Стотици учени отново демонстрираха за по-голям бюджет на БАН

Стотици учени отново демонстрираха за по-голям бюджет на БАН

© Анелия НиколоваСтотици учени се събраха пред Народното събрание на организирания от Българската академия на науките (БАН) протест, съобщи БТА.


Председателят на БАН акад. Никола Съботинов представи пред тях исканията на академията за отпускане на двойно по-голяма субсидия от предвидената и обяви, че то ще бъде внесено при председателя на парламента Цецка Цачева.


Учените настояват да бъде увеличена бюджетната субсидия на БАН за 2011 г. до 111 млн. лв., както и да бъдат възстановени съкратените от бюджетната субсидия за 2010 г. 10 млн. лв., необходими за изплащане на възнагражденията и обезщетенията по сключените трудови договори.
Сред исканията е и да бъдат въведени корекции в държавния бюджет, така че България да изпълни европейските изисквания за финансиране на научните изследвания за периода 2011 - 2013 г. съответно с 0.4, 0.6 и 0.8 процента от БВП. Учените настояват още БАН да стане първостепенен разпоредител с бюджетни кредити и съгласувано с Министерството на финансите да се назначи финансов мениджър.


БАН иска и оставката на министрите на финансите и на образованието Симеон Дянков и Сергей Игнатов.


Протестът беше организиран, след като вчера министърът на образованието Сергей Игнатов отказа да се срещне с представители на БАН, за да обсъдят исканията им. Срещата беше насрочена миналата седмица след първия протест на учените. Тогава премиерът Бойко Борисов, при който се опитаха да влязат те, не пожела да разговаря с тях. От своя страна пък председателят на академията Никола Съботинов не искаше да отиде при Игнатов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK