Кюстендил - градът на (не)пушачите (видео)

Кюстендил - градът на (не)пушачите (видео)

© Красимир ЮскеселиевВсеки от нас, като пресече границата, става образцов европейски гражданин - не нарушава закони, не мисли за пушене, за пиене и за крадене. В момента, в който се върне в България, иска да покаже цялата си магария".


Репликата е на кмета на Кюстендил Петър Паунов, а поводът за ядната му констатация - приетото преди дни окончателно решение за частично ограничаване на тютюнопушенето на обществени места у нас от догодина.


Миналото Народно събрание гласува от средата на тази година да влезе пълна забрана на тютюневия дим на обществени места. Настоящият парламент драстично смекчи режима. Идеята дойде от депутата от ГЕРБ Емил Димитров, който в продължение на години е председател на Асоциацията на производителите и търговците на тютюн и тютюневи изделия - организация, в която влизат "Булгартабак" и дистрибуторите му.
В крайна сметка, от 1 януари на закрито ще може да се пуши, но помещенията за любителите на тютюна ще трябва да са оградени със стени и плътно затварящи се врати и да имат добра механична вентилация. Кафенетата и ресторантите с площ до 50 кв.м ще могат да изберат дали да са за пушачи или непушачи. В тези, които са за пушачи, обаче няма да се допускат деца до 18 години.

На кръстоносен поход срещу фасовете

"Това е лобистки закон, обслужващ една част от обществото, която се занимава с контрабанда" - така Петър Паунов, който стана известен с битката си срещу пушенето на обществени места, коментира последната редакция на законовите текстове. В отговор на приетите през лятото либерални промени, кметът с наредба забрани напълно тютюневия дим в града от 1 юли. Ограничението изтрая обаче едва четири месеца. Преди седмица съдът отмени наредбата по жалби на собственичка на заведение в града и на местен адвокат. От кметството веднага обявиха, че ще обжалват пред Върховния административен съд.


"Всъщност българският собственик на заведение трябва да направи избор дали иска да направи заведение за евтин секс и алкохол или иска заведение действително за стойностните туристи", смята Паунов, според когото не забраната за пушене, а тъкмо обратното - намаляването на ограниченията, ще убие туризма.


Сочи за пример Турция, която за първата година след налагането на забраната за тютюнопушене увеличила броя на туристите с 10 процента. "А ние вместо да предлагаме добър продукт и добро отношение към туристите, правим всичко наопаки и идват такива, като онзи беззъб англичанин, който беше по първите страници на вестниците с думите: "Няма така държава – тука алкохола и жените са на супер цена!", ядосва се Паунов.


Пушенето забранено / Пушенето разрешено


През юли медиите закачиха на Кюстендил етикета "Първият град без тютюн", а кметът се хвалеше в интервюта, че съгражданите му стриктно спазват ограниченията и градът се е превърнал в европейска територия. Посочваше като образец двете заведения в центъра на града, които се пръскали по шевовете от клиенти, въпреки забраната за пушене и сервиране на алкохол.


Едва 4-5 процента от хората се подчинили на ограничението "с мрънкане",  останалите, напротив, виждали добрата му страна, твърди Петър Паунов. Като доказателство посочва, че за четирите месеца действия на наредбата са глобени едва двама или трима души с по 100-150 лв и едно заведение с 2000 лв., отчита кметът.

Една от многобройните табелки в сградата на общината, която забранява пушенето

© Красимир Юскеселиев

Една от многобройните табелки в сградата на общината, която забранява пушенето


След отмяната на забраната из града се пуши повсеместно, показва обиколка из централните улици. Почти не може да се открие заведение без цигарен дим.


Колкото и да е странно, местните не откриват сериозна разлика между времето, в което е действала забраната и премахването й сега. Дори в ресторант "Лазур", чиято собственичка обжалва наредбата с мотива, че намаляват клиентите, персоналът обясни, че няма промяна, защото повечето им посетители така или иначе са непушачи.


Двете заведения, в които тютюнопушенето все така е забранено напълно, се оказват общински. Стопанисват се от фирмата, която поддържа детските столове в града и се помещават в театъра и на стадиона. По-скоро са място, където можеш да хапнеш сготвено ястие за обяд, отколкото кафене, където да се застоиш на приказка с някого. Ограничението за алкохола обхваща само концентратите, показва разговора с млада жена зад тезгяха. "Вино и бира с обяда може", отсича тя.


"Ето виждате, че сме навън, ние си свикнахме така навънка", обяснява мъж на около 50 години и вдига рамене в отговор на въпроса има ли разлика в сравнение с времето, когато действаше наредбата. Според друг започнали много да се търсят електронните цигари. Мъжете, които са се събрали на припек в уличното кафене, обаче обобщават, че не са забелязали много техни близки и познати да са отказали цигарите.


Същото потвърдиха и търговците, според които няма съществена разлика в оборота преди забраната, след въвеждането й и сега - след отмяната й.


Липсата на фасове по улиците - обичайна гледка за повечето големи градове в България, изглежда обнадеждаващо. И тук опитът да се произведе добра новина обаче удря на камък: "А-а, пуши, пуши се, как да не се пуши, ама сме минали сутринта, затуй е чисто", обясняват работничките от местната "Чистота".


След падането на забраната в повечето заведения в града се пуши

© Красимир Юскеселиев

След падането на забраната в повечето заведения в града се пуши


Учениците от близката гимназия не крият кутиите цигари, хвърлени по масите в заведенията. Обясниха, че вече никой не им пречи да пушат, забранено е само да е в училище, "излизаш и никой не ти прави забележка". Те твърдят, че пушат не защото е модерно или да се правят на пораснали, а защото просто им се пуши. Смятат за глупаво ограничените младежи до 18 г. да не се допускат в заведенията, където се пуши. "Е, ние с наш`те, не че толкова излизаме, ама не е правилно", казва ученичка, която учтиво моли да не бъде снимана с цигара в ръка.


Една от обществените сгради, където пушенето е напълно забранено, е общината. Кметът Паунов, който в продължение на 17 години пушил, а от 9 години е непушач, обяснява, че не тормози вкъщи гостите си, слага им пепелници, но в кабинета си в общината категорично не позволява да се пали цигара.


В сградата наистина е трудно да се преброят табелите, които указват, че не се пуши.


"Целта е на публично място да се съобразяваш. Не може комплексарите, които вкъщи жените им ги карат да пушат на терасите, да се изживяват като войводи в заведенията и то за сметка на децата", обяснява кметът. И допълва: "Не искам да толерирам комплексарите заради това да бъда избиран" .


Кметът на Кюстендил Петър Паунов

© Красимир Юскеселиев

Кметът на Кюстендил Петър Паунов


От няколко дни кметът започна нова битка - да наложи идеята непушачите да плащат половин здравна вноска. Според него тя е напълно приложима в България, като за целта здравната каса уреди въпроса, както е на Запад – там лечението се поема от застраховането. "Докарахме я дотам - някакъв депутат да обяснява от парламентарната трибуна, че пушенето е социална политика - пушачите умирали по-рано и така се пестят пари в НОИ – това е цинизъм", възмущава се Паунов.


Твърди, че няма да се откаже от битката си срещу пушенето на обществени места. И на шега привежда още един довод в полза на ограниченията - разказва как на сватбата му пушенето свързало непознати хора: "Направиха си чудна група да си пушат навън, толкова бяха щастливи, те си общуват и си стават общност".

Камера и монтаж: Георги Марчев
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  Хммм,там още малко и болниците ще закрият....

 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Ако пушачите спрат да пушат 1-2 месеца, държавните финанси ще рухнат... И да си наричаш избирателите "комплексари" ---- егати простия кмет...

 3. 3 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 523 Гневно

  лицето емил димитров е поредният герберски боклук,платил си за власт!

 4. 4 Профил на johnatan-livingston
  johnatan-livingston
  Рейтинг: 853 Неутрално

  има кауза и се бори за нея - колко други кметове могат да се похвалят със същотот?

  Smile and the world smiles with you.Fart and you stand alone.
 5. 5 Профил на rumenvl
  rumenvl
  Рейтинг: 458 Неутрално

  В кюстендил има една рушашта се джамия. Интересно е че тя може да е доста красив монумент който да привлича туристи ако управляващите отделят пари за реконструкция преди да се е срутила. Но дали ще могат по европейски да надрастнат религиозните си предрасъдъци и да помислят за просперитета на града като такъв?

 6. 6 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Емил Димитров е лицето на безпардонния лобизъм в парламента, който в българския си вариант е просто неприкрит конфликт на интереси. "Герберски боклук" - от най-долния, това е Емил Димитров.

  А за решението на кмета на Кюстендил, Петър Паунов, само адмирации!

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 7. 7 Профил на think green
  think green
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Браво на Кюстендилския кмет, може да се бори срещу вятърни мелници, но се надявам да провокира дебат по повод реалното ограничение на тютюнопушенето. Все пак, и непушачите трябва да имат права!

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6123 Неутрално

  Опростенческото мислене, че всички българи са ангелчета зад граница и спазват правилата, а в родината си са прасета е много заблуждаващо и неточно. Всъщност става въпрос за две отделни групи хора, които живеят на две различни места. Прасето си е прасе навсякъде, връща се в кочината поради "носталгия" или принудително, а тези които не издържат свинщините, се преместват там, където се живее по техните разбирания. Нищо лично.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#5] от "rumenvl":

  В България, ако се строяха предприятия със скоростта, с която се строят джамии да сме забравили за кризата и немотията отдавна.
  В Кюстендил не знам колко точно чужденци ще се изсипят да гледат някаква джамия.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 10. 10 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#5] от "rumenvl":

  Румене, румене, тая джамия дето я говориш я ремонтираха преди 3 години предишните управници с половин милион от средствата за бедствия и аварии. Толкова бетон изляха в нея, че вече не е никаква културна забележителност, но за сметка на това сигурно ще изкара още 500 години...
  А за кмета - напълно го подкрепям - поне има някаква цел, за която работи. Навсякъде в Европа вече е забранено или ограничено или е в процес на забрана пушенето на обществени места. И така и трябва да бъде.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1134 Весело

  Да се държиш прилично в чужбина е въпрос на възпитание - всеки като е на гости внимава повече, отколкото като си е у тях. В това отношение повечето (не всички) българи са за пример като туристи, за разлика от немци и руснаци, които са като прасета в кочина навън (особено немците, с големите си претенции - такава простотия и свинщина като от немски туристи не съм виждал никъде). И като забранят пушенето по заведения аз лично няма да ходя толкова често и с парите ще си купувам неща по интернет - губи само българската икономика и непушачите, не аз.

 13. 13 Профил на angelboy8008
  angelboy8008
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Живея в англия, тука не се пуши в заведенията. Обикновенно за пушачите има едно кошче отвън, с навес върху него (не повече от 2м квадрата) и излизат за по 5 мин. Общо взето в 21в ги третират като кучета пушачите. Щом и турция е пред нас в това отношение... Който му се чака бг да се оправи и има време(15-20г) аз нямам.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 517 Неутрално

  браво на Паунов, жалко за историите в СДС преди изборите, този човек заслужава повече

 15. 15 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Повечето чужденци, с които съм говорил, когато споменем кафене и ресторант в България, започват да ми се оплакват как много се пушело и целите се вмирисвали на цигарен дим, докато се хранели или си пиели кафето

  malart.blog.bg
 16. 16 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Браво и от мен! И жалко, че забраната е отменена. Все пак, обаче, някой поставя този въпрос за дискусия. И този някой е кмет -- това вече е новина.

 17. 17 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Следващата забрана трябва да бъде за пускането на музика в българските ресторанти и кафенета. Музиката да остане за дискотеките, стадионите и концертните зали, както във Виена и Прага. Човек не може един обикновен разговор да проведе... Ужасно.

 18. 18 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#17] от "boris_ivanov":

  По-следващата забрана да е за кафето в кафенетата - то провокира палене на цигара.Айран може би.
  Също и в ресторантите - да се забрани алкохола - там е място за хранене.Алкохол - в пивниците (на шофьорите също може)
  Да се забранят дрехите втора употреба - марковите (китайските де) да фалират ли?
  и т.н.

  Тааа,понеже с всичко друго сме се оправили....-;(((((

 19. 19 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Неутрално
 20. 20 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#12] от "Alien":

  Прав си но, медала има и обратна страна-процентно пушачите и непушачите в България са горе долу еднакъв брой(нека да кажем съотношение 60:40).Ако не забранят да се пуши в заведения,лично аз ще спра да ходя,ще си стоя вкъщи,ще си купувам нещо по интернет-отново губещите са българската икономика(ресторантьорствто),пушачите,но не и аз.Така че проблемът не се решава.Колко по-лесно би било да се забрани пушенето само в заведенията където човек се храни,а в барове и дискотеки да бъде разрешено.Като заклет непушач,си мисля,че това би било доста добър консенсус.

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 21. 21 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 458 Неутрално

  От статията излиза че няма разлика в пушачите по заведенията преди и след забраната, а това ама вообще не е така. Все още се случва някой да запали цигара но пушенето в закритите заведения е намаляло в пъти. А ония типичните задимени дупки изчезнаха съвсем, дори в кюстендилските дискотеки може да диша спокойно което си е цяло чудо.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 22. 22 Профил на 熊
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#12] от "Alien":

  Зададе ли си въпроса, къде си ги виждал немците да се държат като свине? Истината е, че немци, холандци, шведи и т.н. са прагматични хора и бързо се ориентират, що се отнася до границите на поведенческите норми на даденото място. И понеже на Слънчев бряг, както и в България, като цяло, границите на обществено търпимото поведение са фиктивни, тези хора се държат доста по освободено, от колкото в ежедневието им в родината, където са свикнали на строго определен етикет. Съответно, проблемът не е в тях, а в политиката на управление на съответните туристически дестинации. Искаш комерс, на ти комерс, както се пееше в едно безвкусно рап парче...

  Baka wa shinanakya naoranai
 23. 23 Профил на 熊
  Рейтинг: 571 Весело

  По темата - браво на кмета! С подобни каузи полира имиджа на Кюстендил. А ако акциите му намират и реализация, спокойно може да се каже, че Кюстендил е приключил с прехода.

  Baka wa shinanakya naoranai
 24. 24 Профил на kenetclarck
  kenetclarck
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Паунов премиер или най- малкото президент! Евала, прическа!

 25. 25 Профил на 熊
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Въпреки личното ми мнение, че в конкретния случай кметът е застанал зад "правилната" обществена позиция, съм принципно против взимането на политически решения по въпроси, засягащи толкова широк спектър от обществото (в случая почти 100%).
  Проблемът не е само в идеалните предпоставки за корупция, а също и в липсата на идентифициране на хората с взетото решение. Съответно, обществените дебати, в които е засегнат почти всеки в държавата, са изложени на риска да бъдат абсолютно безплодни. Например, това се случи с предложението за отмяна на забраната за тютюнопушене на затворени обществени места. Масов обществен интерес, изключително ярък, многопластов обществен дебат, а на края нищо - политическо решение инициирано от шепа хора със съмнителни доводи и още по-съмнителни лични интереси.
  Знам, звучи клиширано, но не е - отговорът е референдум.

  Baka wa shinanakya naoranai
 26. 26 Профил на milenski69
  milenski69
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Има една поговорка "Видяла жабата ,че подковават вола и тя вдигнала краката" по същия начин се действа и в България, трябва не трябва , може не може , и ние да сме като европейците , ами защо те не са като нас, в крайна сметка и ние живеем в Европа не на Марс.Да бяха копирали нещо по полезно от чуждите закони , а не да узаконяват нелегалните си канали за контрабандни цигари ли било , дрехи , и така нататък стоки.
  Аз съм пушач и не виждам на кого преча толкова много освен на себе си , а това че поне 2 пъти седмично ни обгазяват града-Стара Загора, това не е вредно, че по улиците не можеш да се разминеш от автомобили и това не вредно, храните ни бъкат от цялата Менделеева таблица -това също не вреди, но виждаш ли колко много пречат пушачите .Така и така са ни започнали поне да ни лепнат по една жълта звезда като евреите , че да е пълна картинката.Аман от простотии вече !

 27. 27 Профил на idiotche
  idiotche
  Рейтинг: 406 Весело

  До коментар [#5] от "rumenvl":
  драги ми, надраснал религиозните си предразсъдъци, май не се сещаш, че джамията не е имот на общината и няма логична причина да харчи общината средства, за да възстановява джамия!
  дали подлежи на възстановяване е друг въпрос!
  и мисля , че кюстендил е достстъчно хубав град, за да се гордее с някаква си джамия!

 28. 28 Профил на idiotche
  idiotche
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#26] от "milenski69":

  самия факт, че не осъзнаваш , че вредиш говори за липсата на здравна култура! а що се отнася и до колите, които "пушат" , странно как не се сещаш, че имат и полезната функция да съкращават времето за преминаване от точка А до т. Б! като му стане зле на детето ти можеш да го метнеш на колата и да го закараш до болница!
  а сега ми обясни полезната функция на цигарите!

 29. 29 Профил на Любомир Колев
  Любомир Колев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тенденцийте са ужасни,непушачите стават все по-нахални!Как 100г на никой не му пречеше тютюневия дим,а изведнъж така ми се изнежихте,та чак и поевропейчихте?!?Като са пък чак толкова опасни и е невъзможно да се живее в тютюнев дим,защо не ги спратнай-накрая от пройзводство и продажба???

 30. 30 Профил на idiotche
  idiotche
  Рейтинг: 406 Гневно

  До коментар [#10] от "ugi":

  "Румене, румене, тая джамия дето я говориш я ремонтираха преди 3 години предишните управници с половин милион от средствата за бедствия и аварии."
  айде сега да се сетим кой беше министър на бедствията и авариите ! емел етем - дпс мърлата , за която създадоха цяло министерство и която не свърши нищо по отношение на бедствията и авариите!
  когато изгърмя военния склад челопечене аз бях наблизо! а тая мърла половин ден не можеха да я открият!

 31. 31 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#30] от "idiotche":

  ..........емел етем - дпс мърлата ..........

  МЪРЛА, много точно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK