Станишев за АБВ: Това е нито риба, нито рак

Сергей Станишев<br />

© Дневник

Сергей СтанишевСтрах ли ни е, че ще се превърнем в донор на АБВ", "ще разцепи ли Георги Първанов лявото", "що е то АБВ - ни ляво, ни дясно, ни център, ни риба, ни рак" - около тези въпроси се завъртя близо двучасовата дискусия на пленума на БСП за гражданското движение АБВ на президента Георги Първанов. Партията така и не излезе с писмена позиция, а лидерът Сергей Станишев още в началото призова внимателно да се следи развитието на АБВ и дали местните координационни групи няма да се занимават с редене на листи и оглеждане на кандидат-кметове.АБВ ще се учреди на 19 февруари
Ако всичко върви по план, учредяването на гражданското движение "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ) се планира за 19 февруари, потвърдиха за "Дневник" участници в инициативата. Тогава се отбелязва годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. На 19 февруари 2011 г. пък са точно 100 дни от първата сбирка на анациативната група на 11 ноември в НДК.

Близките до президента социалисти питаха съпартийците си защо ги е страх от АБВ, а Станишев отговори, че има риск заявката на президента за разширяване на опозицонното поле срещу ГЕРБ да не се състои и ефектът да е парцелиране на лявото. Проучвания от последната седмица, но преди обявяването на АБВ на 11 ноември, показват, че БСП губи около 4 на сто подкрепа за сметка на АБВ. Социологическа агенция, близка до "Позитано" 20, е отчела, че новата формация трупа електорален ресурс единствено и само за сметка на социалиститечската партия, научи "Дневник".
Станишев посочи още, че в хода на подготовката на старта на АБВ "десните окапаха" и на 11 ноември 90 на сто от участниците са били представители на БСП и левицата. "Те за каква политика са - за национална, безполова алтернатива или за лявата алтернатива", критикува лидерът на БСП. Попита задочно и съпартийците си, които бяха на дебата в четвъртък, като делегати на конгреса подкрепили ли са левия проект за развитие на България до 2020 г. и какво означава участниците в дебата "България - на другия ден" да се заявяват за алтернатива на ГЕРБ и опозицията.До юни 2011 г. БСП трябва да утвърди кандидатите си за президент и вицепрезидент, а до март да е ясна формулата за участие в изборите, според приетата днес програма за действие. До юли партията трябва да утвърди и кандидатите си за кметове и общински съветници. Тайм-лайнът предвиждаше днес да бъде изран и състав на Националния предизборен център, но въпросът се отлага за началото на декември. Нагласите в БСП са лидерът на партията Сергей Станишев да оглави предизборният щаб, който вече е заявил готовност. Опонентите му обаче виждат в това шанс да се оттегли от поста при изборна загуба. Към щаба ще се формира и експертна група за наблюдение и анализ на действията на поведението на ГЕРБ, в изпълнение на препоръката на Станишев от конгреса да се формира своеобразен Комитет по безобразията на ГЕРБ.

Лидерът на БСП разви и тезата си срещу виждането на Първанов за "единна България" и че няма ляв и десен изход от кризата - "нещо, което е нито дясно, нито ляво, нито център, що е това - ни риба, ни рак". За идеята на АБВ за надпартийност Станишев посочи, че БСП винаги е търсила националното съгласие - Кръглата маса през 1990 г., 4 февруари 1997 г. (когато тогавашният лидер на БСП Георги Първанов и Николай Добрев връщат неизпълнен мандата за ново правителство), тройната коалиция (за чийто архитект се сочи Първанов).


Станишев отбеляза и съмненията си, че АБВ ще прерасне в партия, като напомни, че същите послания и намерения като АБВ тръгнаха като граждански сдружения НДСВ и ГЕРБ, а вече са партии. Ако се трансформира в партия, всеки трябва да избира, не може да се циркулира напред-назад, където шансът за успех е по-голям, предупреди той съпратийците си.


Според Красимир Премянов от БСП-София с лидер Румен Овчаров, за БСП има големи опасности от проекта АБВ. Той отбеляза, че в "широко отвореното ветрило на АБВ" говорители са хора от БСП и пренебрегвайки лявото и дясното застават зад една имагинерна гледна точка. Създаването на организационна мрежа от структури е първият сигнал, че АБВ е политически субект и ще стане партия, БСП ще стане донор на тази партия, смята Премянов.


"Ако ние считаме, че можем да бъдем донори, това е много лоша самооценка за организационно политическото състояние на БСП", контрира го бившият вътрешен министър Румен Петков. Ако имаме такъв боязън и притеснение, да го кажем на глас по-ясно, примова той. Петков очерта три възможности пред БСП за позицията по президентското движение - да замълчи, до го заклейми или да заяви ясна воля за партньорство "със строго положителна оценка".


Петков попита аудиторията има ли притеснение, че Георги Първанов е човек, който може да разцепва БСП и лявото. Глас от залата отвърна положително, а Петков го призова да го каже ясно на микрофон и му опонира, че "с цялата си дейност през тези 20 години, Първанов е показал воля и ресурс да обединява лявото. Той призова БСП ясно да заяви положително отношение към т.нар. президентски проект, а ако го неглижират или заклеймят, ще бъде лоша самооценка. 


Членът на тясното партийно ръководство и кандидат за кмет на София Георги Кадиев отбеляза, че е редно пленумът да гласува позиция за АБВ и да остави писмена следа, не председателят да я изнася сам. Трябва да подкрепяме гражданското общество и да не заклеймяваме съпартийците ни участвали в дебата "България - на другия ден" и тези, които ще се включат в координационните съвети на АБВ, но да не толерираме създаването на партия с идея за бъдещо партньорство, каза той. В същото време посочи, че е най-опасно да се копаят окопите преди да има фронтова линия.


Кадиев повтори тезата си, че кандидатите на БСП за президент и кметове трябва да минат на вътрешнопартийни избори. Петков се съгласи, че вътрешнопартийният вот има голям заряд, но му опонира за целта - да се издигат избираеми кандидати, външни за БСП, или даси гледаме в пъпа. Има обстоятелства, при които партийните кандидати са грешка, каза Петков и посочи, че има региони, в които не трябва да се излиза с етикета БСП.


Георги Божинов посочи, че е дадена заявка за раждане на политически субект, конкурент на БСП, но с който партията ще трябва да партнира. Ако БСП е силна, ще ни търсят за партньор, обясни той. Затова и призова всеки партиен деец да даде личния си принос БСП да бъде силна, за да има и партньорство с АБВ. Той поиска и това да бъде позицията на "Позитано" 20.


Станишев обаче посочи, че че има много сериозни въпросителни около АБВ и не може да бъде заета каквато и да е писмена позиция. "Мисля, че достатъчно ясно заявяваме нашата политика днес – не ни трябва конфронтация, нашият противник е ГЕРБ, но трябва ясно да прозвучи, че имаме въпроси и може тази инициатива да тръгне в една или друга посока и ако се трансформира в политическа партия, както се случи с НДСВ и ГЕРБ, тогава всеки трябва да избира", завърши той.АБВ ще се учреди на 19 февруари
Ако всичко върви по план, учредяването на гражданското движение "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ) се планира за 19 февруари, потвърдиха за "Дневник" участници в инициативата. Тогава се отбелязва годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. На 19 февруари 2011 г. пък са точно 100 дни от първата сбирка на анациативната група на 11 ноември в НДК.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK