БАН ще протестира мълчаливо и със свещи

БАН протестираха два пъти с шествие до Министерски съвет.

© Анелия Николова

БАН протестираха два пъти с шествие до Министерски съвет.Избори 2022

Учените от Българската академия на науките (БАН) ще протестират за трети път, но този път мълчаливо и със свещи. Това съобщиха от академията малко след като премиерът Бойко Борисов обяви пред Би Ти Ви, че институтите на БАН ще бъдат разделени между държавата и университетите.


БАН протестираха вече два пъти с искане за почти двойно по-голям бюджет за следващата година. Те поискаха среща с Борисов, която той отказа. Вместо това учените се срещнаха и с министъра на образованието Сергей Игнатов, който заяви, че парите за академията няма как да бъдат увеличени.


"Вече два пъти исканията на учените и служителите от БАН бяха формално приети за сведение от министър Игнатов, но разговор по поставените проблеми няма! Изглежда, че двойката Дянков – Игнатов разчита, че с мълчание и спотайване зад дебелите министерски стени ще притъпи нашата решителност", пише в писмото на учените.
Според тях от дебатите в парламента по приемането на бюджета за 2011 г.се видяло, че не малка част от народните представители разбират добре "проблемите с недостатъчното финансирането на науката, образованието и иновациите и пагубните тенденции, които се залагат в новия бюджет".


"Изводът за нас учените е само един – да изразим волята си пак на протестен митинг! В нашето общество има достатъчно образовани и достойни граждани, които ни чуват", пишат още от БАН.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK