Научният секретар на БАН: Не знаем за нов законопроект за академията

Научният секретар на БАН: Не знаем за нов законопроект за академията

© Надежда ЧипеваНе сме получавали никакъв законопроект - нито този на акад. Благовест Сендов, нито нов вариант, подготвян от работна група начело с проф. Евгений Дайнов от Нов български университет (НБУ)." Това заяви главният научен секретар на БАН Стефан Хаджитодоров, цитиран от БТА. Повод за коментара му е заявлението на премиера Бойко Борисов по-рано през деня пред Би Ти Ви, че се готви спешно нов законопроект за академията, според който институтите й ще бъдат разделени между държавата и университетите.


"Има една група около министъра на образованието Сергей Игнатов, ръководена от проф. Евгений Дайнов от НБУ, която подготвя нов закон за БАН и той се различава от законопроекта за БАН, подготвен през тази пролет от акад. Благовест Сендов", уточни Хаджитодоров. Според него законът на проф. Дайнов е по подобие на този - за разформироване на Грузинската и на Литовската академия на науките. "От БАН сме разговаряли с много учени от тези две академии, които категорично споделят, че това е бил един много негативен опит и той е довел само до отрицателни последици и до
никакво подобряване на научноизследователската дейност", каза още главният научен секретар на академията и допълни, че законът ще бъде наистина пагубен и ще доведе до разформироване на БАН.


По думите на Хаджитодоров законопроектът на Евгений Дайнов предвижда някои от институтите на БАН с общонационално значение да преминат на директно подчинение на министерства, а другите институти - към университетите. "Ако това се случи, ще са необходими поне пет пъти повече средства за издръжката на звената, защото към министерствата трябва да има структури, които да ръководят тяхната дейност", заяви още Хаджитодоров.
Според него на срещата на учените с министъра на образованието Сергей Игнатов преди две седмици, той е уверил, че не се готви нов закон за БАН.


"Продуктивната идея за бъдещето на БАН е академията да бъде реформирана и оптимизирана, но не и да бъде унищожавана", смята още научният секретар, който заяви, че БАН иска допълнително 25 млн.лв. за продължаване на реформата.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Ще разбереш след като ти връчат уведомлението за съкращаване на паразити като теб.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 2. 2 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1155 Весело

  ..."Ако това се случи, ще са необходими поне пет пъти повече средства за издръжката на звената, защото към министерствата трябва да има структури, които да ръководят тяхната дейност", заяви още Хаджитодоров.... тайната на БАН > 80% от парите отиват за ръководството - останалот за Учените

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 3. 3 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Само като прочета професор Евгени Дайнов и Нов Български и ме напушва смях. Евгени Дайнов може да е професор само по кръчмарски приказки.

  икономист - неграмотник с диплома
 4. 4 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Вие,административното ръководство на Академията , друго освен да си пълните собствените джобове с пари знаете ли? Вижте какво правят нотариусите - съпругата на съдия Г.Колев - шеф на Софийския градски съд, за три години е взела 754 хил.лв или средногодишно 251 хил.лв,превърнато в долари - 179 хил. USD,което представ лява 60% от заплатата на Барак Обама. Обама е президент на 300- милионна САЩ, а Нели - нотариус в Софийския нотариат.Вие сте учил минимум по 5 години,после сте станали доктори,големи доктори,имате по няколко години сумарно специализация.Нотариусът е завършил висше образова ние,няма език,няма специализации,но като жена на висш съдия на нея й изпращат отбрани,тлъсти сделки.И Нели взема USD 15000/месец , вие лв 600-800/месец. Така че първо винете поли тиците,сетне депутатите,че са избрали такъв кабинет и накрая министърът,че не е учен, а историк-египтолог.

 5. 5 Профил на sceptical
  sceptical
  Рейтинг: 8 Неутрално

  НБУ не ми харесват никак и не бих ги препоръчал на никого, но в случая идеята им ми допада. Не-изследователските институти като метеорология нямат място в БАН. Да не би германската метеорологична служба да е в ГАН?

 6. 6 Профил на sceptical
  sceptical
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А Благовест Сендов да си гледа пенсията. Той съвсем не е глупав човек, но се оказа много болен от червената болест.

  Когато падна соца преди 21 години, Благо каза едно много вярно нещо, един цитат от Библията "Всички съгрешихме и вкупом ненужни станахме". Той беше т. нар. "депутат" в последното комунистическо т. нар. "народно събрание" и това го каза пред ТВ камерите от трибуната.

  За съжаление, Благо не последва собственото си прозрение. Въпреки че беше вече напълно ненужен, той се захвана да политиканства, и то на страната на анти-реформата. Стана стожер на блатното статукво. Поради което и гоцето го награди с посланически пост в Япония.

  Благо, разкарай се вече, не се излагай повече! Гледай си старините!

 7. 7 Профил на garny
  garny
  Рейтинг: Неутрално

  Мислите ли, че некакви си 100мил от бюджета са проблем за държавата? Ами че тя тази година даде 100мил за подслушване, 20мил за спортна зала и какви ли още не щуротии от вида кубинки за полицаите по 100лв чифта (пазарна цена за 10 000 бр?). Подаянието за БАН реално 59мил. за 2010г. И след като с финасово задушаване не можем, ще им напишем закон.
  Целият проблем е тук http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=666930, което в съседство с кампуса на 4-ти км. Тези имоти и много други апетитни трябва да им се освободят за да може на безценица, под масата и други да се шитнат на "нашите" хора и след 5-10г това ще е златен бизнес център. Какво мислите ще стане, когато институтите преминат към университетите. Някой заблуждава ли се че всички работещи ще бъдат прехвърлени. Аз мисля не повече от 20% и те да си отиват в университетската сграда за да не пречат.
  БАН е неефктивна, но какво да кажем за финансовото министерство и данъчната служба http://www.kadiev.bg/blog/1073/. Защо там няма такива ограничения и съкращения.
  Не казвам, че БАН всичко цъфти. Тук има нужда от сериозни преразпределения на задачите и парите, но това не е начина. Да си оправят техната кочина и да покажат, че могат да се справят с нашата. Щото иначе си е пладнешки грабеж.

 8. 8 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Браво на бай Бойко! За първи път някой да постави на мястото им учените в България. Правителството подреди приоритетите на Републиката и след като не достигат пари за основни направления като затворите и подслушването всякакво увеличаване на парите за наука си е чист цинизъм. Трябва да гледаме развитите държави. В коя развита държава се харчи повече за наука, отколкото за подслушване!?

 9. 9 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 778 Неутрално

  ТЕ НИКОГА НИЩО НЕ ЗНАЯТ!
  ТЕ НЕ ЗНАЯТ, ЧЕ В БАН СЕ ИЗВЪРШВА ГНУСНО МАЩАБНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ С ТОВА, ЧЕ 18 ГОДИНИ НЯМА КРИТЕРИИ И МЕТОДИКА ЗА ДАВАНЕ ОЦЕНКА НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ В БАН - ПО ЧЛ. 58 ОТ УСТАВА НА БАН!
  ТЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ!
  АБСОЛЮТНИ!
  АВТЕНТИЧНИ!
  НО В ДЪРЖАВАТА-КОЧИНА НЯМА ПРОКУРАТУРА!
  ВСЪЩНОСТ МОЖЕ БИ Е НАЙ-ТОЧНО ДА СЕ КАЖЕ, ЧЕ НЯМА ДЪРЖАВА!

 10. 10 Профил на vhg
  vhg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "Красимир Кабакчиев":

  Абе пич, не се ли умори да цвъкаш глупости като квачка? Писането само с главни букви е още една причина да ми се повръща от подвизите ти.

 11. 11 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Управата на БАН играе заедно с НБУ за разбиване! Всичките им действия са насочени срещу Сендов и работят в полза на НБУ! Не трябва да се забравя, че хуманитарните институти на БАН бяха и са гръбнака на НБУ последните двадесет години!
  -- Прехвърляне на природо-математическите институти към СУ заедно с парите! Останалите един шут!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 12. 12 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 442 Неутрално
 13. 13 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Кой, кой да им каже?
  Всичко в БГ се маже!!

  www.berbenkov.hit.bg
 14. 14 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#10] от "vhg":

  Вашето име: vhg
  Сфера на работа: Наука, образование, обучение

  Ето какви индивиди работят в областта "наука, образование, обучение".
  Ти му обясняваш - елементарно като на малоумник, че В БАН НЯМА КРИТЕРИИ И МЕТОДИКА ЗА ОЦЕНКА НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ, то хвърля насреща ти безумия и олигофренизми!
  Ето защо ТРЯБВА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ БАН И ОТ УНИВЕРСИТЕТИТЕ ДА СЕ ЗАКРИЕ!

 15. 15 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  До коментар [#9] от "Красимир Кабакчиев":

  Нашата държава
  с тия депутати
  е бетер от Сомалия
  с нейните пирати!

  www.berbenkov.hit.bg
 16. 16 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#15] от "berbenkov":

  Съгласен. Или, ако цитирам SMS CV от профила си:
  "Обичам да наблюдавам политмагаретата: как надават политревове, хвърлят политкъчове и се търкалят в политпрахта!"
  И така наричащите се учени от БАН не са по-различна стока. Познавам и кътните им зъби, така да се каже. И за тях съм изказал следната мисъл:
  "Огромното мнозинство работещи в БАН за едни влечуги, лазещи всеки ден по корем пред началниците за трохици от трапезата им. Но трапезата е на привършване."

 17. 17 Профил на vhg
  vhg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "Красимир Кабакчиев":

  Точно така. Трябва да остане само СУ и НБУ. Всичко трябва да е нагъчкано в София. Жалко, че навремето бай Тошо не удари рамо, за да бъде построен така мечтания канал свързващ София с Черно море. Три пъти "Ура!" за вас червени господа. Всъщност, вече имате най-различни цветове, но това не променя същността ви. Жалко, че глупавият народ се връзва на всичко по медиите и рядко отчита факта, че всички сте дошли от едно място и реална алтернатива на която и да е партия от последните повече от 20 години няма. Връзва се на голи обещания преди избори - след това - старата песен на нов глас - бившите управляващи биват ритнати от "сигурните пари", които разпределят докато са на власт от "силните на деня".
  Резултат - не вярвам на нито платена медия и форумни клакьори (колко пари отиват за БНТ може да се провери - доста повече са от тези, отделяни за БАН).
  Горното е отправено единствено към вас.
  .......................................................................
  Сега мнението ми по темата - тежката бюрокрация е повсеместен проблем - въпросът е да работи ефективно....до кокото е възможно. Факт е, че в БАН има адски много административен персонал, чиито предмет на дейност рядко подпомага по какъвто и да е начин реализацията на научни проекти и прочие. Нещо, което отчитам като огромна черна точка за БАН е ЛИПСАТА НА КВАЛИФИЦИРАНИ УПРАВЛЕНСКИ КАДРИ - a.k.a. мениджъри. Моите уважения, но не може примерно професор по компютърни науки, или биолог да ръководи ефективно едно предприятие. Нужно е да има някакви познания по предмета на дейност - до толкова, че да не представлява препятствие за него. Втора черна точка, макар и по-малка е тоталната липса на план за развитие на млади кадри (които да заместят вече наближаващи пенсионна възраст такива). Мога още доста да пиша по темата, но уви - едва ли ще има какъвто и да е резултат.

 18. 18 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#17] от "vhg":

  Алоооу, "vhg", не се правете на разсеян!

  Пряко, точно и ясно Ви обвиних, че се правите на разсеян относно факта, че

  В БАН НЯМА КРИТЕРИИ И МЕТОДИКА ЗА ОЦЕНКА НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ!

  Що за представител на академичната сфера сте Вие, ако се правите на разсеян пред подобна критика?

 19. 19 Профил на woodshed
  woodshed
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#5] от "sceptical":
  Кой ти е казал, че метеорологията е не-изследователски институт?!
  Сигурно е обаче, че ще стане такъв, ако се прехвърли под шапката на някое министерство.
  Хайде да сме коректни в този спор за БАН, защото е много важен.

 20. 20
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:40 на 15/11/2010 от неговия автор.

 21. 21 Профил на vhg
  vhg
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#18] от "Красимир Кабакчиев":

  "Алоуууу......" и "учтиво" обръщение. Смешно е.

  Ще продължа в духа от първия си пост, тъй като виждам, че не вдяваш завалията.
  1. Не съм представител на "академичната сфера", нито държа да бъда такъв.
  2. Нямам идея какъв "авторитет" мислиш че си, след като в коментарите ти липсва каквато и да е обективност.
  3. Обикновено боравя с факти, но срещу фанатизирани индивиди рядко биват възприемани под каквато и да е форма - затова и не си правя труда да посочвам такива.
  4. Отстоявам своето мнение и гледна точка - ако не те кефи - върви се гръмни - все ми е тая. Наслушал съм се на развалени грамофони.

  Приятен остатък от деня.

 22. 22 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#3] от "tel_112":

  Правилно. Син на дългогодишен кореспондент струва ми се на "Работническо дело" в Москва и Лондон. Кой български младеж можеше да учи в Оксфорд, преди 10.11 като Дайнов и вероятно на държавна издръжка

 23. 23 Профил на pfs
  pfs
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Абе хора, какво става с България. Проф. Евгений Дайнов ПОДГОТВЯ ЗАКОНОПРОЕКТ. Не знам за вас, но аз отивам да оперирам(без значение , че съм примерно....архитект)
  Всеки прави това, което не му е работа.

 24. 24 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#5] от "sceptical":

  Извинете ме , че се намесвам в тази покъртителна дискусия, но само да вметна, че метеорологията Е научно-изследователска дисциплина, тоест наука, която се развива и в която се правят нови открития, разеаботват се нови методики и технологии. Особено в последните 2 десетилетия , с навлизането на компютърните модели за атмосферните процеси, нещата са станали доста сложни и изискващи огромни познания и разностранен опит.... Не знам какво ви кара да мислите, че метерологията = прогноза за времето утре по БиТиВи... ( която между другото може да видите с много повече подробности и точност на www.wunderground.com например)... и тн... та продължавайте с форумните изяви, просто исках да вметна този факт..

 25. 25 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#18] от "Красимир Кабакчиев":

  как да няма бе, наскоро мина цяла процедура за оценка на научната дейност на всеки служител, по предварително определени правила, с точква система, включваща и неща като публикации в журнали с импакт фактор, брой научни разработки и тн... Доколко са 'точни и правилни' точковите критерии там е друг въпрос, но факт е че тази процедура мина и сега за всеки служител в БАН се знае на какво ниво е спрямо останалите... Ти верно си като развален грамофон, копи-пействаш същите постове във всички дискусии по темата, а не следиш развитоето на събитията..

 26. 26 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Г-н Беров, или сте правно напълно неграмотен, или се правите на дръж ми шапката относно фактите - защото така Ви е удобно. Сега ще Ви обясня каква е нормативната уредба на атестирането. Национална: чл. 42 от ЗНСНЗ: "(1) Научните работници подлежат на периодично атестиране не по-рядко от един път на пет години. (2) Редът и начинът на атестирането се определя с правилник, утвърден от МС." Ведомствена: чл. 58 от Устава на БАН: (1) Дейността на учените в БАН се оценява периодично по критерии и методика, утвърдени от Общото събрание на академията, допълнени съобразно научната област от научния съвет на постоянното научно звено ...
  Бихте ли, г-н Беров, ми казали кои са критериите и методиката на БАН и къде са публикувани, а?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK