Паскалев за АБВ: Няма да правим партия нито днес, нито утре

Паскалев за АБВ: Няма да правим партия нито днес, нито утре

© Красимир ЮскеселиевИскам ясно да кажа, че няма да учредяваме партия нито днес, нито утре. Това трябва да е ясно от самото начало, за да избегнем всякакви спекулации". Това заяви в началото на дискусията "България - на другия ден" благоевградският кмет и представител на инициативната група за свикването на форума Костадин Паскалев.


Ключовата дума на днешния ден е алтернатива, посочи той. Паскалев отбеляза датата 10 ноември, чиято 21-ва годишнина беше вчера. Посочи, че амбицията на събралите се днес в зала 3 на НДК е да се състои дебат, който да се освободи от партизиране и в дискусията да се включат хора, доказали себе си в сферата, в която работят, да опишат мерките на наболелите проблеми и да набележат политиките.Посланието на Паскалев беше, че днес дебатът ще бъде за бъдещето на България. Той разкритикува бюджета, който в момента парламентът обсъжда на първо четене. Обяви се за приемственост в политиката на няколко правителства, така че образованието и здравеопазването да бъдат приоритет за управляващите. Костадин Паскалев повтори и позицията на президента Георги Първанов за отношението на правителството към БАН.
Гражданско общество е било дума за ПР или значка на нечий ревер


ние искаме да се опитаме да променим това. По думите му идеята е днес да бъде сформиран един вид граждански парламент. Паскалев отбеляза, че дискусията днес ще търси отговори на въпросите защо на България е нужна алтернатива, каква алтернатива и кои са националните цели, които могат да ни обединят. Очакваме да чуем идеи за следващи стъпки, формата и подхода за по-нататъшна работа, обобщи Паскалев.


Паскалев за АБВ: Няма да правим партия нито днес, нито утре

© Красимир Юскеселиев


След дългото очакване, началото на форума даде отговор на въпроса


кои са хората, на които Първанов ще разчита за проекта си

Сред участниците в инициативната група са бившият шеф на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева, бившият вицепремиер Ивайло Калфин, кметовете на Търговище, Ихтиман и Попово - Красимир Мирев, Маргарита Петкова, Людмил Веселинов. В НДК са още председателят на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса о.р. ген. Стоян Топалов, председателят на Съюза на тракийските дружества Костадин Карамитев, народната певица Николина Чакардъкова, археологът Николай Овчаров, бившият треньор на националния отбор по футбол Христо Бонев."В ГЕРБ "АБВ" сме били отдавна, вече пишем, четем, преразказваме". С това единствено изречение премиерът Бойко Борисов коментира учредяването на Гражданско движение "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ). Той присъства на откриването на новия лъчетерапевтичен комплекс в ИСУЛ, съобщи агенция "Фокус".

Освен кметовете, от средите на БСП са още бившият член на партийното ръководство Семра Изетова,


депутатите Стефан Данаилов, Мая Манолова, Евгений Желев, Кирил Добрев


Тук са председателите на ЗНС - Стефан Личев, и на БЗНС "Александър Стамболийски" коалиционен партньор на БСП в парламента - Спас Панчев. Бившият зам-министър на образованието в кабинета "Станишев" Кирчо Атанасов също е в инициативната група на АБВ.


В НДК като гости дойдоха финансистът, министър на финансите в кабинета на Любен Беров и кандидат за кмет на София от БСП през 2003 г. Стоян Александров, както и бившият фонд на "Земеделие" Димитър Тадаръков.


Стефан Данаилов каза, че е и остава член на БСП, но намира форума за нужен, тъй като на него могат да се поставят и широко дебатирани наболели въпроси и теми. Заяви, че е


силно притеснен от изявления за разцепление на БСП


включително и от хора в партията. Според него това не е полезно. По думите му това може да се тълкува като настройване срещу някои хора и даде се разбере, че говори за Първанов.


Десетина минути преди началото президентът Георги Първанов дойде в залата и отдели време да се ръкува с всеки от гостите.


Дискусията се предава пряко по Канал 3. Участниците в дебата са разположени около кръгла маса с две видеостени, а в центъра са поставени и 4 монитора.


Още вчера шефът на НДК Христо Друмев каза пред "Дневник", че залата е запазена за цял ден от инициативна група, представлявана от Костадин Паскалев. Цената била 3500 лв. според обявения на сайта на НДК ценоразпис - нито по-скъпо, нито по-евтино."В ГЕРБ "АБВ" сме били отдавна, вече пишем, четем, преразказваме". С това единствено изречение премиерът Бойко Борисов коментира учредяването на Гражданско движение "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ). Той присъства на откриването на новия лъчетерапевтичен комплекс в ИСУЛ, съобщи агенция "Фокус".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK