КС отмени изгарянето на старите отпуски

Служители и работници няма да изгубят в края на 2011 г. натрупаните с години платени годишни отпуски.
Това следва от решение на Конституционния съд (КС), отменящо текста от Кодекса на труда, според който "изгаря" неизползваният до 1 януари 2010 г. платен годишен отпуск за предходни години, ако не бъде използван до 31 декември 2011 г. Официалното обявяване на решението и мотивите за него се очаква днес.


"Отменянето на текста ще затрудни предприятията, тъй като много хора, вместо да ползват отпуск, ще продължат със сегашната си практика - да излизат в болнични. Затова твърдо подкрепяхме приетата мярка за изгарянето на старите отпуски", заяви Лукан Луканов, шеф на надзорния съвет на "Арома" и член на Конфедерацията на работодателите и индустриалците. Той посочи, че е важно отпуските да се използват навреме, за да се възстановят работещите и да се намалят болничните.


"Решението ще затрудни и оскъпи реформата в администрацията, защото при всяко съкращение държавните служители ще трябва да получават обезщетение за целия си неизползван отпуск", коментира зам.-председателят на стопанската камара Камен Колев. Според него за частния сектор няма да има толкова големи проблеми.
Министърът на труда Тотю Младенов каза само, че ще изрази мнението си, когато актът на съда бъде обявен официално.


Конституционният съд обаче поставя много голям въпрос, на който ще може да се отговори едва след официалното публикуване на решението. Причината за това е, че КС не отменя друг от текстовете, въведени през лятото в Кодекса на труда. Той въвежда двегодишна давност за всички отпуски, т.е. позволява да се пази платената почивка само за двете години преди настоящата.


Действието му обаче беше "замаразено" заради разпоредбата, която дава право почивните дни от стари години да се използват до края на 2011 г. Сега обаче в Кодекса на труда няма текст, който да спре действието на тази давност, и според юристи от момента на публикуването на решението на КС в Държавен вестник ще изгорят отпуските от преди 2008 г.


Така всички работещи ще останат само с отпуските си от 2008 г., 2009 г. и 2010 г. Юристите, до които "Дневник" се допита за коментар, заявиха, че разчитат Конституционният съд да разясни възникналата ситуация в мотивите на решението си.


Според неофициалната информация КС се мотивирал отмяната на "изгарянето" на старите отпуски с аргумента, че не могат да се отнемат вече придобити права. Не е ясно дали този аргумент няма да се ползва и при тълкуванията на давността за ползване на почивните дни и така старите отпуски отпреди 2008 г. да бъдат "спасени" поне докато служителят не напусне работодателя, при когото ги е натрупал. Решението е подписано с особено мнение от Румен Ненков и Благовест Пунев.


Поправките в Кодекса на труда бяха приети, след като още в началото на мандата си кабинетът "Борисов" установи, че много от държавните служители имат натрупани десетки и дори стотици дни отпуска. Така се оказа, че заявените намерения за намаляване на администрацията няма как да се осъществят, тъй като трябва да бъдат платени милиони левове за обезщетения на съкратените.


Първоначалният вариант на промените предвиждаше старите отпуски да се изчистят до края на тази година. Това обаче предизвика острата реакция на синдикатите и те заплашиха със стачки и така правителството влезе в няколкомесечни преговори с тях и бизнеса, които завършиха с решение за удължаване на срока за използване на старите отпуски.


След приемането на текстовете 51 депутати от БСП и ДПС и президентът Георги Първанов поискаха КС да ги отмени, защото според опозицията конституцията не позволява да се отнемат гарантирани права освен по време на война. Освен това според тях поправките са дискриминационни, защото не важат за армията, полицията, Държавната агенция "Национална сигурност" и съдебната власт

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK