Министър Цветанов няма да разяснява пред депутатите изказването си за Филчев

Народното събрание отхвърли предложението, направено от депутати на РЗС и "Коалиция за България", министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов да бъде изслушан в парламента във връзка с изказването му, че бившият главен прокурор Никола Филчев е замесен с убийствата на прокурора Николай Колев и на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, съобщи БТА.


Не може министърът да издава присъди в студиата на телевизиите, каза лидерът на РЗС Яне Янев. Според него Цветанов трябва да разясни твърденията си, а ако е издал следствена тайна, да понесе последствията за това.


Междувременно бившият главен прокурор Никола Филчев мина последователно през сутрешните блокове на bTV и "Нова телевизия", където повтори тезите си, че обвиненията за съпричастността му към убийството на Никола Колев идват от разстроената му съпруга.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  А трябваше защото сега всички ние ще плащаме ОСЪДИТЕЛНАТА ПРИСЪДА НА СТРАСБУРГ!!!!

  България осъдена в Страсбург заради недосегаемост на главния прокурор
  Убийството на Николай Колев не е разследвано обективно и ефективно

  Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) произнесе в четвъртък поредна присъда срещу България, в която обаче за пръв път недвусмислено се признава , че страната ни има проблем с недосегаемостта на главния прокурор. Това от своя страна изкривява разследването и обективността при воденето на делата.
  ЕСПЧ се произнесе по дело, заведено в края на 2001 г. от прокурора от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Никола Колев, а след неговото убийство в края на декември 2002 г. продължено и допълнено от вдовицата и двете му деца.

  Разстрелът на Колев, станал близо до дома му в София, остава седем години неразкрит.

  Съдът присъди на наследниците на Колев 30 хиляди евро за нематериални щети и над 5 хил. евро съдебни такси, които българската държава трябва да плати.

  Жалбата на Никола Колев е, че след като е арестуван, не е изправен пред съд бързо, държан е в ареста незаконно и продължително. След това вдовицата и децата му допълват жалбата, че провежданото разследване за убийството не е нито независимо, нито ефективно, тъй като е било под контрола на тогавашния главен прокурор Никола Филчев.

  Присъдата и анализът на ЕСПЧ по нея

  Съдът се произнесе в полза на всички искове на Колев и наследниците му, а освен това постанови, че смъртта му е била необективно и неефективно разследвана.

  Колев, който бе сред най-приближените на Филчев, но след това враждата им прерасна в публичен конфликт, бе първият, който заговори публично, че обвинител №1 преследва с всички средства неудобните му хора и че най-вероятно има психически проблеми. Срещу Колев бяха образувани няколко наказателни производства и той съобщи пред медиите, че очаква да бъде арестуван за незаконно притежаване на наркотици, които ще му бъдат подхвърлени. Малко по-късно се случи точно това и висшият прокурор бе държан три месеца в ареста независимо от имунитета си.

  През ноември 2002 г. Висшият съдебен съвет (ВСС) вече разполага с публични обвинения от страна на политици, магистрати и граждани за това, че Филчев злоупотребява с власт. Главният прокурор е поканен да подаде оставка, но той отказва.

  Колев предупреждава многократно, че го грози смърт и действително е застрелян от упор на 29 декември 2002 г. Разследването започва веднага, но окончателно е спряно през септември 2008 г.

  Недосегаемостта на главния прокурор

  Според съда в Страсбург българското правораздаване не е взело предвид всички сигнали и оплаквания за това, че в убийството може да е намесен главният прокурор.

  След смъртта на Колев много свидетели изтъкват данни, че главният прокурор и лица от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) стоят зад убийството (тогавашният шеф на СОБТ Филко Славов и баретата Алексей Петров). Следствието е спирано нееднократно, за последен път през септември 2008 г., поради невъзможност да се открие извършителят.

  Съдът в Страсбург отбелязва, че следствените власти са имали солидни доказателства за съществуващия сериозен конфликт между Колев и Филчев. Те са знаели и за незаконните действия срещу Колев -уволнението му, ареста и задържането му, предявяването на необосновани обвинения срещу него и неговото семейство, както и множеството данни, че всички тези незаконни действия са предприети по нареждане на главния прокурор.

  Съдът отбелязва също, че до септември 2003 г. българската конституция не е позволявала да се повдигне обвинение срещу главния прокурор против неговата воля. Въпреки че законодателството е било променено, на практика нито един български прокурор не би повдигнал обвинение срещу него, както е признало и самото българско правителство, констатира ЕСПЧ.

  Съдът припомня, че ситуацията с безконтролността на българския главен прокурор е била многократно критикувана.

  ЕСПЧ счита за изключително съществен факта, че правителството не е съобщило да е било предприето разследване по нито едно от многобройните публични обвинения относно твърдени незаконни действия на главния прокурор.

  ЕСПЧ приема, че след като разследването на убийството на Никола Колев се е намирало практически под контрола на главния прокурор до изтичането на неговия мандат през 2006 г., а дотогава и след това не е разследвано предположението, че той е замесен, означава, че никакви съществени следствени действия не са били предприети и разследването не е било независимо и ефективно.

  Последиците

  Според адвокат Йонко Грозев решението на ЕСПЧ по делото "Колев и наследници" е изключително важно и трябва да има последици в България. Наложителни са промени в нормативната база, които да осигурят воденето на независимо разследване, както и преразглеждане на статута на недосегаемост на главния прокурор, която на практика продължава и до днес.

  Адвокат Грозев смята, че вследствие на решението може да бъде възобновено разследването за смъртта на Колев, макар че това ще е трудно, след като от убийството са минали седем години.

  Грозев напомни, че много спечелени срещу България дела са довели до законови промени, подобрили правораздаването. Той напомни една от важните поправки, направени след присъда срещу страната през 1999 г. Тогава в НПК бе записано, че задържане до 72 часа се извършва с прокурорска заповед, а за по-дълъг срок – от съда. Дотогава санкцията за задържане е била на прокуратурата.
  http://www.mediapool.bg/show/?storyid=158270

 2. 2 Профил на old__bg
  old__bg
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Че нали за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева има вече повдигнати обвинения и се води дело ? Цвъчко пак се е осрал , явно !!!

 3. 3
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:26 на 17/11/2010 от неговия автор.

 4. 4 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Филчев трябва да му скъса гъза от съдене. Цветанов може утре за всеки да каже, че е главорез. Полицейщина! Атака срещу Гоце и Костов!

  Какви ли не глупости се изговориха за Филчев едно време, дори че собственоръчно е убил адвокатката със сатър и Колев.

  Напоследък се опитват да демонизират така наречена "ера Филчев", а тя не се отличаваше по нищо от "ерата Татарчев" и "ерата Велчев", само дето тези двамата не се държаха арогантно и се усмихваха пред камерите. Това е единствената разлика.

  Ето такива са доказателствата за всички акции със смешни имена - някой някъде чул нещо и си мислил еди какво си. Затова не минават през съда.

  Пълен цирк. В България нищо не се е променило, даже нещата вървят надолу, ако съдим по класациите за организирана престъпност и корупция.

 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Прочее, внесоха ли обвинителния акт на Алексей Петров, или още мътят?

 6. 6 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  СЪДА В СТРАСБУРГ НЕ ЦВЕТАНОВ ЯСНО ГО КАЗВА:

  "Убийството на Николай Колев не е разследвано обективно и ефективно"

  Затова и ние данъкоплатците ще плащаме и бяхме осъдение! И тая новина САМО И ЕДИНСТВЕНО медиапул я публикува преди около година вече!

 7. 7
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:16 на 17/11/2010 от неговия автор.

 8. 8 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  УНИКАЛНИ АРХИВИ! Всякаш е от вчера а не от 2002 година!

  5 Ноември 2009
  Убийството на Николай Колев не е разследвано обективно и ефективно
  http://www.mediapool.bg/show/?storyid=158270

  18 Декември 2002
  Бившата барета Алексей Петров призна за среща с Филчев
  http://www.mediapool.bg/show/?storyid=19363


  яяя вижте каква интересна стара информация намерихме в сайта на медиапул! АРХИВИТЕ ГОВОРЯТ:

  Застрелян е прокурор Николай Колев
  28 Декември 2002
  http://www.mediapool.bg/show/?storyid=19446
  Едвин Сугарев каза тази вечер пред Mediapool, че преди Коледа - на 21 или на 23 декември, се е виждал с Николай Колев и той споделил, че получава заплахи от Никола Филчев и бившата барета Алексей Петров. Думите му дословно бяха: "Очаквам да ми скочи Алексей Петров", каза Сугарев.

  В началото на 2001 г. Николай Колев за пръв път отправи публични атаки срещу Филчев в интервю за Mediapool, като го обвини в злоупотреба с власт, мокри поръчки и психически отклонения. Малко след това интервю Николай Колев бе арестуван заради притежание на наркотик и оръжие и беше категоричен, че те са подхвърлени в колата му от НСПОБ по поръчка на Никола Филчев. По-късно Николай Колев бе оправдан от съда и възстановен на работа.


 9. 9
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:57 на 14/01/2011 от неговия автор.

 10. 10 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Филчев е престъпник и трябва да бъде осъден!

  4itatel
 11. 11 Профил на VAL
  VAL
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Правилно , първо трябва да го изясни за себе си

 12. 12 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ама той нали вече веднъж говори /лъга/ пред работодателите си. Е, стига толкова.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK