Съдът намали наполовина присъдите по убийството на Чората

Полицейският синдикат организира протест и подписка подкрепа на осъдените полицаи по случая Чората

© Юлия Лазарова

Полицейският синдикат организира протест и подписка подкрепа на осъдените полицаи по случая ЧоратаВоенно-апелативният съд намали присъдите по убийството на Ангел Димитров-Чората наполовина.


Чората почина на 10 ноември 2005 г. при полицейската операция "Респект" в Благоевград. За убийството бяха осъдени капитан Иво Иванов, майор Мирослав Писов, старши-лейтенант Борис Механджийски и сержантите Янко Граховски и Георги Калинов, които на първа инстанция получиха между 16 и 18 години затвор.


Повод за акцията тогава е била оперативна информация, че Чората държи и разпространява наркотични вещества, както и че склонява момичета към проституция.
Днес съдебния състав постанови наказания между 8 и 9 години. Магистратите потвърдипа и решението на Софийския военен съд по отношение на гражданските искове за над 150 000 лева, включително разноските по делото.


Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд в петнадесетдневен срок.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Правилно! Присъдите бяха прекалени, толкова прекалени, че имаше опастност да се стигне до отменянето им, което щеше да е голяма свинщина.
  Като цяло прокуратурата обърка обвинението, трябваше да е по друг член, да получат още в началото по 6-7 години затвор и да се миряса.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 2. 2 Профил на hagan
  hagan
  Рейтинг: 521 Гневно

  КОИ ИСКА ДА ЖИВЕЕ В СТРАНА В КОЯТО ЕДИНСТВЕНИТЕ ЕФЕКТИВНО ОСЪДЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ СА ПОЛИЦАИ
  А ВСИЧКИ МУТРИ СА БОЛНИ И НЕВИННИ А ОЧИТЕ ПОЛУЧИ 4 Г
  И ВСИЧКИ КОИТО ПОДКРЕПЯТ ТАВЯ СА КРЕТЕНИ

 3. 3 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Аз искам!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 4. 4 Профил на Riker
  Riker
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#2] от "hagan":

  Ами да ти кажа честно, след като полицаите ( става въпрос за тая групичка), аз искам. Аз искам всеки провинил се да получи заслужената си присъда. Изобщо не ме вънува това полицаи ли са или не, слабоумни ли са или не и т.н. Законът е един. След като не го спазваш, трябва да си готов да си понесеш наказанието.

 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  Аз искам да живея в страна, в която престъпниците са гонени, съдени и затваряни, независимо дали са полицаи или цивилни.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#1] от "др. Иванов":

  тук си прав и те подкрепям
  как бандитите които или се измъкват оправдани от тъда или с присъда от по 2-3 години,
  а за полицаите които ибили престъпник се иска по 16-18 г затвор,
  тука нещо куца, или горките са нямали пари да си платят на нашата гордост съдията, както престъпниците плащат за да си затвори окото темида

 7. 7 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Добри присъди - нито прекалени, нито никакви. Само който не се е сблъсквал с арогантен и надъхан български милиционер може да ги защитава толкова "безкористно". Пред всякакви престъпници козируват, а като те видят, че няма да ги пребиеш или да им извадиш пистолет започват да те тормозят в най-добрите традиции на живковото време. Този орган в момента не защитава обществото от престъпниците, а е репресивен апарат на същите тези престъпници, яхнали цялата държава.

 8. 8 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Тук не става въпрос кой как се измъква, а за квалификацията на престъплението, което не е предумишлено, защото все пак са били на смяна и това, че точно те са отишли е било случайно. От вида на ударите съдът може да извлече заключение дали са искали да убият жертвата или да му нанесат телесни повреди. Напр. ритането с голяма сила и интензивност по главата и корема се приема като умишлено убйство/не предумишлено/. Според мен обвинението трябваше да е по чл. 124 НК с наказания от по 6-8 години. Вероятно при процесът е излезнало нещо, което кара различните състави постоянно да приемат предумишленост, т.е. че е имало предварително сговаряне за убийството на Чората, възможно когато са отивали или непосредствено при залавянето.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 9. 9 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 726 Гневно

  До коментар [#2] от "hagan":

  Идиот! Не можеш да бъркаш двете, щото утре и на тебе може да се случи да те пребият полицаи дори и без вина, има достатъчно такива случаи, тогава съвсем друга песен ще запееш! А на др. Иванов ще кажа,че за отнемането на човешки живот по какъвто и да е повод, различен от война и неизбежна самоотбрана, първоначално издадените присъди дори са твърде меки!

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 10. 10 Профил на naso
  naso
  Рейтинг: 418 Гневно

  Господа да не се забравя че става дума за един бандит

 11. 11 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 726 Неутрално

  П.П. Умишлено не включвам пътните инциденти, защото човек веднъж седнал зад волана, трябва да носи пълната отговорност за това, което евентуално би причинил на другите по каквато и да е причина!

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 12. 12 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 726 Любопитно

  До коментар [#10] от "naso":

  Римско право : Невинен до доказване на противното. А кога го осъдиха?

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 13. 13 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Ако някой на знае, висящите дела са мнооого далеч от осъдителната присъда в голямата си част.

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 14. 14 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: 924 Неутрално

  слушайте, полицаите и военните трябва да са стълбът на това общество, да са за пример. Всеки от нас (невинен или виновен)трябва да има доверие в тази институция, че животът му е непрекосновен.
  Да, намалянето на присъдите е добро решение, но все пак никой (особено полицаите и военните) няма право да посяга на човешки живот безнаказано.

 15. 15 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#14] от "BG":
  "... но все пак никой (особено полицаите и военните) няма право да посяга на човешки живот безнаказано. " - Което все пак потвърждава моята теза.

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 16. 16 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 726 Неутрално

  А ако държавата е смачкала икономически фасона на редовите ченгета, за това обикновеният гражданин най-малко е виновен.

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 17. 17 Профил на naso
  naso
  Рейтинг: 418 Гневно

  Няма съд за бандитите разстрел на място.

 18. 18 Профил на Cacafuego
  Cacafuego
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#17] от "naso":

  Ами ако утре някой реши, че писането на глупави постове е престъпление, нали се сещаш, че ти първи ще си отидеш ..

  Едно съобщение е новина, само ако някой не иска то да бъде публикувано. Всичко останало е реклама!
 19. 19 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 367 Неутрално

  А.Димитров не почина при залавянето му,а беше убит.Сега го об виняват,че е бил наркоразпространител и сводник,а 2-3 месеца преди убийстото му под новиха лиценза на охранителната фир ма. Питам как веднаж го оценяват като лоялен и неизвършващ престъпления гражданин,а след това-като престъпник. И петима полицаи ли са необходими за арестуване то му.Освен това той беше убит след като му бяха сложени белезниците. Впрочем, това не е първата наглост,проявена от военните съдилища - двамата полицаи,убили гъбар при безразборна стрелба с писто летите,дори не бяха осъдени на ефективен затвор. Тези от Раз град,изнасилвали в продължение на 10 дни момиче на морето, бяха глобени по 2 хил.лв, амомичето го изкараха психично болно. Ега ти полицията,ега ти правосъдието на хора с пагони! За тях цивилните ,без униформа,не са хора,а говеда!И после пък стачкуват,заради това,че не вършат никаква работа!Грешка, някои от тях изнасилват,други - убиват!

 20. 20 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Може ли такава разлика в присъдите! Първо на две инстанции оправдаха убийците на Чората,плюха си на очите,обвиниха го във всички земни грехове,та накрая се оказа,че "използвал" нар котици, дробовете му са били повредени и когато полицаите (5 човека) го арестували,взел,че умрял.Такава гадна лъжа могат да я скроят само магистрати,особено ако са решили да оправдаят някого.Сигурно и гъбарят чул,че се стреля, и решил да умре от полицейските куршуми! Е, такава съдебна с-ма не се реформира, трябва да ги пратят да носят кафето на немските и френските магистрати. А нашичките съдии си гледат кефа и издават присъ ди, различаващи се с 10 години! Накрая ще ги оправдаят. Инте ресно, армия вече не остана, ама военни съдилища си имаме. Да оправдават виновните! Имаме си и генерал-съдия, и то шеф на Апелативния съд - София,под чиито ботуш пъшкат Северозапад на и Югозападна България.

 21. 21 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 367 Гневно

  Понеже упорито се говори,че А.Димитров е бил наркоразпрос транител и "подлога на ДПС", заявявам следното:Не зная Чората да е бил член на ДПС; доскоро член на ръководството на ДПС беше неговият вуйчо проф .Л. Георгиев.Чората беше шеф на фир мата,която до 2004 г.охраняваше ЮЗУ-Благоевград и държеше сладкарницата на 3-ия етаж и единият стол в същия университ ет.Тази версия,че е разпространител на наркотици, я измислиха хората на ген.Б.Янев,тогава шеф на Областната дирекция на МВР, за да оправдаят убийците.В пресата отдавна беше пубику вано,че майор Писов,шеф на групата, която уби А.Димитров, след смъртта на Кьоравия (той беше наркоразпространител) взе от вдовицата му тефтер със списъка на длъжниците на Кьоравия и събираше парите от тях. Обръщам се към тези,които зашитав ат А.Димитров:престанете да лъжете, вие явно сте приятели или бивши съслуживци на петимата бабаити.Те са убийци и зас лужават много по-тежка присъда. Заради тях беше самоубит и проф.Раданов,чиято експертиза посочи,че се касае за жестоко убийство. А вие си затворете мръсната уста и ако можете да работите като полицаи, работете, ако не,марш на тютюна.

 22. 22 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 726 Гневно

  А за "неволното" убийство на 17-годишното момиче с "Калашников" на " на "Петолъчката" каква присъда дадоха? Или на дрогирания и пиян полицай Кьосев, дето си празнувал повишението? Всеки от нас или нашите деца би могъл да е на мястото на жертвите. Затова трябват ЖЕСТОКИ присъди!!!

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 23. 23 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#12] от "plamen2299":

  А кой в България е осъден за последните 20 години? И че не е никой значи ли, че няма виновни?
  Те и Доган не осъдиха, нищо че си няма и понятие от хидринженерство...

 24. 24 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  и кво сега ще лежат по 3-4 че и по малко за добро поведение с отпуски всеки месец ,лек режим.........!!??
  нещо не се връзва но нека да е като пример и предупреждение към всички други злоупотребяващи с пагона полицаи

 25. 25 Профил на sacred
  sacred
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Чората ли, един болкук по - малко! Жалко за полицаите, техните семйства и хората пострадали от престъпленията на ЧОРАТА! Присъда от 16г ли ???
  Има ли въобще един нормален човек в този форум който с чиста съвест да твърди и да подкрепя решението на съда, че полицаите са УБИЛИ УМИШЛЕНО ЧОРАТА. Какво значи умишлено ??? Съдът издава присъда за умишлено убийство, тоест полицаите са го задържали за да го убият / супер смях, тези съдии заслужават шута в г**а/, измиват си ръцете с полицаите.
  Друго нещо е присъда обоснована на убийство по непредпазливост, тоест полицаите са искали да го пребият, удряли са го. Да това е факт и си заслужават присъда за това, но в никъкакъв случай не са искали да го умъртвят, тва може да го разсъди всеки норамллен човек

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Значи все пак са виновни, защото неможе да има такова нещо като два пъти по-малко виновен.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 28. 28 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 726 Гневно

  До коментар [#26] от "qjtemikyraaaa":

  По неясно подозрение, евентуално и ти, на 6 метра под земята! Глупак! Говорим за т. нар. "присъди" без доказателства. Къде си вреш гъза в "А" група, нещастнико???

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 29. 29 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 726 Гневно

  До коментар [#25] от "sacred":

  Ами побоя си е практика в РПУ-тата, бе смотаняко, предвид безсилието на "разследващите". Същото се отнася и за пушещите трева мекерета, под претекст, че протестират, говеда, които упражняват същите "силови и рекетьорски функции' на улицата, истински бандити в полицейски униформи. Разбра ли, нещастнико?!?

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 30. 30 Профил на ZAFIRA
  ZAFIRA
  Рейтинг: 213 Гневно

  До коментар [#3] от "др. Иванов":

  Да го духаш,кавал издухан

  MarketGlory е икономическа и военнa игра, където можете да конвертирате вашата виртуална валута в реални пари http://www.marketglory.com/strategygame/zafira82
 31. 31 Профил на ZAFIRA
  ZAFIRA
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#25] от "sacred":

  Много точно казано брато,остави ги тия смешници да си ядат ташаците,дано ви ограбят да видим тогава на кой ще ревете че са ви ограбили момиченцааааа

  MarketGlory е икономическа и военнa игра, където можете да конвертирате вашата виртуална валута в реални пари http://www.marketglory.com/strategygame/zafira82
 32. 32 Профил на ZAFIRA
  ZAFIRA
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#29] от "plamen2299":

  дано да те изнасили мутра любовницо курволянтна

  MarketGlory е икономическа и военнa игра, където можете да конвертирате вашата виртуална валута в реални пари http://www.marketglory.com/strategygame/zafira82
 33. 33 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 726 Гневно

  До №32, Защо, малоумнико, гьотверен смотан, нима никога не си попадал в лапите на органите на реда (като потърпевш или като сгазил лука? Тъпанарино, кръв ще сереш, като ти дойде до главата подобна изродщина!!!

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 34. 34 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 726 Неутрално

  И се научи, селянино, да пишеш грамотно!

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 35. 35 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 726 Гневно

  Да ти го слагам У цървула и У цялата ти фамилия!!!

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 36. 36 Профил на sacred
  sacred
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#29] от "plamen2299":

  Дано някой като Чората изнасили майка ти, и мутрата да мълчи като пън и да отрича всичко, а полицаите да му носят кафе и толумбички

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK