За чудесата, вярата, политиците и мощите (видео)

За чудесата, вярата, политиците и мощите (видео)

© Анелия НиколоваЖена плаче, скръстила ръце в молитва. Жена държи ръка на гърдите си и се надига, за да види какво става. Жена е стиснала здраво ръката на детето си и му разказва нещо тихо на ухо.


Камбаните бият, чуват се далечно, по-силен е гласът:"Помолете се на свети Предтеча божието благословение да бъде за всички нас".


Жените преобладават сред хората, дошли да видят обявените за мощи на свети Йоан Кръстител - останки, които пристигнаха в храм-паметника "Александър Невски". Гласът, който отеква над тях е на патриарх Максим, който ги посрещна.
В петък следобед в отцепения център на София (заради предстоящото в събота посещение на руския премиер Владимир Путин), се забелязва малка група хора (над 50) извили опашка на стълбите на катедралата. Те са там, защото искат да пипнат намерените край Созопол в края на август части от ръка, лицева част и зъб. Един от първите, който обяви, че това са мощите на свети Йоан Кръстител беше министърът без портфейл, отговарящ за българите в чужбина Божидар Димитров. Тогава беше съобщено, че произходът на откритието ще бъде доказано със специална експертиза. Досега официално резултати не са съобщавани.


Малко след като бяха открити, отново Димитров заяви, че се носели слухове, че обявените за мощи, вършели чудеса. Повечето хора на опашката вярват в това. Встрани от нея е и Димитров, който сега обаче заявява: "Едва ли мощите могат да правят чудеса. по-скоро всичко е заради силната вяра. Ефектът плацебо". Той разказва, че откакто останките са били изложени в Созопол, над 150 хил. души са ги видели - "по 7-8 автобуса идваха".


Около 17 ч. камбаните продължават да бият радостно, пред стълбите на Александър Невски вече има и духовници. Задава се полицейска кола, от тълпата се чува въздишка, повечето от хората се прекръстват. Мощите пристигат, след което са положени за поклонение в центъра на храма. Те ще останат там до неделя, като ще може да се видят и през нощта, защото Светият синод организира денонощни бдения.


Защото човек трябва да вярва в нещо...и да се помоли за политиците


"Тук съм, ако мога да се докосна до мощите на Свети Йоан Кръстител. Той е кръстил Господ Бог, затова се казва Кръстител. Вярвам в Бог, откакто се помня, още с баба сме ходили по черкви. Вярвам, човек трябва да има вяра в нещо, за да живее. Пожелал съм си нещо, но не мога с вас да го споделя", казва Тодор малко преди да влезе в църквата.


Хората започват да стават леко нетърпеливи, но все пак спокойно изслушват литургията на патраирх Максим. Първи след това, обявените за мощи, ще пипнат председателят на Народното събрание Цецка Цачева, кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на транспорта Александър Цветков. В тълпата се вижда и посланикът на САЩ Джеймс Уорлик и депутатката от БСП Мая Манолова.


"Тук има малко политици, трябваше да дойдат всички, за да се вразумят. Жалко, че сме само бабите. Не може само ние да се молим за тях", казва жена, дошла от Пловдив специално за да види реликварият. Тя вярва, че намерените останки са на свети Йоан Кръстител и не иска специално доказателство за това. "Надявам се на помощ, здраве и успехи и България да се оправи", продължава жената.


"Искам от вас християнско поведение и търпение"


Изведнъж тълпата се раздвижва, "политиците са си тръгнали, сега е ред на нас вярващите", се чува далечен глас. Всички искат по-бързо да стигнат до реликвария, бутат се, звучи "Многая лета". "От 10 ч. съм тук, пуснете ме, не издържам вече", провиква се Стефанка. Тя почти плаче, носи торба с дарове, които да остави на реликваря. Един от духовниците се появява, хваща я за ръката и я обръща към всички:


"Искам от вас християнско поведение и търпение. Ще станем за резил". Той убеждава събралите се, че ще могат да стигнат до реликвария. После отива и приканва хората, които вече са там, да побързат. Стефанка продължава: "Той се е докосвал до главата на Исус Христос, а сега се блъскате....". След като успява да пипне останките, Стефанка почти през сълзи казва: "Това тук беше светотатство. Страхотно нещо... Помолих се за цяла България, да настъпи някакво спокойствие".


"Поисках да имам много красиви кукли, но това не е най-важното"


"Това е единственият ми шанс да се поклоня на някаква светиня в България. Нямам възможност да ходя в Йерусалим или Русия. А сега това е дошло в България, не знам по каква Божия промисъл, но се надявам да бъде полезно на целия български народ. Да бъдат всички живи и здрави, да станем добри, да се обичаме, да се уважаваме, да се обедини България, децата да се обучават в православие, да има един начин на поведение, който тук за съжаление го няма". Това казва жена, която все още чака на опашката. Казва, че няма значение как се казва, но "има хубаво българско име". Вярва, че мощите правят чудеса, защото без вяра чудеса няма.


Междувременно Йоана и сестра й Мина, вече са се докоснали до мощите. Йоана, която е по-малка, казва, че се е помолила на Бог, защото той дава всичко. Сестра й Мина, която е на девет, си е пожелала да има повече красиви кукли. Усмихва се и после добавя: "но това не е най-важното. Искам да сме добри и да вярваме в Бога".

Ключови думи към статията:

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 541 Неутрално

  а стига де. от пусто в празно пак....

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 2. 2 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Има причина комузнимът да се е стремял да унищожи религията...

  Просто и двете са различни страни на една и съща монета и борбата между тях е на конкурентна основа.

  А борбата е за зомбита, като тези които са се наредили на снимките...както едно време е имало опашки да гледат мумифицирания труп на един нац. предател, така сега се събират да гледат някакви кокали извадени от на практика случайно място в земята.

  Липсата на акъл и критично мислене у българина е стигнало нивото на санитарния минимум, след това се чудим как някой може да гласува за Гоце, Яне, Волен и т.н.
  Еми затъпя нацията бе, затъпя и затова сме на това ниво.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 3. 3 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1341 Весело

  Защо слагате и политиците?
  Те си заслужават ритниците!

  www.berbenkov.hit.bg
 4. 4 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 434 Неутрално


  Докога ще по две ячки момчета ще разнасят патриарха като кукла?! Човекът явно не може да се движи самостоятелно... В устава на Църквата няма ли нещо по въпроса...

  Чак жал да ти стане, и направо да забравиш, че е избран от комунетата и че приканваше миряните да славят четирите десетилетия неспирен соцвъзход!!!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 5. 5 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Мощите са му майката.... Така по-лесно се задвижва икономика, отколкото с технологии...

  Инвестирайте в мощи.....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 6. 6 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Значи ако успеят да докарат Путин да ги целуне тези мощи - тогава може да кажем, че бълг. политици са ми свършили работата.... защото това ще е потвърждението за 250 млн. православни, че мощите си ги бива и въобще не са слаба ракия, както си мислят някои шибаняци... маааму стара...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 7. 7 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Интересно ми е как ще реагират тези вярващи, ако разнасят костите на родителите им?
  Те това немога да разбера вярващите ,да чакат три стари кокала да им решат проблемите. За политиците е ясно, ще има нови будали да чакат на светиите , и ще могат да си въртят далаверките.

 8. 8 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1341 Весело

  Джордж Карлин за религията, заслужава си:

  "Господ те обича и има нужда от пари! Той винаги има нужда от пари...той е всемогъщ, перфектен,всезнаещ, всемъдър...обаче не може да се оправи с парите!"
  http://bit.ly/bV3nrO

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 9. 9 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Интересно ми е как ще реагират тези вярващи, ако разнасят костите на родителите им?
  Те това немога да разбера вярващите ,да чакат три стари кокала да им решат проблемите. За политиците е ясно, ще има нови будали да чакат на светиите , и ще могат да си въртят далаверките.

 10. 10 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1958 Разстроено

  Образованието ражда знание. Невежеството - вяра!

  В нашата мила Татковина за образование няма пари, но виж за невежите има редица придобивки - люта чалга и блага ракия, сапунени сериали, "благотворителни" шоута, мощи, на ББ мускула и така нататък.
  Вервайте!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 11. 11 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 968 Весело

  Търговията с фалшиви мощи в голямо количество на Св. Йоан Кръстител през средновековието е добре описана в "Баудолино" на Умберто Еко. Ако слугите я бяха чели би трябвало да се засрамят. Ама нали главният слуга е стигнал само до "Винету"...

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 12. 12 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Лорче, Весе, що не се научите да пишете правилно на български?! В края на краищата с това си вадите хляба. Пък и не е чак толкова сложно! Аман от неграмотни на всички нива в тази държава!

 13. 13 Профил на tsekata
  tsekata
  Рейтинг: 648 Весело

  ей този нашия патриарх забравихте ли че е от Държавна сигурност? какви мощи каква църква???

  ЕДНА ГЪНКА НЕ ОСТАНА ПО МОЗЪКА НА БЪЛГАРИНА! ЧЕСТИТО ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ!

 14. 14 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 434 Неутрално


  Обаче си струва да се замислим над думите на Тошко:
  "Той е кръстил Господ Бог, затова се казва Кръстител. Вярвам в Бог"


  Да-а-а, Господ Бог има нужда от някой човек да го кръсти!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 15. 15 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#13] от "tsekata":

  Не са българи only, имало гърци и македонци...

  Само не е много ясен точният брой на поклонниците, щото от bTV викат "десетки", а от БНТ-то - "хиляди". Пък се виждат двадесетина вътре в храма, а останалите ги държат навън, за да изглежда, че се тълпят на опашка...

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 16. 16 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Пак граматични грешки:
  "произходът (на откритието) ще бъде доказано"
  - произходът - м.р.;
  - доказано - ср.р.

  Учете се, мили птички! (както беше писал некой)...

  Проклета да е Русия!
 17. 17 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 434 Разстроено


  С какво православните, които са готови да се покланят на всякакви убийци, са по-добри от интернационалистите, дето продаваха братята и сестрите си, народа български?!

  Тука, в Патиаршеската, се покланят на някакви незнайни византийски кокали, но в Митрополитската "Св. Неделя", а.к.а. "Свети Крал", си се покланят на мощите на един сръбски крал разграбил Видинското царство на Шишман! Майкопродавци всякакви!

  Цаливайте наред - кеф ви кокали, кеф ви попски руки... Избор голем! Петък - пазарен ден!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 18. 18 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Ей аман от шибан народ.... защо бе маааму стара.... вижте го нашеа патриарх, който се издокарал в зелено и изглежда по-внушително от онзи там папа във Ватикана...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 19. 19 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Отче наш, Ти който Си на Небесата...

  не вярвах, не исках да вярвам, че е възможно такова идолопоклонство в наши дни ! Кости, за които дори не се знае чии са, произволно наречени на Св. Йоан Кръстител са внесени с песнопения в патриаршеската Катедрала !
  И понеже нямат достатъчно данни, ще накарат и онова джудже КГБ-ско да им се поклони, та грешен човек като него да даде авторитет на мощи, та да се признаят за свети !

  E PLVRIBVS VNVM
 20. 20 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#8] от "NPaine":

  Това е по-добро от комунето Карлин :

  http://www.youtube.com/watch?v=35K6vQRt67g

  Klaatu Barada Nikto!
 21. 21 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#20] от "Karla":

  Карла заради копирайт инфринджмънт дрън дрън глупости не може да ми го покаже в май кънтри... били казала какво точно е за да го потърся сам..?
  мерси

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 22. 22 Профил на johnatan-livingston
  johnatan-livingston
  Рейтинг: 808 Неутрално

  изобщо не мога да разбера що за радост е да пипаш кокалите на някой човек... да не говорим, че рекликви от всякакъв характер би следвало да се съхраняват в изолация, без достъп на въздух, влага и жадни човешки пръсти

  Smile and the world smiles with you.Fart and you stand alone.
 23. 23 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#21] от "NPaine":

  Genesis - Jesus He Knows Me :

  http://www.youtube.com/watch?v=ugZq9hiuCJo

  Klaatu Barada Nikto!
 24. 24 Профил на noshorn
  noshorn
  Рейтинг: 541 Неутрално

  По времето на комунизма се пропагандираше атеизъм и беше направен неуспешен опит да бъде изкоренена вярата в бога. Комунизмът рухна, църквата остана и сега някои комунисти ходят в църкви. Винаги е имало и има атеисти. Какъв смисъл има от дискусия за вярата и убежденията на хората по религиозните въпроси ? Вярата не изисква доказателства, за вярващите това са си мощи с чудодейна сила, на атеистите, каквито и доказателства да им предоставят, пак няма да повярват, че имат някаква стойност и като "Дневник" ще приемат, че това са кокали "обявени за мощи".

 25. 25 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 434 Неутрално  До коментар [#24] от "PopEye":

  Защо непременно трябва да се поставя знак за равенство между вярата в мощи, и вярата в Бог?! Не ти ли е хрумвало, че е възможно това да са две съвсем различни неща!?

  Човек може да вярва в Бог - и точно поради тази причина - да не вярва в "чудодейната сила" на човешки останки...

  По-нормално е да приемем, че вярващите в мощите не вярват истински във всемогъществото на Бог! Щом допускат да приемат сила (незнайно каква) от някакви кокали, а не директно от Първоизточника!

  Затова и е голяма вината на Църквата - че не е научила когото трябва на каквото трябва!

  ...Те не ВЛЯЗОХА, и на влизащите попречиха...

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4120 Гневно

  До коментар [#2] от "NPaine":

  "Има причина комузнимът да се е стремял да унищожи религията...
  Просто и двете са различни страни на една и съща монета и борбата между тях е на конкурентна основа."

  По голяма глупост отдавна не бях чел, глупако бас държа, че и ти си атеист! Сигурно нямаш и абсолютно никакви познания за Християнската вяра!!!

  П.П.
  Най-голямото ЗЛО което причини КОМУНИЗМА в България е, че разпространи по нашите земи атеизма...... и доста успешно! За съжаление!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#26] от "Иво":

  Патриархът ни обаче е на друго мнение, различно от твоето:

  ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО ПОСЛАНИЕ ДО КЛИРА И ВЯРВАЩИТЕ

  Възлюбени чеда на светата ни Църква,
  След всенародно достолепно отпразнувания светъл юбилей – 1300 години от основаването на българската държава, целокупният български народ е отново честит да изживее още една радост – 40 ГОДИНИ от деня на обновена България - Девети септември, 40 години всенароден възход! Ходът на родната история, премъдро ръководен и промислително насочван от Бога, Господаря на времената (Дан. 2:20-21), отмери още една благоуспеиша юбилейна годишнина. Четири десетилетия вече ни делят от историческия прелом през 1944 г., когато с жертвената помощна братския руски народ демократичните и патриотични сили у нас установиха народна власт на Отечествения фронт и отправиха стъпките на трудолюбивия ни народ към светлите хоризонти на всестранен подем. Това вменява на нас, вярващите, църковния и патриотичен дълг да насочим вниманието и размислите си към изминатия път и да дадем достойна оценка на историческите явления и на „личбите на времената” (Мат. 16:3), свидетели на които по Божи промисъл сме всички ние…

  ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ.СИНОД
  + МАКСИМ
  ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ и Митрополит Софийски

  Църковен вестник
  01.09.1984 г.

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#27] от "SAAVEDRA":

  Не съм изненадан от тази стара реч на Максим! На всички българи е ясно, че той е служил на комунистите..... това не е дори публична тайна! И понеже знам следващия ти въпрос, ще ти отговоря още сега: Не е нормално и морално Максим да е български патриарх днес, още след 1989г. и промените трябваше да бъде сменен с друг по достоен от него духовник! Защо това не стана.... предполагам ти знаеш защо....!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2272 Весело

  Ама за какво им е да се кланят на мощи? Нали Путин иде?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 30. 30 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#23] от "Karla":  God wants you to give!
  God wants you to give till it hurts!

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 31. 31 Профил на noshorn
  noshorn
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#25] от "SAAVEDRA":

  "Защо непременно трябва да се поставя знак за равенство между вярата в мощи, и вярата в Бог?! "

  Разсъждаваш доста елементарно. За вярващите това не са просто мощи, това са мощите на Йоан Кръстител. Ето малко информация от общодостъпни източници:

  За Йоан Кръстител:

  "Йоан Кръстител се ражда половин година преди Иисус Христос. Син е на свещеник Закария — от рода на Аарон и праведната Елизавета — от рода Давидов. Както разказва Евангелист Лука, архангел Гавраил се явява на баща му Закария в храма и възвестява зачеването на сина му, след като води дългогодишен благочестив живот до преклонна старост, но e лишен от утехата да има дете. Така най-накрая в семейството се ражда син, който измолили в горещи молитви."

  И за архангел Гавраил:

  "Архангел Гавриил (на иврит: גַּבְרִיאֵל, на гръцки: Γαβριήλ,на арабски: جبريل) е архангел, който в християнството и исляма открива тайните послания на Бога:"

  Йоан Кръстител, както и Исус Христос свързват човешкия свят с бога според християнската религия.

 32. 32 Профил на Georgi Angelov
  Georgi Angelov
  Рейтинг: 434 Гневно

  Чета и не вярвам на очите си! Пълно е с плювачи. А Българската православна църква заслужава уважението и подкрепата дори само защото е запазила българщината през петте века турско робство и от нея започва Взъраждането. И аз не съм особено вярващ, но изпитвам дълбоко уважение и преклонение към нашата църква поради горепосочените факти. А тези мощи ако искате ги гледайте и чисто икономически дори - какво лошо има в това да станем някакъв център за религиозен туризъм, подкрепете ги просто, а не пишете тук малоумщините си - не ставате по-интересни така.

 33. 33 Профил на Тот
  Тот
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "Иво":

  Най-голямото зло, което червените гниди сториха е, че кастрираха чувството за свободна и правилна преценка - ако вярата в бкп/кпсс ще ми я заменят примитивни институции като църквата или зловещаещи философии като религията - как този изстрадал и затъпял народ да направи разликата? Имагинерния запад, към когото все се стремим, отдавна е осъзнал свободата си да се съмнява във всичко, без ограничения. И от десетилетия проповядва несъгласие с двуполюсния модел на мислене: щом не си вярващ, значи си комунист; щом не си червен значи си син; щом не си нисък, значи си висок. Питам се - кога ли ще излезем от 16ти век най-сетне...

 34. 34 Профил на Quandt
  Quandt
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Цялата ситуация само на мен ли ми напомня на "Мисия Лондон"?
  Може и да съм от шибания народ, ама без експертиза на бивши агенти на ДС като Димитров не вярвам.

  In Vino Veritas
 35. 35 Профил на Костовист
  Костовист
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Който вярва в Бога не се нуждае от всекидневни доказателства за Неговото съществуване.Всеки докоснал се мощите на св.Йоан Кръстител става по-добър ,има повече Надежда,става по-силен.Амин

 36. 36 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 8 Гневно

  "Остави мъртвите да погребват своите мъртавци и ме последвай!"

  Да се занимаваш с тези кокали (които са кой знае на кого) и да не се обърнеш с лице към живия живот - това не е религия, а безумие!
  Абсурд е да виждам начело на тълпата крадливите и лъжливи политици, виновници за мизерията на България !

  Хенриета
 37. 37 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#32] от "brannik":

  Напротив, българската православна църква е изостанала 10 века от католицизма и е един от виновниците за нашата простотия и мизерия! Тя е пропуснала всички важни фази, през които белите хора са минали - реформаторство, ренесанс, просвещение, френска революция, индустриална революция... каквото се сетиш...

  При това пещерно ниво на православието може да наблюдаваш попове, които кълнат с кръст в ръка на гей парад в Сърбия или освещават танкове при югославската война - такова падение няма при никоя друга религия!

 38. 38 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 8 Весело

  Ето, аз ВИЖДАМ безброй добри същества, които прелитат насам от Хималаите, привлечени от чудодейното влияние на тези кости. Небесни хорове пеят възторжени химни.
  Радвайте се правоверни, настъпват велики дни за вас !

  Хенриета
 39. 39 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#26] от "Иво":

  "По голяма глупост отдавна не бях чел"

  По това може да се заключи, че и книжката на Станишко "Защото сме социалисти" не си прочел.
  Ето значи защо загубихме изборите.
  Ще има непоряди, момче. Ще видиш ти , кон боб яде ли?

 40. 40 Профил на robespier
  robespier
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Мълчи,моли се и твърдо вярвй ,
  бог не наказва когото мрази!"
  Хр.Ботъов

 41. 41 Профил на johnatan-livingston
  johnatan-livingston
  Рейтинг: 808 Неутрално

  това преклонение пред човешки кокали вероятно датира от ранните години, когато Църквата се е изживявала като търговец на едро: пръст от Св. Антонии - еди колко си; парче от таза на света Анна - толкова и толкова, треска от кръста на Исус - толкова...

  междудругото преди се е смятало и че стрити на прах и погълнати части от мумия също имат чудодейна сила

  Smile and the world smiles with you.Fart and you stand alone.
 42. 42 Профил на Костовист
  Костовист
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#41] от "johnatan-livingston":

  Бог може всеки ден да ни се показва на небето,да ни демонстрира Своята мощ,да ни напомня,...но тогава ние ще бъдем богоугодни от страх,а не от любов към доброто и Божественото.Затова бог изпрати своя Син Ийсус Христос,да ни каке как да презрем изкушенията.Заедно с Божия Син ни е даден и Святия Дух, която е една божествена енергия.Всеки светец е носител на Светия Дух,на енергията,на Божествената енергия.Затова е и желанието на всеки вярващщ да се докосне до Бога,чрез Святия Дух в мощите на светците

 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4120 Любопитно

  До коментар [#33] от "Тот":

  Абе смешко, като говориш за великия Запад, не знаеш ли, че там на Запад хората са много по религиозни от нас българите? Защо на американците и западноевропейците Християнството не им пречи на свободата на мислене?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4120 Любопитно

  До коментар [#39] от "tsaki":

  Тцаки с вярата на хортата шега не бива! И едно нещо трябва да знаеш, това че аз съм социалист по-никакъв, ама по никакъв начин не ми пречи да съм православен християнин! Не ти ли прави впечатление, че повечето десни във форума се оказват абсолютно атеисти? Политическите пристрастия нямат нищо общо с религиозноста на един човек.... Ясно?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 45. 45 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#42] от "Костовист":

  Амин!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 46. 46 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Именно като вярващ и практикуващ християнин не съм почитател на свети реликви, яко и сам да съм наследил три реликвиария - с парченце св. мощи, св. земя от св. гроб, парченце от Кръста. Не бих ги похулил, защото приемам идеята, че са на Божи угодници, пък и имам уважение към мъртвите изобщо, а парченцето символизира целия Св. Кръст, но моята вяра и поклонение принадлежат Богу и не се влияят от наличието или отсъствието на някакви материални останки.

  Мисля, че е по-добре хората да се учат на благочестие, да им се преподават наистина благородните идеи на християнството, а не да им се промиват мозъците и да се кланят на реликви. Линията разделяща поклонението на св. мощи и икони от идолопоклонството е тънка и само истински майстор може да върви по нея, без да я прекрачи. Аз например не се чувствам такъв майстор. Иначе всички сме виждали икони нкачулени с дарове и сме чували хора да разказват, че се поклонили тук и там и получили еди-каква си Божия благодат. А не биха ли я получили, ако искрено се молеха в къщи пред домашните си икони ? Въпросът е риторичен, защото и Писанието и Църквата ни учат, че за Бог няма особено значение къде се молим и дали иконата е с "репутация" на чудотворна или не и дали там са реликвите на велик Светец.

  E PLVRIBVS VNVM
 47. 47 Профил на Тот
  Тот
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#43] от "Иво":

  Пълни глупости пишеш. Наизуст. В щатите например от 86% вяярващи христиани от 90та досега са паднали на 70%. Тенденцията е ясна.

  "Millions of innocent men, women and children, since the introduction of Christianity, have been burnt, tortured, fined and imprisoned; yet we have not advanced one inch towards uniformity."
  Томас Джеферсън

 48. 48 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#44] от "Иво":

  Верно , с хора , които вярват , че света е сътворен за седем дни от невидим чичо , който живее на небето , шега не бива.

  Klaatu Barada Nikto!
 49. 49 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4120 Любопитно

  До коментар [#47] от "Тот":

  Тенденцията в САЩ е точно обратаната смотаняко, в момента набира сила една ултрарелигиозна сектанско-протестанска групичка от Републиканската партия казва се Чаено парти? Ти чувал ли си за тях?

  На чети:

  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6129022,00.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#48] от "Karla":

  Пак ли започна да богохулстваш? Не е "невидим чичко", а Бог-Отец!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4120 Любопитно

  До коментар [#47] от "Тот":
  До коментар [#48] от "Karla":

  Карла, гледай какво става в твоята любима САЩ! И забалежи тези американци са привърженици на твоята любима пария - Републиканската! Как се чустваш като гледаш това видео?

  http://www.youtube.com/watch?v=LACyLTsH4ac

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на Тот
  Тот
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#49] от "Иво":

  Използването на директни обиди е признак на простащина. И липса на аргументация.
  И щом за тебе някакви религиозни фанатични дебили са израз на тенденция - толкова по-лошо за света.

 53. 53 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#51] от "Иво":

  И каква е разликата между тебе и тях? Не знаех , че и ти си републиканец или по-скоро чай-ист...

  Klaatu Barada Nikto!
 54. 54 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#50] от "Иво":

  Ако не си го виждал - значи е невидим и понеже не е твой баща , а на Исус , значи за тебе е чичко.

  Klaatu Barada Nikto!
 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#52] от "Тот":

  Тези религиозни фанатици, смятат да вземат властта в САЩ, а подкрепата към тях в американското общество се увеличава, поне допитванията сочат именно това! Такива са фактите.... иначе аз не ги харесвам защото са промити протестански и сектански мозъци, а на всичкото отгоре и републиканци! (Не харесвам САЩ, но демократите са по-добрата партия там)!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4120 Любопитно

  До коментар [#53] от "Karla":

  "И каква е разликата между тебе и тях? Не знаех , че и ти си републиканец или по-скоро чай-ист..."

  Огромна е разликата между мен като православен християнин и протестанските, евангелистки и сектански промити мозъци от клипчето! И не съм републиканец, както казах по горе, демократите са по-добрата партия в САЩ! Те не се различават много, но поне са по умерени във външната политика от републиканците!

  П.П.
  И тъй като ти си отявляна атеистка и намаш никаква представа за различните течения в Християнството, ти препоръчвам да прочетеш следния материал! Там нагледно е обяснено, какви са разликити между католици и православни от една страна и псевдохристияните протестантите-сектанти от друга!

  http://www.pravoslavieto.com/books/istinite/3_Tsarkvata.htm

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 57. 57 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4120 Любопитно

  До коментар [#54] от "Karla":

  http://www.pravoslavieto.com/books/istinite/3_Tsarkvata.htm

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 58. 58 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2272 Весело

  До коментар [#49] от "Иво":

  Иво каза: "Тенденцията в САЩ е точно обратаната смотаняко."

  Толкова богоугодно говорят комунетата, че направо да ги възлюбиш в Христа!  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 59. 59 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#56] от "Иво":

  Основната черта на всички религиозни тъпунгери е , че обявяват собствената си секта за "единствено правилната" , а всички други секти обявяват за ... "секти".
  Толкова сте жалки! Особено вие комунистите , бившите атеисти , а сега първи православци.

  п.п. Един поп тук , във форума ми пожела да ме хване злокачествен рак , та да повярвам в бога му. Православен поп.

  Klaatu Barada Nikto!
 60. 60 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2272 Любопитно

  До коментар [#57] от "Иво":

  Иво, я кажи; според теб еволюцията състояла ли се е?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 61. 61 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4120 Разстроено

  До коментар [#58] от "7777":
  До коментар [#52] от "Тот":

  Добре де сгреших, извинявай Тот, не трябваше да те обиждам! Не си смотаняк! Извинявай!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 62. 62 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  Просто да ти е!
  Ама еволюцията състояла ли се е?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 63. 63 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#62] от "7777":

  Какво да ти кажа, аз не вярвам в еволюционата теория на Дарвин! Като християнин вярвам, че Бог е създал нашия свят и Вселена, може да не е станало за 6 дена както е написано в Библията, но Той е Твореца на всичко!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 64. 64 Профил на Лъв
  Лъв
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#63] от "Иво":

  Единствената вярна и доказана теория е Р-еволюционата ! Всички останали теории са глупости.

 65. 65 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Каква религия, какъв атеизъм?
  Историята с "мощите" на Кръстителя е класически случай на шарлатанство и днешното им използване за подмазване пред сатрапа путлер е поредното доказателство.

 66. 66 Профил на Лъв
  Лъв
  Рейтинг: 594 Разстроено

  До коментар [#65] от "fireball":

  Православната религия, както и православният атеизъм, са най-голямото шарлатанство в човешката история.

 67. 67 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#66] от "Лъв":

  Аз не това имам предвид. Става въпрос за необяснимата и непропорционална концентрация на сензационни "реликви" в иначе невзрачното градче Созопол. Да не забравяме. че лично главният шаман на РъБъ божо димитров беше открил Ноевия Ковчег пак в родния си Созопол.

  Когато един комунистически подлец-доносник на ДС прави набожни гримаси и заменя атеизма си с лицемерно православие - това е жалка пародия.
  Но когато същото това червено ченге почва да изравя "реликви" за да зомбира и без това видиотената популация - това е гадно шарлатанство, това е престъпление и пред Божиите и пред човешките закони.

 68. 68 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Весело

  Кръчмарят Божо-шибаняка днес е с пълна програма. Сутрин и денем културна програма с разглеждане на кости, а вечер гощавка с българско вино в историческа посуда от национален Музей! Това е върхът на Шибаняка! Интересно, обаче къде се е дянал Дянков, който отпусна парите?! В миша дупка?!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 69. 69 Профил на Николай Цаневски
  Николай Цаневски
  Рейтинг: 381 Неутрално

  А ако някой иска да се поклони пред мощите на Св.Статистий, да заповяда на 16 ноември пред НСИ (ул.П.Волов, 2) ! За първи път в света ще бъдат изложени пред публика нетленните останки на закрилника на статистиката и националните преброявания

  ПРОТЕСТ ПРЕД НСИ
  по случай межд. ден на толерантността
  на 16 ноември от 10ч до 12ч

  НСИ отказва да преброи невярващите българи. Въпреки че за националното преброяване през март 2011 ще бъдат похарчени 30 милиона лева народна пара, от НСИ не са предвидили отговор за хората които НЯМАТ ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ. Въпросът им така е формулиран, че човек все да трябва да посочи някоя религия на която принадлежи. Ами, хората не са длъжни да имат религия, бе джанъм ! Все пак живеем в 21 век и не всеки е роб на религиозни предразсъдъци.

  Затова ще протестираме на 16 ноември пред НСИ.

  Линк за протеста: http://www.facebook.com/group.php?gid=326030322413&v=app_2344061033&ref=search#!/event.php?eid=174767422534080&index=1

 70. 70 Профил на Николай Цаневски
  Николай Цаневски
  Рейтинг: 381 Неутрално

  За който иска да прочете писмото което пратихме до НСИ на 15.10 и на което те още не са ни отговорили:

  http://www.docshare.com/doc/241511/Pismo-do-NSI

  В писмото се излага подробно целия проблем с преброяването на невярващите в България. Има картинки на анкетната карта за 2011, както и нашето предложение. А също и анкетната карта за преброяването в Великобритания, от която е видно че за разлика от българската има ясен отговор за нерелигиозните хора.

 71. 71 Профил на Лъв
  Лъв
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#67] от "fireball":

  Точно така е.

 72. 72 Профил на Лъв
  Лъв
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#69] от "Николай Цаневски":

  Приятно ви протестиране!

 73. 73 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#70] от "Николай Цаневски":

  Изпратихте ли копия до посолствата на страните-членки на ЕС?

  В Брюксел?!

  Информирахте ли медиите?!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
 74. 74 Профил на Николай Цаневски
  Николай Цаневски
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#73] от "SAAVEDRA":

  В крайна сметка ще има отговор за тези които НЯМАТ ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ и за НЕРЕЛИГИОЗНИТЕ. Не се наложи да сезираме ЕВРОСТАТ и ЕК. Постигнахме го с няколко писма, един протест и доста нерви - държавните чиновници от НСИ малко трудно разбират логичните обяснения

  Така за първи път в България НЕВЯРВАЩИТЕ и те ще бъдат преброявани. Досега статистиката все казваше че 100% от българите са вярващи.

  Ето ги въпросите за преброяване 2011:
  http://media.snimka.bg/8006/022266487-big.jpg

 75. 75 Профил на SAAVEDRA
  SAAVEDRA
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#74] от "Николай Цаневски":

  Поздравления!

  НЕ СИ НАРОДЕН: ВИЖДАШ НАРОДНОТО ЗЛО И НЕ ГО КАЗВАШ! - В. Левски
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK