Пощите закриват клоновете в селища с до 800 жители

Пощите закриват клоновете в селища с до 800 жители

© Надежда ЧипеваЧаст от населените места с под 800 жители ще останат без пощенски клонове. В момента "Български пощи" има около 1000 такива звена в страната , което около 30% от цялата мрежа. Закриването им е част от стратегията за развитие на дружеството. От 2011 г. до 2016 г. ще бъдат затваряни по 100 клона годишно в селищата, в които поддръжката им е нерентабилна.


Изпращането на писма, записи или други пратки от местата, които останат без клонове, ще се поеме от кметствата или от някоя от местните бакали на франчайзинг, обясниха от "Български пощи". Имало и възможност да бъдат пуснати мобилни пощенски станции.


Част от клоновете в малките населени места все пак ще бъдат запазени. "Ще се анализира всеки отделен случай – печеливш ли е клонът, има ли алтернатива за населението, ще се иска одобрението на Комисията за регулиране на съобщенията и чак след това ще се премине към закриване", обясни директорът на "Български пощи" Деян Дънешки. Той добави, че в клоновете в селата работят между 1 и 3-ма души.
Закриването на клоновете цели оптимизиране на разходите на пощите при либерализирането на пазара, което започва от догодина.


За сметка на намалението на клоновете си обаче, пощите смятат да увеличат обхвата на услугите като започнат да продават самолетни, автобусни и влакови билите. За целта дружеството получи лиценз за туроператор, а в момента се водели преговори с превозвачите за условията на продажбата на билетите.


От средата на 2011 г. вече клоновете ще обслужват клиентите си на едно гише, на което може да се плащат едновременно сметки за ток, парно, вода, данъци, да се изпращат пратки и да се купуват билети. В момента се подготвя конкурс за фирма, която да изработи софтуера за работа на едно гише, както и да оборудва клоновете със съвременна техника за извършването на услугата.


Освен това дружеството преговаряло с банка за бъдещо партньорство. Банката, с която се договорим, може да открие клонове в нашите 3000 обекта из цялата страна и в замяна да плаща наем, обясниха от ръководството. Мрежата ни може да се окаже много полезна при усвояването на средствата от европейската програма за развитие на селските райони, каза Станислав Дочев, зам.-шеф на държавната компания.


Български пощи" възнамерява да преструктурира и финансови си задължения като емитира облигационна емисия в размер на 15 млн. евро и 5 годишен срок. Компанията вече е открила конкурс за избор на финансови институции, които да обслужат преструктурирането.


В "Български пощи" работят около 12 хил. души, като до този момент съкратените са 1000, а оптимизацията на персонала ще продължи, но ръководството не се ангажира с числа.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Особено ме кефи това,че "Български пощи" ще продават и самолетни билети.Жива я бях ожалил баба Гана от родното ми село,която се тюхкаше,че трябва да ходи чак до Софията да си купи самолетен билет за Канарските острови,където си беше резервирала хотел за почивка с парите,които получи от продажбата на върнатите й земеделски земи,заграбени от комунягите.Сега Пешо селския пощальо ще й продаде билета.

 2. 2 Профил на Мдам
  Мдам
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Български пощи да се научат да разнасят кореспонденцията и да пазят неприкосновеността й първо, пък после да увеличават броя на услугите. По-малко от половината ми картички от чужбина пристигат, при това става дума за ЕС, а дълбоко се съмнявам вината да е в Дойче пост. А пък списанията, които ми се доставят с абонамент от Български пощи редовно са с разкъсана опаковка и адресът ми е гравиран с непишещ химикал върху предната корица (което както и да го погледне човек си е нарушена неприкосновеност и унищожена стока).

  Мдам
 3. 3 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Тъпо, малоумно управление навсякъде в страната на неограничените далавери. Особено тъпо е управлението в държавните мастодонти - БДЖ, Пощи, ВиК и пр.
  Стратегия драги ми идиоти се прави по различни подходи, но при всички от тях основополагащо е - "Какво/и предимство/а има компанията пред останалите конкуренти?" и изхождайки оттам се гради визия за развитие. Основното предимство на Български пощи е , че имаше клонове във всяко населено място - и те точно това решиха да премахнат.
  А , че върху него могат да изградят още много печелиши дейностии - събиране на сметки за ток, вода, данъци; продажба и дистрибуция на продукти и пр.. - не мислят малоумните началници.

 4. 4 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Едно от най-неприятните места, където ми се налага да влизам,
  са пощенските клонове в София. Това е като пътуване назад във времето, но до времето на султана, подпис и печат, тефтер и марка, начумерени лелки.

  Ааа не, балгодаря.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 5. 5 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#2] от "mgam":

  Чакай да почнат да изчезват ..

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 6. 6 Профил на Закилица
  Закилица
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Закриването им е част от стратегията за развитие на дружеството" - много ми хареса.
  Един учител в селище от градски тип казваше - закрие ли се в едно село училището, хората с деца на училищна възраст се изнасят от селото. Сега със закриването на пощите ще отровим допълнително и пенсионерите и ще разчистим територия за ...( не ми се използва полит-коректното понятие)

 7. 7 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1280 Весело

  Тази работа съвсем на майтап отива!
  Пощенските клонове да си отворят помощни стопанства за самоиздръжка - прасета, пуйки, кошери...В "Южна поща" Екзюпери описва как са доставяли писмата с рискови самолетни полети над Андите. Не знам пощенските марки дали са изплащали и половината от горивото на самолетите. Като сме го ударили на рентабилност, да закрием и селищата. Не знам дали се планира и закриване на полицейски управления. При тях за рентабилност не става и дума...

 8. 8 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Абе не е лесно да си шеф на пощите към ден днешен. По принцип социално си призван да работиш с мизерно ниски цени. Щото баба Пена няма как да даде 3 кинта за да прати писмо на внучето. И трябва да струва някакви стотинки. Същото и с пратките в чужбина - по пощите било бавно, несигурно. Е за тия пари толкоз. Който не го кефи да ползва международните куриери, които са 10ки пъти по скъпи.

  Въобще пощите си имат чисто социална функция. Те няма как да излезнат на печалба. Ако данъкоплатеца не иска да ги субсидира - трябва да ги закрият. Аз нямам проблем. Но много хора ще имат.

  Апропо - средната заплата на редовите служители в пощите е около 300лв. Ако иска някой да гарантира сигурно и качествено обслужване с работно време от 07.00 до 20.00 - за тия пари - да заповяда

 9. 9 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  В Германия например Диейчел е и държавна поща. Ама за чисто пощенските услуги работи на загуба и държавата я субсидира. Същото е с ЮСПИЕС в щатите. Пак са социална функция.

  Както и железниците, рейсовете до малките населени места и прочие. Няма печалба там, няма как да се действа на пазарен принцип.

 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Деян Дънешки е интелигентен човек, не съм очаквал такава простотия. Деяне, това не е частната фирма, не си вече в този бизнес бе човек! Пощите имат и социална функция.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1280 Весело

  някоя от местните бакали на франчайзинг

  Впечатляващо

 12. 12 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Ако такава реформа беше направена през турско, Димитър Общи нямаше да може да обере пощата при Арабаконак и Левски нямаше да бъде обесен...

 13. 13 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Защо ми се върти в главата мисълта, че не бяха съвсем държавни "Български пощи"..... иначе идеята да се разширят някои услуги като плащане на сметки в клоновете по селата трябва да се реализира, само ограничението от 800 жители ми се струва прекалено строго и ще създаде много неудобства за хората. Като искат да кандидастват за програма "Развитие налселски райони" поне да не ощетяват селата

  un buen dia empieza con un solo rayo
 14. 14 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Най-добре с мобилни групи. А иначе отдавна на запад в Бакалии и магазинчета са обхванати дейностите на пощите, а където ги има пощите са обхванали дейностите за билети и т.н.

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 15. 15 Профил на naso
  naso
  Рейтинг: 450 Гневно

  И на пощите ли посегнахте бе гадини мръсни.

 16. 16 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#11] от "Гогич":

  Така е отдавна във Великобритания в малките населени места. Просто на нас ни трябва повече време да открием топлата вода.

 17. 17 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#7] от "KOBA_STALIN":

  Прав си, другарю. Върви към централизиране и цифровизиране. Има ли някой който не го знае още това??? ЛАПТОП, МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН, КАРТА ОТ БАНКА, ИНТЕРНЕТ, ЦИФРОВА ТЕЛЕВИЗИЯ-ДОБРЕ ДОшЛИ В 21 ВЕК

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 18. 18 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#17] от "ostin22":
  Върви към централизиране и цифровизиране.

  Уважаеми другарю 22, драги ostin,
  Ние българите винаги сме страдали от нашата "криво разбрана цивилизация". Нека първо да направим публични в интернет разходите на правителството и общините, както и приходите на любимите ни политици, пък тогава ще стигнем и до пощите. Лошото е, че ние винаги "по селски" избързваме и рационалното се губи в балканския ни ентусиазъм.
  Засега другарят Сталин не възнамерява да монтира парктроник със сензори и датчици на онази си работа, когато трябва да я паркира някъде. Малко съм старомоден, така да се каже. Не съм против това нововъведение по принцип. То може да ни предупреждава за опасност от СПИН. Ако другарят Гоце имаше такава джаджа, нямаше да му излезе индианското прозвище за "трите пера". Но всяко нещо с времето си...

 19. 19 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#17] от "ostin22":

  След 20 години може би ще има баби дето ползват интернет да си пускат писмата и да си плащат сметките там... ама дотогава хайде да не ги мъчим с компютърни курсове, и без това няма да могат да си платят интернета и компютъра

  un buen dia empieza con un solo rayo
 20. 20 Профил на Гражданин Н
  Гражданин Н
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Като закриват пощите,да върнат сградите на държавата.Тя не им ги е дала да си правят далавери с тях,а да обслужват хората.Но не се знаеи дали това не е целта.

 21. 21 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#10] от "Тони!":
  Не са глупости - просто се подготвя скрита приватизация.

 22. 22 Профил на PMK
  PMK
  Рейтинг: 340 Любопитно

  "От средата на 2011 г. вече клоновете ще обслужват клиентите си на едно гише, на което може да се плащат едновременно сметки за ток, парно, вода, данъци, да се изпращат пратки и да се купуват билети."

  Представям си какви опашки ще има.

  Онези, които вярват, и юдеите, и християните, и сабеите, онези [от тях] които вярват в Аллах и в Сетния ден, и вършат праведни дела, имат отплатата си при своя Господ и не ще има страх за тях, и не ще скърбят. [Коран, 2:62]
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK