Несебър - всички срещу всичко

Несебър - всички срещу всичко

© Спас СпасовДържавата срещу самата себе си? Гражданите срещу законите? Местната власт срещу правилата или всички срещу всички? След като в понеделник Несебър беше буквално обсаден, а след това и щурмуван по суша и вода от жандармерия и затворници, наети от Районната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) за събарянето на незаконни постройки, бъркотията, подготвяна с години, вече е пълна.


Настръхнали, недоспали хора, блокада от няколко десетки автомобила, препречили пътя към полуострова, полицейски коли, жандармерия, траурни знамена... Така изглеждаше градът в понеделник.


Първият сблъсък
с полицията става през нощта - около 2 часа. Четирима протестиращи са арестувани, след като опитват да попречат на "паяк" да отстрани автомобилите, блокирали провлака към полуострова. Около 8 сутринта нервите са опънати до край. Автобусите, които трябва да докарат затворниците от Бургас, също не успяват да влязат в него.


Малко преди обед общинският съвет в Несебър демонстративно провежда извънредна сесия в началото на провлака. Тя завършва с призив акцията по събарянето на незаконните постройки да бъде отложена. Гледката очертава ясно двата полюса: В единия край на тънката ивица земя – овладяна и гузна суетня, тъмни костюми и лъскави обувки. На другия – гняв срещу всичко и всички, настръхнали мъже и жени, "Шуми Марица" и "Боят настана". Между едните и другите – барикада и полиция.


В ранния следобед става ясно, че към Несебър пътуват още подразделения на Жандармерията. Около три стратегията е разконспирирана – атака по море! От север и юг към двата рибарски кея на града приближават катери на гранична полиция, които трябва да докарат охраняваните затворници от Бургас. Две групи от по няколко десетки души бързат нататък, за да осуетят "десанта".


И не успяват. С още подкрепления на жандармерията, почти със сила и под дъжд от омраза около 16 ч. в понеделник затворниците успяват да стигнат до Митрополитската църква. В една от малките улички наоколо, препречена от мъже с шлемове, щитове и палки, започва събарянето на два магазина, незаконно построени в двора на Милен Димитров.
Към работниците на покрива летят парчета от тухли и унизителни думи. Няколкостотин жители на Несебър все още опитват да спрат акцията, но след час покривът на постройките пада, а на улицата остават куп греди и ръждясала ламарина.


Рано сутринта на следващия ден – във вторник, в сградата на общинската администрация в Несебър се провежда


среща в неясен формат и със съмнителна цел


Кметът Димитров и общинари подкрепят декларация на граждански инициативен комитет до ДНСК за запазване на незаконните постройки в стария град... поне до пролетта. В началото на града жандармерията и затворниците отново чакат реда си, но този път той не идва.


Във вихъра на акцията по събаряне на първите 36 незаконни постройки в стария Несебър една важна новина остана в периферията на вниманието. В края на октомври бившият кмет на града Николай Трифонов бе осъден условно на година и половина с тригодишен изпитателен срок заради това, че в нарушение на Закона за общинската собственост на 10 октомври 2005 г. е продал 324 кв.м улица, представляваща  публична общинска собственост. Купувачът ЕТ "Ташев-64" е собственост на тогавашния общински съветник и известен хотелиер Венелин Ташев.


Тази история припомнят някои от протестиращите, докато освиркват скритите зад щитовете си жандармеристи. Те сочат с пръст на север през залива, към назъбения хоризонт на Слънчев бряг и Св. Влас: "Там, там идете да биете най-напред! Там събаряйте." А на въпроса защо все пак е решил да строи без разрешение, Милен Димитров дава бърз, наивен, но откровен отговор: "Ами що!? Другите правят и аз... правя!"


Събитията имат дълга предистория


Тя съвпада напълно с тази на още около 1600 обекта, построени незаконно в цялата страна, и е сбит конспект на последните 20 годни. Сегашният кмет на града Николай Димитров го преразказва така: "На полуострова е станал лавинообразен процес - един е видял, че комшията му строи, и си казва: "Щом на него нищо не са направили, няма да направят и на мен. И така! А процедурата по узаконяване е доста дълга, с години."


В специална декларация, предшествала с ден началото на акцията по събарянето на незаконните постройки, Димитров казва и следното: "В стария град има и твърде големи хотели, но собствениците им по някакъв начин са успели да ги узаконят и въпреки че не се вписват в архитектурната среда на Несебър, засега няма да бъдат събаряни."


Така "по някакъв начин" гневът на гражданите, които в понеделник бяха готови да гледат как катер на Гранична полиция засяда в плитчините на рибарския кей под обстрела на хулите и ругатните им, става почти понятен.


Обяснимо става и критично ниският КПД на енергията, с която след близо 20 години "първоначално натрупване" на пренебрежение към законите и правилата държавата направи опит да се самообуздае, като събори най-напред паянтовите покриви на Милен Димитров.


"По инициатива на община Несебър се изготви задание до Министерството на културата на Република България за изработването на проект за "Директивен план за управление и опазване на Старинен Несебър", пише в съобщение до медиите, което бе разпространено от пресцентъра на несебърската община в края на миналата седмица.


"Планът трябва да положи бъдещата юридическа и нормативна основа, която ще гарантира оцеляването на несебърските паметници за поколенията", обяснява кметът на града Николай Димитров. По думите му заданието е изпратено в Министерството на културата и в момента се изготвя рамково споразумение, регламентиращо финансирането на плана.


ЮНЕСКО - мръсна дума


Край пустите останки на Митрополиската църква в Несебър възрастна жена и вчера продължаваше упорито да предлага картички и диплянки от Слънчев бряг. Опитва дори на немски: "Комен, комен зи...", подвиква служебно тя на минувачите, а после продължава разговора си с приятелка от насрещния прозорец. "Няма спасение! Сега и тази, българката... Бокова, щом стана началник на ЮНЕСКО, всичко ще съборят."


Името на Организацията за образование, наука и култура на ООН вече е мръсна дума в града. В понеделник протестиращите дори свалиха флага й, вдигнат пред входа на полуострова.


А според Ивайло Ляхович от Инициативния комитет на несебърските граждани освен за прекратяване на акцията на РДНСК, те вече ще настояват и за "референдум за присъединяването на града в ЮНЕСКО". С трудната предвидимост на това искане вероятно ще се сблъскат и инспекторите на организацията, които само след няколко месеца предстои да посетят полуострова с 40-те църкви.


Във вторник следобед край Митрополитската църква в Несебър беше вече тихо. Милен Димитров прибираше гредите в двора си и неохотно разговаряше със съседите, които уж случайно наминаваха наоколо: "Все лъгаха! Ти чакай, ще направим това, ще направим онова... Последно през лятото обещаваха, че ще узаконяват. И ето сега – събориха ме!"


Вчера от Дирекцията за национален строителен контрол на Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщиха, че ще продължат "изпълнението на акцията за премахването на незаконните постройки в Несебър. Тя трябва да приключи до средата на декември.


Междувременно собственици на сгради организираха подписка за изваждането на Несебър от списъка на ЮНЕСКО. Мотивът - нищо хубаво не са видели от присъствието на града сред световните културни и исторически обекти.Строителният контрол взе на мушка и незаконно голф игрище


Строителният контрол ще започне процедура по премахване на незаконно голф игрище. Това съобщи вчера министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев, който участва в срещата "Бизнеса среща политика", организирана от КРИБ и в."Капитал". "Няма да се правят компромиси, защото и служителите в ДНСК са отговорни пред закона." Така министърът коментира бурните протести в Несебър, предизвикани от акцията за събаряне на незаконни обекти в стария град. "Следващата седмица сме на язовир "Искър", а по-следващата на голф игрище", заяви Плевнелиев, без да уточнява за кое игрище става въпрос. Той уточни, че администрацията проверява строежите около още 50 язовира, а премахването на незаконните къщи на язовир "Ивайловград" се бави заради процедурите по обжалването на заповедите в съда. "Не може да има компромис в тази страна с незаконното строителство", така министърът коментира изпратеното по-рано искане от община Несебър премахването на незаконните пристройки да бъде отложено.
По-рано вчера и министър-председателят Бойко Борисов обяви, че протестът в Несебър е опит да се узакони беззаконието. "Много интересен народ сме - когато гледаме незаконните постройки, цъкаме с език и викаме: "Няма държава." Когато започнем да упражняваме закона, излизат деца, баби и майки и викат: "Умряхме, край", коментира премиерът. 

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Ами що!? Другите правят и аз... правя!"

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 2. 2 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 676 Весело

  Кметът в затвора.
  Пандизчиите - напред с кирки и лопати и багер.
  А Несебърци ще духат супата , ако Юнеско ги изгони, тъпаците..

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 3. 3 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 627 Весело

  Аз предлагам сега да сформират една чета от недоволните несебърци и да ги използват за събаряне на митничарското селище. Гарантирам, че ще го изравнят със земята за отрицателно време.
  Може да поканим и представител на Гинес.

 4. 4 Профил на spanian
  spanian
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Законите трябва да се спазват!Как ще започнеш да строиш без разрешение??Това е лудост.Не може да казваш щом съседа строи незаконно ще строя и аз!Обаче е хубаво да се направи и разследване на големите хотели кои им е дал разрешение за строеж и които е виновен да си понесе отговорноста.Трябва да се подгонят и големите риби!Да се види ,че в таз държава има ред!

 5. 5 Профил на Svetko
  Svetko
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Доста добра статия! Браво на автора.

 6. 6 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Бастиона на ДПС го щурмуват герберските ЦвЦв-югенд.
  Не казват че нарушенията са на собствените парцели, на хората, че става дума за пристройки.
  Хотелите - до един са в изискванията, рушвети няма, всичко е законно.
  тия с вилите дето ги снимаха с хеликоптерите от нап и техните са узаконени. Няма проблеми. Само в Несебър е незаконно.
  Явно затова изкарват затворници да им свършат мръсната работа. Така беше и по времето на комунизъма. Насъскваха затворници срещу редови граждани.
  А па тоя кмет утре как ще си погледне съгражданите в очите не знам просто. Или главния архитект.
  Па тия хора дето им бутнахте къщите са утре не в сивата а в черната икономика, защото от тях няма и лев да видите.
  За кокошка няма прошка, за милиони - няма закони.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 7. 7 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Бе аз не разбрах, защо ДНСК не нарпави група за бързо реагиране във всеки областен град и на тичат и да бутат къщи на всеки който е решил да дострои кенефа си.
  Смешници.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 8. 8 Профил на koko
  koko
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#3] от "mdaa":

  ++++++++++++++++++++

 9. 9 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  А утре ще кажат - сите къщи които не са минали акт16 да си внесат проекти, да си платят на проектант за всички части - архитектурна, вик, ототпление и вентиалция, зметръс, електро както си му е реда.
  Ми ако някой с бутната къща внесе това в съда на ЕС по правата на човека че България създава неравнопоставеност между собственици на нови и стари къщи вие знаете ли какво следва? Не

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 10. 10 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#4] от "spanian":

  те го поредния изкукал олигофрен дето не е построил един кокошарник през живота си:

  "Как ще започнеш да строиш без разрешение??Това е лудост."

  Строенето, разполагането със собствеността уважаеми комунисте е ПРАВО, а не разрешение!
  Седни си оли! Двойка

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 11. 11 Профил на spanian
  spanian
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#10] от "Десен":

  Ти ако беше отличник щеше да знаеш как е в нормалните държави.Има си ред и тои се спазва!А ти си комунист защото не искаш да има ред!

 12. 12 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#10] от "Десен":

  Не знам дали си запознат, че има един закон наречен ЗУТ.

  Разбираш ли хората написали цял закон който регламентира как да се строи.

  Та като го нарушиш, да не повярваш...си носиш последствията.

  Също така не е лошо да прочетеш поне два реда от конституцията преди да пишеш за права...

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 13. 13 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#10] от "Десен":

  Ъхъ, верно, никъде по света не се изисква разрешение за да строиш или преустрояваш.. Ето глей Америката, секи си купил един парцел и захванал да строи колкото си ката иска... Ей тва е разполагане със собствеността, а всичките приказки за устройствени планове, градоустройствени показатели, етажност и коти са некви грозни слухове...

 14. 14 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Междувременно собственици на сгради организираха подписка за изваждането на Несебър от списъка на ЮНЕСКО. Мотивът - нищо хубаво не са видели от присъствието на града сред световните културни и исторически обекти."

  Как да опонираш срещу "мисъл" на оформени олигофрени? Колкото и да разправяш, че чужденците не идват в Несебър заради турските потници и кебапчетътата в града им - едва ли ще го разберат. Оформени от алчност олигофрени. Това е!

 15. 15 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#6] от "Десен":

  Ти не си десен. Ти си просто Костовист - неуспял член на БКП или комсомолец, набързо пребоядисан.

 16. 16 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#10] от "Десен":

  Забелязваш ли колко минуса имаш, жалко алчно идотче? Само кретени като теб, си въобразяват , че правото на собственост върху парче земя ти позволява да НАРУШАВАШ ПРАВАТА на другите, правейки каквото си искаш.
  Надяяясно!При брятята си в Столипиново, бегом марш!

 17. 17 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 909 Неутрално


  1. "Десен", направо сцепи от глупости тук!

  2. Статията е написана добре!

  3. Трябва да се събори всичко незаконно! (особено щом по реда на Закона са ги и предизвестили и помолили сами да го направят)

  4. Трябва да не се прави обаче и компромис с богаташките имоти (тук вече почват съмненията)

  5. Трябва този народ да се научи на ред! (тук съмненията вече се засилват доста)

  6. За да има нужния ефект, по т.4 и т.5 трябва да се действа твърдо и със силна воля!

  7. Айде да видим ...

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 18. 18 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1191 Весело

  Да събарят ама и да продължат на север към Съни биача! Там ще имат работа чак до следващият летен сезон.

 19. 19 Профил на kakawida
  kakawida
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Я! И какво се оказа? Че несебърските бабички (които в детството ми мрънкаха на развален немски, че имат "haus", "zimmer" и т.н. екстри) са станали мастити собственици и строителни предприемачи. Молим ви, форумци, не плюйте несебърлии! Те са прост, алчен и злобен народец, който адски иска да "е.е Дявола". За тях "закон" е неясна дума със странен смисъл. Говорете им с ясни слова и изречения от рода на: яка далаверка, 6 хиляди евро, нашето момче у съвето, ше турнем хотелче у дюната (бах я в екологичния песок!) и т.н. Не очаквайте от еманацията на тъпотата да схване, че трябва да живее според правилата.

  :)
 20. 20 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  "Когато трябва да защитят небето си, парижани могат да бъдат варварски жестоки. На някакъв строител в Нюли, който си позволил да вдигне кооперация от апартаменти над законно допустимия лимит в небето, било наредено от съда да събори излишните етажи, въпреки че били наети предварително, а в Париж има недостиг на жилища. Като допълнение, му била наложена огромна глоба за всеки един час, в който престъпните шест метра от конструкцията стърчали над хоризонта. И най-накрая, като естетично хрумване, съдията решил да го изпрати в затвора. О, мислиш си ти, припомняйки си заключеното, далечно небе над собствения си град, о, само ако имаше повече строители в Синг-Синг."

  Ъруин Шоу - "Париж! Париж!"; © Irwin Show and Ronald Searle 1977

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 21. 21 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Трябва да има пожарища, пардон, исках да кажа зрелища. Трябва да има непреклонна борба с враговете. Армията андрешковци трябва да бъде наказана. Ако се оплачат в Е-съда, още по-добре. Всяка сутрин по медийните клоаки трябва да гърми нов скандал. Така плебса ще забрави незаконните хотели на Дочоолу, незаконното пристанище на Бочоолу, незаконното голф-игрище на Гочоолу, ще се забравят морски градини, разни "натури", Странджа планина, Пирин, Рила, заграбване на планини и гори чез "частни" ловни стопанства, някой и друг апартамент в повече, няколко десетки имота на мно-о-о-ого кадърни общинари, мно-о-ого добри нотариуси спестили по няколко кило-стотака суха пара, откровени тиквеници по върховете на върховните съдилища, ще се забрави подложилата се правосъдна система, ще се забравят кретените "управляващи" образованието, случайните срещи на здравеопазването по кръстовищата, увеличението на храни, горива, топлоенергия, електроенергия, вода, данък сгради, такси смет, ще се забравят тъпите Му министри, които година и половина се борят с наследства, а сами нароиха торни купчинки, ...
  Наглост, простотия, първенюшко самочувствие, ченета бълващи лъжа след лъжа и тъпо изблещил очи електорат, стресиран до степен да възпява манипулаторите си. Съдба ли? Не, ген! Съжалявам несебърци, че от тях, дребосъците, започна бърсането на задници.

 22. 22 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#10] от "Десен":

  Ти ела разправи със собствеността ти ака примерно в Лондон или ЛА да видиш какво ще ти се случи ... докато речеш стига. Има един светъл пример на БГ момче дето прави основен ремонт на къща без разрешение ... побеля му косата какво му се случи докато се отърве.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 23. 23 Профил на g1barko
  g1barko
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Несебър е ,,ЖИВ,, град от хилядолетия...........Бил е град повече време,отколкото България е била държава.....Интересно е как държавата нарушава закони в името на законноста , и променя закони за да е законна

 24. 24 Профил на bullgar
  bullgar
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Невероятно показателна история за народо-психологията и ситуацията в България. Пълна трагедия...

 25. 25 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#18] от "Варненски":

  Там бият през ръцете!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 26. 26 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  А Несебърци ще духат супата , ако Юнеско ги изгони, тъпаците..
  -------------------------------

  Златни ти уста! Но за всеки случай като дойдат след месец ще ги посрещнем както подобава, да сме сигурни, че ще стане!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 27. 27 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#13] от "arch_":


  Арчи, в САЩ средната заплата на продавачка в МОЛ е $4000. Айде с данъците, три да вземе.
  Знаеш ли колко ти струва да си проектираш дострояване и да го узакониш?
  Не повече от $1200 на стая. Преди кризата беше двойно. И това е със всичко - пишеш на един в общината какво искаш, правиш скица на коляно, те след две седмици ти се обаждат да дойдат да си вземеш плановете с одобрение. И то плановете само на нова къща ги искат да с печат на дизайнера-конструктор.
  На моята къща излезна по-евтино защото ползвах жокер "обади се на приятел който има да ти връща услуга".
  Така е по гнилия капитализъм.
  Вие където строите адмнистративно-плановото стопанство в Българията, ще кажеш как е там.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 28. 28 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#22] от "ivanchoLA":
  Ми аз и се разправих. Разширих си банята на долния етаж с около 50м2 което наложи изливане на фундамент, полагане на хидроизолация, валирания, дренажи свързвах, после с идостроих порча отгоре и да не мислиш че някой е викнал полиция или ми е правил проблеми?
  На цялата си къща правих не основено ремонт, ами почти я избуших и вдигнах наново без никой копче да ми каже.
  Като не разбираш - стой си в кондото там и не давай акъл.А ако толкова те интересува - питай в общината си за какво се искат разрешения и за какво - не.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 29. 29 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#16] от "bestbuy":

  Хахахаха
  Ето го един фатмак, с фатмашкия си тон и фатмашката си собственост - т.е. панелката разпределена по доволство и дозвола.
  Тоя същия ми подава команда кръгом
  Ха-ха-ха-ха :
  Разбирате ли защо не вървят нещата във вашия коптор? Защото собственост нищо не означава.
  То по собствеността се мери едно общество. А вие на вашата не можете да направите нищо освен да пръднете и да се надявате да не се насерете.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 30. 30 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#27] от "Десен":

  Десен, откровено се чудя на безумията, които ръсиш. Не знам изобщо къде продавачка в мол прави 4 бона след като заплатата им е $16,961 - $23,623 на година. Ако много разбираш от цифри отиди на www.payscale.com та да ти се изяснят нещата.

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 31. 31 Профил на Константин
  Константин
  Рейтинг: 627 Весело

  Аз може ли да не си плащам данъка на колата щото ми се вижда висок? Ако трябва ще изляза на протест...

 32. 32 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#27] от "Десен":

  Хубава история, само че вероятно просто преустройството което си направил и е било разрешено от съответния план и наредба... Липсата на бюрокрация е похвално нещо, само че е свързана с процедурата по одобрение на плана ти СПОРЕД вече съществуващите наредби, а не ЛИПСАТА на такива.

 33. 33
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:31 на 16/11/2010 от неговия автор.

 34. 34 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#27] от "Десен":

  Това е от градоустройствения сайт на Ню ЙоркМ

  Each zoning district regulates:

  permitted uses listed in one or more of 18 use groups;
  the size of the building in relation to the size of the zoning lot, known as the
  floor area ratio or FAR;
  for residential uses, the number of dwelling units permitted, the amount of
  open space required on the zoning lot and the maximum amount of the lot that can be covered by a building ( lot coverage);
  the distance between the building and the front, side and rear lot lines;
  the amount of parking required; and
  other features applicable to specific residential, commercial or manufacturing districts.

  Това на мен не ми прилича да можеш да си построиш каквото искаш на "свещената" лична собственост, или?

 35. 35
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:35 на 16/11/2010 от неговия автор.

 36. 36 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#28] от "Десен":

  Браво Баи Ганя Булгар Булгар, само дето в един момент идва видов ден и стои та гледаи дали ще ти се размине ... те не бързат. Ти къде си междувпрочем?
  Някои от нас, нямат време да се занимават с ремонти и си наемат фирми да свършат работата до ключ. щото часовата ми ставка е няколко десетки пъти по висока отколкото на фирмата която прави ремонта ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 37. 37
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:39 на 16/11/2010 от неговия автор.

 38. 38 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#31] от "Константин":

  А! Ето един човек който зачекна чудесна тема!
  Примерно на теб драги известно ли ти е че данъка на коли над 100 коня с катализатор се плаща около 15-17%?
  Така като те гледам - май не.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 39. 39 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#34] от "arch_":

  А я кажи как ти се види таксата от макс 50% от една заплата за проектиране?
  Т.е. макс 1000 лв за проект в България? Със всичките части?
  Ми то за една въшка в България от 100-200 квадрата искате по 5000 лв за проектирането и още 5000 лв общината за рушвета.
  Кво се правиш на нерабрала ма? Лъжкиня!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 40. 40 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "Комай ни лъжат тия синковци".........Никола Вапцаров. 1934г
  "Все лъгаха"........................................Бай Милен Димтров.2010г
  Не мога да разбера защо и затворницте .Нали плащаме на шейсет идве хиляди плиция

 41. 41 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Весело

  Нека бъдем хуманни и да проявим човешко отношение към Държавата която ни ограбва :

  ОКО ЗА ОКО , ЗЪБ ЗА ЗЪБ , КРЪВ ЗА КРЪВ !

 42. 42 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#39] от "Десен":

  Ъхъ, изказването ти е съвсем по темата и показва ерудираност и много добро възпитание. Ако питаш за архитектите в България, доколкото знам имат нещо като хонорарна наредба. Информацията е безплатна.

 43. 43 Профил на poik
  poik
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Всички сте прави, обаче май забравяме (както винаги), че дяволът е в детайла.

  - Не е законно, но ако озаконяването е "позволено" само на някои?

  - Защо наистина точно сега решиха да събарят, когато (колкото и да звучи невероятно) наистина идва зима?

  - Те ли са единствените "престъпници", които правителството може реално да накаже в момента, че с тях се захванаха?

  Изобщо, много е похвално, че нещо, дето трябваше отдавна да се случи, най-накрая го правят. Обаче като гледам и праведния гняв на всички вас по форумите, не мога да не си помисля: добре се усетиха тоя път от правителството какво да подхванат (като толкова други неща не вървят).

  Не обичам циниците, но напоследък и аз често съм такъв.

 44. 44 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#43] от "poik":

  Друже, аз ще обера банка утре, понеже;

  - "позволено" е за някои
  - иде зима
  - не съм единствен престъпник

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 45. 45 Профил на poik
  poik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#44] от "Соколов":

  Друже, сравнението ти е по принцип вярно, ама айде без да си кривиш душата: не е съвсем същото, нали? И пак да изясня: не подкрепям Несебърци в случая, просто нещо в цялата история не е на място. Но нали всички ние сме безгрешни....

 46. 46 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#45] от "poik":

  щях да се включа в хора на анти-несебърците, ако не ме глождеха некои въпроси.

  Защо, вместо да обещае да им събори грозните надстройки по най-внимателен и културен начин, Министерството на Културата не бе предложило да проектира НОВИ, съобразени с духа и архитектурата на Несебър надстройки?

  Защо държавата не предложи някакъв вид финансови облекчения на собствениците за периода, в който те надстройват къщите по спуснатите им министерството ЗаАДЪЛЖИТЕЛНИ проекти?

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 47. 47 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#45] от "poik":

  При хората с много пари е доста по трудно да се достигне до същата развръзка защото доста адвокати а и в много случаи прокурори и съдии работят за тях. Но това е живота, същите тези хора пишат и законите.

  Та ще горят стотици като тези балъци в Несебър защото те си мислят, че законите са еднакви за тях и богатите.

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 48. 48 Профил на granik
  granik
  Рейтинг: 177 Неутрално

  Все едно гледам филма Троя. Атаки по суша и море, щитове и шлемове,гръцка фаланга от полицаи, градски стени и старинен град, горящи крепостни стени, Бойко е Агаменон, Плевналиев е Ахил, кмета на Несебър е Приям и Хектор едновременно, Славова е хубавата Елена. Сега чакам какъв подарък ще направят на несебърци в стил троянския кон и как ще ги звладеят накрая. Филма продължава.

 49. 49 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  Не трябва да се строи незаконно, това е неоспорим факт. Далеч съм от мисълта да оправдавам тези хора, но понеже знам проблема и съм се сблъсквал с него ги разбирам. Проблемът на тези хора не е, че надстройките им са недопустими по ЗУТ, проблемът е, че преди да представят проекта в общината трябва да получат одобрение от НИПК (сега вече НИПК е с ново име, а одобрението се получава от М-ра на културата). Аз съм минавал по тоя път за къща в друго наслено място, обявено за паметник на културата, одобрението на проекта ми отне 3 ТРИ ГОДИНИ през които потроших толкова нерви и пари и изслушах такива грандиозни простотии в мизерната сграда на Дондуков, че ми идваше сто пъти да се откажа и ако ставаше дума само за преустройство на един покрив просто щях да им тегля една и да го направя.

 50. 50 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 515 Неутрално

  НЕМА ДЪРЖАВА КЪДЕТО ДА ВАДАТ ПАНДИЗЧИИ И ДА ГИ ХВЪРЛЯТ СРЕЩУ ЖЕНИ И ДЕЦА Е ТОВА САМО НАШИТЕ ИЗРОДИ МОГАТ ДА ГО НАПРАВАТ,НАСТОЯВАМ ДА ГО СЪДЯТ ТОЯ КОЙТО ГО Е РАЗПОРЕДИЛ ТОВА БЕЗЧОВЕЧИЕ

 51. 51 Профил на ogidogi
  ogidogi
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Алчно племе са несебърци, но не по-лоши от останалите българи разбира се. В държава на простаци е напълно разбираема логиката: "Ами що!? Другите правят и аз... правя!". Примитивни индивиди, как да им обясниш, че чуждото престъпление не е оправдание за твоите зулуми?!

 52. 52 Профил на инсп. Петров
  инсп. Петров
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Много сме, силни сме!
  Протестирали били! На кой ше протестираш ти бе! 65,000 човека са това, нинджи от сой! ей ги колегите на фотото. Браво!

  Добър ден! Вашите документи за проверка?
 53. 53 Профил на Neuromancer
  Neuromancer
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "Десен":

  "Строенето, разполагането със собствеността уважаеми комунисте е ПРАВО, а не разрешение! "

  Не е така. Има си закони, трябва да се спазват. В Южна Америка в крайните квартали всеки строил както му дойде, и идея си нямате каква грозотия се получава. Всъщност може и да си имате идея, щото и България вече цялата заприличва на циганско гето. Айде поне 2-3 града да останат архитектурни паметници, да не е по цялата държава циганията.

 54. 54 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 684 Неутрално

  В едно нещо несебърци са прави - като са посочили на биячите си Съни Бийч. Ами как иначе, там сред трите най-мутренски хотела за събаряне е и ДЮН на жоро главата - СИК синчето на взривения му шеф. Ами той е на 15 метра от морето бе хора, абсолютно незаконно направен в изровена защитена дюна. Но покрай врявата в Несебър се оказа, че ВАС тайно го е узаконил. Узаконил е абсолютно варварство не само спрямо закона, но и срещу природата. Така, че пръстът на несебърци първо трябва да сочи към София - домът на бездомните съдии и социално слабите им копеленца...

 55. 55 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  ...НЕ САМО в НЕСЕБЪР - "всеки срещу себе си"...

 56. 56 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1158 Неутрално
 57. 57 Профил на повелителя на пуйките
  повелителя на пуйките
  Рейтинг: 8 Весело

  леле тия срам нямат ли цял живот нелегално да живеш и за това българия и бедна държава както всеки започне да живее честно и да си плаща държава ще тръгне на горе

 58. 58 Профил на kuurcho
  kuurcho
  Рейтинг: Неутрално

  Не съм подозирал какви отрепки посещават този
  сайт!
  С удовоствие бих ги поканил да ми седнат на името!
  Амин

 59. 59 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До ,,повелителя на пуйките " № 57 - Бе ти наред ли си ? Как да живееш честно и да си плащаш ,когато точно държавата те експлоатира ,чрез пладнешкия грабеж на собствените ти финансови средства. Как да тръгнем нагоре, когато работим за шепа олигарси ?

  Tа по проблема с тиранията : Исторически е доказано, че няма просперираща Държава , без силна централна власт. Това обаче силно ограничава правата и свободата на населението.

  Проблема е ,че българският народ иска да просперира при слаба държава - няма как да стане ! Б.Борисов иска наистина да постигне нещо и засилва централната власт, защото иначе няма как да го постигне.
  Филма :,, Слаба Държава - икономически просперитет " не съществува, но филма ,, Слаба държава - свобода " съществува - гледаме го стана 21 години.
  Ако искаме и двете ,тоест и да бъдем свободни и да просперираме икономически трябва да унищожим държавата.
  Единственият проблем е, че никой не го е правил досега , за да види какво ще излезе. Е , както виждам - ние ще сме първите.
  БЪЛГАРИЯ - ЕКСПЕРИМЕНТА ПРОДЪЛЖАВА - дупе да ни е яко !

 60. 60 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 853 Неутрално

  "В стария град има и твърде големи хотели, но собствениците им по някакъв начин са успели да ги узаконят и въпреки че не се вписват в архитектурната среда на Несебър"
  Тука е разковничето.
  Един пример от другаде: защо МОСВ не обявява резултатите от измерването на пистите над Банско? Защото чака да мине поправката в Наказателния кодекс, според която унищожаването на защитена територия ще се брои за престъпление само ако е "без надлежно разрешение". Тя ще оневини "Юлен", дори и да е изсякъл два пъти повече площ от разрешената. Значи в България властта взима на мушка само онзи, който не е достатъчно силен да си узакони беззаконието. На останалите просто им изготвя закони по мярка.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 61. 61 Профил на pl_dichev
  pl_dichev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ВЪЗВАНИЕ - ДА ПОЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ И СЪБЕРЕМ ПАРИ ЗА НОВО КРАДЕНЕ!
  НИЕ – СОБСТВЕНИЦИТЕ на България, притиснати от световната криза и собствената си некадърност да управляваме приватизираното социалистическо имущество, както и демократично окраденото от блеещото стадо, наречено "народ", имаме възможност да акумулираме нови средства и същевременно да направим собствеността си естетичиски незагрозена! Призоваваме:
  1. Да се пристъпи към своевременно премахване на всички остъклявания и преграждания по панелните блокове - балкони, лавки по входовете и т.н. Те са незаконни отвсякъде и при едно утрояване, а защо не - до десет пъти вдигане на глобите, ще напълним хазната. Да не забравяме, че като се махнат тези грозни винкели и мръсни джамове, красотата на панелите ще блесне.
  2. Всички видове от грозни по-грозни фибрани за саниране по калкани и стени да се премахнат, ако собствениците не желаят да ги боядисат в един цвят. Стадото няма да може да избере общ цвят - червен, син, жълт, турско синьо, респективно черноатакистко и пак ще можем да наложим глоби!
  3. Подкарваме на събаряне де що има барака по лозя и паланки - те ти още глоби, а като разчистим бараките, ще блеснат с пълната си красота нашите прелестни палати в стил мутробарок за радост на очите.
  Стадото ще скочи на протести и като нищо може да капичне оня пожарникар бОКО Тиквата... Тогава може да внесем поправки в законите и "за да могат законите да служат на хората, а не обратното" ще станем отново любимци на стадото и ще можем да си го стрижем свободно и демократично. Тогава и ще си узаконим окончателно палатите, ако ще те да са в Борисовата градина или Морските такива в Бургас или Варна, на плажа или в язовирите. Сега му е времето!

  има умисъл за да съществуваме
 62. 62 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#52] от "инсп. Петров":

  хахаха +++++++

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 63. 63 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Весело

  Са хората са пробвали ако мине мине е При Бат Бойко не минава. Да изчакат дватрийсе години да дойде следващия премиер и да се надяват на беззаконие, сега просто трябва да се примирят че са поели риск и да си носят последствията от това, никой не им е виновен, освен те самите. Така че бутай кокощарниците.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 64. 64 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 549 Любопитно

  Всички, които са строили незаконно се ползват от ОБЩЕСТВОТО! Те търсят обществото, искат инфраструктура, искат реклама, искат да идват хората при тях. Ама те да не зачитат правилата на обществото.... Ееее, не!

 65. 65 Профил на Midves
  Midves
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Привет на всички..!

  Аз също съм за спазването на Закона, и за това предлагам - щом като се започва от пристройките и надстройките на частни стопани, нека тръгнат и по селата..! Поне 80% от навесите, чардаците, кокошкарниците, гълъбарниците, дори и тоалетните и ред друге неща, са "НЕЗАКОННИ"..! Хайде - тръгвайте и събаряйте, без това вече хората нямат нищо..!

  Midves
 66. 66 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  До коментар [#63] от "Раз печки, раз кюнци":

  Не минава, щот на ББ му трябва малко медийно внимание срещу безобидни.
  Нямаше да минава в истинския смисъл, ако беше разръчкал тия малко по-на север.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 67. 67 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  Няма ЮНЕСКО, няма питтях леа.
  Свинята си е свиня. И във Версай да влезе, ще си остане мръсна и мърлява...

  Ние сме малък, но изключително прос' народ!

 68. 68 Профил на napbon
  napbon
  Рейтинг: Неутрално

  Благодатна тема за медии и политици. Всеки подкрепя акциите срещу алчните долни типове, имащи нахалството да живеят по Черноморието. Вместо да си грабнат парцалите, да се заселят във врачанско, да оставят плажовете на софиянци, те имат нахалството да живеят във Варна, Несебър и Бургас, да припечелват от туристи, да са близо до курортите.
  Когато ние като ученици и студенти, спестявахме с мъка някоя пара, да отидем за седмица на море, тия долни типове можеха целогодишно срещу 20 стотинки, да идат до Златните на дискотека, да чукат чужденки и да се обличат с вносни дрешки, донесени от моряците. А бащите им работеха в Параходството и децата им виждаха Запада, когато ние го гледахме на картичка.
  Затуй сега ни е голям кеф, че им събориха два гаража.

 69. 69 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#68] от "napbon":

  Ако не си разбрал какво е културно наследство, защитена територия, и ако не си ходил в Европа да видиш как се поддържат такива паметници, можеш да си коментираш гаражите и кокошарниците....

 70. 70 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2045 Неутрално

  До коментар [#68] от "napbon":

  Какво общо имат софиянци в неадекватното ти мнение?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 71. 71 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#70] от "Тони!":

  Важното е друг да е виновен. ЮНЕСКО, международното положение, световния империализъм.

  А ние да си мърляме и да се валяме в калта.

 72. 72 Профил на napbon
  napbon
  Рейтинг: Неутрално

  Калоянчо, думата кокошарник я няма в правописния речник. На български се казва курник.
  Опазването на културното наследство, е чудесна кауза, но не тя стои в основата на повечето коментари. Водещото при тях е злорадството и антипатията към живущите край морето.

 73. 73 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#21] от "Мърмор":

  ++++++++!

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 74. 74 Профил на #voteTRUMP2020
  #voteTRUMP2020
  Рейтинг: 1484 Гневно

  Как може да се събарят постройките на едни, а на други - не?
  цитатВ специална декларация, предшествала с ден началото на акцията по събарянето на незаконните постройки, Димитров казва и следното: "В стария град има и твърде големи хотели, но собствениците им по някакъв начин са успели да ги узаконят и въпреки че не се вписват в архитектурната среда на Несебър, засега няма да бъдат събаряни."

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 75. 75 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#72] от "napbon":

  Водещо е че трябва да се спазва закона. Без да съм фен на Бойко, хареса ми какво каза по въпроса: "Я па ми 'аресва градинката през Шератон. И требе да спретна е'на колиба овде. Да си имат дечята"

  А за кокошарник, заповядай: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%88%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BA

 76. 76 Профил на angus_jones
  angus_jones
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Несебър е донесъл приходи на населението си основно от туристи, които идват за да видят историческото наследство, заради което се е развила и гастрономията. Това се рекламира в чужбина и у нас от туроператоти, има го във всеки проспект и всяка помощ от Юнеско е нищо в сравнение с тази мощна реклама. Идва момент обаче заради балкански тарикатски сметки, когато съдържанието вече не отговаря на рекламата и клонът се чупи. За това са си виновни единствено местните.

 77. 77 Профил на napbon
  napbon
  Рейтинг: Неутрално

  Законите относно културното наследство, са писани от чиновници и не са идеални. Много кусури могат да им се намерят. Законите са за да служат на хората, а не обратно. Над 80% от старите къщи в центровете на големите градове са обявени за културно наследство, без да са нищо особено в архитектурно отношение. Те се разкапват и никой не е в състояние да ги ремонтира със собствени средства. А е забранено всякакво подобрение, да не говорим за събаряне.
  Калоянчо, много текезесарски филолози измисляха неологизми, за да заприличат каскетите им на бомбета. Правописният речник на българския език е доста по-меродавен от халтурата уикипедия. Нямаш ли си го в библиотеката?

 78. 78 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Несебър перлата на българското черноморие от старинен се превърна в грозен,панаир от найлонови и дъсчени бараки окичени с кичозни предмети за продан,дивашко безумие погребало под себе си цивилицация на хиляди години.Старинните прекрасни рибарски къщи са надстроени без разрешение и видът им е променен,улиците вече ги няма едно безформенно уж населено място и град.Лекарството е бой по мутрата на бай Ганьовщината и спазване буквата на закона.ОДОБРЯВАМ действията на власта,да се действа твърдо и без компромис и на други места за всичко незакнно построено.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 79. 79 Профил на jade
  jade
  Рейтинг: 8 Гневно

  "Как може да се събарят постройките на едни, а на други - не?" ком. # 74.
  Ами да, правилно поставен въпрос. Това е то двойният стандарт.Законът е такъв, какъвто е. Но трябва да се прилага еднакво за всички. А то каква стана тя?! Уж всички сме равни, ама някои са по-равни! А колкото до парите и ползата от ЮНЕСКО, няма нито 1 евро дадено за поддръжка на къща паметник на културата в Несебър.Всеки си поддържа и реставрира къщата както и когато може с пари от джоба си.По програма САПАРД някои си направиха хотели, къде с истински, къде с фалшиви документи, а като трябва човек да ремонтира покрива на бащината си спретната музейна къщица с 2 смокини отпред - може и да не дочака последния печат от НИПК!

 80. 80 Профил на jade
  jade
  Рейтинг: 8 Гневно

  Колеги, сега се сещам, но ми се струва че се прилага дискриминация спрямо гражданите на републиката с българско самосъзнание.Защо събарят само нашите "кокошарници"?Грозни били, че и незаконни, мамка му!Я да се съборят одма.Много се замогнаха тия несебърлии.Не стига, че по рождение на всеки се падат по няколко дка море, ами и на бащина земя кокошарници строят?!Не ги е срам! Къде по-красиви и по-законосъобразни са циганските катуни и постройки издигнати по татковината ни и то на общинска или държавна земя.Да-а, ама не.Циганите са електорат с главно Е. То след изцепката с "кокошарниците" на Б.Б. верно ще му потрябва циганския електорат.

 81. 81 Профил на yazkata
  yazkata
  Рейтинг: 233 Неутрално

  в тая държава всички си мислят, че като солидарно не спазят някой закон, понеже са много, ще направятизключение заради тях, после като гледат злобно и жално. И така всеки си мисли че може да не спазва правилата, щом и другите не го правят. Единствения начин да се оправят нещата е бой по каската и тва е. Крайно време е да се спре с тая ориенталщина. Все от някъде трябва да се започне...

 82. 82 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#77] от "napbon":

  В известен смисъл си прав, че не всички паметници са уникални като архитектура, но в тези случаи се търси друг ефект - да се запази цялостната атмосфера на "стар" или "исторически" център. В разните средновековни градчета из Европа (в Германия, Франция, Чехия, където хванеш) редовите сгради рядко са някакво върховно достижение на архитектурата, но всички са под защита, защото тази атмосфера "продава".
  Паметниците на културата в общия случай се "разкапват" защото държавата не държи собствениците отговорни за състоянието им. В много страни от Западна Европа държавата има легалното право да ти изземе паметника, ако не се грижиш подобаващо за него.
  Иначе съм съгласна че чиновниците, грижещи се за паметниците, не си разбират особено от работата. Дори и това, че толкова от наистина уникалните паметници си отидоха завинаги, говори зле за тях.
  Покрай този спор за Несебър се затвърди впечатлението ми, че масовият българин иска култура и наследство само докато не се засегне дори и крайченце от личния му интерес. Това е един много, много тревожен симптом. Превръщаме се от държава в сбирщина и от народ в тълпа... Прогресивно...

 83. 83 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#6] от "Десен":
  Я стига си дрънкал глупости! Понеже и други нарушавали закона, това нарушение не е нарушение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK