Станишев за АБВ: Това е нито риба, нито рак

Сергей Станишев<br />

© Дневник

Сергей СтанишевСтрах ли ни е, че ще се превърнем в донор на АБВ", "ще разцепи ли Георги Първанов лявото", "що е то АБВ - ни ляво, ни дясно, ни център, ни риба, ни рак" - около тези въпроси се завъртя близо двучасовата дискусия на пленума на БСП за гражданското движение АБВ на президента Георги Първанов. Партията така и не излезе с писмена позиция, а лидерът Сергей Станишев още в началото призова внимателно да се следи развитието на АБВ и дали местните координационни групи няма да се занимават с редене на листи и оглеждане на кандидат-кметове.АБВ ще се учреди на 19 февруари
Ако всичко върви по план, учредяването на гражданското движение "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ) се планира за 19 февруари, потвърдиха за "Дневник" участници в инициативата. Тогава се отбелязва годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. На 19 февруари 2011 г. пък са точно 100 дни от първата сбирка на анациативната група на 11 ноември в НДК.

Близките до президента социалисти питаха съпартийците си защо ги е страх от АБВ, а Станишев отговори, че има риск заявката на президента за разширяване на опозицонното поле срещу ГЕРБ да не се състои и ефектът да е парцелиране на лявото. Проучвания от последната седмица, но преди обявяването на АБВ на 11 ноември, показват, че БСП губи около 4 на сто подкрепа за сметка на АБВ. Социологическа агенция, близка до "Позитано" 20, е отчела, че новата формация трупа електорален ресурс единствено и само за сметка на социалиститечската партия, научи "Дневник".
Станишев посочи още, че в хода на подготовката на старта на АБВ "десните окапаха" и на 11 ноември 90 на сто от участниците са били представители на БСП и левицата. "Те за каква политика са - за национална, безполова алтернатива или за лявата алтернатива", критикува лидерът на БСП. Попита задочно и съпартийците си, които бяха на дебата в четвъртък, като делегати на конгреса подкрепили ли са левия проект за развитие на България до 2020 г. и какво означава участниците в дебата "България - на другия ден" да се заявяват за алтернатива на ГЕРБ и опозицията.До юни 2011 г. БСП трябва да утвърди кандидатите си за президент и вицепрезидент, а до март да е ясна формулата за участие в изборите, според приетата днес програма за действие. До юли партията трябва да утвърди и кандидатите си за кметове и общински съветници. Тайм-лайнът предвиждаше днес да бъде изран и състав на Националния предизборен център, но въпросът се отлага за началото на декември. Нагласите в БСП са лидерът на партията Сергей Станишев да оглави предизборният щаб, който вече е заявил готовност. Опонентите му обаче виждат в това шанс да се оттегли от поста при изборна загуба. Към щаба ще се формира и експертна група за наблюдение и анализ на действията на поведението на ГЕРБ, в изпълнение на препоръката на Станишев от конгреса да се формира своеобразен Комитет по безобразията на ГЕРБ.

Лидерът на БСП разви и тезата си срещу виждането на Първанов за "единна България" и че няма ляв и десен изход от кризата - "нещо, което е нито дясно, нито ляво, нито център, що е това - ни риба, ни рак". За идеята на АБВ за надпартийност Станишев посочи, че БСП винаги е търсила националното съгласие - Кръглата маса през 1990 г., 4 февруари 1997 г. (когато тогавашният лидер на БСП Георги Първанов и Николай Добрев връщат неизпълнен мандата за ново правителство), тройната коалиция (за чийто архитект се сочи Първанов).


Станишев отбеляза и съмненията си, че АБВ ще прерасне в партия, като напомни, че същите послания и намерения като АБВ тръгнаха като граждански сдружения НДСВ и ГЕРБ, а вече са партии. Ако се трансформира в партия, всеки трябва да избира, не може да се циркулира напред-назад, където шансът за успех е по-голям, предупреди той съпратийците си.


Според Красимир Премянов от БСП-София с лидер Румен Овчаров, за БСП има големи опасности от проекта АБВ. Той отбеляза, че в "широко отвореното ветрило на АБВ" говорители са хора от БСП и пренебрегвайки лявото и дясното застават зад една имагинерна гледна точка. Създаването на организационна мрежа от структури е първият сигнал, че АБВ е политически субект и ще стане партия, БСП ще стане донор на тази партия, смята Премянов.


"Ако ние считаме, че можем да бъдем донори, това е много лоша самооценка за организационно политическото състояние на БСП", контрира го бившият вътрешен министър Румен Петков. Ако имаме такъв боязън и притеснение, да го кажем на глас по-ясно, примова той. Петков очерта три възможности пред БСП за позицията по президентското движение - да замълчи, до го заклейми или да заяви ясна воля за партньорство "със строго положителна оценка".


Петков попита аудиторията има ли притеснение, че Георги Първанов е човек, който може да разцепва БСП и лявото. Глас от залата отвърна положително, а Петков го призова да го каже ясно на микрофон и му опонира, че "с цялата си дейност през тези 20 години, Първанов е показал воля и ресурс да обединява лявото. Той призова БСП ясно да заяви положително отношение към т.нар. президентски проект, а ако го неглижират или заклеймят, ще бъде лоша самооценка. 


Членът на тясното партийно ръководство и кандидат за кмет на София Георги Кадиев отбеляза, че е редно пленумът да гласува позиция за АБВ и да остави писмена следа, не председателят да я изнася сам. Трябва да подкрепяме гражданското общество и да не заклеймяваме съпартийците ни участвали в дебата "България - на другия ден" и тези, които ще се включат в координационните съвети на АБВ, но да не толерираме създаването на партия с идея за бъдещо партньорство, каза той. В същото време посочи, че е най-опасно да се копаят окопите преди да има фронтова линия.


Кадиев повтори тезата си, че кандидатите на БСП за президент и кметове трябва да минат на вътрешнопартийни избори. Петков се съгласи, че вътрешнопартийният вот има голям заряд, но му опонира за целта - да се издигат избираеми кандидати, външни за БСП, или даси гледаме в пъпа. Има обстоятелства, при които партийните кандидати са грешка, каза Петков и посочи, че има региони, в които не трябва да се излиза с етикета БСП.


Георги Божинов посочи, че е дадена заявка за раждане на политически субект, конкурент на БСП, но с който партията ще трябва да партнира. Ако БСП е силна, ще ни търсят за партньор, обясни той. Затова и призова всеки партиен деец да даде личния си принос БСП да бъде силна, за да има и партньорство с АБВ. Той поиска и това да бъде позицията на "Позитано" 20.


Станишев обаче посочи, че че има много сериозни въпросителни около АБВ и не може да бъде заета каквато и да е писмена позиция. "Мисля, че достатъчно ясно заявяваме нашата политика днес – не ни трябва конфронтация, нашият противник е ГЕРБ, но трябва ясно да прозвучи, че имаме въпроси и може тази инициатива да тръгне в една или друга посока и ако се трансформира в политическа партия, както се случи с НДСВ и ГЕРБ, тогава всеки трябва да избира", завърши той.АБВ ще се учреди на 19 февруари
Ако всичко върви по план, учредяването на гражданското движение "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ) се планира за 19 февруари, потвърдиха за "Дневник" участници в инициативата. Тогава се отбелязва годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. На 19 февруари 2011 г. пък са точно 100 дни от първата сбирка на анациативната група на 11 ноември в НДК.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гт
  гт
  Рейтинг: 1341 Весело
 2. 2 Профил на suricatta
  suricatta
  Рейтинг: 8 Весело

  Ни е риба ни е рак.Май е щука!?

 3. 3 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Щом се карат това е добре за България.

  А доно се и изядат взаимно

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 4. 4 Профил на dianski
  dianski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "ironhorse":

  Гарван гарвану око не вади

 5. 5 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 541 Весело

  Хм... Бабите получават разнопосочни сигнали... От една страна- група на млад педер, от другата на стар примат... На кого да съчувстват по напред... И ако се появи и Лилов- ще трябва да се разчекне... Ех...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 6. 6 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#4] от "dianski":

  Но за мърша ще се изтрепят

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 7. 7 Профил на comment12
  comment12
  Рейтинг: 383 Любопитно

  и аз се питам какво е. особено след снощният монолог на едно от емблематичните лица на абв – паскалев, по „панорама“. ами този човек се държа доста агресивно и грубо. пледира за диалог и дискусия, а само той иска да говори и не дава думата на водещия и останалите участници. непрекъснато хули, налага мнението си, сякаш те са най-умните и най-качествените хора. какво огромно его и жажда за власт. за мен това не е нормално.

 8. 8 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#4] от "dianski":

  А, вади, вади...

  Гарваните за разлика от комунистите са принципни създания. Дори се подозира че са едни от най-интелигентните животни, нещо с което комунистите трудно могат да се похвалят.

  Та липсата на принципи сред разните там доносници, комунисти, социални неудачници и т.н. ще доведе до там че Гоце директно ще посегне към електората на Бекапето.

  Реално той няма друг избор, би могъл да се пробва да се върне в партията майка, но ще му е далеч по трудно да успее отколкото ако просто тръгне с нова собствена партия.

  Та за това Гоцето си е направил сметката, принципи и етика тук не играят никаква роля.

  Гоцьо вижда че загива и се държи като луд с пушка както някой доста успешно го определи.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2509 Неутрално

  АБВ е секта на БСП,която е секта на БКП,от която произлиза и сектата ДПС.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Нито риба, нито рак.
  За власт - мерак!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 648 Любопитно

  една мини ченгеджийска комедия е, но дано успее да ви изгърби 3.9% от твърдия електорат на парламентарните и да не влезе в парламента... това ще е идеалният вариант...

 13. 13 Профил на magarenko
  magarenko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Серго, друг ти е*е жената, друг ти упражнява властта, сега друг ще ти вземе партията и след 2г. ще си безработен и без деца, гладен, дрипав и бос ще се прибереш при мама. Ще позволиш ли това?

  Не, серго, ти знаеш какво е истински мъж-усещал си го отвътре. Изкарай си разрешително заносене на оръжие-ето първа и конкретна стъпка да вземеш съдбата си в свои ръце. После отиди на конгрес на АБВ, само носи повече патрони.

  Успех, човече - венСЕРЕМус!

 14. 14 Профил на Мисисипски
  Мисисипски
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Иначе на снимката Гейчо е много героичен.Гледа в светлото бъдеще най вероятно.

  Пази Боже сляпо да прогледа и във фейсбук да почне да пише
 15. 15 Профил на demiurge
  demiurge
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Не им трябва да се изяждат, ще се направят на алтернативи и на конкуренти на всички, на изборите ще дръпнат малко гласове от БСП, малко от ГЕРБ, малко от АТАКА, ако не достигат, ще купят още малко от ДПС, накрая ще влязат в парламента сто партийки и коалицийки и ще се обединят в "правителство на националното съгласие" с лява резба. Накрая пак същите комунисти ще са си на власт.
  Цялата постановка е заради тази единствена цел.

 16. 16 Профил на Мисисипски
  Мисисипски
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#15] от "demiurge":
  То е ясно.За съжаление.Ама все пак се надявам да се пооръфат.
  Пък и избирателите им като ги знам какви са...Стига да не гласуват,пак полза ще има.
  Познавам комуняги които на последните избори не гласуваха.

  Пази Боже сляпо да прогледа и във фейсбук да почне да пише
 17. 17 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2621 Весело

  Борба на идеи!? Глупости! Борбата е за един и същи електорат. Гоцето си въобразява, че някой извън БСП може да го хареса, а Съсела реагира като ревнива ученичка, на която друго маце се върти около гаждето й.
  Но, колкото повече разправии между тях, толкова по-добре.

 18. 18 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 621 Весело

  До коментар [#9] от "lz2":

  А всичките са секта на ДС.

  И новина от кулоарите.
  В БСП с а разчели скрития код на АБВ.
  За тях АБВ се четяло ВъГъЗъ.

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 19. 19 Профил на sceptical
  sceptical
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колкото по-зле за комунистите, толкова по-добре за хората. Известно е, че homo sapiens и homo bolchevicus не могат да съжителстват, така че ако те изпукат, толкова по-добре за нас, хората.

  Въпросът е дали недоносчето АзБяхВербуван е вредно или не за комунягите. Според мен, зависи от процентите, които тези уроди от АБВ ще вземат на следващите изборите за парламент. Ако са под 4%, няма да влезат в парламента и ще претаковат компартията, защото неизбежно за тях ще гласуват идиоти, които иначе биха гласували за БСП - ерго, гласовете на идиотите, гласували за АзБяхВербуван ще се загубят. По-точно, ще се преразпределят - ако допуснем, че БСП ще има 10% тогава, излиза, че от всеки идиот, гласувал за АзБяхВербуван наместо за БСП, БСП ще получи 1/10 глас наместо 1/1 глас.

  Но ако АзБяхВербуван прескочи 4%, от това комунягите само ще спечелят, защото БСП и АзБяхВербуван неизбежно ще се коалират, а със сигурност за АзБяхВербуван ще гласуват други идиоти, които не биха гласували за БСП директно. По този начин, комунягите ще оберат малко вот отгоре от хора.

  Това им е играта на комунягите. Това, че съсела плюе по АзБяхВербуван може да е само за пред хората, уж да се дистанцира, а може и да е искрен, животното му с животно, ама до следващите избори той най-вероятно ще е изритан от поста генсек на компартията и следващият главатар на гадовете ще е по-топло настроен към сирищника.

 20. 20 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  Комунистически формации най-добре се унищожават отвътре с процеси от типа 'врагът с партиен билет'. Да им е честит втория червен синод , пък нека си ритнат взаимно кандилото...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 21. 21 Профил на qk_tapanar
  qk_tapanar
  Рейтинг: 221 Гневно

  АМАН ОТ КОМУНИСТИ. НЯМА ОТЪРВАНЕ ОТ ТЕЗИ ПАРАЗИТИ.

 22. 22 Профил на nostradamus
  nostradamus
  Рейтинг: 221 Неутрално

  magarenko, sceptical - чудесни постинги, пък и искрено ме разсмяхте !

  The truth is out there !
 23. 23 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Личното ми мнение относно проекта на Първанов е, желанието на номенклатурния елит да открие правилните подход, качества и идеи, подходящи за новия вид политик, който трябва да се лансира при смяната на избирателната система, така че да бъде обичан и евентуално избран от народа, като мажоритарен кандидат!
  Този нов вид насоченост на БГ левицата, според мен е вследствие пълния крах, който преживяха и от който няма измъване, освен цялостно преструктуриране на политическия модел, който от разумните хора е особено препоръчван и в крайна сметка-неизбежен, ако се задълбочи кризата, а тя тепърва предстои.
  Дъртата номенклатура предприема умели и разумни контрамерки с целия си кадров набор от доказали се червени боклуци за да може да се намести или задържи на възлови позиции, след радикалната промяна на очаквания политически модел, най-вероятно на преден план ще излезнат нетолкова познати личности, сочени като супер професионалисти и общественици, които обаче ще са лоялни на партията и отново ще се отчитат в централата на БС(К)П, всичко това ще обслужва много удобно техните интереси, само че вече на ЛОБИ НИВО!!!
  Жалко за БГ!
  Невидимото числено преимущество е тайното оръжие, на което залага Първанов след краха на правителството на Бойко Борисов, посредством мажоритарната избирателна система, която отчаяните БГ-та ще трябва да приемат като спасителната сламка, която им се подава за да не разстрелват комунистите и да бъдат озаптени, уж е на тяхната.
  Правилото: "Със стари курви, нов бардак не става" ще перифразирам: "С болни курви, нов бардак не става" - хората, които ще са излъчени, като независими от "АБВ" на практика ще са ПРОМИТИ мозъци, програмирани и шлайфани след детайлен и мащабен анализ на левицата, чрез участието на наивни свободомислещи неполитизирани интелектуалци...
  Тихата революция..., на народа му трябва надежда, на комунистите време и безметежност!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 24. 24 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#21] от "qk_tapanar":

  Какво отърване, той премиерът - бивш член на БКП вече открито слави бай Тошо!

 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  До коментар [#3] от "ironhorse":
  А ти сигурен ли си, че наистина се карат?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  Станишката трябва да целува краката на Гоце, защото благодарение на него столетната бабичка ще бъде реанимирана. Пред общия стах от загуба на власт и изпадане в състояние на "политическа зима", от която ще излязат само призраци и мумии, естествено е, надписът над входа на Парламента "Съединението прави силат" да ги обедини!

 27. 27 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 798 Неутрално

  "не ни трябва конфронтация, нашият противник е ГЕРБ"
  Интересно ще е да видим каква ще е съдбата на парламентарната група на Коалиция за България, ако АБВ стане политическа партия. И с кой ще си партнират първолаците. Бат Бойко преди не изключваше възможност да работи с Първанов, възхищаваше му се.
  Това ще си е политическо самоубийство за него, ама както е тръгнал да се отдалечава от десните - нищо чудно.

  Защо ако не да?!
 28. 28
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:37 на 14/11/2010 от неговия автор.

 29. 29 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ни риба,ни рак,ни щука...АБВ е туроператорска фирма на Първанов , която ще прати БСП на екскурзия-среща с дядо Благоев...Комунистите по върховете станаха буржоа,за какво им е лява партия???

 30. 30 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#2] от "suricatta":

  Тихо мъртвият казал:не,октопод

 31. 31 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Стани, стани Станиш балкански
  На уй висок се възкачи
  Срещу брат си отомански
  Какво се гради слава им кажи!

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 32. 32 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Любопитно

  ,,Те за каква политика са - за национална, безполова алтернатива"

  Станишев е прав, доколкото един от принципите на херметизма гласи, че всяко нещо има мъжка и женска страна - иначе формацията е ялова. Бих го запитал обаче ,коя клема е ,,+" / мъжка / и коя е ,,минус" / женска/ ,по отношение на ,,лявото" и ,,дясното" ? Дали има хабер, какво говори ,когато казва ,,безполова алтернатива" ? Разбира ли физическият смисъл на думите си ? Това е интересното !

 33. 33 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До ,,donyon" № 29 - ,,Комунистите по върховете станаха буржоа..."

  Те и едно време си бяха буржоа - Номенклатурните кадри ,не бяха ли ,,червена" буржоазия ?

 34. 34 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Че Първанов подготвя преврат в бсп е ясно на всички,но че е пълна клоунада неговата казионна формацийка е също ясно.Дори Живков не си позволяваше така да прави ОФетата вкарвайки само властимащи-кметове ,депутати и президентска администрация.Пълно с компроментирани люспи.

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK