Промените в закона за антиките затварят едни врати, отварят нови

Промените в Закона за културното наследство, подготвени от Министерството на културата, ще създадат възможности за безнаказано видоизменяне на сгради-паметници на културата и "обгръщането им" в нови модернистични постройки.


Това е една от забележките, които направиха пред "Дневник" от прокуратурата, помолени за мнение по обявените на сайта на министерството бъдещи изменения. С промените се затварят едни вратички в закона, но се отварят други, коментираха оттам.


Според законопроекта сред процесите на опазването на културното наследство ще бъдат вписани "адаптацията и интеграцията" на паметниците. Записано е, че под адаптация се разбира опазване чрез използването на паметниците за съвременни функции и интегрирането им със съвременната среда.




Така на практика ще отпадне досегашната възможност наказателно да се преследват инвеститори, собственици на сгради и длъжностни лица - те могат да твърдят, че "адаптират" сградата-паметник на културата, а всъщност тя бива унищожавана, смятат в звеното в прокуратурата, отговарящо за културното наследство.


Текстът се отнася за обекти, които ще бъдат превърнати в туристически атракции, а не за сгради-паметници на културата, коментира пред "Дневник" зам.-министърът на културата Тодор Чобанов. По думите му в наредба ще бъдат подробно изброени допустимите форми на намеса. Наредбата може да бъде променяна тихомълком, репликираха обаче от прокуратурата.


Друго притеснение на обвинението е, че с промените се отменя задължението на института за паметниците на културата да даде в Агенцията по вписванията списък с границите и документите за недвижимите паметници на културата.


Идеята на досегашната разпоредба е съдиите по вписванията да знаят добре кое е в територията на паметника на културата и ако някой се опита да осъществи нерегламентирана сделка с подобен имот или част от него, това да бъде предотвратено, посочиха от прокуратурата.


Според магистрати с отпадането на текста ще се затрудни контролът. Така се обезсмисляло и предвиденото вписване в закона за списък с археологическите резервати, след като няма да е достатъчно ясно какво попада в територията им.


Досегашният режим беше неефективен, отговори Чобанов. По думите му съдии по вписванията си намирали формални основания да връщат исканията за вписване на защитени обекти. Затова от министерството щели да информират регионалното ведомство за това кое е паметник на културата и ще разчитат те да дадат тази информация на Агенцията по вписванията.


От прокуратурата възразяват и срещу това, че не се затяга режимът за работа с т.нар. металдетектори, както обещаваха вносителите. Измененията предвиждат лица, които извършват теренни проучвания на археологически обекти без разрешение и използват "специално техническо средство", да се глобява от 7 до 12 хил. лв., а имуществената санкция може да стигне до 24 хил. лв. Според обвинението санкцията е твърде ниска и надали ще възпре иманярите.



Идеи за промени


- Санкция от 15 до 50 хил. лв. за фирмите, които използват изображенията на културни ценности без разрешение на министерството, на музея или на собственика на обекта.
- Общините, които управляват археологически паметници, ще трябва да инвестират поне 60 на сто от приходите от обекта за неговото опазване и развитие.
- Улесняване на търговията в антиквариатите с предмети, които са машинно произведени и не са уникати.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на skr
  skr
  Рейтинг: Неутрално

  А тъй от 15 до 50 хил.левчета глоба... и сега кво ще стане с металотърсачите Голден маск, ще плащат ли че са тупнали Златната маска, намерена от Китов, на пръчките си????

 2. 2 Профил на Георги Георгиев
  Георги Георгиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В предложеният Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за културното наследство в §2 се предлага изменение на чл.7, ал.3 от ЗКН. Създава се нова ал.3 със следният текст, цит: „ Културни ценности са и фрагменти от археологически или други предмети, които са в разрушен вид, съставляват малка част от автентичната цялост на предмета, обезличени са в значителна степен, не притежават значима културна, научна или художествена стойност и могат да бъдат определени като масов материал. Те не подлежат на идентификация, но се включват в обменния фонд на музея.”
  Текста на практика обявява за „културна ценност” фрагменти от други /не археологически/ предмети, които са в разрушен вид, съставляват малка част от автентичната цялост на предмета, обезличени са в значителна степен, не притежават значима културна, научна или художествена стойност и могат да бъдат определени като масов материал, което на практика е доста безсмислено.
  В тази връзка, според мен все още е актуален проблема с точното дефиниране на термина „културна ценност”. С въвеждането на новия текст проблема не се решава, точно обратното задълбочава се, тъй като вече и разрушени, малки по размери, обезличени без значима културна, научна или художествена стойност предмети се обявяват за „културни ценности” и следователно попадат неясно защо под ударите на различни рестриктивни норми.

 3. 3 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 441 Неутрално

  ако някой иска да разбере по-точно какво се е случвало и ще се случва е достатъчно да се разходи до сградата на Булбанк и да види как са "запазени" руините - завряни са в мазето и са заключени. отгоре им е построена огромната сграда и никой не може даже да ги погледне.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK