АБВ на Първанов започва с "на другия ден"

БСП се притесни от списък с "хора на президента" в своите редици


Социалистите ще пратят и съгледвачи

Единствен президентът Георги Първанов официално обяви, че е поканен и ще участва в граждански форум на тема "България - на другия ден" днес. Събитието, на което се очаква да се роди т.нар. президентски проект - Алтернатива за българско възраждане (АБВ), предизвика небивал смут в редиците на БСП.


Най-обсъжданият, но и най-потаен въпрос и в парламентарната им група, и на "Позитано" 20 днес беше кой от социалистите е поканен и кой ще отиде. Близките до Първанов изглеждаха по-скоро унили и притеснени и само повтаряха, че от БСП, а и от ГЕРБ упражняват натиск над поканените.
По обед дори тръгна слух, че Станишев има списък с "предпочетените от президента хора", но никой не им е раздал поканите. Късно във вторник вечерта беше разпространено официално съобщение-покана за гражданския форум "България - на другия ден", подписана от десет инициатори. Идеята е движението да бъде учредено в следващите месеци, а начело да застане координационен съвет от трима души.


Инициативата предизвикала ожесточен спор между членовете на партийното ръководство на БСП, които заседаваха във вторник, научи "Дневник". Участници в сбирката разказаха, че основното настояване било партията да излезе с позиция - дали е партньор или конкурент на движението.


Срещу "президентската алтернатива" най-остро реагирали организационният секретар Евгений Узунов, който се опасявал, че новото движение ще му тегли хора от структурите, и Георги Кадиев, общински съветник и кандидат-кмет на БСП в София. Останалите членове на бюрото заели по-гъвкава позиция, в крайна сметка било решено позицията на партията да бъде отложена за след обявяването на АБВ.


Според слухове на "Позитано" 20 обаче спорът избухнал заради списък, получен от президентството, с ключови имена от БСП, които ще бъдат поканени в алтернативата. Допълнително напрежението се покачило, защото на среща миналата седмица с представители на партийното ръководство Първанов поискал квоти за кандидат-кметове и общински съветници, разказаха същите източници.


Според тях в списъка, дошъл от "Дондуков" 2, присъствали знакови имена от БСП - четирима членове на ръководството и 12 представители в парламента въпреки предварителната договорка в инициативата да не влизат депутати, членове на партийното ръководство и областни председатели.


"Президентът каза, че няма да кани хора от ръководството на БСП, за да не се създават интриги" - така Станишев отговори на въпрос на "Дневник" дали днес ще бъде в НДК. Той подмина с мълчание въпроса кога за последно се е срещал с Първанов и са обсъждали този въпрос.


Лидерът на БСП - София, и една от силните фигури в левицата - Румен Овчаров, ще изпрати на сбирката общинския съветник в столицата Калоян Паргов и член на ръководството на софийската организация. Паргов е достатъчно отдалечен от Овчаров, така че да не предизвика тълкувания, че той подкрепя и се включва в президентската алтернатива, по-скоро е изпратен на разузнаване, коментираха социалисти.


Корнелия Нинова, Меглена Плугчиева, Ангел Найденов се отчитаха, че не са получили покани, но пък отбягваха отговори на въпросите дали днес ще бъдат в НДК. Андрей Пантев, чието име също се свързва с проекта, заяви: "Една партия, едно движение за един живот ми стигат" и не се виждал на тези години с "такива чупки".


Асен Гагаузов дори се пошегува, че е приятел с президента и може да има покана, но не е проверявал пощенската си кутия. Мая Манолова, Драгомир Стойнев (бивш икономически съветник на бившия премиер Станишев) и Явор Гечев (председател на младежкото обединение на БСП) също хладно отказваха информация дали ще се включат в "алтернативата".


Късно вчера прессекретариатът на Първанов съобщи, че държавният глава "ще участва в граждански форум на тема "България – на другия ден" по покана на Инициативната група за свикването на форума". Шефът на НДК Христо Друмев каза пред "Дневник", че зала 3 е запазена за цял ден от инициативна група, представлявана от Костадин Паскалев. Цената била 3500 лв. според обявения на сайта на НДК ценоразпис - нито по-скъпо, нито по-евтино.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK