Младенов: Трябва да се развива потенциалът на пазарите от Близкия изток

Младенов: Трябва да се развива потенциалът на пазарите от Близкия изток

© Надежда ЧипеваСамо за миналата година стокообменът между България и страните от Близкия изток се е увеличил с 40 на сто, съобщи външният министър Николай Младенов по време на Петата годишна среща на правителството с бизнеса, организирана от КРИБ и вестник Капитал. "Ще работим за отварянето на традиционни в миналото пазари за България като Близкия изток, чийто потенциал в момента е загубен", обясни министърът.


По думите му има три причини за традиционното сътрудничество с Близкия изток - много хора оттам са завършили висшето си образование в България, няма квоти за внос, подобни на тези в ЕС, страните са потенциални инвеститори." Рискът в някой страни е по-висок, но и печалбата е по-голяма. Това са пазари, за които се конкурират страни като Словения, Сърбия. За първите шест месеца според българската статистика ръстът беше 104% само с една от страните от този регион", каза Младенов.


"Реално връзката между бизнеса и външната политика може да открие много възможности, но засега не мисля по този въпрос, защото е  много трудна задача. Тя ще изисква голяма промяна в начина ни на мислене", посочи министърът. Той съобщи, че външно министерство ще направи опит догодина  в три до пет посолства да експериментира с промяна на модела, така че да са ориентирани към бизнеса. "Не разбирам защо трябва всеки посланик да идва при мен и да ми обяснява за неговата компании, трябва  да има унифицирани правила и всяка българска компания да може да получи подкрепа", обясни Младенов.
"След две седмици планирам да отида в Либия. Ще го направя, защото смятам, че трябва с всички държави да имаме добри отношения. Икономическия капацитет с Либия го няма отдавна, трябва да привлечем такъв капацитет в министерството - хора, които да се занимават с икономическите отношения в този район", обясни Младенов. Той каза, че това ще е част от пакета промени в закона за дипломатическите служби, която да позволи на хората да влизат с конкурс на по-високи етажи в дипломатическите служба. Министърът не обясни как точно ще става това.


"През следващите седмици ще изградим постоянен механизъм за координация между външно министерство и министерството на икономиката. Същото трябва да го правим на по-следващ етап и с регионалното и финансовото министерства", допълни външния министър. Той се върна на метафората с къщата, като каза, че неговата роля в момента е да "внимавам да имаме добри отношения със съседите от другата страна на оградата".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK