Поне 10 хил. души са в пенсионен цайтнот

Поне 10 хил. души са в пенсионен цайтнот

© Красимир ЮскеселиевХората ще усетят първия негативен ефект от пенсионната реформа още от Нова година, въпреки че осигурителният стаж за пенсия ще започне да нараства от 1 януари 2012 г. Причината е, че от началото на следващата година ще отпадне точковата система, по която през последните десет години се определяше кога човек може да се пенсионира.


В момента мъжете получават това право, ако са навършили 63 години и имат 100 точки (сбор от възраст и стаж), а жените - на 60 години и при 94 точки. Точковата система даваше възможност недостигащите години труд да се компенсират с по-висока възраст (виж примера).


Този вариант няма да може да се прилага от 1 януари 2011 г., предвижда проектът за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), който мина на първо четене в парламентарната социална комисия без никакви дискусии или аргументи против отпадането на сегашната система.
Отмяната на точките означава, че мъжете ще могат да излязат в пенсия само ако едновременно са изработили най-малко 37 години стаж и при навършени 63 години. За жените условието е 34 години труд и 60 години (виж таблицата). От 2012 г. стажът ще започне да се увеличава с по 4 месеца на година.


Промените в КСО означават, че ако хората, които към момента изпълняват условията на точковата система, не се пенсионират до края на тази година, ще трябва да продължат да работят, докато наваксат липсващия им стаж, а той ще се увеличава.


На практика на човек с малък стаж може да му се наложи да работи и до 70 години, ако не иска да получава минималната пенсия за старост, която сега е 100 лв. и се отпуска при навършени 65 години. Експертът от министерството на труда Емил Мирославов потвърди, че точковата система отпада още от 2011 г. и че това ще отложи пенсионирането на хората с малък стаж.


Въпросът с отпадането на 10-годишната система не беше повдигнат нито веднъж като проблем при продължилите около година дебати между управляващите, синдикатите и работодателите за пенсионната реформа.


Промяната ще попречи на пенсионирането на няколко хиляди души. Засегнати ще бъдат тези, които в годините на прехода са били безработни за дълъг период от време или са били в сивата икономика - без да бъдат осигурявани, заради което стажът им не се зачита. Точна статистика за броя на засегнатите няма.


Според бившия министър на труда и председател на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков най-малко 10 хил. души няма да могат да се пенсионират заради промяната. "На път е да се сбъдне мечтата на много хора - омразната точкова система от догодина няма да я има. Така обаче ще отпадне възможността да се компенсира по-малък стаж с по-висока възраст.


Именно с тази цел точковата система беше създадена през 2000 г.", коментира Нейков пред "Дневник". "В пенсия излизат годишно по около 70-90 хил. души. Мисля, че доста повече от 10% от тях всяка година се възползваха от възможността, която им даваше точковата система", добави той.


Според изпълнителния секретар на КНСБ Ася Гонева ситуацията не е драматична, защото има възможности, чрез които недостигащият стаж може да се навакса. Единият от тях е да се купят липсващите години труд, за които се плащат вноски в Националния осигурителен институт върху минималния праг за самоосигуряващите се - 420 лв.


От 2011 г. обаче това ще е по-скъпо заради увеличаването на осигуровките. Това означава, че всяка година недостигащ стаж ще струва 897 лв.


Другата възможност е да се ползва програмата "Помощ при пенсиониране", чрез която министерството на труда субсидира заетостта на безработни в предпенсионна възраст, на които не им достига до 5 години стаж.Пример


Мария Петрова в момента е на 62 години и половина и има 31 години и половина трудов стаж. Това й дава достатъчните 94 точки за пенсия по действащата точкова система. Ако не се пенсионира до 1 януари 2011 г. обаче, заради промените в Кодекса за социално осигуряване ще й се наложи да работи до навършване на 65-годишна възраст. Причината - вече няма да може чрез точковата система да компенсира липсата на 34 години трудов стаж с по-висока възраст. Петрова е навършила възраст за пенсиониране преди повече от три години (тогава 59 години и половина - бел. ред.), но продължава да работи и всяка година й носи по две точки - по една за стаж и за възраст.
Причините Петрова да не може да покрие нововъведеното изискване за задължителен стаж от поне 34 години са разнородни. Всъщност то означава след навършване на 26 години жената да работи без прекъсване, докато стане на 60 години. След завършване на училище Петрова е била заета година и половина в химическата промишленост и през това време се е готвила за кандидатстудентски изпити. След това е приета в тогавашния ВМЕИ "В. И. Ленин" и завършва оптика и фина механика. От следването й идва голямата "дупка" в трудовия й стаж - заради заболявания и майчинство студентството й продължава близо 10 години. От тях две години и половина се зачитат за пенсия, тъй като са за отглеждане на дете. От 1980 г. до 1990 г. Петрова работи по разпределение като инженер във военно предприятие, а след това в хранително-вкусовата промишленост. Тогава ражда второто си дете, но след като се връща от майчинство, държавното дружество, в което е на работа, е ликвидирано. Така тя, както и много други хора, остава без работа заради свиването на производството, а нови работни места по времето на правителството на Любен Беров почти не се откриват. Петрова работи без прекъсване от средата на 1995 г. до днес, след като първо започва като чистачка, а след това се преквалифицира и е назначена в банковия сектор. Законът й дава право да "купи" студентските си години и така да попълни липсващия стаж, което обаче струва над 4000 лв. - средства, с които Петрова не разполага. Така тя има само 40 дни да се пенсионира, иначе ще трябва да работи още две години и половина - нещо, което работодателят й не може да гарантира. 


Условията за пенсиониране


В момента
мъже
Възраст%минимум навършени 63 години
Стаж%варира, докато сборът с възрастта стане 100


жени
Възраст%минимум навършени 60 години
Стаж%варира, докато сборът с възрастта стане 94


От 2011 г.
мъже
Възраст - задължително навършени 63 години
Стаж - задължително 37 години


жени
Възраст - задължително навършени 60 години
Стаж - задължително 34 години

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Още едно доказателство, че синдикатите защитаваха само държавните чиновници и няколкото хиляди категориини работници. Всички останали отиват на кино

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 2. 2 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  От 2011 г.
  мъже
  Възраст - задължително навършени 63 години
  Стаж - задължително 37 години

  жени
  Възраст - задължително навършени 60 години
  Стаж - задължително 34 години
  А къде има работни места за тях ?

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 3. 3 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Писнало ми е да споря с колеги, че с и н д и к а т и т е са най - големите к о л а б о р а ц и о н и с т и, дори още по - отвратително - те са п е т а т а к о л о н а на управляващите, които и да са те...

 4. 4 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Знаете ли горецитирания експерт (а всъжност директор на дирекция) Емил Мирославов колко годишен е? на повече от 70.

 5. 5 Профил на bongobongo
  bongobongo
  Рейтинг: 515 Весело

  Изходите, както знаем от един популярен анекдот са два:
  1. Терминал 1;
  2. Терминал 2.

 6. 6 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 564 Любопитно

  Хайде сега форумните експерти по демокрация да кажат какво трябва да се прави и що не така в Русия

 7. 7 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Всяко правителство, което е започвало нова пенсионна реформа у нас си е отивало от власт завинаги, ведно с партията си. Справка - Костов. На Боко му пожелавам да се готви

 8. 8 Профил на ║▌│█║█║║▌│█│║
  ║▌│█║█║║▌│█│║
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Ще си купят стажа какво толкова. По 1000 лв на година е добре.

  Be all you can be.
 9. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Така е, щото никой не излиза да стачкува. А като някой излезе - "абе к'ви са тия".... Реално в други страни Дъртата Митрева, Тотю, Тренчев и Пл. Димитров на КНСБ щяха да са дали фира...

 10. 10 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 455 Весело

  До коментар [#7] от "Mai Tai":

  секи народ, който навреме не си е реформирал пенсионната система в предвид на нейните финансови възможности си е УМИРАЛ ОТ ГЛАД!!!!!

 11. 11 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#8] от "║▌│█║█║║▌│█│║";:

  Аки ми дадете тези пари, всъщност става дума за няколко хилядарки - тогава е наистина добре. Аз откъде да ги взема толкова пари, след като не работя, съответно - нямам доходи. Жива съм все още, защото мъжът ми работи и ме издържа. Но това не означава, че лесно може да ми осигури няколко хиляди лева за да си купя осигурителен стаж, защото сами знаете, какви са заплатите в България. Дано не разсъждавате, като нашитр управляващи. А те смятат, че безработните са такива, защото не искат да работят, а не защото просто няма работа. В София може да не е така, но в провинцията положението изобщо не е розово. Може би в София ня/и/кой не иска да работи за 300 лева, тогава заповядайте в някое малко българско градче за да видите, че тук всичко е по-различно. Затова, всеки, който може (а може не всеки) се стреми към по-голям град, към София, а защо и да не се "пошегува", като "bongobongo" и да мине през двата терминала ...

 12. 12 Профил на Pivoley
  Pivoley
  Рейтинг: Неутрално

  Досега компромисният вариант за по-безболезнено купуване на недостигащия трудов стаж беше с разсрочено плащане, като парите се взимаха директно от пенсията. Така бъдещият пенсионер не беше необходимо да внесе накуп 2, 3, 4 или 5 хил.лв. в НОИ, а просто първите 3-4 години взимаше с 20% по-ниска пенсия.
  С новите промени тази възможност беше премахната. Всеки сам може да се досети защо се случи така. Просто, като нямаш 3 хил.лв. не се пенсионираш, което е "добре за дефицита на пенсионната система".

 13. 13 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  до 10 Вели
  Сигурно си прав, но това не отменя факта, че такива правителства падат от власт - народът така преценява

 14. 14 Профил на reostat
  reostat
  Рейтинг: 8 Неутрално

  какво да кажа докъто българина е роб ще е тъи докъто се решаваше проблема с пенсиите някои да беше излезнал да каже 4е не е съгласен с решенията на ненормалните Дянков и Митревска да се опъл4и и тези двамата да си ги приберат в психиатрията сега лудите сте ядат баницата а вие яще големия

 15. 15 Профил на Marina
  Marina
  Рейтинг: 0 Разстроено

  То се е видяло, че се работи до смърт!

  http://www.trainings-bg.com/ - обучения и тиймбилдинг
 16. 16 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  До коментар [#2] от "1980г. Комунизъм":

  А откъде държавата да вземе пари за да плаща пенсии на хора които не са внасяли осигуровки ?

 17. 17 Профил на me4tatelka
  me4tatelka
  Рейтинг: Неутрално

  моля да ми поясните .След днешната публикация във вестник дневник, дали трябва да си подам документите за пенсиониране до края на тази година и мога ли да си купя точки.Имам 30 години трудов стаж, 10 от които са първа категория труд , 5 от втора и останалите трета.Имам навършени 49 години. По досегашния за закон за пенсиониране не ми достигаха точките .Условието за ранно пенсиониране беше 10 години стаж от първа категория , 47 години възраст за жените и 90 точки.

 18. 18 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#11] от "bezrabotna_52":

  Ми като сте безработна, госпожо ще отидете на бюрото по труда, ще се запишете преброител, ще направите нещо, ще се реализирате.
  Времето през което нещо се даваше даром според потребностите, а се взимаш според възможностите - свърши.
  Свиквайте с новите реалности.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 19. 19 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#17] от "me4tatelka":

  Попитайте в НОИ/РУСО.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 20. 20 Профил на papech
  papech
  Рейтинг: 64 Неутрално

  АЛООО, СИНДИКАТИТЕ, ЩО МЪЛЧИТЕ, БЕ ПУТЬОВЦИ? ЗАЩО ВИ ПЛАЩАМ ЧЛЕНСКИ ВНОС? ЕГАТИ И СКАПАНАТА ДЪРЖАВА!

 21. 21 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До №3
  Освен че синдикатите заедно с масмедиите са петата колона на управляващите ,родните синдикални лидери са негодници.Като пример мога да посоча кандидатурата на синдикалния лидер Тренчев за евродепутат.Тогава окончателно се убедих ,че тези суетни хора мислят само за личната си изгода.

 22. 22 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До №3
  Освен че синдикатите заедно с масмедиите са петата колона на управляващите ,родните синдикални лидери са негодници.Като пример мога да посоча кандидатурата на синдикалния лидер Тренчев за евродепутат.Тогава окончателно се убедих ,че тези суетни хора мислят само за личната си изгода.

 23. 23 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Този казус с точките не е ли аналогичен на онзи с отпуските?

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 24. 24 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Днес бях на погребение на една близка, лека й пръст!
  Та се оглеждах по околните гробове в гробището - 80% бяха на хора, починали на възраст между 50 и 65 години.
  Самата моя близка почина на 59 години, а мъжът й на 61 преди време. И двамата са работили цял живот и са плащали осигуровки. До пенсия не стигнаха...
  А вие плащайте за да ги хрантутите. Аз безсмислени осигуровки не мисля да плащам. Безсмислени, щото по ред обстоятелства, за да се пенсионирам по сегашните закони, трябва да работя всеки ден от утре до 70-тата ми годишнина.
  Много ви здраве на осигурителната система, ама без мен.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 25. 25 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#11] от "bezrabotna_52":

  Свиваш се и пестиш ,за да си купиш недостигащия стаж,ако не можеш,зимаш минимална пенсия и кютиш,щото може и по-лошо -ич.

 26. 26 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#1] от "ostin22":

  Не забравяй, че синдикатите защитават членовете си (тези , които им плащат). Синдикатите от 20 години не са държавни организации на държавна издръжка.

 27. 27 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#24] от "Athanatos":

  Ти знаеш ли, че в САЩ в магзините е пълно с пенсионери на по 70-72 години, дори на 80+!!! съм виждал, които работят. Не само заради това, че не им стигат парите - заради социалния контакт.

 28. 28 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Някой би ли ми обяснил защо жените могат да се пенсионират по рано от мъжете?

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 29. 29 Профил на Chad
  Chad
  Рейтинг: 458 Разстроено

  "Хората ще усетят първия негативен ефект от пенсионната реформа още от Нова година..."
  За каква реформа говорим? Това е драстично ограничаване на достъпа до пенсия, за да се "върже" бюджета на НОИ! Това е зачертаване на години осигурителен принос, срещу които няма да има никаква възвращаемост!
  Пак си направиха с нас майтап на голо...

  Chad
 30. 30 Профил на инсп. Петров
  инсп. Петров
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Яз не съм у никва пенсионна реформа. Остава ми още година, после 20 каймета и ката месец по 650 лв стипендия. Отивам си на село и давам път на младите.

  Добър ден! Вашите документи за проверка?
 31. 31 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#18] от "Десен":

  Явно не сте наясно с някои неща. За преброител не може да "се запишеш" в бюрото по труда. Кандидатите за тази работа подават документи в общинските преброителни комисии, и ако са одобрени, ще работят през м. март 2011 г. по граждански договор. Средното заплащане е 340 лв. и зависи от положения труд, което е добре (много съм се напатила от комунистическото "даване" на заплати, така че може би съм по-дясна и от Вас). Така че, ако съм одобрена (защото, може и да не съм), ще се "реализирам" (както Вие ми съветвате) в рамките на 2 седмици. Но временната работа си е временна, това не е решение на проблема със заетостта на населението. Явно, че сте много млад (което е супер, а не е недостатък) и за щастие нямате отрицателен житейски опит (и дано все да е така, макар че просто няма да стане, такъв е животът). Но да знаете, че "времето през което нещо се даваше даром според потребностите, а се взимаше според възможностите" за някои хора не е свършило (за съжаление примери колкото щеш), а за някои хора никога не е било такова. Относно Вашия призив да свиквам с новите реалности ще Ви кажа: свикнала съм с тях още през 90-те години. Между другото, безработна съм от миналата година, и това нещо ми се случва за първи път в живота, толкова време да не работя. Никога не съм осъждала "мрънкащите" безработни за това, че се оплакват, но сега вече ги разбирам. Всъщност аз не се оплаквам от нищо, а само разсъждавам за някои неща от живота на една безработна.

 32. 32 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Добре де, само се чудя как не са се хванали още няколко юриста да съдят държавата по отношение на пенсионната система; всеки който е внасял някакви суми за пенсионно и има някакъв минимален период (не повече от 5 години) трябва да има право на пенсия при навършването на 60 години примерно; размера на пенсиите трябва да се определя спрямо направените вноски; всичко останало е кражба - защо ако си правил примерно 25-30 години вноски да нямаш право на пенсия? държавата гарантира ли заетост, че да иска по 37 години стаж? явно трябва да се стигне до Страсбург за да се намери справедливо решение по темата и защита на интересите на хората, а не кражбата от държавата

 33. 33 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#25] от "leslin"

  Лесни съвети за по-богат живот.

 34. 34 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До me4tatelka(17)
  "Дневник" можеше и по категориите нещо да попита!
  Защото с 20 години първа категория доста хора увиснаха заради точките.
  Сега да разбирам ли, че всички тия хора ще се пенсионират със стара дата!

 35. 35 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1618 Весело

  До коментар [#5] от "bongobongo":
  Не е анекдот а реалност

  ум море, глава шамандура
 36. 36 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1618 Разстроено

  До коментар [#24] от "Athanatos":
  Няма нужда да ходиш до гробищата, в България некролозите са на видни места както и "рекламните" карета в 24труд.
  По скромните ми наблюдения около 50% са на възраст под 55години 40% са на възраст до 65 и едва 10% са на възраст до 90години
  Тъста ми е пенсионер в БГ и в Испания и получава 173лева пенсия българска 850 евро испанска
  В Испания е работил 10 години в България 30

  ум море, глава шамандура
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK