Изборът на екип в болниците ще струва максимум 950 лв.

Цената ще зависи от клиничните пътеки


10 хил. лв. стига таксата в някои болници

Здравният министър Стефан Константинов предлага за избор на екип в болниците да има таван - от 350 до 950 лв., като пределните суми ще са различни в зависимост от цената на клиничната пътека. Правилата за формиране на таксата за избор на лекари ще бъдат записани в наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ на пациентите, съобщи здравното министерство.


Те ще трябва да се спазват от всяка държавна, общинска или частна болница, ако пациентите са здравноосигурени и лечението им се покрива от касата. Лечебните заведения ще са свободни да определят тарифите под тавана.
В момента няма регламент колко струва изборът на екип и всяка болница определя сама сумите. Пациентите прибягват до избор на екип, когато искат да бъдат лекувани от най-добрите специалисти или когато лекуващите ги принудят. Проверка на здравното министерство показа, че на места таксите стигат и до 10 хил. лв.


Занапред лечебните заведения ще имат право да формират две тарифи - за избор на лекар и за избор на екип. Пределните суми ще се определят по скала в зависимост от цените на клиничните пътеки. Изборът на екип или лекар ще става само по изрично искане на пациента. На видно място в болниците ще трябва да има списък, който да съдържа следните параметри: цената за избор на екип, цената на клиничната пътека, пределните цени, определени от наредбата.


Избор на лекуващи няма да се допуска, когато в болницата има само един лекар или екип, които могат да направят операцията, както и след като е извършена. За да се засили контролът, лечебните заведения ще трябва да създадат електронен дневник на заявленията за допълнителната услуга. Данните ще постъпват и в районните центрове по здравеопазване на всеки три месеца.


Малко след встъпването си в длъжност Стефан Константинов призна, че има изнудване на пациентите да "избират" екип. От години пациентските организации се оплакват, че така болните са принуждавани да плащат допълнително за нещо, което плаща здравната каса. Тази практика е разрешена по закон, проблемът е, че лечебните заведения безконтролно определят цените.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Предлагам да има избор на сестра (примерно по-младичка), на санитар и място в моргата. Значи ако аз нямам средства да си избера екип, ще ме оставят ръцете на некадърник. Този некадърник може да ме умори, а в най-добрия случай да ме осакати, както момичето дето го даваха снощи по телевизията. Отговорността за некадърността е почти символична, щом докторите осакатили девойчето ще платят 35000 лв. позор!

 2. 2 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Излиза , че плащаме здравни осигуровки , за да можем после да бъдем рекетирани още веднъж ако желаем добър специалист .

 3. 3 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 583 Гневно

  Е, и тоя министър се оля още в първия месец на м и н и с т е р с т в а н е т о м у, като забрави или пък НЕ ЗНАЕ, ЧЕ СЪГЛАСНО КОНСТИТУЦИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е Б Е З П Л А Т Н О, но като знаем, че в Б у л г а р и с т а н тотално на всички нива се нарушават законите, какво има да се учудваме на новоизлюпеното министърче. Ех, защо ли не си докараме министри, зам.-министри, председатели на съдилища, прокурори от К И Т А Й, пък да видим дали няма да се спазват законите...

 4. 4 Профил на mpoxama
  mpoxama
  Рейтинг: 8 Любопитно

  А има ли информация кога ще влязат тези промени?

 5. 5 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Отива жена ми да си прави операция в една частна болница. Казват й 500 лв. Тъй като имаме допълнително здравно осигуряване се консултираме дали ще ни ги изплатят. От там казват, ще напишете молба и ще видим.
  Минава операцията, взимаме фактура, на която пише "избор на екип". От допълнителното здравно отказват да изплатят, щото тази опция не влиза в нашия договор. Казваме, че не сме си избирали екип. Отговарят, че така пише на фактурата и нищо не могат да направят. Казах им, вие знаете начина, по който да се изплатят тези 500 лв., намерете го и го направете. Тогава ми обясниха, че частната болница взима от здравната каса 500 лв. за операцията. Взима и от клиента, като пише избор на екип, въпреки, че реално такова нещо не е имало. Но така им се води процедурата.
  Отидох в болницата и си направих един откровен разговор с директора (известен лекар). Казах му същото - намерете начин. Написаха ми фактура за консумативи, което се покриваше от моята здравна осигуровка. Здравното осигуряване анулира решението си и взе ново и изплатиха 500 лв.

  Защо ако не да?!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK