Стенограма на разговора между българската и руската делегация при посещението на Путин в София

Бойко Борисов и Владимир Путин

© Красимир Юскеселиев

Бойко Борисов и Владимир ПутинПълният текст на стенограмата от днешните разговори между премиерите на България и на Русия и водените от тях делегации е поместена в сайта на Министерския съвет, съобщи правителствената пресслужба.


Ето пълният текст на разговора:


ПЛЕНАРНИ РАЗГОВОРИ
между
министър-председателя на Република България – г-н Бойко Борисов и
председателя на правителството на Руската федерация – г-н Владимир Путин
13 ноември 2010 г.Пленарните разговори започнаха в 16,10 часа


БОЙКО БОРИСОВ: Уважаеми господин премиер, добре дошли в България. С няколко думи искам да представя хората, които са от тази страна на масата: вицепремиерът и вътрешен министър и заместник-председател на нашата партия господин Цветан Цветанов, вицепремиерът и финансов министър господин Симеон Дянков, министърът на енергетиката икономиката и туризма господин Трайчо Трайков, министърът на външните работи господин Николай Младенов, министърът на околната среда и водите госпожа Нона Караджова, министърът на труда и социалната политика господин Тотю Младенов, посланикът на Република България в Москва господин Грозданов, заместник-министърът на икономиката и енергетиката господин Марий Коцев и госпожа Мая Христова изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг.


Подготвили сме се сериозно за тази среща по темите, които ни интересуват.


ВЛАДИМИР ПУТИН: Господин министър-председател, вие познавате почти всичките ми колеги, бих искал да ви благодаря за поканата да посетя България. Днешното посещение носи изключително работен характер.


През последните месеци ние с вас много подробно сме обсъждали енергийните проекти и други неща в различни области.
Някои от тях са реализирани, имам предвид в транспортната сфера трасето Варна – Кавказ. Имаме и други проекти в това число в сферата на енергетиката - едно от най-важните пера в нашето сътрудничество.


Ние сме се договорили с вас и ще има работа в сътрудничеството между Русия и България в хуманитарната сфера. Бих искал да ви благодаря за това внимание, което вие отделяте за развитието на руско-българските отношения. Точно благодарение на тези усилия в последно време ние можахме да напреднем в много направления и да достигнахме до подписването, както ние набелязахме преди малко с вас, на някои ключови документи. Благодаря ви.


БОЙКО БОРИСОВ: Благодаря ви, искам да информирам колегите, че имахме 15 – 20 минутен разговор на четири очи, на четири очи е символиката на такъв разговор. Самият факт, че господин премиерът Путин със задоволство отбеляза и факта, че искаме днешните разговори да бъдат стенографирани, българското и руското общество да могат да чуят това, за което се договаряме, публично, ясно и открито, защото българските и руските отношения датират много отдавна. Ние нямаме претенциите да поставяме ново начало, но имаме претенциите да ги поставим на прагматично начало, взаимно изгодно за двете държави. Нещо повече, след като Европейският съюз прие Русия за стратегически партньор, заедно с премиера Путин информирахме европейския комисар по енергетика господин Йотингер, за да дадат своето становище по договора и устава на новото дружество. Нещо повече, те изпратиха и свой представител, който да участва днес и да присъства на подписването, защото "Южен поток" е европейски проект и ще доставя газ на много държави в Европа и с бързото си експедитивно подписване и спазване на пътната карта, дори предсрочно с няколко месеца, ние даваме пример за прагматична работа по общи взаимноизгодни проекти.


По същата тема, свързана с атомната централа "Белене", се разбрахме експертите да достигнат възможно най-ниската цена при гарантирана най-голяма сигурност на централата в Европа, сиреч, една от най-добрите централи в Европа да построим в България.


Разбира се, темите които ни вълнуват, ако разрешите, господин Путин, да дадем възможност на министрите и на вашите колеги с по няколко думи, ако има теми, които са взаимно интересни, да ги поставят за да ги чуем.


ВЛАДИМИР ПУТИН: Благодаря ви много уважаеми господин министър-председател.


Първо бих искал да отбележа, че нашите търговски отношения съществено са пострадали покрай кризата. Те се свиха, направо рухнаха с 50 на сто. Обаче за първите осем месеца на тази година се покачи с 56 на сто и мисля, че до края на годината ние дори ще надскочим това ниво, което имахме през 2009 година. Тези тенденции трябва да се запазват и увеличават. Вече споменах, че ние днес ще подпишем два много важни документа за реализирането на "Южен поток".
Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, бих искал да ви информирам, че Русия осъществява няколко големи енергийни проекти. Това строителство на нефтопровода до брега на Тихия океан, ние много дълго сме обсъждали проекта "Бургас – Александруполис" около 126 километра. През последните две години построихме 2000 километра в посока на Тихия океан и чисто нов нефтен порт на брега на Тихия океан. Ние по принцип изведохме на световния нефтен пазар нов проект. Ние с голямо уважение се отнасяме към Вашата позиция по всеки проект в това число и по проекта "Бургас – Александруполис".  Ние знаем и чуваме вашата гледна точка, няма нищо страшно в това, ние ще осъществяваме подобни проекти с други партньори, но в този регион, в същия.


Що се отнася до газовата инфраструктура, вие знаете, че ние осъществяваме един много голям европейски проект свързан с газа – Северен поток, който ще премине по дъното на Балтийско море. Миналата година ние започнахме, а през месец ноември 2011 година по същата тръба ще бъде пуснат първият газ за нашите европейски партньори. Работата върви много добре, под пълна пара и аз ходих там неотдавна дори с хеликоптер в морето и видях, че 50 на сто от обема на работите вече са извършени. Работата върви практически денонощно, работи международен отбор, така да се каже. Ние вече имаме предложения да направим успореден газопровод и директно да пуснем тръбата до Германия. Също ще направим и големи газохранилища в тази част на Европа. Обаче, ако докараме докрай "Южен поток", тогава ще се въздържим от реализирането на втората част на "Северен поток". Ако нещо ни попречи, да не направим това, ние ще разглеждаме няколко варианта, или да разширим нашите възможности към Северна Европа, или да направим един газопровод успореден на "Син поток" през Турция и оттам да преминаваме за Гърция и Италия.


За ваша информация всяка година ние увеличаваме нашите доставки за Турция извън плана, миналата година и тази година, защото има поставени смущения с доставките на газа от Иран за Турция.


Повтарям, че с днешното подписване на документите за "Южен поток" ние фактически даваме старт на този проект, който ще допринесе за диверсификацията на газовите маршрути.


На границата на 2008 и 2009 година сигурно знаете, че имахме голям конфликт с една от страните и тази страна е Украйна.


БОЙКО БОРИСОВ: Знаем много добре.


ВЛАДИМИР ПУТИН: Украйна практически затвори транзита. Тя искаше от нас да намалим цената за вътрешното потребление на газа за Украйна и без газ остана практически цяла Южна Европа. Строителството на "Южен поток" ще позволи да се минимизират практически до нула всички доставки на нашия газ за Европа – от нашия бряг директно за българския. И за този транзит годишно България ще има 2,5 милиарда долара, по точно 2,4.


Смятам, че това е много важен и нужен проект за всички. Както и да е странно, дори за транзитни държави дори за Украйна, защото ще я стяга малко. Сега те ни предлагат различни варианти, няма да крия това нещо, и така се опитват да разубедят от реализирането на този проект. Ние им казахме, че тук няма никаква политика. Ние просто взехме вече решението и ще го правим.


Освен този проект ние имаме и много други насоки на сътрудничество. Един от най-големите проекти е АЕЦ "Белене". В един от нашите телефонни разговори, вие ме помолихте да наредя на господин Кириенко да ускори доставката на резервни части за действащата атомна електроцентрала. В нормален режим същото оборудване и работи се изпълняват от наши западни партньори, между четири и шест месеца. Обаче ние направихме всичко доставката да бъде осъществена в най-кратките срокове. В най-близките години ние при нас в Русия планираме да построим толкова блокове, колкото беше построено през целия  съветски период.
През цялата история на Съветския съюз тогава бяха построени 30 блока, а ние планираме да направим 28. Освен това ние осъществяваме голяма работа и в чужбина, в Китай, в Индия, в Турция.


Разбира се, че наши конкуренти са американски, японски и френски компании. Обаче те не могат да предложат продукта по-добър като качество и по-евтин като цена. Ние направо печелим тендери. Ние сега правим шест блока в Китай, като двата са построени, за четири са подписани документи, а общият им брой ще бъде 16. И с Турция подписахме всички документи и ще работим с тях. Ние предоставяме пълен пакет от услугите. Започваме от кредитирането, доставки на оборудването, монтаж, доставка на ядрено гориво и утилизирано отработено ядрено гориво с последващо извозване на територията на Руската федерация. При това ние имаме много добри отношения с редица европейски партньори преди всичко със "Сименс" и "Арева" от Франция, но основно ние работим със "Сименс". Ние не сме скъперници, и отдаваме такъв обем на работа, с който те могат да се справят и в направленията, в които са световни лидери. Това е основно електрониката и някое друго оборудване от ядрената ни енергетика. Като средно всеки проект има до 25 на сто от контракта. От 25 до 30 на сто ние отдаваме за местни локални организации, тук думата преди всичко става за строителство. Това означава създаване на нови работни места. Разбира се получават нови компетенции. По принцип това е строителство, но е много специфично, защото се строи атомна електроцентрала. Ние сега в тесен кръг обсъдихме с Вас напредъка за този проект. Ние ще работим с нашите европейски партньори на ниво правителство, така и на корпоративно ниво. Ще помислим по какъв начин може да бъде организирано и финансирането на тези работи.


Господин Кириенко, както ми каза, като цяло договореностите с българските партньори по всички параметри са постигнати. Ние трябва да продължим нашата съвместна работа за усъвършенстване на договорено право на базата на нашето сътрудничество.


Днес по Ваша молба ние ще подпишем и междуправителствено споразумение, което ще определя как да действа Договорът за социално осигуряване. В стадиите на подготовката вече се намират споразумения за сътрудничество в областта на медицината, за ремонта на хеликоптерите и за сътрудничеството в областта на въздушния транспорт.


Тук има един въпрос, на който бих искал да обърна внимание, уважаеми господин министър-председател. Това се отнася до проблема, за който отдавна вече ние говорим. Става въпрос за производство на руски въоръжения без съответни руски лицензи. Бихме искали да ускорите работата, за да решим този проблем, и за това нещо искам да кажа, че производството на стари съветски оръжия без тяхното модернизиране това е задънена улица. Досега вашите производители все още могат някъде да го продават, но скоро това може да секне. Ние предлагаме да се обединим и да се договорим, защото тук ние можем заедно и да модернизираме оръжията, и да ги произвеждаме, и това ще стане за години напред. С някои от нашите партньори в Централна Европа ние се бяхме договорили по такъв начин.
Междуправителствената комисия работи добре, следващото заседание според молбата на българската страна, на поредното заседание на междуправителствената комисия трябва да се състои в Москва през първото тримесечие на 2011 година.


БОЙКО БОРИСОВ: Относно междуправителствената комисия исках да предложа по-бързо да се съберат, за да може по тези спорни въпроси да намерят необходимият изход, защото вие сам виждате, че по всички въпроси нещата са отлагани във времето до момента, в който ние трябва да седнем и да ги решим най-прагматично.


Няколко думи за темите, които засегнахте. За "Южен поток" и АЕЦ "Белене" казахме, че са ясни. За "Бургас – Александруполис" имаме твърдо политическо решение и се съобразяваме с това, че в този регион на България населението е изключително против този проект, който преминава и през НАТУРА и в същото време има риск относно туризма в този най-красив черноморски регион на България.


В същото време по "Южен поток", когато говорим, пристанището ни в Бургас е много добро и има възможност да извършва необходимата логистика по изграждане на "Южен поток".


Тази година българското правителство направи всичко необходимо и имаме голям ръст на руски туристи, които дойдоха на българското Черноморие, за наша радост, относно бързото издаване на електронни визи.


На Вашето внимание искам да поставя и това, че има много български строителни компании с много опит и възможности и ако има необходимост за олимпиадата в Сочи могат да бъдат използвани. Освен това нашите корабостроителни и кораборемонтни заводи могат да поемат част от Вашия риболовен флот, който се ремонтира. Имаме седем добри завода, до 15 кораба на година могат да ремонтират, но темите са много, по които можем да върнем и много от българските стоки на руския пазар и съответно внос на руския пазар в България, но аз се надявам, че с личната ни среща днес и Вашето присъствие, в София ще дадем именно тази прагматика на отношенията, която е характерна и за Вашето управление, но и за работата на българското правителство.


ВЛАДИМИР ПУТИН: Ако позволите съпредседателят на междуправителсвената комисия.


БОЙКО БОРИСОВ: Заповядайте.


СЕРГЕЙ ШМАТКО: Уважаеми господа министър-председатели, уважаеми колеги, в допълнение на това, което вие току-що казахте, бих искал да допълня, че в рамките на комисията много добре се развиват отношенията между висшите школи на нашите страни. През октомври тази година беше подписано споразумение между нашите образователни министерства за научно-техническо сътрудничество. Като пилотен проект се реализира проект за съвместно обучение на студенти във български ВУЗ-ове и за перспективата за учредяване на съвместни руско-български висши учебни заведения.
Вие вече отбелязахте голямата перспектива на нашето сътрудничество в сферата на туризма. Миналата година имахме 290 хиляди наши туристи, а през тази година досега са посетили 322 хиляди. Това е много важен обект на сътрудничеството от човешки тип, че все повече руснаци си купуват недвижими имоти по крайбрежието .
БОЙКО БОРИСОВ: А у вас има газ, затова разменяме газ за туризъм.


ВЛАДИМИР ПУТИН: Аз дори сам не зная с колко газ разполагаме. Сега откриваме ново находище на полуостров Имал. Там само потвърдените запаси са от порядъка на 55 трилиона кубика. А в Катар – най-големият производител досега, е само с 30 трилиона. Това е само на един полуостров на Северна Русия.


БОЙКО БОРИСОВ: Затова ние правим "Южен поток" с Русия, а не правим с Катар.


ВЛАДИМИР ПУТИН: С Катар ще бъде малко трудно. То може да се доставя втечнен газ от Катар, обаче трябва да се мине през Босфора и Дарданели с големи танкери, при сегашните услуги това е почти невъзможно. И той първо трябва да се добие, след това да се втечни, след това да се товари, след това да се разтовари, след това пак да стане газ и това е много сложно.


СЕРГЕЙ ШМАТКО: Бих искал да кажа още няколко думи за нашето сътрудничество в сферата на културата и на хуманитарните науки. Сега върви работата за подготовката на споразумение за културно сътрудничество и догодина тук ще бъде проведена седмица на руската култура, бих казал с упор на духовността.


Господин министър-председател, още един път да изразя нашата признателност, че по време на празнуването на 65-годишнината от победата над фашизма тук в България дойдоха много известни руски колективи и руската култура, руската естрада, тук бяха представени съответно.


БОЙКО БОРИСОВ: И "Балшой театър" гостува. Ако не, ще гостува.


Разбира се, това е добро и в сферата на културата, науката, образованието, мисля, че има и добри традиции. Аз съм убеден, че и по-добре може да се развиват, повтарям, прагматичните ни отношения.


Министър Трайков ще каже няколко думи във връзка с междуправителствената комисия.


ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Уважаеми господа премиери, уважаеми колеги, бих искал да се присъединя към оценката на моя колега министър Шматко за чувствителния прогрес по редица теми, разглеждани в междуправителствената комисия. Например с откриването на митническия склад на порт Кавказ, с ратифицирането на социалната спогодба. Разбира се, тези детайли, които все още трябва да се урегулират, се надяваме, че сравнително скоро могат да намерят решение, като с унищожаването на недопуснатите стоки или функционирането на лабораториите.


Не е тайна за големия дисбаланс, който имаме в стокообмена си, той има своето обяснение с вноса на енергоресурси от Русия. В същото време има редица области, където българският износ може да бъде подпомогнат от руска страна, по начин, по който и двете страни да спечелят. Освен идеите, за които вече спомена господин премиерът  Борисов, бих отбелязал и например доставките на храни и облекла или други стоки и услуги по проекти, финансирани от федералния и регионални бюджети на Русия. Или например процедурите по сертифициране на парфюмерия и козметика да бъдат толкова понякога ненужно сложни за българските стоки. Но целия обем от теми ще го разгледаме на следващата сесия. Бих искал да отбележа, че в протокола от предпоследната сесия е записано, че по въпроса с оръжейните лицензи двете страни нямат взаимни претенции и ще намерят начин това да бъде урегулирано.


Ще използвам случая да благодаря на господин Кириенко за изключително адекватната реакция във връзка с дефектиралите прибори в АЕЦ "Козлодуй". И разбира се, на Вас, господин премиер. И в същото време да отбележа със задоволство, че българските инженери заедно с руските намериха полезни решения за усъвършенстването на конструкцията на тези прибори, така че рискът от такива дефекти в бъдеще да бъде намален.


В заключение ние съзнаваме, че в големия потенциал за пазар на български стоки в Русия в момента са регионите и да предложа, може би заедно с Вас, господин Шматко, заедно да открием някоя бизнес инициатива в някои от важните райони на Русия, за да се види политическата подкрепа от руското ръководство към българския бизнес. Благодаря.


БОЙКО БОРИСОВ: Една тема, която също така ми се иска да поставя, е относно българските архиви от периода 1939-1944 г. Вярно е, че това трябва да стане със закон на руския парламент, но да стои на вашето внимание, тъй като има широка обществено значимо желание да бъдат върнати на България тези архиви от 1939-1944 г.


Една молба от страна на министъра на финансите, сметката, по която се внася капитала на "Южен поток България" АД – така ще се казва новата компания, да бъде в Българската банка за развитие, която е сто процента държавна банка.


ВЛАДИМИР ПУТИН: Що се отнася до архивите, разбирам, че те бяха изнесени оттук след Втората световна война. Ще разгледаме това. Аз лично съм на мнение, че такива неща трябва да се върнат, но ние ще разгледаме това нещо.


БОЙКО БОРИСОВ: Това не е необходимо на Руската федерация.


Относно цената на газа решихме с господин премиера, тъй като това са междутърговски отношения, да не ги поставяме на масата на междуправителствените преговори, тъй като това касае две корпорации в лицето на "Газпром" и "Булгаргаз", но лично много се надявам, когато с господин Милер се говори, да имат предвид, че е много важно за българската икономика да има сравнително по-конкурентна цена на газа.


ВЛАДИМИР ПУТИН: Ние ще разгледаме този въпрос, защото знаете, че тази цена се базира по борсовите цени за петрол. Обаче ще видим, и ще помоля колегите да разгледат този въпрос.


Що се отнася до сметката за "Южен поток", смятам, че това е напълно възможно. Обществото да се чувства сигурно и тази банка да е надеждна.


БОЙКО БОРИСОВ: Тя е сто процента държавна и се гарантира от Българската централна банка.


ВЛАДИМИР ПУТИН: Добре.


БОЙКО БОРИСОВ: Ако няма други въпроси, колеги, да отидем да подписваме.


/Разговорите завършиха в 17,00 часа/

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Воланд
  Воланд
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Колкото и да не харесвам Бойко, евала, че наистина публикува стенограмата, това е по-нормалното от договори, дето никой не е виждал и само легенди се носят за тях. Дано покаже и всичко, което са подписали...

 2. 2 Профил на rori8
  rori8
  Рейтинг: Любопитно

  бързо я публикуваха, добре

  ама това: "...господин Шматко, да открием някоя бизнес инициатива, а...", е направо покъртително

 3. 3 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  Некой требва да вдине паметник на журналиста, дето осъди Първанов.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 4. 4 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Сега чакаме и стенограмите на разговорите на Б.Б. с Дж. Уолрик - те ще са далеч по-интересни.

 5. 5 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Че те си разменят по десет изречения, можеше и по телефона да стане. Някой пак ни взима за мезе. Сигурно далеч по-интересни са недокументираните разговори, които са се водили, в кръчмата например.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 6. 6 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Цифри няма, одобрение и ратификация няма, ангажименти явно също няма.
  Абсолютно ялова среща.
  НАБУКО продължава.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 7. 7 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 940 Неутрално

  И държавните дела станаха "Биг Брадър"!
  С министър-председател простак! Какво друго може да стане?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 8. 8 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#1] от "Воланд":

  Да,той я е публикувал!
  Той е в епицентъра на всичко...на всяко гърне похлупак!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 9. 9 Профил на desjardinseli
  desjardinseli
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Ето гласа на приятелите ни от Западна Европа :
  "Индия и Бразилия са две много хубави демокрации, където народите умират от глад. Истинската надежда, за нас западноевропейците е да излезнем от икономическата и от културна апатия. Не забравяйте ,че куража на едни не понася подлите! Путин прави чест на Русия !САЩ ги разбрахме добре, откъдето дойде кампанията за оркестрираната дестабилизация във всички страни от Източния блок: в името на демокрацията се опитаха да изолират политически Русия (НАТО, оранжевата революция, енергиен шантаж). Един слаб политик би изоставил контакта и Русия би се върнала в състоянието където се намиташе с Елцин, който заедно със своята клика я мамеше за интересите на САЩ. Но Путин разбра смъртоностната опасност за своята страна и реагира живо, военно както беше необходимо. Много твърдо в очите на нашите интелектуални елити свикнали на всички жестоки заговори на американски агенции носители на лъжи. Не забравяйте, че куража на едни не се понася от подлите !

 10. 10 Профил на mrvip
  mrvip
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#7] от "Бай тоз":

  Дай боже всички държавни дела да станат "Биг Брадър"...

  "Защото много се оплакват от външен вид, ама никой, никога, не се е оплаквал от малко акъл."
 11. 11 Профил на desjardinseli
  desjardinseli
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да, искаме стенограмите за разговорите с Панета!
  Второ : ЗА каква демокрация се говори за страна, в която един посланик, в случая американски, си позволява да извършва намеси в политическата, в икономическата и в съдебната власт?Искаме стенограма с разговорите на Уорлик във Висшия Съдебен Съвет!
  Трето: Освобождаването на Алексей Петров, по мои разследвания ставали в други европейски страни е свързано със америнаските секретни служби. Поставен и заплащан от тях за контрол на нашия политически живот. Идентично, както в Западна Европа, в Италия, много силно, в продължение на петдесет години, зад гърба на нацията политическия живот е контролиран от ЦРУ.
  Има едно, което не знаят платените медии, за да ни дезинформират : Ние народите от цял Свят си подаваме ръцете. Нашата задача на европейци е да казваме истината и да се борим за нея.

 12. 12 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#11] от "desjardinseli":

  "Трето: Освобождаването на Алексей Петров"

  А да върнат мафията от 1996 не искаш ли? Или, примерно, малко банкови фалити, фараони и пирамиди?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 13. 13
  ****

  Този коментар беше изтрит в 01:09 на 14/11/2010 от неговия автор.

 14. 14 Профил на desjardinseli
  desjardinseli
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Попаднах на документи, защо беше войната в Косово и истината е жестока. "Независимостта" на Косово е била с цел петролопроводите, от петрола на Баку и страните от Каспийско море, където в строга секретност америкаските петролни кланове Буш и Клинтън са закупили на безценица и които САЩ настояват да прекарат през нас. АМБО е Албания- Македония-България -Оил е Петролопровода през Косово и нас, контролиран от САЩ и част от него е собственост на Клинтън. Косово става Протекторат на САЩ, ето нуждата от войската на НАТО, и лагера Бондстел...Контрола на нашите медии,политици, показва, че и ние сме Протекторат.

 15. 15
  ****

  Този коментар беше изтрит в 01:20 на 14/11/2010 от неговия автор.

 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#14] от "desjardinseli":
  Да, и други хора твърдят, че има определена доза истина в поста Ви. Аз лично не съм търсила инфо по този въпрос.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на alkash5
  alkash5
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "desjardinseli":

  На всички ЛУДИ, обикновено им давама една единствена ПОДКАНА!!!
  Сега го правя и с теб - ПОДКАНВАМ ТЕ:
  1. Казваш: " Трето: Освобождаването на Алексей Петров, по мои разследвания ставали в други европейски страни е свързано със америнаските секретни служби. "

  ПОДКАНВАМ ТЕ - ДОКАЖѝ!!!
  Хайде - ПУБЛИКУВАЙ СИ "частните разследвания" !!!

  2. Казваш: "...където в строга секретност америкаските петролни кланове Буш и Клинтън са закупили на безценица..."

  ПОДКАНВАМ ТЕ - ДОКАЖѝ !!!
  Защото в Америка действа едно ДРУГО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО!!!
  И НИТО ЕДИН ПРЕЗИДЕНТ не може да разполага с фирмите си, докато е президент!!!
  Разбра ли, красная птичка ???
  Н И Т О Е Д И Н !!!
  ВСИЧКИ американски президенти, когато положат клетва - ФИРМИТЕ ИМ СЕ "КОНФИСКУВАТ" и се предават на управление на СПЕЦИАЛЕН ФОНД под юрисдикцията на СЕНАТА до ЗАВЪРШВАНЕ на мандата на управление!!!
  ВСИЧКИ СДЕЛКИ на тези фирми се извършват САМО С ИЗРИЧНОТО ПИСМЕНО РАЗРЕШЕНИЕ НАЍ СЕНАТА НА САЩ!!!

  Хайде да те видя ЧЕРВЕНОГЪЗ ЛЪЖЕЦО!!!
  КЪДЕ СА ТИ ДОКАЗАТЕЛСТВАТА???

  Айде бегай в КЛУБА ПО ИНТЕРЕСИ да друсаш ГОЛИ ХОРА с червени прашки!!!

 18. 18 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 727 Неутрално

  За пореден път Бойко Борисов и неговите ПР-агенти хвърлят прах в очита на публиката. Разговорът е скучен и безинтересен и е в рамките на дипломатическия етикет, тъй като предстои подписване на спогодби по които вече е постигнато съгласие.
  Аз лично считам,че по интересна би била стенограмата от обяд-вечерята между двамата министър председатели.
  Евентуалните разнагласия, политически пикантерии или остри дипломатически сблъсъци обикновено се споделят на по-ниски равнища.
  Ето защо например Бойко Борисов внимателно прикрива срещите си със своя благодетел Валентин Златев.Тези стенограми ни дайте, ало!

 19. 19 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Каквото и да говорим Борисов промени стила на водената досега политика в България. Ключовата дума е прагматизъм. Какво щяхме да спечелим ако Южен поток беше минал през Румъния?

  Дано това подписване се окаже стимул за Набуко за да се размърдат, че там работата съвсем заспа.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 20. 20 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "......Нещо повече, след като Европейският съюз прие Русия за стратегически партньор, заедно с премиера Путин информирахме европейския комисар по енергетика господин Йотингер, за да дадат своето становище по договора и устава на новото дружество. Нещо повече, те изпратиха и свой представител, който да участва днес и да присъства на подписването, защото "Южен поток" е европейски проект и ще доставя газ на много държави в Европа "
  Разбира се ,че така ще стане- та нали България е задължена с поне 4-5 регламента за определени отговорности в сферата на енергетиката и г-н Йотинген е информиран, защото по регламент Република България е задължена да го информира
  Чак сега България, използвайки статута си на държава - член на ЕС може да опита да проведе наистина собствена политика в защита на националните си интереси- стига да има кой да я проведе от българска страна.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 21. 21 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Между другото, за първи път установявам нормално държане от страна на рашките. Тонът им е умерен, няма заплахи, говорят с необходимото уважение, нито веднъж не се спомената "братски", "славянски" или "православни". Когато чуя тези последните три думи в офоциални преговори за милиарди, веднага ми става ясно, че се опитват да ни работят и залъгват.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 22. 22 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#21] от "Български патриот":
  Е, забелязват се на моменти ясни "втвърдявания" на внушенията, а в други моменти тона е по- дипломатичен ,но цялата реч на Путин показва ясна ,на места ултимативна и нетърпяща възражения позиция, която само изисквак, но нищо даже и не обещава да даде.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 23. 23 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Започваме да инкасираме ползите от членството в НАТО и ЕС.

  Русия най-после е разбрала, че е изгубила политически България. На това се дължи и нормалния тон в преговорите, без имперски претенции и тропане по масата. Затова да благодарим на НАТО и ЕС, че ни извадиха от руската орбита където ни беше позволено само да слугуваме на мужиците. Не напразно ви казвам:

  Новият български патриотизъм е евроатлантически!

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 24. 24 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#22] от "dqdomart":

  Путин говори за руската позиция. В смисъл "ето какво ние искаме да постигнем". Няма нареждане към България какво да направи, нито претенции(с изключение на лицензите). Това е ново нещо!

  Дали е временно и дали не е само за пред обществеността, това не знам.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 25. 25 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#24] от "Български патриот":
  Аааа, не съм се запознала с други стенограми- предишни- сигурно тона е точно такъв, какъвто описвате! Но ето ги "новите реалности"- България вече е част от ЕС и това задължително налага смегчаването на тона А тези подхвърляния за оръжейните лицензи са сполучливо "изясненини" от ТРАЙЧО ТРАЙКОВ-"Бих искал да отбележа, че в протокола от предпоследната сесия е записано, че по въпроса с оръжейните лицензи двете страни нямат взаимни претенции и ще намерят начин това да бъде урегулирано" Колкото и съм убедена в некомпетентността на това правителство, не мога да не призная, че отговора на г-н Трайков и начина ,по който поставя ясни граници на руските апетити, ми харесва! Браво!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 26. 26 Профил на alkash5
  alkash5
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "Български патриот":

  TAKA E!!!

  Джудженцето КЛЕКНАААААААААА!!!

  Хъката - мъката, ама НЯМА КЪДЕ ДА ХОДИ!!!
  Румънците ще правят ТЕРМИНАЛ ЗА ВТЕЧНЕН АЗЪРБАЙДЖАНСКИ ГАЗ!!!
  Турция си ВНАСЯ ГАЗ и от Иран и от Ирак - на път е да си внася И ОТ ЕГИПЕТ, та и от СЕВЕРЕН КИПЪР!!! И за СИНИ ПАТОЦИ не ще и да чуе повече!!!

  Останахме САМО НИЕ!!!
  Ама вече ги НЯМА ГОЦЕ 3Перов и Овчарчето калитко, дето да ПРОДАВАТ БЪЛГАРСКИЯ ИНТЕРЕС за дървени рублевки!!!
  Та затова - КЛЕКНА!!!

  Само дето тези 2.5 МИЛИАРДА ДОЛАРА годишно от преминаването на 63 милиарда куб. м газ нещо МНОГО СА СЪМНИТЕЛНИ!!!
  При условие, че се запази СЕГАШНАТА ЦЕНА - 1.6. долара за 1000 куб. м на 100 км - на БГ ТРЯБВА да се плащат по 1.60х4х63млн=403 МИЛИОНА ДОЛАРА!!!
  1.6. е сегашната цена на превоза за 1000 куб.м на 100 км
  4 е превозът на 400 километра - толкова е дължината на тръбопровода
  63 милиона са ХИЛЯДИТЕ кубици годишно

  Та как ги докарва ДЖУДЖЕТО Капут Късий Плиткоумний Первий до 2.5 МИЛИАРДА ДОЛАРА ГОДИШНО - САМО НЕГОВИЯТ БОЛЕН МОЗЪК може да обясни!!!
  Аз като не толкова умен, колкото е Капутът мога само да отбележа, че Чжният пАток е ДВУСТРАННА СОБСТВЕНОСТ!!! Т.е. - тази сума от 400 МИЛИОНА долара ще трябва да се РАЗДЕЛИ НА ДВЕ!!! И само ПОЛОВИНАТА ще остане за България!!!
  Другата половина ще отиде по НЕЗНАЙНИ СМЕТКИ в ЗАПАДНИ БАНКИ на името на компанията Гънвор!!!

  Така, че ДЖУДЖЕТО ЛЪЪЪЪЖЕ!!!
  Ама КАК ДА МУ НАПРАВИШ ЗАБЕЛЕЖКА на МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ???
  Сигурно довечера след ШЕСТИЯ СТАКАН ще му отбележат, че е "ПРЕКАЛИЛ"!!!
  Ама той я разбрал, я (по вероятно) НЕ!!!

  Така, че ДА ВИДИМ КАКВО ЩЕ ПРЕДЛОЖИ НАБУКО!!!
  И Румъния СЪЩО!!!

 27. 27 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 701 Неутрално

  То май най-същественото не е стенографирано-на четири очи...Такава е практиката...
  Колкото до стенограмата-браво на премиера!Не чака осъдителна присъда,че тогава да я публикува.Това си е ЮЯ...

 28. 28 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 891 Гневно

  От стенограмата става ясно едно - подписват Южен поток, а по останалите въпроси - намаляване на бариерните мита за българските стоки, намаляване на убийствените цени на газа, указване и договаряне за цената , както и признаване на българските разходи досега по АЕЦ Белене, претенциите за лицензи по произвежданото от 50 години насам оръжие в България, Отмъкнатите български архиви от "братска" България - никакво развитие.
  С две думи по братски, казано по най-дипломатичния руски начин - "Разписвайте Южен поток, че той ни интересува, за останалото си еб*те мамата"

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 29. 29 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  За "стенограмата" на четири очи
  се мълчи!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 30. 30 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 838 Весело

  # Подготвили сме се сериозно за тази среща по темите, които ни интересуват. #

  Е крайно време беше господин премиер !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 31. 31 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1059 Весело

  До №28: Не се косете, част от тези въпроси са уточнени в един разговор на четири очи, протекъл така:
  ....
  - Товарищ П., дорогой, помогите...
  -Скажи , Б. ,я знаю,знаю, твой рейтинг падает, как могу тебе помочь?
  - Готов съм на всичко, за да сваля цената на газа , поне с мъъничко...
  - Може да се уреди! Подписваш за ЮП, съгласявайки се с всички наши предложения и по останалите въпроси! Най-важното, никаква активност по набуко, спъвай работата ! И никаква диверсификация на доставките чрез връзки със съседите!
  - Ама, господин П., ще имам неприятности с ЕС...
  -Това си е твой проблем, решавай си го! И се подготви да подпишеш споразумението за аец! Хубава цена си дал, ще има и за теб!
  -Покорно благодаря, тов...
  - Никакъв П. не съм за тебе! Вл. Вл-ч съм! Ако още веднаж сбъркаш, ще има наказания!
  -Покорно благодара Вл.Вл-ч.... Значе е сигурно, че ще получа...
  - За петте процента намаление от цената на газа ще гледам да уредя нещо! Газпром и без това ще си ги върне десетократно след това! За другите пет-ще видим!
  -Большое спасибо, тов...Вл.Вл-ч....

  .......................


  Забележка- персонажите тук са изцяло измислени. Всяка прилика с реално съществуващи лица е напълно случайна и невярна!

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 32. 32 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До "12":Банковите фалити бяха предизвикани от западните сили за дестабилизация на правителството на БСП.Запада се страхуваше от рязък завой към Русия,което не влизаше в техните сметки.Този страх се оказа ялов и предизвикан от старото стереотипно мислене на западните политици.Той говори и за слабата им информираност за дсействитевлните процеси у нас,тъй-като именно Жан Виденов първи обтегна отношенията ни с Русия,което и сега още предизвиква недоволство в средите на БСП.Досието за режисирания фалит на банките и неговите автори още не е отворено.Чудя се защо никой от постоянно цъкащите тука минуси не настоява за това.А тези причини може да ти ги обясни всеки стажант-банкер,току-що завършил специалността "Финанси и кредит".Очудва ме защо са толкова минусите на "9" и същият на "11"!Той публикува становища на западни автори.Или за чугунените глави от този форум няма никакво значение кой какво е казал.Браво на ББ,че публикувал тази нещо не значеща стенограма-обичайния популизъм на ББ.Пълно мълчание за ада се публикуват стенограми от разговорите на четири очи с посланика на САЩ,или например от разговорите на ББ и ЦЦ вечерно време в Банкя.

 33. 33 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Браво, на Борисов ,за това,че публикува разговора. Дано се запази като практика.
  Прави впечатление ,че се опитваме да заинтересуваме руснаците с това което имаме, но от тяхна страна не се наблюдава интерес, освен дето искат да им плащаме за лиценз при производство на техни оръжия.
  Интересно как да направим така, че да им продадем стоката си ? На това високо ниво се вижда ,че на Путин му е все едно - едва ли му се занимава с дреболии като нашите корабостроителни и кораборемонтни заводи или храната и облеклото които Трайков предлага. Нашите обеми на производство са прекалено малки за мозъка на Путин. Според мен трябва да търсим решение да продаваме на точно определен руски регион . Да си нацелим някой и да им станем партньори - мисля, че това е път по който можем да минем за да продаваме в Русия !

 34. 34 Профил на Kpuc
  Kpuc
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Това е стенограма, а не мижавата бележка, публикувана на Гоцевия сайт.

  Never argue with idiots - they bring you down to their level and then beat you with experience.
 35. 35 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1979 Весело

  До коментар [#11] от "desjardinseli":


  До коментар [#14] от "desjardinseli":

  Съжалявам, нишата за класифицирана дезинформация вече е заета от Яне Янев и кукловода му! Търси нещо друго!

 36. 36 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Скучна работа! От цялата стенограма най- очебиещото е ,че ББ не умее да подреди смислово повечето от изреченията си, че руската делегация е тук по молба на нашето правителство , че Путин ясно казва "Ако искате, ние не сме много на зор!", че може да ни секне и малкото, което ни е останало от оръжейния бизнес и още ред други дребни нещица! Докато от наша страна изпъква големия ищах за руския пазар.И то с какви само стоки- да го залеем например с Горнобанска вода! Дано поне в работните групи свършат някаква полезна работа! Иначе досега е "Мижи, Ласко да те лажем"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK