Сергей Игнатов: БАН няма да бъде закривана

Учените от БАН протестираха вече няколко пъти и обявиха, че няма да спрат.

© Анелия Николова

Учените от БАН протестираха вече няколко пъти и обявиха, че няма да спрат.Българската академия на науките (БАН) няма да бъде закривана и подготвяният законопроект не цели това, заяви пред БНТ министърът на образованието Сергей Игнатов. В понеделник премиерът Бойко Борисов съобщи, че с нови текстове част институтите на академията ще преминат към университетите или отделни министерства. От БАН, които протестират вече две седмици заради по-малкото пари, определени им за 2011 г., приеха това като опит за разпускане на академията и излязоха на мълчалив протест със свещи във вторник вечерта. Научният главен секретар Стефан Хаджитодоров обяви, че те не са запознати с нов законопроект за БАН.


"БАН няма да се закрива, но институтите й ще преминат на финансиране директно от държавата. Според закона институтите на БАН ще получат по-големи права и ще станат второстепенни разпоредители с бюджета си, т.е. парите за тях ще идват директно от министерството и няма да минават през ръководството на БАН", обясни още Игнатов. Подобна идея беше представена и през май, когато учените излязоха отново на протест. Тогава те се срещнаха с премиера Бойко Борисов, който им позволи да продължат реформата си. Според министъра на образованието реалностите сега били други, като законопроектът не е нов, а в основата му е проект на академик Благовест Сендов. Игнатов заяви, че текстовете ще са готови до няколко дни.


Според учените при срещата си с Игнатов преди две седмици той е заявил, че не се обсъждат промени в закона за БАН.


Министърът на образованието обясни, че институти като тези по метеорология и сеизмология ще получават допълнително средства, за да не се поставя под съмнение съществуването им. Предвиждали се и по-тесни връзки на институтите с университетите. "Академията не се закрива, а остава като център, който организира провеждането на научните изследвания", поясни Игнатов. "Ако реформата беше успешна, сега нямаше да имаме ситуация, където учените са по един-два месеца в неплатен отпуск и най-неприятното е, че млади учени също са в неплатен отпуск", заяви Игнатов. Според него, ако парите в БАН са се разпределяли правилно, не е много сигурно дали е щяло да се стигне до сегашната кризисна ситуация.

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на petkos
  petkos
  Рейтинг: 8 Неутрално
 2. 2 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  Нема и много нужда да я закриват, достатъчно е само да изпонауволняват академиците.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 3. 3 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 950 Весело

  Академията не се закрива, а се изчиства от дърти червени памперси !!!

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 4. 4 Профил на Blag
  Blag
  Рейтинг: 8 Неутрално
 5. 5
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:19 на 17/11/2010 от неговия автор.

 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#1] от "petkos":

  В кое точно, преди две седмици е мислил, че закона за БАН не трябва да се променя, сега обяснява че ще се променя, но БАН няма да се закрива, но пък институтите няма да са част от академията (интересно тя за какви функции ще изпълнява тогава). За да имаш успех в нещо най-малкото трябва да знаеш какво искаш.

 7. 7 Профил на petkos
  petkos
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Четох някъде предложение да се направи за академиците старчески дом. И тези, които са ги забърсвали до сега, да продължат. На минимална заплата и пенсия.

 8. 8 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ще ги закрием, няма да ги закрием, май че ще ги закрием, но за да ги обединим с други или със самите тях. Такава шизофрения не е имало от основаването на България досега.
  .
  Шпионажът на Ватикана -
  http://archiman.livejournal.com/

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 9. 9 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Да започнат с най-лесното. премахване на плащането на специалните пенсии от бюджета на академията. Могат просто да отменят решението на триперливите. трябваше отдавна да го направят

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 10. 10 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 636 Неутрално

  БАН не трябва да я закриват, но да ограничат функциите й само до чисто организационни, издателски и консултански. Т.е. провеждане на конференции, връчване на награди за най-успешни изследователи, приложни изобретения и прочие, привличане на експерти за консултации по държавни проекти, издаване на научни списания и алманахи в дадени области.
  Средствата им не трябва да идват целенасочено от държавата, а от дарения , наеми на сгради, приходи от издателска дейност и от организиране на конференции.

  Институтите трябва да имат свобода да решават научните въпроси, които получат финансиране от различни източници. И да, правилно е част да преминат към университетите, част към държавата, а други могат в последствие да придобият и самостоятелност, ако натрупат достатъчно финансиране по свои проекти и се размърдат достатъчно в тази насока

  un buen dia empieza con un solo rayo
 11. 11 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз, какво написах снощи, че като се събуди Б.Борисов ще реши друго.

  Видяхте ли,че утрото е по мъдро от вечерта !

 12. 12 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#10] от "rayo":

  В общи линии така е в повечето страни на Запад. Както винаги ние последни откриваме топлата вода.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 13. 13 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Един пример от Германия. Всеки лекар, дори тези които току що са завършили и започват работа в университетска клиника, е задължен освен да гледа пациенитет си и да се занимава в научна работа. Финансирането на отделенията и катедрите зависи от резултатите от научната работа на всички лекари. От начинаещият до професора. Който иска пари трябва да предложи науча срущу тях. А не обратното. Дайте пари, а пък ние ще видим.
  Структури като БАН са тумор, който трябва да се изреже. Да ги изхвърлят на улицата и да не ни занимават с тези дерибеи, симулиращи наука. Научен работник на щат звучи като пачавра на заплата. Коя курва ще се хване да роботи за 400 лева твърда заплата?!

  Науката трябва да се "разхвърли" в отделните университети и лаборатории, а не да се концентрира в някаква структура, която съществува единсктвено за да прибира бюджет. Сещате се за филма "Двойникът" с Тодор Колев и за науката която се вихреше.....ми закъснях, щото пуснаха чушки.....

 14. 14 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ..Сергей Игнатов: БАН няма да бъде закривана.". , само ще и бъде спряно финансирането за да си умре сама!

 15. 15 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Да, зеленото не е тюркоазено.

 16. 16 Профил на bored2009
  bored2009
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#13] от "5149mich":

  Много научни работници те четат. Що минуси ти натракаха.


 17. 17 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#16] от "bored2009":

  Минусите да са проблем.
  В тази държава няма да се пробени нищо. За липсата на промяна не са виновни политиците, а малките хора отдолу. Дали ще са научни работници или обикновени стругари. Навремето зарзаватчиите никога не си пазаряха зарзават, за бояджиите боята беше безплатна, за месаря месото, академиците получаваха заплата за решаване на кръстословици.
  И сега когато всеки трябва да си плаща сметката, хората негодуват. Свикнаха да живеят по болшевишки, дори и дясно ориентираните политически.
  Всеки път когато се предложат промени отгоре, отдолу ги съботират. Нищо няма да се промени, масата в тази държава са измекяри и искат да живеят от кирия, а не от собствен труд. И когато човек се разпознае в подобни коментари и нормално да се защити. Затова не се притеснявай за минусите, те си ги слагат на себе си.

 18. 18 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  БАН е феодално имение на една напълно разпасала се комуно-феодална шайка, която погазва закона всеки ден и час. В БАН вече 17 години умишлено не се създават критерии за атестиране на учените. БАН е последен бастион на комунизма. Индивидът Саботинов е пръв асоциат на руснака Юхновски, който изправи на нокти две трети от България, като си позволи на 72 години да се кандидатира за ЧЕТВЪРТИ ПЪТ за председател на БАН В ЕПОХАЛНО НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА. Беше принуден да подаде оставка. В БАН "работи" като професор и член-кореспондент другарят Александър Лилов, член на Политбюро. В БАН "работи" като професор и член-кореспондент другарят Стоян Михайлов, секретар на ЦК на БКП. В БАН "работи" като професор и член-кореспондент другарят Васил Проданов, АОНСУ-вец, който В СВОИ СЪЧИНЕНИЯ ОТРИЧА ЗВЕРСТВАТА И МАЩАБИТЕ НА СТАЛИНИЗМА! Да продължавам ли поименно? Няма нужда. Всичко се знае. Мои публикации за БАН:
  "Как Партията бдеше над науката":
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/20/kak-partiiata-bdeshe-nad-naukata.419072
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/20/kak-partiiata-bdeshe-nad-naukata.419072
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/20/kak-partiiata-bdeshe-nad-naukata.419072
  "БАН си остава бастион на номенклатурата":
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/20/ban-si-ostava-bastion-na-nomenklaturata.419077
  "По повод на една дребна случка - за двата най-едри проблема на БАН":
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/22/po-povod-na-edna-drebna-sluchka-za-dvata-nai-edri-problema-n.420424
  За лустрация и радикална промяна в БАН
  http://kkabakciev.blog.bg/technology/2010/01/20/za-lustraciia-i-radikalna-promiana-v-ban.476489
  "Банбаши и Туркменбаши":
  http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/2395
  "Кой уронва престижа на БАН в епохата на чалгата"?
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/22/koi-uronva-prestija-na-ban-v-epohata-na-chalgata.420429
  "Такова беше, и е, времето - лингвистиката като инструмент за политическа пропаганда":
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/20/takova-beshe-i-e-vremeto.419066
  "Речниците - капризи или идеологически потребности?":
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/22/rechnicite-kaprizi-ili-ideologicheski-potrebnosti.420427
  Блогът на Красимир Кабакчиев за политически дискусии":
  http://kkabakciev.blog.bg/
  Моят професионален блог:
  http://krasimirkabakciev.blogspot.com/
  Блог на Красимир Кабакчиев за съдебната система:
  http://kkabakciev.blogspot.com/

 19. 19 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  ОТМЕНЕТЕ ТОВА ПОСТАНОВЛЕНИЕ! Проверете законосъобразността - а също така и "морала" - на постановлението, с което МС даде депутатски заплати на така наричащите се академици и член-кореспонденти, които в мнозинството си не са учени, а са представители на тлъстата комунистическа номенклатура! По инициатива на Станишев бяха отпуснати доживотни депутатски заплати (1900 лв.) на така наречените академици, член-кореспондентите трябва да вземат 30% от заплатите за академиците. Невероятно гнусно и нагло безобразие на некадърната крадлива пасмина, наречена тройна коалиция, осъществено за сметка на Данъкоплатеца! Чрез титлите академик и член-кореспондент абсолютно безспорно се предоставят привилегии! Те са противоконституционни! Чрез тях грубо се нарушава една от фундаменталните разпоредби в Конституцията, а именно член 6, който гласи: "(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние." Сред академичната общност е известно, че автентичните учени сред гореупоменатите две групи са около 20%. Другите са номенклатурчици и техни асоциати. Постановлението, освен всичко останало, е епохално по своята ЦИНИЧНОСТ И НАГЛОСТ, като се има предвид положението на пенсионерите и бедните! ОТМЕНЕТЕ ТОВА ПОСТАНОВЛЕНИЕ!

 20. 20 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Кабакчиев стига с тоя копи-пейст!!!!!

 21. 21 Профил на petkos
  petkos
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "svoboden":

  Явно натискът е от всички страни.

 22. 22 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#20] от "d.berov":

  Ти, като си го чел, си трай. Трябва и глухите, и слепите да разберат какви криминали са БАН-ските управници.

 23. 23 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  Не уважаемо правителство,
  има ли въпрос, по който да имате категорично, еднозначно и непроменимо становище?
  Чували ли сте българските поговорки: "Три пъти мери, един път режи" и "Не казвай хоп, преди да си скочил"?
  Ще ви бъде от полза, ако по-често някой ви ги припомня!

 24. 24 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Победа! Поздрави до Игнатов! Остава да се гарантира и свободата на научните съвети на институтите на БАН да напускат и да отиват към Университетите. Както и на колежи да се асоциират с БАН! Все пак разумът победи!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 25. 25 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Къде е оставката на т.н. министър? Налице е уникално събитие в 20-годишната Бг-демокрация! Цял един закон (за научните степени и звания) е разбит на пух и прах от Конституционния съд - половината му клаузи са обявени за противоконституционни, включително основните. И така нареченият министър на образованието и науката продължава да стои на поста си, да се прави на дръж ми шапката относно факта и да не подава оставка. Циркът е, че и така наречените учени не му искат оставката. Както съм казвал много пъти, това е, защото специално огромното мнозинство работещи в БАН - но това важи и за академичната сфера изобщо - са едни влечуги, лазещи всеки ден по корем пред началниците за трохици от трапезата им.

 26. 26 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Току-що видях едно произведение на г-н Беров тук (№ 20 тук) от друг форум, където той заявява следното: "наскоро мина цяла процедура за оценка на научната дейност на всеки служител, по предварително определени правила, с точква система, включваща и неща като публикации в журнали с импакт фактор, брой научни разработки и тн... Доколко са 'точни и правилни' точковите критерии там е друг въпрос, но факт е че тази процедура мина и сега за всеки служител в БАН се знае на какво ниво е спрямо останалите... Ти верно си като развален грамофон, копи-пействаш същите постове във всички дискусии по темата, а не следиш развитоето на събитията.. "

  ТО БИВА, БИВА НЕГРАМОТНОСТ БАН-СКА, АМА ..... Сега ще обясня.

 27. 27 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Пускам своя отговор на г-н Беров и тук, защото е по изключително важна тема - за атестирането.
  "Г-н Беров, или сте правно напълно неграмотен, или се правите на дръж ми шапката относно фактите - защото така Ви е удобно. Сега ще Ви обясня каква е нормативната уредба на атестирането. Национална: чл. 42 от ЗНСНЗ: "(1) Научните работници подлежат на периодично атестиране не по-рядко от един път на пет години. (2) Редът и начинът на атестирането се определя с правилник, утвърден от МС." Ведомствена: чл. 58 от Устава на БАН: (1) Дейността на учените в БАН се оценява периодично по критерии и методика, утвърдени от Общото събрание на академията, допълнени съобразно научната област от научния съвет на постоянното научно звено ...
  Бихте ли, г-н Беров, ми казали кои са критериите и методиката на БАН и къде са публикувани, а?"

 28. 28 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Крайно време е да се разбере, че науката и образованието съществуват за да има полза от тях, а не да обслужват ограничен брой лица. Все пак трябва да има някаква полза от БАН, а не голям брой безмислени трудове. Отделно не е екологично.
  Вчера Станишко плаши, че ще пише до ЕС. Серьога, нещо си сбъркал - такива образования като БАН няма в западните страни, в бившите социалистически ги подменят. Трябва да пишеш до Северна Корея, Русия, Туркменистан и подобни, за да те разберат и подкрепят.

  Миша
 29. 29 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Ха сега пак да го повторим, та да се набие у главите на такива като господина Беров, който "мисли", че шайката, наречена управа на БАН, била провела атестиране!
  БАН-СКАТА КРИМИНАЛНА ШАЙКА - ТАКА НАРЕЧЕНА УПРАВА, В ЛИЦЕТО НА ОС НА БАН, А ОТТАМ И НА ДРУГИТЕ УПРАВИТЕЛНИ ОРГАНИ, ВЕЧЕ ОСЕМНАДЕСЕТ ГОДИНИ ДРАСТИЧНО ПОГАЗВА УСТАВА НА БАН, КАТО НЕ ЕБАВА ДА ПРИЕМЕ И ИЗДАДЕ КРИТЕРИИ И МЕТОДИКА ЗА ДАВАНЕ ОЦЕНКА НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ НА УЧЕНИТЕ В БАН! ОТТУК - ВСЯКО ТАКА НАРЕЧЕНО АТЕСТИРАНЕ В БАН Е АБСОЛЮТНО НЕЗАКОННО И СЛЕДВА ПРОКУРАТУРАТА ДА СЕ НАМЕСИ! НО ПРОКУРАТУРАТА НЕ СЕ НАМЕСВА, ЗАЩОТО ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА, А КОЧИНА! А КРИТЕРИИ И МЕТОДИКА НЕ СЕ ИЗДАВАТ И ПУБЛИКУВАТ, ЗАЩОТО, АКО ТОВА СЕ НАПРАВИ, ЩЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗМЕТЕНИ ВСИЧКИТЕ ТАКА НАРЕЧЕНИ УЧЕНИ, ЧИИТО "ПРИНОСИ" СА ПОДКРЕПА НА ДИВАШКИЯ КОМУНОРЕЖИМ!

 30. 30 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Продължаваме да се ограмотяваме и да ограмотяваме господина Беров, който "мисли", че БАН-ската шайка била провела атестиране.
  Конституция на РБ: Чл. 4. (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.
  Конституция на РБ: Чл. 5. (5) Всички нормативни актове се публикуват.
  А, господине Беров? Какво ще кажете сега?
  Провела ли е БАН-ската управа тази година законно атестиране на работещите в БАН или не е провела?

 31. 31 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#27] от "Красимир Кабакчиев":

  Хапчетата. Пий ги редовно.

  Ecrasez l’infâme
 32. 32 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Всъщност не бих се учудил тоя господин Беров наистина да мисли, че някаква шайка - била тя управа на БАН или на друга организация и така нататък - може да се събере и да каже, че ще атестира (ще даде оценка на) учените в БАН, без да ебава изобщо да се съобразява със своята СОБСТВЕНА нормативна уредба, а именно чл. 58 от Устава на БАН! (Чл. 42 ЗНСНЗ за момента го игнорираме.)
  Въпросът е: наистина ли са чак толкова правно и граждански неграмотни работещите в БАН, или всичките систематично и неотклонно се правят на дръж ми шапката?

 33. 33 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#31] от "Graf":

  Алоооу, ама ти, освен че си голям фен на Теодор Дечев и неговите асоциати Бехар и Алексей Петров, откога стана и психиатър, бе?
  Малееей, като се прибави и твърдението по-горе как БАН-ската управа била направила законно атестиране, малоумието взема сериозен връх тук!

 34. 34 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Как така няма да се закрива?
  Ма тоя тумбак все едно вика - ми ще плащате по 100 млн годишно
  Чакай бе, кой си ти аланкоолу?
  Бюджет ли разпределяш нещо, що ли?
  Като няма пари ще им биеш правоъгълния печат на челата и шута отзад и на улицата да пътуват.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 35. 35 Профил на rajna
  rajna
  Рейтинг: Неутрално

  Леле, колко са компетентни по отношение на управлението и развитието науката повечето хора пишещи тук! Това трябвало, онова не трябвало, този такъв, онзи онакъв! БАН им проблема на повечето, като спестим 60 млн. лв. държавата ни цъфнала и вързала! Ама то си е казано, "прост народ, слаба държава"! Май нищо не разбирате от научна работа, защото нещо такова като бр. публикации, брой цитати, индекси, не ви говорят нищо. Ама тези от БАН не карат мерцедеси, нямат яхти и вили!!!

 36. 36 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  rajna, ха сега Вие, като разбирате "от научна работа, ... бр. публикации, брой цитати, индекси", кажете веднага:

  КОИ СА И КЪДЕ СА ПУБЛИКУВАНИ КРИТЕРИИТЕ И МЕТОДИКАТА ПО ЧЛ. 58 ОТ УСТАВА НА БАН!

  чл. 58 от Устава на БАН: (1) Дейността на учените в БАН се оценява периодично по критерии и методика, утвърдени от Общото събрание на академията, допълнени съобразно научната област от научния съвет на постоянното научно звено ...

 37. 37 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Много ми е интересно какво ще отговори сега тая rajna.
  Работил съм 17 години в БАН и познавам и кътните зъби на така наречените учени там. Има едно огромно множество лелки, които не са нищо повече от едни занаятчийки - дори и тогава, когато имат научни степени и звания. А като граждани са пълен провал, потрес и неграмотност! Нямат елементарни познания за обществото, за правото, за конституция и т.н.! Да не бързаме, но все пак ми се струва, че и тая rajna е една лелка, която мисли, че разбира "от научна работа, ... бр. публикации, брой цитати, индекси". Ама иначе не знае къде са публикувани изискванията за атестиране.
  Добре, де, да почакаме, да видим ....

 38. 38 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#36] от "Красимир Кабакчиев":

  Да, от Общото събрание беше изпратена методиката и критерийте. Да, има такива критерии.
  Стига тази злоба. Нямам намерение да ти ги издирвам и изпращам.

 39. 39 Профил на rajna
  rajna
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#36] от "Красимир Кабакчиев":

  Не мисля, че повечето въобще се замислят над този въпрос! Едва ли на Вас трябва да обяснявам, но все пак има не малко бази с данни - маждународни (скопус и т.н.), ежегодни отчети на Академията, където се вижда всичко (публикации, проекти, привлечени средства). Малко ми прилича цялата шумотевица около БАН, "да изгорим юргана заради 1 бълха". Иначе каквото и да се каже и покаже, обществото ни все не вярва и не приема, даже и в международния одит се съмняват. По е лесно да се вярва на 1 министър, отколкото на 40 световни учени.

 40. 40 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#38] от "prirodata":

  Госпожо/Господине "prirodata", такива критерии НЯМА.

  Защото, за да има такива критерии, те тябва да са публикувани. Конституция на РБ: Чл. 5. (5) Всички нормативни актове се публикуват.

  Няма никакъв спор относно това, че едни критерии за оценка на научноизследователска дейност са нормативен акт.

  Ето го поредното доказателството за тоталната неграмотност (най-вече гражданска) на работещите в БАН!

 41. 41 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#10] от "rayo":

  Интересно защо са ти натуряли толкова минуси. Ти единствен изказа правилната стратегия.

  Сегашното централно ръководство на БАН е една абсолютно паразитираща структура. От нейното съществуване печели само тя и шепа интриганти наричащи себе си по неведоми причини - учени. Като капак на всичко подържат и една камара административни длъжности - абсолютно ненужни.

  Институтите трябва да се отделят и да се финансират всеки по отделно. Директно от държавата, без посредничеството на Съботинов и компания. От тях просто няма нужда!

  Друг е въпроса какво правим с институтите нарочени да минат към университетите. Като гледам ректора на СУ, що за мениджър е.... майко мила. Горкия институт дето ще му го поверят - ще го унищожи за отрицателно време....

 42. 42 Профил на rajna
  rajna
  Рейтинг: Любопитно

  Аман от угнетени и подтиснати от БАН. Мили хора, от 21 г живеем в демокрация и ако някой те угнетява се спасяваш!!! А, критериите не са тайна, имаше ги на сайта. Ама това е по-лесно да си се говори и хвърля кал.

 43. 43 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#39] от "rajna":

  Госпожо "rajna", може да има - и наистина има - множество "бази с данни - международни (скопус и т.н.), ежегодни отчети на Академията, където се вижда всичко (публикации, проекти, привлечени средства)."
  Но за да имат те ПРАВНА стойност за атестиране, това трябва да стане на базата на нормативни ИЗИСКВАНИЯ! И тези изисквания трябва да са публикувани! Иначе става тотален хаос и беззаконие. И, няма ли нормативни ИЗИСКВАНИЯ, никой не може да изисква от Вас - и от когото и да било - да има едни или други публикации, цитирания и т.н.!

 44. 44 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#42] от "rajna":

  Абе, "rajna", вие чувате ли се какво говорите? И четете ли какво Ви се пише?

  Това, че имало на сайта на БАН едни или други критерии, не ги прави законни критерии. За да бъдат тези критерии законни, трябва да бъдат публикувани и да бъде посочено. Иначе нямат никаква правна стойност. Просто са едни текстове, които някой си е поставил в Интернет. (Не е прието все още публикуването в Интернет да замести нормалното публикуване.)

 45. 45 Профил на petkos
  petkos
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#39] от "rajna":
  Уважаема госпожо,
  бълхите са много и много папкат, макар и на преклонна възраст.
  Да не говорим какво остава след тях.

 46. 46 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#44] от "Красимир Кабакчиев":

  Нещо като акредитирана лаборатория и лаборатория, не се интересуваме от достоверноста на анализа, а от наличието на тапия. И сега не е важно дали е проведена атестатация, а дали е законна.

 47. 47 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#46] от "prirodata":

  Нищо не разбрах. Изкажете с други думи това, което сте написали в съобщението.
  Начинът на публикуване на нормативните актове е нормативно (и подробно) уреден в Закона за нормативните актове. В Конституцията се говори за "публикуване" на нормативните актове, а в Закона за нормативните актове терминът е "обнародване".
  Справете се със законите, "prirodata"! Непознаването на законите не оневинява и не извинява.

 48. 48 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Моля модераторът да се намеси за случая "Кабакчиев"! Проваля системно всички дискусии по определени теми!

 49. 49 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#47] от "Красимир Кабакчиев":

  Не е важно дали атестацията е проведена грамотно, а дали е ФОРМАЛНО законна.

 50. 50 Профил на petkos
  petkos
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#49] от "prirodata":

  Една от задачите на атестацията беше да може заплатите да са съобразно постиженията. Но още докато се изготвяха критериите се знаеше, че няма пари... А самите критерии, индекси бяха променяни непрекъснато, до последния срок. Но важното е да кипи дейност.

 51. 51 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Видно е, че в БАН работят преди всичко неграмотници и/или правещи се на дръж ми шапката.
  Повтарям. Криминалната управа на БАН, в лицето най-вече на Общото събрание, но също така и на Управителния съвет ВЕЧЕ 18 ГОДИНИ УМИШЛЕНО ПОГАЗВА ЧЛ. 58 ОТ УСТАВА НА БАН, КАТО НЕ ПРИЕМА КРИТЕРИИ И МЕТОДИКА ЗА АТЕСТИРАНЕ НА УЧЕНИТЕ!
  Това е поведение, достойно за предявяване на обвинение и изправяне пред съд, но очевидно в тази държава-кочина няма прокуратура. То, че няма прокуратура, се вижда и от текущите събития: прокуратурата повдига фалшиви обвинения, бивш главен прокурор е луд, а може би и убиец и т.н.

 52. 52 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#50] от "petkos", който пише: "Една от задачите на атестацията беше ... Но още докато се изготвяха критериите се знаеше, че няма пари... А самите критерии, индекси бяха променяни непрекъснато, до последния срок".

  Ако "petkos" е прав, думите му са ДОКАЗАТЕЛСТВО за ПРЕСТЪПНОТО ПОВЕДЕНИЕ НА БАН-СКАТА УПРАВА. Критериите за атестиране са нещо, което не може и няма как да бъде променяно - и то "непрекъснато, до последния срок"! Критериите са нещо постоянно, твърдо, съобразени с фундаменталните критерии за наука. Не може една шайка да променя критерии, както й скимне ...
  НЕГРАМОТНИЦИ БАН-СКИ ПРОСТИ, СМОТАНИ, МАЛОУМНИ! ЕТО ЗАЩО ВИ ЯХА КРИМИНАЛНАТА УПРАВА!

 53. 53 Профил на mayaveli
  mayaveli
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Министърът на образованието обясни, че институти като тези по метеорология и сеизмология ще получават допълнително средства, за да не се поставя под съмнение съществуването им."...А на всички други съществуването се поставя под съмнение - направо си е казано в прав текс))

 54. 54 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2793 Любопитно

  До коментар [#12] от "Nikolay UK":

  Така е във ВСИЧКИ страни на запад. Но БАН е по източен (съветски) образец, освен това захранва с псевдонаучен авторитет измишльотините на Първанов. Няма как да я дадат без бой! Днес Съботинов плачеше, че парите не достигали дори за работни заплати! Нямаше обаче кой да го запита каква част от този ограничен ресурс отсяда в джобовете на няколкото десетки академици и член кореспонденти, избрани преди всичко по критерия "лоялност към Партията" и колко остава за хилядите млади учени, които би трябвало да бъдат бъдещето на науката в България. Да не говорим за реалния научен принос на едните и на другите, да кажем през последните 15 години. Радой Ралин го каза още през Живково време: "Сит търбух за наука глух." Тогава нямаше ГЕРБ, нямаше СДС, нямаше Дянков, нямаше Игнатов. Имаше само БАН в сегашния й вид. За кого според вас се отнасят тези думи?

 55. 55
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:57 на 17/11/2010 от неговия автор.

 56. 56 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#52] от "Красимир Кабакчиев":

  Приятелю, за всички форумци е очевидно, че много години си се борил с партийните велможи и бюрократи в БАН и немалко рани, преди всичко психичиски, си получил в тази неравна борба. В потвърждение на това, е хипер активността ти във всички форуми на тема БАН. Помъчи се да ги забравиш, не си трови живота и не се натрапвай на форумците с проблема си, понеже нищо не можеш да върнеш назад. Най-добронамерено ти препоръчвам да си намериш друго занимание, което да те отдалечава от тази институция и да живееш настоящия си живот пълноценно. Стар съм, повярвай ми - не се обръщай с гняв назад!

 57. 57 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Мерси за хубавите думи, но е въпрос на чест за мен да не спра, докато не усмъртя морално огромната БАН-ска мръсна комунокриминална пасмина!

  (Ако е рекъл Отговорникът да имам здраве и сили!)

 58. 58 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#57] от "Красимир Кабакчиев":

  ами успех.. има смисъл в това, с което си се заел, какви ще са последиците е друг въпрос..

 59. 59 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 615 Неутрално

  ЦУ на БАН са не повече от 40-50 души администрация и чистачки. Какво ше се спести ако закрият ЦУ? Ръководството на БАН си има длъжности в институтите така че ще си останат професори, академици и т.н.
  ЦУ на БАН е обаче връзката на иститутите със света - Британския съвет, немските научни асоциации, Атомната агенция, ЕК и т.н. Дори и само дейността на международния отдел на БАН заслужава да има ЦУ. Иначе такава администрация ще трябва да се създаде в институтите или в министерствата което ще излезне много по-скъпо.

 60. 60 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Браво, този младеж (докторант, както разбирам) Беров накрая разбра за какво става дума!
  А останалите?
  На всеки един от БАН ли трябва да обяснявам по половин ден?
  Не, те повечето от останалите знаят много добре, но се правят на дръж ми шапката!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK