е нищо. Има далеч по-малко "ефектни" проекти, които са с много по-големи постижения в посока добър вкус.
  Обръщам се към всички студенти по архитектура, които САБ ще подведе с тази си награда - Деца, не правете това сами вкъщи!

 9. 9 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#8] от "stitch":

  .. чак пък негативни коментари? По-скоро и там като във форума на Дневник влизат разни хора, които не знаят за какво говорят и си пишат каквото им падне..
  Прекрасна идея и реализация.. дано да намери развитие завбъдеще в някакъв по-достъпен вариант, щото тази къща сигурно струва доста пари..

 10. 10 Профил на mariama
  mariama
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Почна се и тук модата да се пришиват разни био и еко. Тази къща е цялата стъклена. Това е най не еко нещото възможно. Колко енергия ще харчи този съвременно мислещ инвеститор, за да си общува с природата зимата? И кел файда за микроклимата, че не садите вносни растения, след като излъчвате топлина и забивате 6 сонди за да излеете това бетоново дърво. Бетона не се разгражда в природата!
  И сигурно няма никакъв друг начин да се събира дъждовна вода за поливане на градинката, затова обърнат стъклен покрив ама ИЗОБЩО не е самоцелен!
  Правиш бетонова енергонеефективна къща, но спестяваш вода за градинката! Това се нарича лицемерие!

 11. 11 Профил на Veso
  Veso
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#10] от "mariama":

  Глупости на търкалета пишеш!

 12. 12
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:32 на 14/11/2010 от неговия автор.

 13. 13 Профил на t_svetla
  t_svetla
  Рейтинг: Неутрално

  Невероятна идея и прекрасна реализация.

 14. 14 Профил на владимир бояджиев
  владимир бояджиев
  Рейтинг: 434 Разстроено

  И аз не виждам нищо особено в тоя гигант.А тая награда е ,като навремето соц наградите - и ние не сме по-назад от света,вижте ни само какво можем.Пъчим се кат селски първенец и всички хора,които са минали през това, преди десетки години,се чудят какво толкова се е случило,че се бием по гърдите и думкаме тъпана....Това би могло да бъде новина преди ерата на интернета,когато хората не знаеха какво става по света и нямаха база за сравнение.Сега прилича просто на провинциална суета,за която местните левенти си плюят в устите и се потупват по раменете един на друг...
  Съжалявам,ама това че някой мутро-милионер е решил да се вживее в ролята на приятел на природата,не ме впечатлява особено.А, и този улеснен достъп за инвалиди?!?Това за какво е?Това обществена сграда ли е?Собственика или някой,които ще живее там е инвалид?Инак,казано просто така,ми дава още една причина да мисля,че всичко е направено по соц модел - да има там,да отчетем събитието и да си раздадем по някоя награда...тъжно е...

 15. 15 Профил на t_
  t_
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Абе, всичките критици. Вие четете ли изобщо???
  Относно дизайна - всеки си има мнение, това е ясно. Относно всичко останало - еми доста е зелена къщата. Построена върху бивша кариера, използва за отопление геотермална енергия, като ток се използва само за помпите, движещи затоплящото/охлаждащо вещество по 100 - метровите сонди. Да не се окаже на края , че за затопляне на цялата тази огромна къща се потребява енергия колкото от една двустайна панелка на маслен радиатор?...
  Пък и собственикът явно е баровец, защо да не си направи човекът голяма къща???

 16. 16 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 491 Неутрално

  4 по 100 м по 150 лв - само дупките струват несъразмеримо - много по-полезни неща биха могли да бъдат направени с тези пари, които да "спасят" планетата от въгл диоксид и тн. неефективно разхищение на средства е това.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 17. 17 Профил на geri_v_yoncheva
  geri_v_yoncheva
  Рейтинг: 5 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK