Цветанов: Предстои разкриването на още едно поръчково убийство от минал период

Цветанов: Предстои разкриването на още едно поръчково убийство от минал период

© Надежда ЧипеваПредстои разкриването на още едно поръчково убийство от минал период. Сега имаме цялата политическа воля и оперативна свобода служителите да доказват своя професионализъм. Без подкрепата от парламентарната група, Министерския съвет и премиера това нямаше да е възможно." Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов след срещата си с американския посланик Джеймс Уорлик. Конкретен повод за нея нямаше, като според Уорлик срещите му с вътрешния министър са редовни, а целта днес е била да се подчертае доброто сътрудничество между МВР и САЩ и да бъде съобщено, че Цветанов ще посети Вашингтон в началото на декември.


"Това, което правим, е достойно за уважение"


"Има обстоятелства и изказвания на близките, които ние сме длъжни да проверим – това правим в момента", заяви още Цветанов във връзка с изказаната от него теза, че бившият главен прокурор Никола Филчев е поръчал убийството на прокурора Николай Колев и на адвоката от Ямбол Надежда Георгиева. Според Цветанов трябва да отпаднат всякакви съмнения на близките и евентуална възможност за укриване на доказателства към такива престъпления.
"Всяка една информация в публичното пространство от близките на загиналите задава много въпросителни. Това, което съм изразил, е една от хипотезите за евентуално убийство на Колев, може да е била свързана с бившия главен прокурор от това, което беше казано от съпругата на Колев", каза Цветанов.  Вчера вътрешният министър заяви, че Филчев е заподозрян за двете убийства. Днес той уточни, че "няма никакво обвинение към когото и да било, просто се проверяват всички възможни версии и всичко, свързано с възможни хипотези за извършването или прикриването на едно от неразкритите престъпления, станали през последните 20 години".


Попитан защо по-времето, когато Цветанов е работил в МВР, не е било работено по тези версии за покушението на Колев, той заяви: "Всяка една политика, която се реализира, трябва да има политическа воля. Не мога да бъда съдник за минали периоди, всяко управление носи политическата си отговорност."
"Смятам, че това, което правим днес, е достойно за уважение и благодаря на всички служители, които поеха тежкия кръст да се борим срещу престъпността", заяви още Цветанов.


"Няма отвличания, няма поръчкови убийства"


В обществото не трябва да остава усещането, че правоохранителната система не работи по всяко едно убийство, което може да е свързано с по-сериозни хора в държавата от последните години, смята още вътрешният министър. "Нормално е да видим каква е тази разработка, за която говори Никола Филчев, за съпричастността на прокурора Колев към наркотрафика и да се види защо това не е проверено досега", каза още Цветанов. Филчев се изяви по трите национални телевизии по-рано през деня, като вчера обвини вътрешният министър, че нарушава закона.


"Днес няма отвличания, днес се разкриват поръчкови убийства. Две години и половина имахме 18 отвличания, а след 19-ото – вие знаете какъв беше натискът върху ръководството на МВР", каза още Цветанов.


Не съществува никаква кампания от страна на посолството на САЩ срещу Никола Филчев


обясни посланик Джеймс Уорлик. "Ние очакваме да видим всички факти, които ще излязат наяве, за бившия главен прокурор", каза дипломатът.


"Днес улиците на София са по-безопасни от всякога. Министър Цветанов предприема мерки, които никой не е виждал през последните 20 години", заяви още американският посланик, като посочи и два примера за добро сътрудничество: "Арестувана е била американска гражданска, издирвана за отвличането на дете. Тя ще бъде екстрадирана скоро, а детето вече е на сигурно място." Другият пример за "изключително добро сътрудничество" е, че агент на ФБР, водещ експерт в киберсигурността, е избрал да дойде в България, за да работи  с българските власти срещу престъпления на интелектуалната собственост, обясни още Уорлик.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK