Неправителственият сектор: Няма мотиви за избора на шефа на ВАС

Неправителственият сектор: Няма мотиви за избора на шефа на ВАС

© Георги КожухаровЕдин от най-важните избори в съдебната власт - този за председател на Върховния административен съд (ВАС), до момента е немотивиран, защото истинска аргументация за издигането на единствения кандидат - Георги Колев, няма. Решението кой ще е новият шеф на ВАС ще почива на на аргументи, които не могат да бъдат подложени на преценка от обществото.


Това заявяват девет неправителствени организации в открито писмо до президента Георги Първанов, председателя на парламента Цецка Цачева и Висшия съдебен съвет (ВСС). В него те настояват, както поиска Съюзът на съдиите, процедурата по избора на Колев да се предава пряко по Българската национална телевизия и Българското национално радио.


"Излишно е да припомняме, че това е въпрос от голямо обществено значение и мотивите на ВСС и на президента (за последващия указ за назначението - бел. ред.) за избор на определен кандидат трябва да са обществено достъпни, обективни и убедителни", заявяват организациите. И допълват: "Подчертаваме, че обществено доверие в съдебната власт може да се развие и задълбочи само ако всяко решение, което нейният върховен орган взема, е рационално, мотивирано, обществено достъпно и вярно както на буквата, така и на духа на закона."


Неправителственият сектор обяснява защо издигането на кандидатурата на Колев, който сега е шеф на Софийския градски съд, на практика е немотивирано. "Единственото предложение не съдържа истински мотиви. То само твърди, че кандидатът притежава качествата, които по закон са изискуеми за заемането на позицията председател на ВАС. Истинска аргументация на това твърдение няма. Доколкото са описани качества на кандидата, те са във връзка с функциите на  позицията, която той заема сега, а не са отнесени към функциите, които изпълнява председателят на ВАС. Здравият разум изисква качествата на кандидата да бъдат преценявани с оглед на позицията, за която той кандидатства, а не с оглед на тази, която заема в момента", заявяват организациите.


Те за пореден път напомнят, че вече повече от година парламентът не избира двама от представителите си във ВСС. Местата се овакантиха, след като Иван Димов и Стойко Стоев напуснаха съвета заради контактите си Красимир Георгиев-Красьо Черния. Така в момента ВСС се състои от 22 души вместо от 25, тъй като едно място е вакантно след избирането на доскорошния председател на ВАС Константин Пенчев за омбудсман.


"Това реално пречи на формирането на алтернативно мнозинство от 5 членове на съвета, които биха могли да предложат различна кандидатура от единствената известна до момента. Бездействието на парламентарното мнозинство вероятно ще подкопае законността на избора на нов председател на ВАС и със сигурност подкопава неговата легитимност", заявяват правните организации.


Писмото е подписано от Института за развитие на публичната среда, Българския институт за правни инициативи, Програмата за развитие на съдебната система, "Програма Достъп до информация", "Български адвокати за правата на човека", "Отворено общество", Центъра за либерални стратегии, Центъра за изследване на демокрацията и "Риск Монитор".Мотивите, с които Георги Колев беше издигнат за шеф на ВАС от 17 членове на съдебния съвет, каквото мнозинство му гарантира и избора за поста, са следните: 
"Колев притежава отлична правна подготовка и богат професионален опит. Доказал е висок професионализъм, напълно отговорен, независим в своите решения, безпристрастен и почтен магистрат, неподдаващ се на каквото и да е влияние. Като административен ръководител на Софийския градски съд създава атмосфера на спокойствие сред магистратите и административния персонал, изразява открито позицията си, умее да изслушва колеги и служители. С личното си поведение и чувство за справедливост Колев дава пример за висок морал и честност. Отличното аналитично мислене, способността да взима бързи, обосновани и правилни решения, обуславят констацията за задълбочена, неформална, добросъвестна и отговорна работа като административен ръководител с прилагане на принципите за честност, независимост и върховенство на закона."

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Точно така - писма, петиции, обсъждания - натиск върху всички институции и най вече върху тотално компрометирания ВСС.До Гоце да не пишат - той е още по компрометиран. Просто Колев не е за ВАС и колкото повече хора го разберат , толкова по-добре.

 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#1] от "SSS":

  Колев е кандидатура на Цвъ.Цветанов и се говори, че я е спазарил с ВСС, така че Първанов се явява последната преграда пред цветанцветановщината в случая.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Не зная нищо за Колев и не мога да кажа става или не става за председател.

  Но избор на основен ръководен кадър без реален конкурс си е чиста порнография.

  И ако го допуснат ГЕРБ ще си отнесат здраво шут-а на следващите избори.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 5. 5
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:53 на 11/11/2010 от неговия автор.

 6. 6 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Неправителственият сектор - "зоната на здрача" ... Неправителственият сектор е изпаднал в опасна зависимост от правителството. НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИЯТ СЕКТОР – НЕОБХОДИМ, НО И НЕНАДЕЖДЕН ПАРТНЬОР НА ОБЩЕСТВОТО ...

 7. 7 Профил на kasabira
  kasabira
  Рейтинг: 388 Весело

  Няма мотиви за избора на шефа на ВАС ?

  Е как да няма - приближен гъзолизец на Боко и Цвъчко

  "Въобще не ми пука какво са писали за мен, стига да не е истина."
 8. 8 Профил на kasabira
  kasabira
  Рейтинг: 388 Разстроено

  До коментар [#4] от "Боби Колев":

  Ще отнесат шута така или иначе , но Колев ще ползват за троянски кон за сечено на следващите !...

  "Въобще не ми пука какво са писали за мен, стига да не е истина."
 9. 9 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1348 Весело

  До коментар [#8] от "kasabira":

  Искаш да кажеш както предишните правят сечено сега.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 10. 10 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Всяка политическа партия дошла на власт мисли само за две неща.

  Какда изкара още един мандат.
  Да вкара колкто се може повече свои хора в държавните структури и както пише КАСАБИРА да правят сечено на следващите.

 11. 11 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 388 Гневно

  Как стана така,че шефът на СГС е единственият канддат за пос та председател на ВАС! СГС напоследък такива оправдания на важни и опасни престъпници направиха - оневиниха Наглите, Маргените,зам.министъра на МВР Р.Мустафа, пускат от ареста заловени престъп ници на килограм,че човек започва неволно да си мис ли,че това "предложение" е награда за "добре свършена работа" в полза на престъпниците. Нямаше ли млади,енергични, необременени със соц-минало съдии, та шефовете на СГС и САС ще бъдат "дежурните" кандид ати за повишение! Г.Колев да е вкарал за 20 години един министър, политик,депутат, обвин ен в корупция в затвора? Има ли някаква ефективност от неговата работа, някакъв резул тат? Тогава за какво го допускат за кандидат за конкурс и как стана така,че той е единст веният, т.е. на други е подсказано да не кандидатстват! Тези от ВСС за много неща трябва да отговарят, а не да мълчат и да правят каквто си искат.И защо мълчи сега шефът на ВКС съдия Груев, който иначе е много приказлив!

 12. 12 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 388 Гневно

  Г-н Колев,кога ще влезе делото Сантиров в съда;съдия Сантиров от СГС ли е? А делото С.Петков,съдия от ВТ съд? Какво стана с прокурора от Перник, и там ли ще бавим делото до последно и ще го връщаме,докато мине срока на давност. Тя,вашата полити ка е ясна, арестуват обвинените,постоят няколко месеца в арес та,през това време чувст вото за виновност на арестувания взе ме,та се разколебае и хоп, арестувания на свобода - пускането на Р.Мустафа от съдия Чочкова, на Маргените след 5-годишно дело от съдия Паунова, на Наглите.Как не се намериха годни доказателства за БГ съдиите! Та френския или американския посланик ли трябва да се търсят,за да ви убедят,че игнорирате очевадни факти! Вашите питомци май са си сбъркали професи ята - те би трябвало да станат адвокати! Тогава за какво СГС е оторизиран да води дела от особена важност и такива на хора с имунитет? Да не говорим,че ако СГС случайно задържи някой обвинен, САС веднага го пуска - Килърите,Петров,Баретата!

 13. 13
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:58 на 11/11/2010 от неговия автор.

 14. 14 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Пред Медияпул Георги Колев обяви, че съпругата му, която е нотариус в София, е имала солидни доходи за последните някол ко години: 2007 - 138 000 лв. 2008 - 328 000 лв. и 2009 - 288 000 лв. За 2007 и 2008 г. обаче няма никаква следа от тези доходи в декларациите на Колев пред Сметната палата. Отделно от това, за 2009 г. шефът на СГС е "признал" 205 000 лв. Получава се разминаване от 549 000 лв. между сумите, които са декларирани пред Сметната палата и обявените от самия Колев печалби на съпругата му Нели Русева, която е нотариус в София.
  Това е откъс от коментар във в-к 24 часа.Излиза,че за три поред ни години само жената на Колев е изкарала 754 хил.лв, т.е. сред но на година 251 хил.лв! Превърнато в долари,това означава 179 хил.USD/год или месечно USD 15 хил. Та това са 60% от заплатата на президента на САЩ! Това семейство живее в ерата на комунизма! Яне,чуваш ли,войводо! А ти мрънкаш за 150 хил. лв,изкарани за 10 години!Разбра ли къде трябва да ровиш?

 15. 15 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ние искаме тази позиция да е избираема директно от народа.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 16. 16 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  По върховете на държавата се катери пореден милиционер от Симеоново. Да кандидатстваш и да те приемат във Висшата специална школа "Георги Димитров" през 1987 г. какво говори? Що за индивид е това? Идиот? Фанатик? Дебил? По това време и циганите от махалите знаеха как ще свърши режима на комунистите. Само наш Герги "не разбрал" и отишъл да учи в презрения ченгеджийски развъдник. Този факт е по-трагичен отколкото изглежда. Лицето Герги е лишено от сетива да разбира и оценява критично заобикалящия го свят. Да не говорим за способността му да отсъжда.


  От друга страна обаче, без ЧЕНГЕТА като Георги Колев каква кочина ще бъде Кочината. Никаква. Нищо и никаква нормална държава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK