Путин за газовото трасе през 2008 г.: Това е истинска война

Путин и Първанов в София през 2008 г.<br />

© Георги Кожухаров

Путин и Първанов в София през 2008 г.



Администрацията на президента публикува текста на стенограмата от пленарните разговори на делегацията на Република България, водена от президента Георги Първанов, и делегацията на Руската федерация, водена от президента Владимир Путин, проведени на 18 януари 2008 година.


Текстът беше качен на сайта на президента, след като вчера Административният съд в София отмени мълчалив отказ на главния секретар на президента Георги Първанов за достъп до обществена информация по жалба на журналиста от националния седмичник "Десант" – Лъчезар Лисицов. В решението си съдът даде указание на Президентството да предостави достъп до съдържанието на стенограмата от разговора между президента Георги Първанов и президента на Руската федерация, от срещата проведена между тях, на 18.01.2008г. в София, както и съдържанието на стенограмата от двете официални делегации.


Текст от разговора на четири очи между Първанов и Путин беше публикуван на сайта на президента в 13.45 ч.*


След като в началото на 2010 г. между президента и ГЕРБ избухна скандал заради публикувана от него стенограма на разговор с финансовия министър Симеон Дянков, лидерът на ДСБ Иван Костов също настоя Първанов да публикува стенограма от разоговора си с Путин през 2008 г.




От публикуваното днес на сайта на президента става ясно, че тема на разговорите са не само българо-руските енергийни проекти, но също и политиката на Балканите, развитието на двустранния стокообмен, поощряването на туризма, културните отношения, а също и възможността български компании да участват в строителството на обекти и инфраструктура за олимпийските обекти в Сочи.


След размяната на официалните приветствия между двете делегации разговорът продължава с темата за енергийните проекти, като и двете страни подчертават, че са доволни от реализирането им.


В хода на разговора Владимир Путин подчертава стратегическото значение на доставките на нефт и газ за Европа:


"Има голяма борба и конкуренция между европейските страни, за да минат маршрутите за доставки на нефт и газ по тяхната територия. Това е истинска война. Знаете каква обструкция ни организираха нашите полски братя. Само заради това защото отказахме втората тръба да мине по тяхна територия, те вече имат един тръбопровод, те искат да имат втори, и когато поради диверсификацията решихме втората тръба да мине по дъното на Балтийско море, те ни организираха световен скандал. Стигна се до разрушаване на двустранните отношения. Само поради това основно, щом ние сами искаме да строим у вас и не можем да се договорим за това, даже повече, Президентът знае, пък и хората, които се занимават с този проблем, също знаят, че между Гърция и Турция вече има тръбопровод по дъното на морето. Но той е празен, няма продукт за него, няма газ..."


Що се отнася до проекта АЕЦ "Белене", Путин обяснява:


"Във връзка с ядрената енергетика има цял комплекс от въпроси. Доставките на гориво, които обсъждахме днес в тесен формат, Европа се опитва да дискриминира доставките от руските компании на своя пазар. Това е едно неправомерно и несправедливо действие в икономическата сфера.


Руският президент демонстрира обнадеждаващи перспективи за българските строителни фирми в Русия:


"Ние бихме приветствали активното участие на българските компании на руския пазар. Ние обсъдихме с господин президента възможностите на българските строителни фирми, повтарям, ние ще ги подкрепим, включително и в рамките на подготовката към Олимпиадата в Сочи. Както споменах в разговора ни в тесен формат, нашите турски партньори постигнаха обем на строителство от 20 милиарда долара на руския пазар. И сега навлизат и в Сочи, при това активно, имат планове, големи количества, големи обеми. Нищо не пречи на нашите български колеги да правят същото...". По-нататък в разговора той уточнява:"Не става дума само за строителство на спортни съоръжения. Те са само част. Основните ресурси – 70%, от предоставените средства ще се похарчат за съвсем друго - за инфраструктурата, пътища, електроснабдяването, ще се пробиват тунели".


Във водения от президента Георги Първанов разговор с Владимир Путин се включват главно представителите на руската делегация, сред които министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.


За двустранните отношения Лавров отбелязва:


"Преди година България стана член на Евросъюза. Един от практическите аспекти във връзка с това е практически да завършим инвентаризацията на договорната база между двете страни. Голямата част от договорите е изгубила своята актуалност и ние се споразумяхме да внесем тези въпроси за разглеждане в правителствата....Нашата позиция е, че въпреки факта на членуването на някои черноморски страни в Евросъюза, включително България и Румъния, Евросъюзът трябва с уважение да се отнася към някои договорености, постигнати в рамките на организацията за ЧИС (Черноморско икономическо сътрудничество - б.ред.)"


*Материалът е коригиран в 14.40

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  война е, така е - обаче войната засега я води путин да не изпусне европейските пазари. а конкретно в българия търси евтини пешки.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 2. 2 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 986 Любопитно

  До коментар [#1] от "jubal harshaw":
  Но след всяка война следва съд и трибунал за виновниците и падат 10 глави и 10 000 осъдени на различен срок и конфискации !Краят на войната е април 2011 г.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 3. 3 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  нищо изненадващо - руснаците се държат като че ли са си в Урал, а не в България, а Гоце ръкопляска и подмахва с опашка

  low riders team
 4. 4 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  И къде е разговара на 4очи когато Гоце договаряше рублите????????????

 5. 5 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Към споменаването че Костов "е настоял" за публикуването на стенограмата, трябва да се добави че нито той, нито партията му е предприела легални стъпки за разкриването на стенограмата.
  Останали са си "настояването" по някоя телевизия или интервю във вестник.

 6. 6 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#5] от "k_":

  Официално няма да посмее,защото страх лозе пази!!
  Иначе ,„Услужливи" медии винаги ще се намерят.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 7. 7 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Стенограмата показва, че Путин е пълен лъжец. Според него поляците били против Северен поток, защото губели изгодата от втора тръба. Истината е, че поляците се страхуват от Син поток, защото с обходното трасе Русия може във всеки един момент да им спре газа и да ги изнудва икономически и политически. Май стенограмата е фризирана специално за овчедушната публика.

 8. 8 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Разбира се, Северен поток.

 9. 9 Профил на granik
  granik
  Рейтинг: 171 Неутрално

  Интересно как ще реагира Полша на казаните думи.

 10. 10
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:40 на 13/11/2010 от неговия автор.

 11. 11
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:59 на 13/11/2010 от неговия автор.

 12. 12 Профил на Пешо Атома
  Пешо Атома
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#7] от "4ardafon":

  Е па ти си я фризирай как на тебе ти харесва, щом оригинала не ти харесва....
  Май сте разочаровани, нещо ...
  Сега в понеделник като се публикуват Боковите стеинограми на телефоните разговори и днешната среща ша си съпоставяте ....

 13. 13 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Тези руски са като краста, бре, колкото повече го чешеш, повече сърби.

  Къш, Путин къш!

 14. 14 Профил на Борис Тодоров
  Борис Тодоров
  Рейтинг: 442 Неутрално

  седерасти вече са публикувани стенограмите ,я ми кажете последно през Полша ще минава ли северен поток или не?Най големите русофоби поляците искат тръби през тяхна територия вие седерастие не ,вие сте антибългари бе паплач седерастка кво стана с протеста къде сте да ви видеме.Долна деградатска паплач на хранилка в няколко фондаций,на издръжка на американската амбасада,провали на средна възраст истеричейки срещу русия ,младежи лузъри изолирани от наборите си плюят часове по форумите,за филийка хляб,ясни сте на всички във вашия форум ви го казвам накендзахте се за пореден път,смешници вие вярно ли се имате за фактор бе сдуханяци, ей посерковци жалки сте

  България над всичко!
 15. 15 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#14] от "Борис Тодоров":

  "последно през Полша ще минава ли северен поток или не?"

  съвсем не. поляците викат на северния поток "тръбата рибентроп-молотов". играта със северния поток е очевидна - русия иска отделни кранчета за източна и за западна европа.

  причините също са очевидни - ако има отделни кранчета, може да се натиска източна европа политически много лесно, без да се поставят на риск доходите за русия от износ на газ за по-богатите държави.

  точно затова газпром взима решения, които икономически погледнати са безумни - да строи тръба до германия в морето, вместо по суша през прибалтика и полша, на три пъти цена и още толко риск.

  за путен идеалната стратегия е до всека европейска държава да има отделно кранче. затова сме му ние - той си прави сметка тръбата през нас (и сърбежите) да се управлява от газпром и ние да сме кранче за всички надолу по трасето.

  требва да си много заблуден да не ти е ясно какво става.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 16. 16 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1385 Весело

  До коментар [#14] от "Борис Тодоров":

  "седерасти вече са публикувани стенограмите ,я ми кажете последно през Полша ще минава ли северен поток или не?"
  ----------
  Полша строи газопровод до Норвегия, бе ончо. Така го сложи на баба Меца, че свят й се вие все още.
  Независимостта на славянските държави винаги е докарвала до бяс, баба ти Меца.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 17. 17 Профил на gorskiqt
  gorskiqt
  Рейтинг: 446 Неутрално

  "*Материалът е коригиран в 14.40 "
  100% е коригиран и преди да се качи! Кой вярва на Гоце? АБвг...з

 18. 18 Профил на #voteTRUMP2020
  #voteTRUMP2020
  Рейтинг: 1652 Весело

  До коментар [#15] от "jubal harshaw":

  Добре си го обяснил, ама си збравил нещо много важно. Да погледнеш и от другия ъгъл ситуацията, дето ни я налагат трети.
  И затова ми обясни с твои думи, как ти би реагирал, в случай че ТИ си газов доствчик (Русия), а аз съм някой, който на всяка цена иска да те дискредитира (САЩ) като инсталирам малоумници на политически постове, дето ми играят по свирката?

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 19. 19 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 986 Весело

  Цитат от стенограма многозначителен !"Това е много хубаво, значи че всички сме живи." !?!?!?
  " ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
  Аз се радвам, че ние можем много откровено да поставим въпросите. Оценявайки позитивно тенденциите, разбира се, да оценим, че има още проблеми, които стоят на вниманието на министерските съвети, на институциите на двете страни.

  ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН:
  Това е много хубаво, значи че всички сме живи."
  Разни намеци ?

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 20. 20 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#18] от "Ржевски":

  "а аз съм някой, който на всяка цена иска да те дискредитира (САЩ) като инсталирам малоумници на политически постове"

  Щатите са сложили подполковника от бирената мафия и неговия адвокат начело на Русия? Е, това още не го бях чувал.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 21. 21 Профил на #voteTRUMP2020
  #voteTRUMP2020
  Рейтинг: 1652 Весело

  До коментар [#20] от "jubal harshaw":


  Еееееееееееее, те на това му се вика излагация на квадрат. Не ми отговаряй по-добре, отколко да се правиш на идиот. Има положения, които и да искаш не може да защитиш!


  https://bit.ly/2MWZbWQ
 22. 22 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Как се води "война" със свалени гащи?
  Питайте руските мекерета....

 23. 23 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#21] от "Ржевски":

  Тъпите каламбури не са аргументи, смехурко. Ходи научи вицовете за Ржевски преди да се репчиш по форумите. Ако ги беше чел, щеше да знаеш, че ако ходиш по малка нужда срещу вятъра, после ходиш мокър.

  Както стана в твоя случай

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 24. 24 Профил на Джони Ди
  Джони Ди
  Рейтинг: 487 Весело

  Стенограмата едва ли отразява точно какво се е говорило в "тесен формат" Този формат Путя споменава на два пъти. Кои са били заговорниците? Къде е заровено кучето?

 25. 25 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ржевски":

  Проблемът е, че мисленето ти е, също като на руснаците, в категории от студената война когато цяла източна Европа беше руски сателит. И руснаците не могат да разберат или по-точно не приемат че това вече не е така. И за това съвсем не са виновни американците: колкото е по-близо една държава до русия и и е сърбала попарата толкова по-предпазлива е. Забележете, това не са режими насъдени от САЩ или ЕС, това е суверенният избор на народите. В Прибалтика и Полша, както и в почти цяла източна Европа, цари пълно единство за евроатлантическата ориентация и това вбесява русия, за която това са все още сателити или бивши територии. И използват природните си ресурси за оказване на политическо влияние. Това е недопустимо: човек може да има добри търговски утношения със Саудитска Арабия или Китай без да е приятел с тях и да е съгласен с политическата им система. Но едно такова равноправно партньорство не изнася на русия, която се намесва по най-невъзможен начин във вътрешните работи на държави от ЦИЕ и налага например търговски санкции когато една държава приеме закони за лустрация и започне да премахва паметниците на съветската армия. Да не говориме за подкрепата им за всеки възможен сепаратизъм в бившия източен блок (Молдова, Грузия, имаше такива опити и в Латвия и Естония, дори в Украйна при Юшченко).
  Така не става: слава Богу, вече сме от другата страна на стената и нещата няма да вървят докато русия не приеме това.

 26. 26 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 551 Весело

  Да се разтопиш от умиление? И защо днес се шубликува този нищо не значещ разговор?

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 27. 27 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Публикува се за да се види, че седерастите винаги и за всичко лъжат! Твърдяха, че е говорено за пари, говорено е как Гоце предал България и т.н, а се видя, че Гоце то е отнесъл като куцо пиле домат, т.е. като български патриот руски президент!

  Марш сега да се записвате в АБВ!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 28. 28 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Най-важния момент пропускате.

  Важна е победата на гражданствеността над бюрокрацията. Това дава надежда. Неголяма, но все пак щом и Гоце се повлия.

  Малко по малко. Така се извоюват гражданските права. Така се създава гражданско общество. Не ми пука за Гоце и Ко. Важното е, че имаме прецедент и скоро пак ще му се наложи да публикува стенограми.


  P.S. Само балъците вярват, че ще публикуват стенограма без предварително фризиране. В момента пРезидентството косвено признава, че използва тактиката със стенограмите манипулативно. Интересно кога ще чуем аудиозаписа

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 29. 29 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Няма по-щастлива снимка от тази на лицето "гоце" правена през последните 10 години, излъчва одухотвореност надежда и уповние в цялата му натура, стигаща до оргастично отпускане и релакс - той е на седмото небе, едно спокойствие лъха от усмивката грееща на лицето му и желание за вечност и смирение...,а путин просто се е закашлал от неудобство...

 30. 30 Профил на #voteTRUMP2020
  #voteTRUMP2020
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#25] от "antikommunist":

  Може и да си прав, че мисля по старому. Бях на 4 години когато дойде 9 септ. Целият ми съзнателен живот е преминал в годините на тоталитарен режим ( отначало режима не бе тоталитарен, а кам ´56 национализираха всичко направиха првописнта реформа, та другарете да не се срамуват, че са необразовани.
  Но така или иначе и да си в крак с модерното/опортюнистичнот мислене след 10 ноември, логиката не може да бъде изключвана. Значи моят въпрос е продължение на здравия разум. И ако господинът/госпожата се затруднява с отговора, то е ясно за останалите, че е чиста пропаганда, а на такива в обратен ред съм се наслушал достатъчно.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 31. 31 Профил на Владимир Путин
  Владимир Путин
  Рейтинг: 8 Весело

  Таваришч Гоцэ, тавай все таки, нам надо более ребята как тебя, на всех постов государственого управления.
  У вас биджет рассчита на €4 млрд инвестиции на енергетической промышлености, а у нас очень хороший апетит на европейской валюты

 32. 32 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Путин нещо не е разбрал тогава - по тоя газопровод междур Турция и Гърция в момента текат по 700 куб.м газ в секунда.

  И едно уточнение ако може:
  Секретаря на президента е звеното което го свързва с Миков.
  Това е Красимир Стоянов, бившия секретатр на парламента по времето когаот комунистите бяха с мнозинство, имаше погроми там, провокации, къртене на врати и обръщане на коли.
  Тоя комуняга скапан, завърил химия и кратък курс по партийна лоялност в Аонсуто е дал мълчаливия отказ.
  Понеже е послушковец от сой, разбира се че отказа всъщност е на Гоцко. Просто е използвал поредната изтривалка да си умие отговорността.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK