Русия предлага на България съвместно оръжейно производство

Владимир Путин и Бойко Борисов<br />

© Надежда Чипева, Капитал

Владимир Путин и Бойко БорисовПравителствената пресслужба публикува пълния текст от разговорите между премиерите на България и на Русия Бойко Борисов и Владимир Путин и водените от тях делегации.


От текста става ясно, че темата за цената на доставката на руски газ за България не е обсъждана, тъй като това са междутърговски отношения и засягат две корпорации в лицето на "Газпром" и "Булгаргаз". От казаното от премиера се разбира, че темата е отпаднала от официалните преговори след срещата на четири очи между него и Путин, която предшества разговора между двете делегации и подписването на официалните споразумения.


Само преди дни министърът на икономиката Трайчо Трайков обяви, че България се надява да постигне по време на преговорите с Русия намаление на цената на природния газ с повече от 5 процента. Днес пък руските медии публикуваха информация, според която "Газпром" е формулирал пакетно предложение за цените на газа, доставян в България, които предвиждат понижаването им с 5-7 процента до края на 2012 г.
Руският премиер използва идването си, за да отправи оферта към България за началото на ново съвместно оръжейно производство. От изказването на Владимир Путин става ясно, че Русия има мащабни планове да запази доминиращото си присъствие на европейския енергиен пазар чрез партньорство с различни държави от континента.


Стенограмата от разговора беше публикувана, след като по-рано днес лично премиерът обяви, че разговорът му с Путин ще бъде записан, а след това и разпространен, за да се гарантира "пълна прозрачност".


Разговорът между двете делегации засяга темите, представени по-късно на съвместната пресконференция на Борисов и Путин пред медиите.  


Руският премиер обаче обръща специално внимание на производството на руски въоръжения в България без съответните руски лицензи.


"Бихме искали да ускорите работата, за да решим този проблем, и за това нещо искам да кажа, че производството на стари съветски оръжия без тяхното модернизиране - това е задънена улица. Досега вашите производители все още могат някъде да го продават, но скоро това може да секне. Ние предлагаме да се обединим и да се договорим, защото тук ние можем заедно и да модернизираме оръжията, и да ги произвеждаме, и това ще стане за години напред. С някои от нашите партньори в Централна Европа ние се бяхме договорили по такъв начин".


От казаното от Путин става ясно, че въпросът може да бъде обсъден на следващото заседание на междуправителствената българско-руска комисия през първото тримесечие на 2011 г.


В отговор на подаденото предложение българският премиер заявява, че настоява членовете на комисията да се събират по-бързо, за да бъдат решени всички спорни въпроси между двете държави, отлагани във времето.


Министърът на икономиката Трайчо Трайков обаче прави уточнението, че "в протокола от предпоследната сесия е записано, че по въпроса с оръжейните лицензи двете страни нямат взаимни претенции и ще намерят начин това да бъде урегулирано". 


Путин заявява още, че търговските отношения между двете държави са пострадали чувствително заради кризата, но въпреки това за първите осем месеца на годината са се покачили с 56 на сто. Очакванията му са до края на 2010 г. ръстът да надскочи нивото от 2009 г. "Тези тенденции трябва да се запазват и увеличават", заявява руският премиер. 


Той подчертава, че Русия се отнася с уважение към българската позиция по проекта "Бургас - Александруполис" (България се отказа от него заради негативни екологични последици и протест на населението в Бургас - бел.ред.) "Ние знаем и чуваме вашата гледна точка, няма нищо страшно в това, ние ще осъществяваме подобни проекти с други партньори, но в този регион, в същия", обяснява Путин.


Ръководителят на руската делегация уточнява още, че ако реализацията на "Южен поток" върви по план, Русия ще се откаже от втората част на проекта "Северен поток", която предвижда директна газова връзка с Германия. "Ако нещо ни попречи да не направим това (има предвид "Южен поток" - бел.ред.), ние ще разгледаме няколко варианта - или да разширим нашите възможности към Северна Европа, или да направим газопровод, успореден на "Син поток" през Турция и от там да преминаваме за Гърция и Италия. За ваша информация всяка година ние увеличаваме нашите доставки за Турция извън плана - миналата година и тази година, защото има поставени смущения с доставките на газа от Иран за Турция", допълва Путин.


Разговорът продължава с уточнение на премиера Борисов, който информира присъстващите, че двамата с Путин са имали среща на четири очи. "Ние нямаме претенциите да поставяме ново начало, но имаме претенциите да ги поставим на прагматично начало, взаимно изгодно за двете държави", заявява за отношенията между двете страни Борисов. От казаното от него става ясно, че Европейската комисия е изпратила свой представител, който да присъства на подписването на споразуменията за "Южен поток". "Защото "Южен поток" е европейски проект и ще доставя газ на много държави в Европа и с бързото си експедитивно подписване и спазване на пътната карта, дори предсрочно с няколко месеца, ние даваме пример за прагматична работа по общи взаимноизгодни проекти", обяснява българският министър-председател.


Борисов прави предложение към руската страна да използва български строителни фирми в подготовката за олимпиадата в Сочи. "Освен това нашите корабостроителни и кораборемонтни заводи могат да поемат част от вашия риболовен флот, който се ремонтира", продължава той.


И двете делегации показват задоволство от увеличения ръст на руски туристи в България. "Това е много важен обект на сътрудничеството от човешки тип, че все повече руснаци си купуват недвижими имоти по крайбрежието", заявява съпредседателят на междуправителствената комисия от руска страна Сергей Шматко. 


"А у вас има газ, затова разменяме газ за туризъм", заявява Бойко Борисов.


Шматко подчертава и доброто сътрудничество в сферата на културата и на хуманитарните науки и изразява признателност за това, че "по време на празнуването на 65-годишнината от победата над фашизма тук в България дойдоха много известни руски колективи и руската култура, руската естрада, тук бяха представени съответно".


"И "Балшой театър гостува. Ако не, ще гостува", отговаря му Борисов.


Премиерът поставя и темата за българските архиви в Русия, на което Путин отговаря, че "ще разгледаме това". "Аз лично съм на мнение, че такива неща трябва да се върнат, но ние ще разгледаме това."


В края на разговора министър-председателят заявява, че "относно цената на газа решихме с господин премиера, тъй като това са междутърговски отношения, да не ги поставяме на масата на междуправителствените преговори". След което Путин обяснява, че и този въпрос ще бъде разгледан.


Още преди пристигането на руската делегация администрацията на президента Георги Първанов публикува стенограма от разговорите на българската и руската делегация от посещение на Путин на 18 януари 2008 г. След това на сайта на президента бяха качени и паметна бележка от разговора между двамата премиери, проведен същия ден.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Ееееее , айде стига бееее!
  Стига вече сте предлагали! Знаем ги вашите "съвместни" проекти. Подписахте една утопия , която никога няма да види бял свят , ама не ви стигна - искате и останалите си боклуци да пробутате покрай нея. Е , нама да стане!

  Klaatu Barada Nikto!
 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Малийй, ама кво стана с незаконното производство у нас? Ами с лицензите дето трябваше да плащаме на пиянгурите?


  В малките оръжия ние сме по-напред от кацапите. Продаваме на сериозни и претенциозни пазари, до които кацапите нямат достъп изобщо. Техният таван са Йемен, Сирия, Афганистан.

  Какво могат да направят кацапите за нас? Ишлеме само. Да ни произвеждат примерно серията "Вепр" с маркировки на "Арсенал", пък ние ще ги изнасяме в Щатите.

 3. 3 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 894 Весело

  До коментар [#1] от "Karla":
  Ха така, кажи им го.
  Говоря бавно, защото знам че не можете да слушате бързо:
  Ние не искаме Вашите боклуци !!!!
  Високо технологична държава като нашата, с идеалната си инфраструктура, прекрасните заводи и брилянтните инжинери - искаме да произвеждаме само най-доброто, нали така Леми?

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 4. 4 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 894 Любопитно

  Абе що ли въобще ви отговарям на простотиите?

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 5. 5 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1826 Любопитно

  "Супер", "Величествено", "Яко", "Братска помощ" ....
  Баси!
  Това е най-комлексното предложение за обяздване на Троянския кон. Освен обяздване още и спъване на краката два по два и на диагонал.
  И пътьом финасова инжекция за руската пета колона. Оръжейната промишленост и търговия се приватизира от неслучайни "другари".
  А сега кратуните ще цвилят от умиление.
  Баси!

 6. 6 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#4] от "Данаил Недков":

  А така , разкарай се!

  Klaatu Barada Nikto!
 7. 7 Профил на Джони Ди
  Джони Ди
  Рейтинг: 465 Любопитно

  Стенограмата: Бойко се мазни и навежда, а путин за архивите и цената на газта отговаря ..... "ще видим, ще помислим" ....

 8. 8 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 676 Неутрално

  "Разговорът продължава с уточнение на премиера Борисов, който информира присъстващите, че двата с Путин са имали среща на четири очи."

  ДВАТА с Путин. Не "двамата", а "двата". ("двата" неудошевени предмета).

  И за автор на дописката се е подписал самия "Дневник".
  Потресаващо!

  Проклета да е Русия!
 9. 9 Профил на chervenoarmeec
  chervenoarmeec
  Рейтинг: 8 Весело

  Карла и Леми, как приемате хероина, та постигате такъв бърз и ефектен резултат?

  На крак, о парии презрени, на крак, о роби на труда! Подтиснати и унизени, ставайте срещу врага!
 10. 10 Профил на magarenko
  magarenko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Забравихте ли, че бате Бойко преди 5-6 месеца сам поиска американски ракетен щит, преди още изобщо да са го питали и при положение, че вървеше разправията на НАТО с Русия???

  Хора, помнете ве! Очевидно е, че Борисов ходи по тънък лед и се опитва да прави балансирана политика. Тъй че аз съм склонен да му имам доверие, а явно и янките, че чак посланикът им нещо се е кротнал, чак и липсва

  Борисов се опитва да работи и с европа по ЮПоток - логично в случай, че тръгне да ни гази руска мечка - нищо не се знае. Русия е прекалено силна, за да правим бизнес с нея на една честна дума.

  Другият по-очевиден факт е, че газ и нефт има в Русия и те няма да дойдат от западна европа. Въпросът е как да бъде взет, без да пострадаме и мисля, че ББ добре го е намислил.

  Слава богу, обаче, че първанов и станишеф вече са аут, защото тези щяха да ни продадат за жълти стотинки. Дори да забравим другото (трудно!), тия двамцата бяха и са абсолютни аматьори в бизнеса. Спомняте ли си, че руснаците бяха станали толкова нагли, че искаха да са собственици на трасето на наша територия?!

  Помнете хора, помнете, помага много. 11. 11 Профил на magarenko
  magarenko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "Karla":

  Илюзия е да се мисли, че ако не правим проекти с руснаците ще се оттървем от руско влияние, има да чакаш!

  Където има бизнес трябва да участваме, ама умната, защото сме го закъсали много, ама много - хора се самоубиват от мизерия, убиват и децата си.

  Има ли бизнес по възстановяването на Ирак за БГ фирми? Няма и няма въпреки загиналите хора и потрошените пари. Логично е да търсим строителство за олимпиадата, разбира се, че сега е момента да притиснем путин за това, браво.

  Ясно е, че газ и нефт ще стигнат до Зап. Европа - с или без нас. С ЮПоток геополитическата ни тежест се увеличава, но с нея и натискът на руснаците. Балансира ли се с американския и европейския мисля, че ще сме добре.

 12. 12 Профил на nmemory
  nmemory
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Глупаци!! България е малка страна и основната й роля че е на кръстопъти лесно не могат да ни заобиколят. Можем да сме и с едните и с другите не го ли разбрахте вече. Ще сме с тия с които ни е най-изгодно. Няма да следваме енергийната политка на европа защото там монопл е Франция която построи своя АЕЦ в румъния от където иска да простре монопола си на балканите. За това ни спряха и блоковете на Козлодуй. Защо ако русия предложи добра цена не сме с тях и предложим ниски цени на купувачите на енергия. Колкото за оръжия аз съм за. Това е производство работни места хляб за работниците в тях.

  рам памет решения
 13. 13 Профил на nmemory
  nmemory
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Искам да допълня че вие сте едни некомпетентни драскачи. Да не си мислите че ние сме европейци в смисъла който си представяте? Или ще станем като германци или англичани скоро? Мислите че ще ядем от тяхната баница която са месили векове наред. Не, по скоро ще обираме трохите по масата им и ще квасим хляба на парата от манжата им и ще си плащаме за това. Вие сте глупаци...с комплекси.

  рам памет решения
 14. 14 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  Заглавието малко подвежда. Путин казва:

  "Досега вашите производители все още могат някъде да го продават, но скоро това може да секне."

  На мен това ми прилича повече на предложение, на което не можеш да откажеш (т.е. недотам прикрита заплаха), отколкото на предложение за "съвместно оръжейно производство".

  Другата смешка е, че за вече уредени (ненам в чия полза) междудържавни отношения се казва "това не са междуправителствени, а междуфирмени отношения", но там, дето може да се натиска изведнъж "формулата" се сменя.

  И нашите го лапат това като че им подават топли мекици ...

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 15. 15 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Бойко си спечели време - подписа за безсмисленият проект, който никога няма да се осъществи и онези кротнаха засега. Засега. Скоро обаче пак ще тръгнат да се натискат за малоумието в Белене и този път ще трябват топки, за да ги отрежеш.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 16. 16 Профил на magarenko
  magarenko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "Свинчуга":

  От проекта има голям смисъл за европа: с него руснаците не могат да се извиняват, че украинците са спрели газа. Или българите, разбира се.

  С този тръбопровод става излишен спорът кой спря газта миналата година, а и немската индустрия това изобщо не я интересува - тя има нужда от огромни количества непрекъснато.

  Интересът на руснаците е ясен - да имат алтернатива на доставките през Украйна и второ, те продават и на Китай и на Турция, но ЕС е по-платежоспособен и изгоден; трето, мисля, че северен поток има проблем с едни териториални води а и поддръжката е много по-скъпа, за строежа е ясно - криза е все пак

  От проекта има голям смисъл и ще стане.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на magarenko
  magarenko
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#12] от "nmemory":

  Човече, че сме на кръстопът, на кръстопът сме, но те не ни заобикалят, а ни газят непрекъснато, бе серсем!

  Тръгнал акъл да дава, че и хората му криви - аман от червени прашки

 19. 19 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  PUTIN GO HOME!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 20. 20
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:20 на 19/11/2010 от неговия автор.

 21. 21 Профил на зограф
  зограф
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Явно, доста хора у нас са се пребоядисали - от върли комунисти и русофили са станали перфектни демократи и русофоби.
  Европа има нужда от Русия - това е положението.
  България, няма нужда от Русия, защото си има САЩ.
  Нашият бай Ганьо винаги е вървял срещу течението. С този шопски характер, хем няма да има пазари за нашите стоки в Русия, хем ще го духаме в Ирак.
  В бизнеса няма приятели - а партньори.
  Ако ГЕРБ и така наречените "десни" имат малко поне останал мозък, ще схванат как се върти Земята. Иначе и те ще го духат.

 22. 22 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Аз съм запознат със специалното производство в България и връзките с Русия. Има проблем с лицензите, но не е тежък, защото това са стари оръжия и в техните ниски цени няма резерв за плащане на лиценз. Българските уръжейници имат шанс да се превърнат в спомагателни производители на модерни западни оръжия. Например да произвеждаме двигатели и корпуси, които да влизат в производството на световни лидери. Руснаците сега не могат точно това, което и ние сами не можем. Руснаците не могат да правят управление или интегрирани системи. Те вече няма на какво да ни научат. Въпреки това България трябва да отговори любезно на тези предложения. За Русия е важно да изглежда велика, а на нас жестовете не ни струват пари.

  подпис
 23. 23 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Заглавието въобще не съответства на действителността. Руското "предложение" си е чиста заплаха да спрем да произвеждаме без лиценз, въпреки плахото заекване на Трайков, че е договорено двете страни да нямат взаимни претенции. Путин иска да платим още веднъж за "модернизирани" калашници и да може да ни казва на кого да не продаваме произведеното по руски лицевз оръжие.

 24. 24 Профил на Величка Маринова
  Величка Маринова
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Да не забравяме, че България е равноправен член на ЕС и като държава членка е задължена да спазва европейското законодателство, относно газовия пазар.В съответствие с изискванията на Регламент , публикуван в Официален вестник на12 .11.2010 г., и влизащ в сила от 2 декември 2010 г., България като държава членка е длъжна да въведе следните мерки:
  Възможно най-скоро и не по-късно от 3 декември 2011 г., България следва да определи компетентен орган, който да осигурява изпълнението на мерките, предвидени в регламента.
  До 3 юни 2012 г. Компетентният орган следва да изготви и приеме превантивен план за действие, и план за действие при извънредни ситуации, като преди това ги съгласува и проведе консултации с Комисията и съседните държави членки –Румъния и Гърция.
  Не по-късно от 3 декември 2012 г., превантивните планове за действия и плановете за действия при извънредни ситуации, следва да се приемат и да се оповестяват публично, като същевременно се представят на Комисията. Комисията информира Координаци­ онната група по природния газ. Компетентните органи осигуряват редовния мониторинг на изпълнението на тези планове.
  До 3 декември 2013 г. Операторите на преносната мрежа следва да осигурят постоянен двупосочен капацитет по всички трансгранични междусистемни връзки между държавите-членки
  До 3 декември 2013 г. операторите на газопреносната система адаптират действието на газопреносните системи, частично или изцяло, с цел да се позволи физическото преминаване на потоците от газ и в двете посоки по трансграничните междусистемни връзки.
  Не по-късно от 3 март 2012 г. операторите на преносни системи представят на своите държави- членки
  а) предложение за двупосочен капацитет във връзка с обратната посока („капацитет за обратен поток“); или
  б) искане за освобождаване от задължението за създаване на двупосочен капацитет.
  До 3 декември 2011 г. Компетентентният орган следва да направи пълна оценка, на рисковете за сигурността на доставките на газ в своята държава-членка.

  С цел да се даде възможност на Комисията да оцени ситуацията по отношение на сигурността на доставките на равнище на Съюза:
  Най-късно до 3 декември 2011 г. България,като държава-членка следва да предаде на Комисията съществуващите междуправителствени споразумения, сключени с трети държави, (например тези с Русия и "Газпром", които оказват въздействие върху изграждането на газовата инфраструктура и доставките на газ.
  При сключването на нови междуправителствени споразумения с трети държави , които оказват въздействие върху газовия пазар, държавите-членки следва да уведомяват Комисията;
  по отношение на съществуващи договори, както и на нови договори и при изменения на съществуващи договори
  най- късно до 3 декември 2011 г. предприятията за природен газ уведомяват съответните компетентни органи за следните елементи на договорите със срок над една година, които са сключени с доставчици от трети държави:
  i) срок на договора;
  ii) договорени количества общо, на годишна база и средни месечни количества;
  iii) в случай на тревога или извънредна ситуация — дого­ ворени максимални дневни обеми;
  iv) договорени пунктове на доставка.
  Най-късно до 3 декември 2014 г., Комисията следва да изготвяи заключения относно възможните начини за повишаване на сигурността на доставките на равнище на Съюза, като прецени възможността за извършване на оценка на риска и за установяване на превантивни планове за действия и планове за действия при извънредни ситуации на равнището на Съюза и докладва на Европейския парламент и на Съвета за прилагането на регламента, включително и за постигнатия напредък в областта на взаимосвър­ заността на пазара.
  Комисията също следва да докладва пред Европейския парламент и Съвета относно общата съгласуваност между превантивните планове за действия и плановете за действия при извънредни ситуации на държавите-членки, както и относно приноса им към соли­ дарността и готовността от гледна точка на Съюза.

  VelMar
 25. 25 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Ами не знам - това, че руснаци купуват имоти по черноморието, само ги прави по-скъпи и недостъпни за местното население.

 26. 26 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  От казаното от него става ясно, че Европейската комисия е изпратила свой представител, който да присъства на подписването на споразуменията за "Южен поток". "Защото "Южен поток" е европейски проект и ще доставя газ на много държави в Европа и с бързото си експедитивно подписване и спазване на пътната карта, дори предсрочно с няколко месеца, ние даваме пример за прагматична работа по общи взаимноизгодни проекти", обяснява българският министър-председател.

  Южен поток е европейски проект, доставя газ на много страни с работещи и водещи икономики в ЕС!!

  А тук едни други "европейци" , с каубойски чизми и пуканки в главите, се мъчат да убеждават, че България нямала нужда от този проект!

  Прави са , щото ние нямаме индустрия! Но трябва ли да пречим на Германия,Франция,Италия и т.н. да си развиват икономиките??

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 27. 27 Профил на nmemory
  nmemory
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#18] от "magarenko":

  червена прашка е майка ти, сопол. Бих ти обяснил някои неща лично. Ще сме с тия които предлагат по-изгодни условия и това е колкото и да не ти харесва.

  рам памет решения
 28. 28 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  някой пак не слушал правилно и не е разбрал правилно,няма никой да прави съвместно с нас оръжие те просто ни предупреждават да не правим за да правят те на кратко да внимаваме в картинката с оръжието

 29. 29 Профил на dunkan
  dunkan
  Рейтинг: 402 Весело

  "От текста става ясно, че темата за цената на доставката на руски газ за България не е обсъждана, тъй като това са междутърговски отношения и засягат две корпорации в лицето на "Газпром" и "Булгаргаз"
  Той вноса в бг се прави от Топенерджи. Трябвало е да включат хора от таз корпорация (или поне някой от Мултигруп), само не знам от коя страна би трябвало да присъстват - българска или руска.
  Всъщност защо не направят 1 среща на акционерите в Топенерджи и да обявят че Газпром и Мулти са се разбрали за газа. Поне нямаше да се затварят булеварди!

 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Весело

  До коментар [#15] от "Свинчуга":

  Да, бе да, няма да се осъществи ама друг път! Газопровода "Южен поток" е стратегически за България и ЕС! Радвам се че и нашата страна ще участва в създаването му и ще печели пари от това!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на ко прайм ся?
  ко прайм ся?
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#1] от "Karla":

  Недей да се пенявиш толкова,без да си наясно по въпроса. До ден днешен нашият ВПК работи по руски технологии, така, че ..... БГ автомат "Арсенал" е тунингован калашник, други въпроси?

  gstar
 32. 32 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Когато подадеш ръка на болшевик , кагебеец , той я налапва цялата..Не подавай ръка никога - на тези ..
  Сега следват ОФ- политически проекти "съвети" , размяна на хоровете на КГБ и ДС -"балетните " и естрадните .
  .После , покани на руски чай- в легацията..После, нечии деца , следват някъде на запад-но с руски рубли , после 'народно ' недоволство,-от американския империализъм , ..после тодор живковци или георги димитровци -за слънцето и въздуха..
  И понеже сега не може -въоръжена съпротива- малко повече кгб-мафиоти ,с български папорти ...И така нататък ..До безкрай ..

  BIG AL
 33. 33 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Искаме ОБЩА снимка на руските шафрантии, шутове- Б.борисов , гея , Гоце , Р .овч..) Някъде и носът на волен , може да се вижда ..)
  Можеш да повтаряш хиляда пъти - за АЛТЕРНАТИВА- на доставки и ЦЕНИ, но червен ЧУГУН, ще пита на 1001 -вия път ...

  BIG AL
 34. 34 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1567 Весело

  До коментар [#26] от "КУРДО КОЛЕНКО":

  Пак не си схванал. Човекът от комисията е да следи дали не нарушаваме енергийната харта. Който факт изнерви путя-късий до безкрай. И почна да дрънка явни глупости.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 35. 35 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1416 Весело

  Руснаците изобщо не си губят времето...видяха, че насреща си имат мека Мария и гледат бързо да ѝ вдигнат полата съвсем...

 36. 36 Профил на james1
  james1
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Россия трябва да навлезе във всички сфери на производството на България. Трябва да инвестира в предприятия, пътища, водни съоръжения, трета АЕЦ, още един газов поток. Руските фирми трябва да са с предимство пред западните. На западните капитали да се правят спънки и такива, които вече са у нас, да им се налагат огромни данъци и постепенно да се изгонят от страната.
  България оттук нататък ще е само с Велика Россия!

 37. 37 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  До коментар [#26] от "КУРДО КОЛЕНКО":

  И това, че нещо е важно за някого не повод ние да го правим. Като стане изгодно и съответно важно за нас тогава. А това се определя изцяло от транзитните такси. И натоварването на сегашната мрежа.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 38. 38 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иво":

  На ЕС му пука за патока. Точно на оная работа. Както неколкократно биде заявено от комисията.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 39. 39 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1567 Весело

  До коментар [#31] от "gen4o gen4ev":

  Абе калашника си е е разработка на Шмайзер. Поради което не е и патентован. А Арсенал е достатъчно далеч от оригинала за да има проблем в съда. И понеже не ползва името путя може да подсмърча. Други въпроси?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 40. 40 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  До коментар [#36] от "james1":

  Къде без форумния луд?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 41. 41
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:01 на 14/11/2010 от неговия автор.

 42. 42 Профил на almistmu
  almistmu
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#39] от "Цецо":

  ти май не си ходил войник, а?

 43. 43 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  До коментар [#42] от "almistmu":

  В пълна грешка си. Не съм от младежта. При това съм бил кашик. Та точно изделията на Калашников ги познавам отлично. И не бъркай старото производство на завод "10", което си виждал в БНА и сегашното производство на Арсенал.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1253 Весело

  Няма да е лошо по някой булава насочена към истнабул да си имаме - ей така за всеки случай!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 46. 46 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 909 Весело

  Ривете седерасти нещастни

  Светът е създаден от бог... всичко друго от Китай
 47. 47 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#36] от "james1":

  взимай си лекарствата, зеленчук

  low riders team
 48. 48 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  това предложение на Путя е опит за изнудване - оръжията на Арсенал са по-добри като качество от руските си първообрази и поради тази причина рашките са бесни - те продават само с по-ниски цени. Самият Михаил Калашников е казвал пред хора от Арсенал на оръжейно изложение, че изделието на Арсенал е това, което той счита за най-добро. Това с руските лицензи е несъществуващ въпрос - нека заведат дело ако искат. Русия се опитва чрез България да се докопа до западни военни технологии, ако има начин, да подкопае доверието на западните страни в България (в това се справя по-успешно, заедно с местните русофилистици) и другото е, да може да казва на кой да продаваме оръжия и на кой не. Още ги боли джигеря, че в Грузия има български калашници
  старите съветски автоматични оръжия са си добри - руснаците досега не са направили нищо по-добро като картечница или автомат. Дори първите Калашников с калибър НАТО 5.56 са български, руснаците копират от нас. България единственото за което се нуждае от Русия, са образци и технологии за ново оръжие - ракетно, авиация предимно. И то за сравнение, защото не е по-добро от НАТО-вските образци.
  Изненандан съм, че не са повдигнали въпроса за Булгартабак от Путя и компания - те обикновено за оръжието и булгартабак говорят в комплект. Аргумента за булгартабак е доста сталинистки - това били репарации за Втората световна война, която сме били загубили. Нито дума за това,че СССР е освободил България, това с освобождението е мантра само за петата колона. Някой въобще иска ли нещо общо с руснаци?

  low riders team
 49. 49 Профил на Дим Дим
  Дим Дим
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Алоооуууу, русофобите, я по-полека обяснете колко е лоша Русия на хората, които работят в Арсенал-Казанлък, от сума години на сам завода дава хляб на не малко хора, както е известно там са едни от най-добрите хора в производството на оръжие, не е ли по-добре да се налеят инвестиции, от която и да е страна за да има все пак някакво производство в нашата Родина.
  За по тесногръдите от вас, които отхвърлят всичко, което не се събира в мирогледа им ще кажа : "икономиката се събужда с производство...било то на оръжие." факт.

  ще се оправим...сами
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK