Планират се строги санкции за използване на изображение на културни ценности без разрешение

Планират се строги санкции за използване на изображение на културни ценности без разрешение

© Асен ТоневСанкция от 15 до 50 хил. лв. вече ще заплашва фирмите, които използват изображенията на културни ценности без разрешение на Министерството на културата, на музея или на собственика на предмета. Глобата за физическите лица при това нарушение ще е от 5 до 15 хиляди лева.


Забраната е изображения на културни ценности да се използват както при производство на стоки, етикети и дизайнерски решения или за други търговски или рекламни цели, така и за тяхното фотографско, компютърно или видеоразпространение.


Това предвиждат промените в Закона за културното наследство, публикувани на сайта на Министерството на културата.
И в момента има задължение търговци и граждани да искат разрешението на министерството или на съответния музей и да плащат, за да използват културните ценности в произвежданите от тях продукти, но са единични случаите, когато това се прави, обясни пред "Дневник" зам.-министърът на културата Тодор Чобанов. Затова сега в закона ще бъдат предвидени сериозни санкции срещу нарушителите.


Масово се копират върху различни продукти части от колекции, ритони, използват се и археологически обекти с национално значение без съответното разрешение, посочи Чобанов. Дори имало случаи, в които фирми искали да патентоват свой продукт с изображение на ценности - национално богатство.


Друга съществена промяна ще е въвеждане на задължение общините, които управляват недвижими археологически културни ценности - държавна собственост,


да инвестират поне 60 на сто


от приходите от обекта за неговото опазване и развитие. Дори обмисляме този процент да се завиши, коментира Чобанов. По думите му единици са случаите, в които общини инвестират в стопанисвания от тях обект, а в повечето случаи средствата от такси потъват в общия бюджет на общината. Такъв например бил случаят с крепостта "Царевец", където се правели приходи от около 1.5 млн. лв. на година, но общината не влагала нищо. Общината в Асеновград пък вече събира такса от 3 лв. за посещение на Асеновата крепост, като основното, което е направила, е да постави кофа за боклук, разказаха преди време посетители.


В законопроекта подробно са описани процедурите, при които държавата ще предоставя обектите за стопанисване на общините - това ще става за срок до 10 години с решение на Министерския съвет, след решение на съответния общински съвет.


С промените ще се направи и списък на археологическите резервати, какъвто до момента нямаше. Избрени са 25 обекта, сред които Царевец и Трапезица, старинният град в Несебър, Плиска, Преслав, Мадара, древното селище Дуросторум - Дръстър, античните градове Хисар, Марцианополис, Никополис ад Иструм, крепостта "Калиакра" и др. Това се прави с цел по-добре да бъде защитен общестевният интерес, досега имаше кметове, които се възползваха от неясноти в закона, за да актуват като частна общинска собственост част от


античните обекти и да ги разпродават


посочи зам.-министърът на културата. По думите му в бъдеще заради изричното описване на резерватите, които са публична държавна собственост, това няма да е възможно. Случаи да бъдат продавани части от територията на ценни обекти имало например в Силистра.


Ще бъде облекчена и работата на антикварните магазини. Според измененията няма да се смятат за културни ценности "машинно произведени предмети, които не носят подпис или знак на своите автори или са произведени в големи количества, не притежават значима културна, научна или художествена стойност или не са свързани с историческа личност или събитие". Така в


антикварните магазини


ще могат да се продават такива предмети, без те да трябва да са предварително регистрирани. Досега собствениците на такива магазини обясняваха, че заради обтекаеми законови формулировки те трябва да декларират всички предмети, независимо че голяма част от тях не са особено ценни или уникални.


Вече със закон ще бъдат въведени изискванията към директорите на музеите. Те ще трябва да са магистри с необходимия професионален опит в съответното професионално направление. Ще бъдат назначавани  след конкурс от комисия,  в състава на която се включва представител на Министерството на културата и двама музейни експерти. Промяната е тъй като масово кметове не спазват изискванията и за ръководители на общински музеи се назначават хора, които "откровено не отговарят" на условията, нямат необходимия стаж и опит, коментира Тодор Чобанов.


Със законопроекта се описват процедурите за предаване на археологическите обекти, след като са приключени проучванията. Сега не е ясно какви стъпки трябва да бъдат предприети, след като археолозите приключат със своята работа.


След като с последните законови промени от Министерството на културата иззеха правомощията на Института по паметниците на културата да съгласува разрешенията за строеж около и в сгради - паметници на културата, сега част от тези функции ще му бъдат възстановени. Институтът ще


съгласува строежите


при сгради с местно значение. Крайното решение за постройки с национално и световно значение обаче ще бъде отново на специалния инстекторат в Министерството на културата. Чобанов заяви, че внимателно ще се следи да не се спекулира с оценката на сградите, като се търсят начини за намаляване на статута им, за да се строи по-лесно. Инспекторатът ще има и ново правомощие - ще може да спира несъгласувани строежи. Това досега се правеше от държавния строителен контрол или от общините, но според Чобанов отнемало твърде много време, понякога фатално. Предвижда се и глоба до 10 хил. лв. на длъжностни лица, които разрешат частни инвеститорски дейности в територия на културното наследство без съгласуване от министъра на културата и института за паметниците на културата.


Записва се по-стриктно, че собствениците, концесионерите и ползвателите на недвижим имот, в който е съхранена и експонирана недвижима археологическа културна ценност, са длъжни да изпълняват предписанията за нейното опазване и да осигуряват публичен достъп до тях.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  По важното е да се налагат глоби на всеки използвал типографската бомба Izhitsa!

 2. 2 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Забраната е изображения на културни ценности да се използват както при производство на стоки, етикети и дизайнерски решения или за други търговски или рекламни цели, така и за тяхното фотографско, компютърно или видео разпространение.
  --------------------
  Клоуни, първо се бръкнете да регистрирате изображенията(ако можете) и чааак тогава се пробвайте да събирате пари от тях.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 3. 3 Профил на rori8
  rori8
  Рейтинг: Неутрално

  забранява се още използването на:
  картата на България, имена на селища, улици, географски понятия и природни обекти, животински и растителни видове, слънцето, луната и звездите, и... и... и... стоп! - не дишайте, кой ви даде позволение да ползвате въздуха на България?

 4. 4 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  Тия хептен се побъркаха?!?

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 5. 5 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 686 Гневно

  Бахти идиотщината ... а ще глобяват ли хора, снимани например до Трапезица?

 6. 6 Профил на maso
  maso
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Забраната е изображения на културни ценности да се използват както при производство на стоки, етикети и дизайнерски решения или за други търговски или рекламни цели, така и за тяхното фотографско, компютърно или видеоразпространение.

  Иде да рече, че може да си се снимаш дето си искаш, но не може да ползваш снимката за търговски или рекламни цели.

  Ако разкарат и сергиите с турски сукмани от повечето културни обекти ще е супер! Че ако сте минавали скоро през Несебър... последното, на което прилича е нещо, свързано с култура или история...

 7. 7 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#3] от "rori8":

  Точно Дори предлагам в учебниците по история и география да няма снимки, ами само кодове за СМС-и, които учениците да изпращат (само по 4.80 без ДДС), за да получат картинката на съответния обект телефона си.

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 8. 8 Профил на dianski
  dianski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вече без маргарин "Калиакра"
  Добре, че французите не знаят за уиски "Савой"

 9. 9 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Министерствто на културата всъщност трябва да се разпусне!

  Всички музеи, театри, галерии - да се стопанисват от Общините!

 10. 10 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 687 Весело

  И ся отиде та се невиде- ако някой иска да си рекламира хотелчето в Несебър или Балчик, много ми е тайно как ще стане. Всъщност нали част от рекламата е културните ценности в населеното място. Кво? Ще си махат от сайтовете снимките на двореца в Балчик ли? Че то иначе за какво ще ходят там чужденците? Тия са побъркани. Нали, като пречат на туристическата реклама, ще има паднат и приходите от данъци?
  През тази година единствените що годе свестни приходи в държавата дойдоха от туристическата индустрия и какво? Бързат да запушат и това ручейче? Явно е много важно държавата да фалира!

  А снимка на Бойко Борисов над леглото мога ли да си сложа, не разбрах, или не може?

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 11. 11 Профил на TheBelia
  TheBelia
  Рейтинг: 462 Весело

  Това сигурно главния шибаняк го е измислил пак

  I'm not angry. They just suck. It's that simple.
 12. 12 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Сигурно италианското министерство на културата изпраща карабинерите на всеки пицар по света, позволил си да отпечата изображение на кулата в Пиза върху кутиите си за пица.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 13. 13 Профил на napbon
  napbon
  Рейтинг: Неутрално

  А рекламата на салам "Санчо"? Или само за наште културни ценности?
  И как ще издирят наследниците на Омуртаг, да разрешат изображения на колоната му? Или Ханът я е завещал само на Министерството, а не на всички българи?

 14. 14 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 651 Неутрално

  По цял свят, като ходиш на интересни исторически места, около тях има магазини или сергии където можеш да си купиш рекламни предмети свързани със съответното място. Според мен, това освен, че генерира доход на местното население, е и начин да се популяризира съответното място, защото изображението му се разнася по цял свят.

  Значи, на едни фирми, ще им даваме пари за да правят реклама на България, а други ще ги глобяваме, че правят безплатна такава.

  Интересно ми е:

  1. Какви са мотивите, за този разрешителен режим?
  2. Как ще се взема разрешение за използване на изображение (с връзки, с рушвет, с търг или на квотен принцип?)

 15. 15 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Бе тия кретени от министерството що не си гледат изпълнението на преките служебни задължения, ами седнали да съчиняват глупости! Смотаняци.

 16. 16 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#14] от "Технолог":

  ^ очевидно полицейското "мислене" е заразно.

  Разрешителните режими - оръжие срещу корупцията...май.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 17. 17 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Ако аз бях министър на културата, бих направил точно обратното:

  1. Бих направил сайт със суперкачественни снимки на всички (или повечето) исторически ценности.

  2. Бих ги пуснал под безплатен СС лиценз, с малки изисквания за правилно изписване на кирилица/латиница на имената на обекта и България.

 18. 18 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#17] от "Технолог":

  Това е смислена идея. Което я прави неизпълнима.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 19. 19 Профил на Петър42
  Петър42
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Поредната полицейщина…пак *някой*, а не *друг* трябва да прибире *една сума* пари.

  Министерството на културата може да е физически собственик на културните ценности, но тяхното съдържание и смисъл са част от културата на нацията…явно някой иска да ги изтрие от паметта на хората. След театрите, оперите, симфоничните оркестри, БАН и СУ…

 20. 20 Профил на УЛАФ
  УЛАФ
  Рейтинг: 461 Гневно

  Не знаех, че Веждията и Чобанов лично са висяли от скалите през 8 век да дялат Мадарския конник и затова сега ми искат пари да го снимам.

  Герберската кретения вече минава преливника.

  Абе, къде е Раз печки, раз кюнци и БГ патриотът да коментират гениалността на любимата си партия.

 21. 21 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#17] от "Технолог":
  До коментар [#18] от "wreck":

  http://www.360.bg/vt/belogradchishki-skali/

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 22. 22 Профил на Gencho Petkov
  Gencho Petkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крака ...
  Основните атрактивни "халтурни обекти" са наснимани и от българи и от чужденци и качени - публикувани като стокови снимки и може да си се ползват срещу центове от всички от целия свят с перфектно качество.

  Но само като сравнение, интереса за една година към снимка на една кипра каруца с цветя на ул "Гурко" е същия като към аудио-визуалния спектакъл "Звук и светлина" - при това за 25 цента.

  http://thumb1.shutterstock.com/thumb_small/116974/116974,1270109552,1/stock-photo-tsarevets-fort-in-veliko-turnovo-bulgaria-50016577.jpg

  http://thumb7.shutterstock.com/thumb_small/116974/116974,1275242827,1/stock-photo-ox-cart-with-flowers-in-veliko-tarnovo-bulgaria-54187066.jpg

  Някой от новоназначените проХамерикански г*золизци иска чрез изкуствено въвеждане на подобен ограничителен лицензионен режим да затрие и без това мижавото културно присъствие на България в световната култура, към което и без това никой по света не проявява интерес.

  Преди беше БАН, сега културните ценности ...

 23. 23 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 2160 Гневно

  До коментар [#10] от "zumm":

  Идеята явно не е да се махнат снимките на обектите от сайтовете на хотелите, а просто хотелиерите да плащат някой лев на министерството, затова, че ползват снимките.
  Което пак си е една безумна идея, просто защото правата на снимките са на фотографа, а не на някакво си министерство.

  Бе що ли не взема и аз да искам пари от МВР, затова, че ме снимат разни камери по пътищата?!? Щом държавата може, и аз би трябвало да мога...

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 24. 24 Профил на Gencho Petkov
  Gencho Petkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Следващата идиотия е включването примерно на Царевец като културно-исторически обект. От гледна на точка на историята - това, което се вижда е новопостроено през последните 50-на години и не представлява културно-историческа ценност понеже е соц-сурогат с "патриаршията" с "иконописания лик" на Людмила Живкова и от гледна точка на закона държавата е аут - по ЗАПСП авторските права на физическите лица-съавтори са 70 години.
  В общи линии, трябва първо да се промени ЗАПСП относно т.н. релийзи - модел, пропърти и прочие такива.
  Явно тоя Чобанов ли е, Овчарин ли е, много си ходи с фамилията си - просто такъв му е соя ....

 25. 25 Профил на mashine
  mashine
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Чобанов ти малоумен ли си ? моя блок също е национална икона ерго и аз почвам да сабирам пари от всеки които се снима пред него !

  Quid est veritas ?
 26. 26 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Ей сега ще си цензурирам блога и ще разкарам целия раздел "Туризъм", за да не ме глобят с 5000 лева. На мястото на всяка картинка ще сложа по един .l.

  Всичките им комисии и комисийки се занимават с такива простотии. Иначе може да си помислим, че нищо не вършат.

 27. 27 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#21] от "greebo":

  immense stuff

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 28. 28 Профил на binet
  binet
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И к'во!??!!? Сега да си затрия сайта www.BulgariaTravel.TV заради малоумщните на някой си? Че това същото министерство потроши 1 000 000 за тъпия сайт www.bulgaria-vr.com и който никой не може да разгледа без да си пренастройва браузерите (аз работя с пет и пак не мога да го отворя ако не съм компютърно грамотен). Сега искат пак да потрошат още 6 411 440 лв за Мултимедиен туристически каталог!!! (http://www.binet.tv/news/?id=647).
  Господа министри, ние милеем за изтормозената ни родина България и правим всичко със сетни сили за нея, а вие с недомислията си искате да ни отнемете и въздуха, който дишаме. Ако не ни пукаше за нея още преди 20 години щях да се махна от нея, още по времето, когато скачахме на Орлов мост за победата на Демокрацията...

 29. 29 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#27] от "wreck":

  indeed

  До коментар [#28] от "binet":

  Учудваш ли се? След като БДЖ похарчи 30 000 за една тъпа контактна форма (ама моля ви се, това е онлайн резервация, но ще струва още 1 млн за да проработи ) Пак синчето на някой, дето е втори курс КСТ някъде си, ще се изявява като дизайнер и програмист и накрая ще из**ре едно такова безумие....

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 30. 30 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#28] от "binet":

  Ето ти и още малко информация:
  http://absurdi.com/allcomments/4718.html

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 31. 31 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  големо скудоумие, големо нещо.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 32. 32 Профил на Георги Фурнаджиев
  Георги Фурнаджиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сега ... доколкото разбрах наистина не се предлага забрана, а задължение да питате МК може ли или не може ...

  Въпрос 1 - наистина, ако снякой ме снима пред културна ценност ще мога ли да си публикувам снимката в интернет или да я занеса до фотото да ми я извадят на хартия? Изглежда че не.

  Въпрос 2 - кой може да гарантира, че държавата няма да дава разрешения избирателно?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK