В Несебър - граждани, кмет и общинари, на бунт срещу закона

Опитът за събаряне на незаконни пристройки в стария град спря временно след маневри с катери, живи вериги и арести

Опитът на държавата в лицето на районната дирекция на строителния контрол (РДНСК) да събори незаконно надстроените етажи и покриви на шест къщи, както и два магазина в стария Несебър, за които са минали всички възможни съдебни процедури, беше посрещнат с блокада, живи вериги и целодневни демонстрации от жителите на града.


Протестът получи подкрепа и от местния общински съвет (където мнозинство има партията на строителните предприемачи братя Диневи - МОРЕ) и от кмета на Несебър Николай Димитров (чиято кандидатура също беше подкрепена от МОРЕ). В късния следобед протестиращите и институциите се договориха временно да отложат разрушаването на надстройките на жилищните сгради.


Аргументът - в същия ден собственици на тези имоти са подали молба до Административния съд да спре изпълнението на заповедта за разрушаване заради идващата зима. Очаква се съдът да заседава днес, а след това общината, протестиращите, полицаите и строителният контрол отново ще обсъдят какво да правят.
Още от сутринта в понеделник жители на Несебър запушиха входа на стария град с личните си автомобили, зад които направиха и жива верига. Целта им беше да не допуснат служители на РДНСК и затворници от Бургас, които трябваше да съборят незаконно надстроените етажи и магазини.


След няколко часа взаимно дебнене, през което протестиращите не отстъпиха и дори се стигна до сблъсъци и арести, представители на държавните институции ги изненадаха и влязоха в стария град по вода.


Два катера, превозващи строителна техника и затворници, акостираха на кейовете в района. Тежко въоръжени полицаи блокираха няколко улици в града и започна събарянето на двата магазина. До премахване на незаконни етажи на жилищни сгради така и не се стигна.


Темата изправи един срещу друг и представителите на местната и на централната власт. През целия ден вчера кметът Николай Димитров беше сред протестиращите и разясняваше, че жилищните сгради в стария град са обитаеми и събарянето на покривите ще притесни хората в този сезон.


Общинският съвет пък вече гласува декларация, с която се противопостави на събарянето на пристройките. "Опасенията на общината, както и на всички граждани е настъпването на зимния сезон и това, че крутите мерки започват след средата на месец ноември... Разкриването на покривите крие сериозни рискове, тъй като става въпрос за обитавани домове, които остават на произвола и капризите на времето през студената и влажна част от годината."


В същото време от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) напомниха, че заповедите за събаряне на пет от незаконните постройки са били неуспешно обжалвани от Върховния административен съд, а срещу други две не е имало съдебни претенции и са влезли в сила.


Освен това собствениците на имотите са имали срок доброволно да съборят строежите, който е изтекъл през август. Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев, на чието подчинение е строителният контрол, обяви вчера, че законите ще бъдат спазени и "този път няма да има отклонение".


И напомни, че местната власт не може да гласува решение да не спази законите. Заради незаконното строителство стария град на Несебър на няколко пъти получи предупреждение, че има опасност да бъде изваден от списъка със защитени обекти на ЮНЕСКО.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Гневно

  Засегнатите граждани да протестират - рзбирам - нали са платили колкото трябва и на когото трябва.
  Кмета и общинарите да протестират - разбирам - нали са получили колкото трябва от когото трябва.
  Не разбирам обаче, защо останалите българи да са във възторг от превръщането на стария Несебър в битак и бира-скара. Целият град мирише като циганска кебапчийница, а с тези пембени сутиени, кюлоти с ластик и шарени шалвари по сергиите, прилича на анадолски пазар. Как с тази визия да бъдат под егидата на ЮНЕСКО и как чужденците (освен професионалните алкохолици) да ги харесват?

 2. 2 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Българите са си мангали, няма кво да говорим. Реда и хигиената са противоестествени. Важното е да е мръсно, шумно и да цари анархия.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 3. 3 Профил на melina
  melina
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Ако им спрат социалните помощи,ще протестират -държавата не спазва законите!Но сега протестират против законите-срещу даржавността!Ред е нужен в тази държава!Да съборят незаконността!

  melina
 4. 4 Профил на email
  email
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Този кмет заслужава един голям да го подпре отзад... чухте ли го какви ги говори по телевизията? Да видим да измислим нещо как да узаконим множеството дребни и незначителни незаконни достроявания?!?! И това го казва кмета на Несебър публично! Ба си хората братче! Значи да създадем прецедент да узаконим дребното та да мине после и едрото. Или на всички тия е обещавал да им се узаконят дострояванията! Ба си шибаните управници братче... тоя кмет да го махат от там!

 5. 5 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  БРАВООООООООО!!!!!!!!

  ОБИЧАМ ДА ГЛЕДАМ КАК АНДРЕШКОВЦИТЕ И ДАЛАВЕРАДЖИИТЕ СТРАДАТ!!!

  МАЧКАЙ ПЛЕВНЕЛИЕВ, МАЧКАЙ С БУЛДОЗЕРА! ТРЯБВА ДРЕБНИЯ ТАРИКАТИЗЪМ ДА БЪДЕ ИЗКОРЕНЕН ОТ ТОЗИ МАЛОУМЕН НАРОД!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 6. 6 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Веднъж завинаги трябва да има върховенство на закона над шуробаджанащината в тази държава . Същите които така пламено скачат искат хубави пътища , парички в джоба и вечно скимтят как държавата нищо не правела и сега същите дето 20 години скимтят вече не искали закона , защото им удря частния интерес . Трябва да се запитаме не сме ли огромни лицемери и не е ли това реалната причина всичко така да затъва .

 7. 7 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Кмета да го уволнят дисциплинарно, а партията на Диневи да я забранят. Баси идиотите нещастни

 8. 8 Профил на ║▌│█║█║║▌│█│║
  ║▌│█║█║║▌│█│║
  Рейтинг: 782 Неутрално

  В Несебър ДПС има 536 гласа, само двайсет по-малко, за да има общински съветник. Но партията на Доган, както винаги, играе на едро. С нейните гласове на втория тур на кметските избори се класира независимият кандидат Николай Димитров. Разликата между Димитров, социалдемократ от партията на Николай Камов, и втория кандидат на балотажа Магдалена Мандулева, идва точно от ДПС. Договорката между хората на Доган и Димитров е ясна. ДПС ще получи постове в общинската администрация, като е напълно възможно да има дори заместник-кмет. Дори да няма официално човек в общината, обаче, ДПС ще има влияние в управлението на Несебър.

  Това е най-богатата българска община. При население от 22 хиляди души Несебър има бюджет от 52 милиона лева. За сравнение, бюджетът на областен град като Добрич, с население от 111 хиляди жители, е два пъти по-малък - 28 милиона лева.

  Be all you can be.
 9. 9 Профил на ║▌│█║█║║▌│█│║
  ║▌│█║█║║▌│█│║
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Колко още трябва такива новиин да има за да се разбера че ЗУТа в тоя му вид не работи!?
  Преди имаше - плащаш си глобата и ти узаконяват. Сега изправят затворници срещу собственици.
  Явно ги е срам да си покажат лицата. А други не искат да се хващат да събарят защото знаят че може да ги видят някъде после.
  а пък кмета на несебър явно добре са му платили.
  А вие уважаеми на следващите избори - пак такива кретени да си ги изберете. Да не забравите пак да си стоите в къщите вместо да пуснете една бюлетина.
  Няма нужда бе, то всички са един дол дренки, всички са маскари.

  Be all you can be.
 10. 10 Профил на ║▌│█║█║║▌│█│║
  ║▌│█║█║║▌│█│║
  Рейтинг: 782 Неутрално

  А остналите които ще гласуват - не им гледайте партиите, както е казал Бог - по делата им ще ги познаете.

  Be all you can be.
 11. 11 Профил на spirp
  spirp
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Проблемът не е в ЗАКОНА, а в НЕГОВОТО ПРИЛАГАНЕ !!!
  Няма разлика между НЕЗАКОННО построен хотел и НЕЗАКОННО построена лятна кухня - И ДВЕТЕ СА НЕЗАКОННИ.Затова едновременно трябва кампанията да бъде проведена и към хотелите.
  Защо ли усложняваме нещата ? и упрекваме ЗАКОНА

 12. 12 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Странна работа сме ние българите! Когато опре до нас, законите трябва да се смекчават, когато проблема е на другите, искаме законите да се затягат. Всъщност това си е чисто човешки рефлекс и не е валиден само при нас. Но при другите нации, като, че ли законноста отдавна е надделяла над личния интерес(поне над по-голямата част на наслението).
  Аз загубих 6г. за да сменям статута на земята си, за да мога да направя относително малка(за България ) къща. Това беше моя и на съпругата ми мечта. Няма смисъл да обяснявам ада през който минахме, включително и съдебен процес, в който съдийката каза- " ... и ищеца е прав, и общината е права! Затова отсъждам в полза на общината без право на обжалване!"
  Всичко това се случваше докато съпругата ми беше болна от рак и се бореше с всички възможни сили и средства, за да доживее да види толкова мечтания ДОМ.
  Накрая след отстъпки от наша страна, и явно незачитане на ЗУТ от страна на общинска администрация и административен съд, стигнахме до заветното разрешение за строителство. Почнахме почти на сред зима да строим, тъй като състоянието на съпругата ми започна да се влошава доста бързо, но за съжаление, Тя не успя да доживее да види поне на грубо това, което толкова много сме мечтали заедно. Отиде си, поне със знанието, че след 6 загубени безсмислено години все пак успяхме да я започнем тази къща.
  Това ни струва на нас законното строителство. А винаги съм смятал, че това трябва да е единствения възможен начин на строителство. Нали все гледаме и се възхищаваме на австрийци, германци, холандци и прочие нормални други държави. Но едва ли има друга държвава по света, в която държавна и общинска администрация, да се подиграват и да те бавят като при нас. Не съм и предполагал, че маса народ ще чете ЗУТ като дявола евангелието, т.е. на кой както му е удобно. Всъщност, като че ли самия закон е направен за точно тази работа. Пък май и не е само този закон... Убеден съм, че ако бях бутнал някой лев тук там, нямаше да е така. Но тъй като този подход ми е изключително неприятен и обиден най-вече на мене, така и не направих дори опит.
  А около мене бъка с незаконни сгради построени на земеделска земя, като всяка година "цъфва" по нещо ново - пак незаконно.
  Вече не знам какво да мисля, НО определено не съм на страната на протестиращите в Несебър!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 13. 13 Профил на divnec
  divnec
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Закона е голяма работа. Когато се установи съществуването на незаконни строежи и се тръгне към премахването им, би трябвало да се направи проверка и кой си е затварял очите. Как са съществували с години тези постройки и пристройки. Защо още при започването на строежа не е имало контрол. Би трябвало ! Иначе ще е ясно, че не става въпрос за закон, а за пи-ар.

 14. 14 Профил на geny77
  geny77
  Рейтинг: 506 Гневно

  ТОЧНО Е КАЗАНО ! Н У Ж Н О Е НЕЗАБАВНО събаряне на незаконните строежи и в Несебър и на Сл.бряг и на язовирите !
  НЯМА КАКВО ДА ПРЕГОВАРЯТ с нарушители !!
  Чл. 4. (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната. (КРБ )
  Не се управлява с преговори и мафиозни номера на самозабравили се селяндури ...
  ДНСК , общинските органи и всички длъжностни лица от службите , ангажирани със случая трябва да носят и наказателна отговорност за неизпълнение на задълженията им!!

  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/66.jpg
 15. 15 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Браво, Плевнелиев! Завърти багера, момче! И некаква милост към никого.

 16. 16 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#10] от "║▌│█║█║║▌│█│║";:

  Добре казано, браво!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 17. 17 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  "Всяка сграда, ако е незаконна, ще бъде премахната. Не говорим за 5 или 6 къщи, а за 1600. Всички те, когато дойде времето, ще бъдат съборени. В момента визираме около 200 обекта, които са с влезли в сила заповеди за събаряне", каза министър Плевнелиев.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 18. 18 Профил на nikif
  nikif
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Едни са равни, но други са по-равни пред законо. А за тези от Несебър ще кажа. Законо е тесна врата у широко поле. Само улавите минуват през нея. Поздравления за някои хотелиерчета в стария Несебър. Добре са си постелили.А другите хора какво да правят. Те нямат толкова мангизи да кинизят на МК. Срам, срам. И тях някой трябва да бутне. Но не би. И те така. Булгериан тъпунгерис. Не си заслужава даже енергията човек да коментира таквиз тъпунгерис.

 19. 19 Профил на valentina65
  valentina65
  Рейтинг: Гневно

  Напълно съм съгласна , че трябва да се спазват законите в страната . Но след като държавата и властта са толкова силни , защо имат двойни стандарти спрямо жителите на Република България. Защо не изпратят полиция , багери и затворници да разрушат незаконното ромско гето в центъра на Кюстендил , където има построени хиляди жилища точно над река Струма . Всички мърсотии се изливат директно в реката?! Или това никой не го вижда? И само в Кюстендил ли има такива гета- законни ли са жилищата във Филиповци , Столипиново и в др.градове на страната. Но за циганите няма закони и за богатите българи няма закони- законите са валидни в цялата си тежест само за стотиците хиляди средностатистически българи , които започнаха да бягат панически от родината си и да търсят по - добър живот в чуждите страни

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK